5 lélegzetelállító videó - így változott Budapest 80 év alatt
2015. január 29. írta: fosterur

5 lélegzetelállító videó - így változott Budapest 80 év alatt

 budapest-hogyan-valtozott.jpgVolt ami eltűnt, volt, ami újjáépült, és van, ami az évtizedek alatt - látszólag - változatlan maradt. 1938 és 2015 között ilyen (is) volt Budapest. Válogattam Önöknek néhány olyan felvételt, amely - úgy vélem - érzékelteti azut, ahogyan egy nagyváros folyamatosan változik.

A posztom nyitóképe a Pixabay oldalról származik, készítője KJózsef.

1. Beautiful Budapest - Gyönyörű Budapest (1938)

Az 1930-as évek egyik legjobb imázsfilmje beállított jelenetek nélkül mutatja meg Magyarország fővárosának szépségeit. A Metro-Goldwyn-Mayer alkotása reklámfilm, amely a turisták által kedvelt látványosságokra és műemlékekre, a Budapest belvárosában lüktető életre és a város építészeti kincseire hívja fel a figyelmet. Forgatása idején még senki sem sejthette, hogy bő egy év múlva kitör a II. világháború, és néhány esztendővel később Európa egyik legszörnyűbb, legpusztítóbb ostromát kell majd átélniük az itt lakóknak. Itt még süt a nap, a narrátor lendületesen, élvezetesen kommentálja, mit lát a néző. Az összes helyszínt felismerik?

 

 

2. Budapest 1945

Mementóként hadd mutassam be, milyen károkat szenvedett el Budapest a légitámadások és az ostrom következtében 1944-45 telén. A filmelőzetes 2 perce bőségesen elég ahhoz, hogy soha ne felejtsük el: a háború minden értéket elpusztító szörnyűség. Ma is elfutja a szememet a könny, ha látom a rommá lőtt házakat, a hidak csonkjait, és visszaemlékezem arra, hogy hány embernek kellett értelmetlenül meghalnia a háború alatt.

 

3. Modern Budapest, a háború után újjáépült város bemutatása 1965

A British Pathé a világ egyik legkáprázatosabb filmarchívumával rendelkező intézmény, magam is büszke vagyok rájuk. 2014-ben bejárta a világsajtót, hogy 85.000 filmet töltöttek fel a YouTube-ra. Köztük természetesen számos Magyarországon készült dokumentumfilm van.

Az egyik kedvencem a Modern Budapest Remembers 'liberty Day' című darab, amely április negyedikén, a felszabadulás akkori ünnepén készült. Jól látható, hogyan épült újjá 20 év alatt a város, itt már teljes pompájában látható az új Erzsébet-híd. Mint minden tavasszal, tele volt Budapest szerelmespárokkal, éjjelente neonfényben úszott a belváros, és jobbnál-jobb szórakozóhelyek vártak bennünket.

 

4. Budapest 1983

Nemrég akadtam erre a szuper 8-as filmre forgatott kis darabra, amely újra visszarepített az 1980-as évekbe. Izgalmas összehasonlítani az 1938-as és 1965-ös filmekkel, hogy rájöjjenek, mikor mi és hogyan változott. Akár előnyére, akár hátrányára...

 

 

5. Pető György: Az én Budapestem (2014)

Ámulatba ejtő látni, hogyan fest most, a magasból Budapest, az egyik legszebb európai főváros. Hogyan újultak meg közterei, milyen pompásak ma is a jól ismert és soha meg nem unt látványosságai: a Királyi Palota a Várban, a Bazilika, a Lánchíd, a Hősök tere...

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr427120219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása