A 10 legizgalmasabb fürdőruhás kép a századelőről
2015. augusztus 29. írta: Mr. Foster

A 10 legizgalmasabb fürdőruhás kép a századelőről

A nyár legutolsó forró hétvégéje köszönt ránk. És fogadok, hogy aki csak teheti, vízparton fogja tölteni. Amennyire csak lehet, használják ki a napsütést, és legyenek hálásak azért, amiért a strandokon teljesen "kivetkőzhetünk önmagunkból" - ellentétben eleinkkel, akik egykor szinte kosztümben voltak kénytelenek fürdőzni.

10. Elegancia magasfokon
Ennek az 1915-ből való képnek a háttértörténete bizonyosan megnevettetne. Feltehetően egy család csobbant a Balatonba - talán a háttérben úszó hajóról? Apuka fején a lábbelik, Anyuka pedig ruhástul élvezi a vizet.


Fotó: Fortepan, Péchy László. 1915. Csoportkép fürdőzés közben.
75897.jpg


9. Életképekek az 1917-es siófoki strandról
Schoch Frigyesnek sokat köszönhet a Fortepan, s mindenki, aki fényképgyűjteményének egy-egy darabjára akad. Az építési vállalkozó egyébként a rengeteg fotón túl 1900 és 1919 között mintegy 600 sztereóképet készített. Most azonban koncentráljunk a siófoki strandon készült képeire, amelyekről kiviláglik, hogyan is kell elképzelnünk a korabeli strandok hangulatát. 

Fotó: Fortepan, Schoch Frigyes, 1917. Életképek a siófoki strandon.


8.  Kendővel bolondított

Persze nemcsak a vízpartokon, hanem a strandokon is hűtötte magát a felhevült tömeg. Erről tudósít az alábbi remek kép, amelyen a hölgyek kendővel védekeznek az árnyéktalan medencében. A kérdés már csak az, hogy vajon ki lehet a mögöttük szigorú arccal pózoló úriember?


Fotó: Fortepan. 1918. Nők csoportképe a strand medencéjében.

20559.jpg


7. Barátok a dunai strandfürdő stégén
A férfi és a női fürdőruhadivat egy ideig párhuzamosan haladt egymás mellett, azaz mindkét nem egyberészes fürdőruhát hordott. Ennek aztán különböző formájú, mintájú változatai voltak, ámde a felsőrészek szép lassan elvesztették jelentőségüket.

Fotó: Fortepan, 1929. Duna strandfürdő az Újlaki rakparton a Sajka utcánál.

56740.jpg 

6. Elöl gombolós és kényelmes változatban
Ezt a modellt igen sokáig szemléltem. Vonalvezetése és stílusa egyaránt megragadott. Sportos, ugyanakkor elegáns külcsínt kölcsönöz ez a fürdőruha, amelyet akár nappali viseletként is hordhattak a 20-as években.


Fotó: Fortepan, 1922. Nő fürdőruhában pózol a stégen.
7485.jpg


5. Családi idill a parton
Ez az a kép, amihez nincs igazán mit hozzátenni. Fiatal pár és egy kisfiú, aki minden bizonnyal a pár első gyermeke. Valami mégis idekívánkozik: nagyon tetszik a kedves magabiztosság, ami a tekintetükből sugárzik.

Fotó: Fortepan, Simon Tibor, 1929. Családi csoportkép a parton.

40641.jpg


4. Egymás mellett egyensúlyban 

Ez az a kép, aminek a kompozíciója elsőre megragadott, sokáig néztem gyönyörködve. Harmónia és kiegyensúlyozottság uralkodik a fotón. Ezen a képen minden egyben van; a testtartás, a hajviselet, a fürdőruha, a kontextus.

Fotó: Fortepan, 1925. Fürdőruha és hajviselet divat.

25262.jpg

 

3. Fürdőruhás nő kutyával
Van valami őseredeti ebben a képben. Nézzék csak! Beállított a felvétel, de mégsem akar rajta semmi sem úgy állni, ahogyan kellene. A fürdőruha és a topánka elegáns, de a kutyus már határozottan nagyobb, mint ami illene, s az egyébként bájos hölgynek láthatóan vissza kell fognia az ugrástól. 

Fotó: Fortepan, Morvai Kinga, 1929. Nő kutyával.
 45371.jpg


2. Reneszánsz kompozíció a tengerparton

Kérem alássan, itt aztán mindenki feltűnően nyugodt. Nekem mégsem tűnik úgy, mintha nem az egyik legtermészetesebb fotó lenne a nyaralásukról. 

Fotó: Fortepan, Vojnich Pál, 1929. Tengerparti nyaralás.

43790.jpg

 

1. Igéző tekintettel
Természetesen - mint azt Önök is láthatják - butaság lenne azt gondolniuk, hogy a századelőn nem voltak ugyanannyira igézőek és hódítóak a hölgyek, mint manapság, amikor akár falatnyi bikinikben sütkéreznek a strandon. Az igazi nő, akkor is az volt, és sokat takaró fürdőruha ide vagy oda, vonzotta a férfiszemet.


Fotó: Fortepan. 1901. Nő fürdőruhában

furdoruha.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr707741320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása