Hol vásárolnak karácsonyi ajándékot a budapesti nők?
2014. december 19. írta: fosterur

Hol vásárolnak karácsonyi ajándékot a budapesti nők?

 

vacistreet_1.jpg

A Váci utca karácsonyi fényekben fürdik - Fotó: Flickr

Egy évszázada figyelem a sikkes pesti és budai nőket. Láttam, hogyan rövidült szoknyáik és a hajuk hossza, hogyan vált egyre könnyedebbé a stílusuk, mely korban milyen kiegészítőkért rajongtak. Tudom, mikor és hol szeretnek étkezni vagy szórakozni.

Azt is alkalmam volt megfigyelni, hová járnak vásárolni a budapesti nők, különösen karácsony előtt, amikor gyakran ők szerzik be az ajándékokat az egész család számára. Az alapvető cikkek ugyanazok – játékok, könyvek, divatáru, édesség –, a beszerzési helyek és a termékek minősége változott folyamatosan. Ma már nagy szerepet kapnak a kézműves áruk, az egyedi ajándékok, a dizájner holmik.

Tisztában vagyok vele, hogy ma már rengetegen választják a webshopokat. Ám az igazi budapesti nő idegenkedik attól, hogy mindig mindent néhány kattintással intézzen el. Szereti megnézni, kezébe fogni, kipróbálni, megkóstolni, amit másnak vagy magának szán. Szeret a könyvek végigpörgetett lapjai közé szagolni, szereti a textíliákat ujjaival végigsimítani. 

Budapest leghíresebb utcáját, a Váci utcát még mindig sokan választják

az ajándékboltok, a kávézók, és a környéken található divatüzletek miatt. A világmárkáktól és a hazai divattervezők munkái ugyanolyan népszerűek.

Méltóságteljes szépsége miatt egy hölgy sem mulasztja el a Párizsi Nagyáruházat, 

amely már ideérkezésem idején is állt. Ma az Alexandra Könyvkiadó üzlete, elképesztően gazdag könyvkínálattal.

1911-ben nyílt, a Terézvárosi Kaszinó helyén. A korábbi épületet Goldberger Sámuel vásárolta meg, 1910-ben Sziklai Zsigmond tervei szerint kezdődött a szecessziós stílusú új áruház építése. Az Andrássy úti hétemeletes áruháznak magam is csodájára jártam. Lenyűgözött a méreteivel, amint beléptem a márványoszlopos hallba. Modern csoda volt, Budapest egyik ékessége. Több ezren dolgoztak a "Párisi Nagyáruházban" a tükrös felvonókban közlekedő vásárlók kényelmén.

lotz5.jpg

Ilyen volt egykor a Párisi Nagyáruház

lotz3.jpg

Az épület felújított homlokzata ma - Fotók: Párizsi Nagyáruház Facebook-oldal

Az első világháború, majd a nagy gazdasági világválság megviselte a Párisi Nagyáruházat, sokat romlott a színvonala, és bizony a vásárlóerő is gyengült. Érdekes módon a második világháború nem tett benne kárt, az 1956-os forradalom során azonban komoly sérüléseket szenvedett az épület. Második virágkorát az 1960-as, 70-es években Divatcsarnokként élte, kiválóan ellátott ruházati üzlet volt. Nemcsak a budapesti nők jártak ide, az ország minden részéről jöttek a látogatók. Egészen 1999-ig működött, majd bezárt. Felújítása 2005-ben kezdődött, az Alexandra Könyvkiadó 2009 óta bérli az épületet.

Órákig lehet bogarászni a könyvek között

és a legnépszerűbb újdonságokból lehet vásárolni. A budapesti nők idén karácsonykor Nyáry Krisztián Igazi hősök című összeállítását keresik a leggyakrabban; Magyarország méltatlanul elfeledett vagy hányatott sorsú hőseit mutatja be. Sokan már most belekukkantanak David Suchet önéletrajzi munkájába: a Poirot és én című könyvből kiderül, milyen volt élete felét Agatha Christie kis, bajszos belga nyomozójaként élnie. Hetven tévéfilmben alakította Hercule Poirot. Agatha Christie rajongóinak kötelező olvasmány! Aki szemfüles, hamar lecsap Bodrogi Gyula, a kiváló magyar színművész 80 év, 80 recept, 80 történet című kötetére.

Ha vásárlás közben megéhezik, megszomjazik, fönt, a híres Lotz-teremben kialakított kávézóban szusszan egyet az igazi budapesti nő. A pihenő után tovább is áll a Király utca felé. 

lotz4.jpg

Hatalmas a választék a könyvesboltban

lotz9.jpg

A Lotz terem ma is elegáns és lélegzetelállító

A Gozsdu Udvar árkádjai alatt pezseg az élet 

Nappal elsősorban a kávézók és bisztrók miatt fordulnak meg sokan, esténként az éttermek és szórakozóhelyek telnek meg vendégekkel. Budapest klasszikus, külföldön is ünnepelt bevásárló utcájáról, a Váci utcáról néhány év alatt ide irányult a figyelem. A lakberendezési üzletektől az éttermekig számos hely vonzza a budapestieket és a turistákat. Több éve rendeznek design kirakodó vásárt elképesztő sikerrel. Kézzel varrott ajándéktárgyak, különleges bizsuk között lehet élvezettel kotorászni. Augusztus óta Antik Market csábítja ide a hölgyeket. A Gozsdu Udvar élénk forgalma és a Belvárosban élők igényei hívták életre az éjszakai piacot. Miért zarándokolnak el ide a budapesti nők? Régi vázákért, porcelánokért, száz éves ezüst ékszerekért, órákért, mozsarakért, apróságokért. Olyan tárgyakért, amelyeket egykor dédszüleik, nagyszüleik is birtokoltak – amíg azok tojásért, húsért gazdát nem cseréltek, vagy el nem vesztek két világháború, és a bombázások idején.

kulturzsibi.jpg

Rengeteg dísztárgy között lehet válogatni az Antik Marketen - Fotó: Nagy Budapesti Kultúrzsibi Facebook-oldal

kulturzsibi2.jpg

 A Retro-barlang is százakat vonz - Fotó: Nagy Budapesti Kultúrzsibi Facebook-oldal

Budapest Első Esti Piaca most az egyik legnépszerűbb

pedig még csak idén októberben nyitott a Gozsdu Udvarban. Sokan már itt bonyolítják le a karácsonyi bevásárlást csütörtökönként délután egy és este kilenc között. Termelői piacnak indult, aztán elementáris erővel robbant be a köztudatba. Az őstermelők zöldségein és gyümölcsein kívül a speciális péksüteményeket, a házi lekvárokat, szószokat, édességeket, és a többi kézműves terméket is itt szerzi be, aki teheti. Nagy könnyebbség az esti nyitva tartás a folyton siető, ezerfelé figyelő budapesti nőknek.

estipiac1.jpg

A Gozsdu Udvar esti piaca

A Látomás üzletekbe látogat,

aki egyedi, kis szériás ruhadarabokat, kiegészítőket akar vásárolni magának és a párjának. A Látomás Király utcai és Akácfa utcai üzletét. A lyoni születésű francia-magyar tulajdonos, Szontagh Julie - mint magam is – beleszeretett Budapestbe, és itt ragadt. Szinte véletlenül került a Látomás divatüzlethez a kilencvenes évek elején, ám hamarosan átvette, és azóta sikeres vállalkozássá tette. Minden egyes darabot ő választ ki titkos külföldi útjain fiatal tervezők munkáiból. A ruhák mellett nagy gonddal keres hozzájuk illő táskákat, cipőket, bizsukat, kendőket is. Rendszerint a húszas, harmincas, kora negyvenes nők látogatnak a Látomás boltokba, amely nem mellesleg kutyabarát üzlet.

latomas2.jpg

 A Látomás kínálata

latomas4.jpg

A Látomás üzletekben barátságosan viselkednek a kutyásokkal is - Látomás Facebook oldal

A magyar kézműves csokoládé most a sláger

szerte Európában. A magyar nők imádják a csokoládét. Az utóbbi években egyre-másra nyíltak a csokoládé manufaktúrák Budapesten és ontják magukból a bonbonokat, táblás finomságokat. Kiemelkedik a mezőnyből a Zangio, amely annyira kicsi családi vállalkozásból indult, hogy a tulajdonos házaspár a saját házában kezdte el a munkát, az alagsort alakították át műhellyé.

Pap Zoltán Franciaországban tanult meg a csokoládéval bánni, és alapos felkészítést kapott mestereitől. Szeret kísérletezni, sokáig próbálgat egy-egy új ízesítést, amíg el nem találja a tökéletes arányokat. A csokoládé Belgiumból és Franciaországból érkezik a műhelybe, a többi alapanyagot, ha csak lehet – például a gyümölcsöket, lekvárokat – igyekszik hazai termelőktől beszerezni. Üzletük a Wesselényi utcán csábítja édes bűnre a budapesti nőket.

zangio1.jpg

zangio2.jpg

zangio3.jpg

 Fotók: Zangio Facebook oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr856985687

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.12.19. 18:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus.Anh 2015.01.17. 19:09:55

Esetleg a budapesti nő karácsonyfát állítani, díszíteni és otthon a családjának főzni nem szokott? Csak kérdés volt, a fentiek fényében ill. árnyékában.

Mr. Foster 2015.01.24. 21:52:57

@Tempus.Anh: A magam nevében biztosan állítom, hogy nagyon is szoktak, sőt. A budapesti (és minden bizonnyal a vidékiek ugyanígy) nők szerintem igazi, tűzről pattant, lelkes és leleményes háziasszonyok. Legalábbis engem eddig velük hozott össze a jósors.
süti beállítások módosítása