Aki a leghitelesebben ábrázolta Rejtő Jenő figuráit
2015. szeptember 09. írta: fosterur

Aki a leghitelesebben ábrázolta Rejtő Jenő figuráit

Korcsmáros Pál zseniális illusztrációit még senki nem tudta felülmúlni

rejtojeno.jpg

Korcsmáros Pál sokak számára az egyetlen olyan alkotó, aki hitelesen tudta ábrázolni Rejtő Jenő figuráit és regényeinek egy-egy jelenetét. Már a Rejtő Jenő, Piszkos Fred és a többiek című bejegyzésem írásakor elhatároztam, hogy mindenképpen neki szentelek egy bejegyzést. Korcsmáros Gáborral, a grafikus nagy sikerű képregényeit kiadó Képes Kiadó vezetőjével beszélgettem.

-Gondolom, nem véletlen a névazonosság…

-A nagypapám volt Korcsmáros Pál. Nem is találkoztam vele, pár évvel a születésem előtt halt meg.

-Mit jelent Korcsmáros Pál, Rejtő Jenő és Cs. Horváth Tibor szellemi örökségét hordozni?

-Édes teher. Ez az elmúlt éveket egyébként teljesen meghatározta. Eredetileg informatikus-mérnöknek készültem. Édesapám mindig mondogatta, hogy milyen jó lenne kiadni a nagyapám képregényeit. Bár gyermekkoromban és később is imádtam a képregényeket, nem Rejtő Jenő vonzott, ugyanazt olvastam, mint a többiek: Góliátot, Pókembert, Batmant vagy ami éppen aktuális volt, és itthon hozzá lehetett férni. Az fogott meg, amikor az eredeti Korcsmáros Pál rajzokat megláttam. Beleszerettem.

piszkosfred2.jpg

- Mi a különbség a régen általunk látott/vásárolt képek és az eredeti között?

- A Fülesben lekicsinyítve jelentek meg a képek. Az eredeti viszont A4-es vagy még nagyobb méretű. Annak a papírnak a minősége sem volt túl jó, amire régen nyomták a képregényeket.

Korcsmáros Pál Budapesten született, 1916. május 22-én. A kereskedelmi iskola elvégzése után műszaki rajzoló, majd törvényszéki tudósító lett. 1944-ben a nyilas terror alatt Képes Gézával együtt hamis iratokat készített az üldözött zsidóknak. A második világháború után több lap munkatársa is volt. Első képregénye Vörösmarty Mihály életéről szólt, 1955-ben jelent meg.

1957-ben alapította többedmagával a Füles című hetilapot – először ebben jelentek meg halhatatlan Rejtő Jenő-képregényei (az eredeti szöveget Cs. Horváth Tibor dolgozta át).

Korcsmáros Pál népszerűsége töretlen maradt, egészen 1968-ig, amikor erősen megromlott a látása. A sikeres operációt követően egy ideig még tudott dolgozni, ám már koránt sem a régi intenzitással.

1975. május 24-én hunyt el. Magyarországon sokak számára máig az egyetlen hiteles Rejtő illusztrátor.

-Mikor jelent meg az első felújított Korcsmáros Pál képregény?

-2003 elején jelent meg az első, Az elátkozott part. 2003 végén a második, A három testőr Afrikában. Ez a két regény össze is tartozik, mivel más a sztori, de ugyanazok a főszereplői.

kepregeny.jpg

-Milyen érzés volt az első saját kiadású képregényeket kézbe venni?

-Izgalmas. Már csak azért is, mert a könyvkiadáshoz egyáltalán nem értettem, autodidakta módon tanultam meg az elmúlt több mint tíz év alatt. Első alkalommal a nyomdából szóltak, nem akarunk-e vonalkódot, mert az nem ártana. Szóval voltak meglepetések. Édesapám próbált segíteni, bár neki sem ez a szakmája, operaénekes.

Amikor elkezdtük újra kiadni Korcsmáros Pál munkáit, a piacnak is újdonság volt, hogy könyv formátumú, nagy alakú, kemény fedeles képregényeket jelentettünk meg. Voltak ugyan képregény füzetek, és akkor még megjelent a Kretén magazin, amelynek a szerkesztősége fontosnak tartotta, hogy életben tartsa a képregény műfaját, és legyenek magyar alkotók is. A könyvesboltok azonban nem értették, mit keresünk ott ezekkel a kötetekkel.

-Melyek a legnépszerűbb Rejtő képregények?

-Ezt azért nehéz megmondani, mert van, ami 12 éve jelent meg, van, ami pedig csak néhány éve. Az elátkozott partnak több utánnyomása is készült, a Piszkos Fred, a kapitányt most fogjuk utánnyomni. De talán A három testőr Afrikában fogyott eddig a legnagyobb példányszámban.

Személyes kedvencem a Piszkos Fred, a kapitány, mivel az volt gyermekkoromban az első Rejtő-regény, amit olvastam. Annak a képregényben ábrázolt figurái is nagyon el vannak találva. De ugyanezt mondhatom el A három testőr alakjairól is: Senki Alfonz, Csülök és Tuskó Hopkins ábrázolása is tökéletesen sikerült a nagypapámnak, hozzák az igazi rejtői stílust.

piszkosfred_kepes_kiado.jpg

-Milyen a visszajelzés a Rejtő-képregényekről? Milyen közönség vásárolja?

-A képregény nagyon is rétegműfaj Magyarországon, pár ezer fős a kemény mag, pár tízezer fő vásárol rendszeresen képregényt, a Rejtő képregényeket azonban jóval többen vásárolják.

A többi képregényhez képest egészen más helyet foglalnak el a hazai piacon – ez a Képes Kiadó szerencséje, hogy nem csak a képregény-rajongók vásárolják.

-Mi ennek az oka?

-A hatvanas években volt, hogy 300 ezres eladást produkált a Füles egy-egy száma, de még a nyolcvanas években is előfordult, hogy 150 ezer példányt adtak el egy-egy összegyűjtött, tematikus számból. Tehát az idősebbek és a középkorúak is ismerik Korcsmáros Pál műveit. Rejtőt nagyon sokan szeretik, ráadásul a nagyapám remekül eltalálta a figurákat. Érdekes, hogy nagyon sokan próbálják átültetni más műfajra a Rejtő-regényeket, de nagyon ritkán működik. Még Bujtor István is bevallotta, hogy beletört a bicskája A három testőr Afrikában című filmmel, és még ő is azt mondta, hogy a Korcsmáros Pál képregények viszont milyen jól működnek.

Zórád Ernő, aki kiváló rajzoló volt, azt mondta, Rejtő verbális humorát kiválóan ültette át vizuális elemekre Kocsmáros Pál. Éppen emiatt abban reménykedem, külföldre is sikerül eljuttatni Rejtő Jenőt.

elveszett_cirkalo.jpg

-Miért Képes Kiadó a kiadó neve?

-Az anyai nagypapám Képes Géza költő és műfordító volt, szerettem volna az ő szellemi örökségét is továbbvinni és megörökíteni a nevét. A kiadó neve egyúttal szójáték is, és a képes azt is jelenti, hogy valaki képes valamire.

-Képes Géza és Korcsmáros Pál komoly kalandokat élt meg együtt a második világháború alatt…

-Mivel a szüleim akkor még nem éltek, Képes Gézát és Korcsmáros Pált semmilyen rokoni szál nem kötötte össze. Képes Géza a hadügyminisztériumban dolgozott tolmácsként, ő csempészte ki a fejléces papírt, amire Korcsmáros Pál hamisított pecséteket tudott tenni. Így mentettek meg sok embert a haláltól a zsidóüldözés idején.

-Az életüket feldolgozza a kiadó?

-Szeptember végén jelentetjük meg Korcsmáros Pál életrajzát, mivel jövőre lesz a születése századik évfordulója. Édesapám írta és szerkesztette a könyvet, én a képregények utóéletéről írtam pár oldalt. A Korcsmáros GyörgyKorcsmáros Pál másik fia – is írt néhány visszaemlékezést. Nem szűk értelembe vett életrajzi kötet lesz, a kort is bemutatjuk és sok képregény részlet lesz látható benne.

aharomtestor.jpg

Az illusztrációk forrása: Képes Kiadó

FRISSÍTÉS: 2020. március 19-én Rejtő Jenő-est lesz Budapesten, a Zsolnay Art Szalonban, a Teréz körút 43. alatt.

zsolnay-rejto-fb-event-1920x1080px-200213_oldal_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr477771140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2015.09.10. 14:15:22

Én úgy gondolom, hogy Rejtőt filmre vinni filmes-rajzfilmes vegyes technikával lehetne, Korcsmáros figuráival.
Vagy csak tisztán rajzfilmen. Ugyancsak Korcsmáros figurákkal.

Anti Liberal 2015.09.10. 14:59:36

@ursus artos: Én azt gondolom hogy lehet normális egész estés filmet készíteni de nem a Bujtor István - Konzc Gábor - Stohl András - Alföldi Robika - Koltay - Kern szellemiségben...
Majd eljön az ideje és az megfelelő emberek..vagy ha nem hát az sem baj :) A honfoglalás is várhatott volna még vagy 40 évet..

Agrael 2015.09.10. 15:03:23

A megjelentetett Rejtő képregények szerintem is fantasztikusan igényesek lettek, tetszik a hangulata és a "rejtői" magasságok rajzban való megjelenítése. Korban is azok közé tartozom, akik gyerekként a Füles újságban bújtam a képregényeket, illetve faltam Rejtő könyveit. DE. Az újonnan kiadott képregénykönyvek árát sajnos egy-két kategóriával magasabb alapfizetésű emberek pénztárcájához mérték. Így a forgalmazási adatok biztosan nem egyeznek a valós érdeklődéssel, amit ez a kiadvány érdemelt volna.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2015.09.10. 16:06:04

Rejtő regényeit nem lehet nem szeretni, hasonlóképpen a Korcsmáros Pál által megrajzolt figurákhoz. A képregényeket rendszeresen olvastam fiatal koromban (egyrészt a Fülesben, másrészt az önállóan megjelent Rejtő-képregény sorozatban), de az új (mellesleg gyönyörű kivitelű) képregények árát sajnos nem az én zsebemre mérték. Kár.

lobster thermidor 2015.09.10. 17:01:36

@Anti Liberal:

Hát ez pont nem igaz! Nem kell szeretni a korábbi félresikerült Rejtő film szereplőit, és a filmet sem, de az a helyzet, hogy a ma már a középkorúak sem ismerik Rejtőt, és nem is érdekli őket. Ha azt sem tudják, hogy mi fán terem Rejtő, és milyen az a humor, akkor vajon hogyan tudnák az utánuk következő generációk színészei hitelesen megjeleníteni a legendás figurákat?

fidesz a mutyipárt 2015.09.10. 17:33:55

"Bujtor István is bevallotta, hogy beletört a bicskája"

Ez az egyetlen, amit soha nem bocsátok meg neki. Szerettem Bujtort és a filmjeit, de azzal amit Rejtő ügyben elkövetett, nagyon sokáig hazavágta a lehetőségét annak, hogy normális adaptáció készüljön egy Rejtő könyvből. Pedig bőven volna benne lehetőség, csak megfelelő ember kéne, aki ki tudja aknázni.

fidesz a mutyipárt 2015.09.10. 17:35:40

@ursus artos:

Nem. Nézd meg a Gyűrűk Urát, a 3-4 órás rajzfilmutánzatról szinte még a rajongók sem tudnak, a film mégis hűen visszaadta Tolkien világát.

Punxsutawney Mormota 2015.09.10. 17:41:27

@Anti Liberal: Bujtor jót akart, de huszad annyi pénz sem állt rendelkezésére, mint amennyi kellett volna egy tisztességes filmhez. Arról nem is beszélve, hogy Nyertes Zsuzsa volt Yvonne, aki már akkor 38 éves volt, és igen-igen távol állt, a Rejtő könyvben megénekelt hamvas szépségtől, csakúgy mint Rátóti Zoltán, aki ugye a snájdig Senki Alfonzot alakította. Nevetséges.
Úgy emlékszem, hogy Bujtor, valamelyik utazási irodával kooperált és úgy hirdették az utakat, hogy aki hajlandó volt statisztálni Tunéziában, az 30-40%kal kevesebbet fizetett a nyaralésért. Így nem nagyon lehetett profi munkát végezni.

De talán hagyni kellene Rejtő-regényeit, mert mindenki fejében más kép él Senki Alfonzról, Csülökről.

Punxsutawney Mormota 2015.09.10. 17:42:58

@lobster thermidor: Hahóó! 44 éves vagyok és tudom, ki Ő! Sőt garantálom, hogy az egész gimnáziumi évfolyamom tudja, mivel a magyar tanár szervezésében versenyeket rendeztünk!

victor vacendak 2015.09.10. 19:00:30

@fidesz a mutyipárt: Rejtő regényei rengeteg vicces szituációs leírást tartalmaznak, amit lehetetlen filmre vinni. az rajzok azért működnek, mert ezekbe a kimerevített akció-jelenetekbe rengeteg groteszk elemet és részletet rajzolt Korcsmáros, amit mozgóképen nem tudsz visszaadni. Már ott elvérzik az egész, hogy nincs élő, hús-vér színész, aki tökéletes lenne bármelyik karakter szerepére. Tolkien esetében tök más a szitu, nála van a helyszínleírás és a dialógusok, amit simán filmre lehetett vinni, az akciót (ami a könyvben csak másodlagos) meg elképzelték a profi kaszkadőrök. De az a rajzfilm egy gyereknek, aki csak ismerkedik Tolkiennel sokkal nagyobb élmény volt 30 éve, mint bármi csili-vili CGI a moziban.

fidesz a mutyipárt 2015.09.10. 20:04:16

@victor vacendak:
Nem láttam és nem is érdekel, de volt valami mozi amiben karikatúraszerűen ábrázoltak embereket. (Nem a 300, cím most nem ugrik be, Jessica Alba is játszik a folytatásban)
Karaktert lehet találni, egyszer ülj le egy kávézóban és nézd az embereket akik elmennek az utcán. Rejtő hősei némelyikhez képest Dávidok. Egy angyalföldi kocsmában lazán össze leht szedni a teljes mozi anyagát.
Machete sittes volt. Az mrikok zseniálisak a karakterek kiválasztásában, mondjuk 200 millióból lehet, de azért tíz millából is lehet, rémlik Matisz papa, vagy Polgár Jenő? A vízbűl vesszük ki a zoxigent?

victor vacendak 2015.09.10. 20:52:51

@fidesz a mutyipárt: jó, akkor te most amatőrökről beszélsz, vagy színészekről? meg nem arró van szó, hogy szétcsúszott arcokat nem lehet vászonra vinni, arról, hogy nincs hús-vér tuskó, csülök, fred, vanek úr miagymás. ez kb. olyan, mint videójátékból filmet csinálni. volt nagy csöcse jolie-nak a tomb raiderben? igen. lara crofttá vált ettől? nem. az animáció jelenti a megoldást, mert a rajzolt szereplő minden ismérvét könnyen magán hordozza. mindazonáltal nem kell erőltetni mindennek a mozgóképes feldolgozását. de ez a XXI. századi mentalás ellenében hiába is hangoztatnám...

eßemfaßom meg áll 2015.09.10. 22:12:40

@lobster thermidor: " ma már a középkorúak sem ismerik Rejtőt, és nem is érdekli őket."

Középkorú vagyok és imádom Rejtőt.

eßemfaßom meg áll 2015.09.10. 22:21:03

Egyébként
" Barátságosan a vállamra veregetett, majd felsegített és leporolt."
ezt hogy lehetne filmen visszaadni? Sehogy. A történeteket le lehetne forgatni, de ezt a humor nem tudná visszaadni. A sztorik meg önmagukban azért nem visznek el egy filmet. Illetve lehet akár egy jó kalandfilmet összerakni mondjuk a Menni vagy meghalni-ból, de az nem lesz Rejtő csak egy kalandfilm.

eßemfaßom meg áll 2015.09.10. 22:24:28

@fidesz a mutyipárt: Te se gondolod komolyan, hogy egy minőségi filmet össze lehet rakni kocsmai arcokból. Annál azért több kell egy színésznek, hogy lepukkant az arca.

Le Orme 2 2015.09.10. 22:41:37

Ezek a képregények kibaszottul jók.
De önmagában nézve, képregényként nem annyira jók a képregények között, mint amennyire az eredeti regények jók a regények között.
Maguk a regények pedig nem alkalmasak megfilmesítésre, mert, bár van sztorijuk is, de a nyelvi humor adja sajátos egyéni ízüket, amit a film nem tud visszaadni. Bujtor István kísérlete ezért eleve kudarcra volt ítélve, és hát a lehetőségekhez képest is tragikusan szar lett.

Le Orme 2 2015.09.10. 22:43:17

@eßemfaßom meg áll: Most olvasom, ugyanazt írtam, mint Te a megfilmestésről, egyetértek.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.09.11. 01:06:28

Nekem valahogy nem az igazi így, kiszínezve. Egyáltalán nem vagyok képregényolvasó, ezért a mai elvárásokat nem ismerem. De a Fülesből még megvan nekem pár képregény, a Szőke ciklon füzetkiadása is, nekem a fekete-fehér tollrajzok a Rejtő-képregények, ezek pedig képeskönyvek.

@victor vacendak: "Rejtő regényei rengeteg vicces szituációs leírást tartalmaznak" @eßemfaßom meg áll: "»Barátságosan a vállamra veregetett, majd felsegített és leporolt.«"

Így van, ezeket semmilyen mozgóképen nem lehet az írott változattal egyenértékűen visszaadni, technikailag képtelenség. Ahogy a Rejtő leírásaiban utánozhatatlanul kevert stílusú fogalmak kontrasztja, mint rendszeres poénforrás, szintén csak olvasva hatnak. Egy filmet nem lehet végig narrációval támogatni, márpedig Rejtő hatása a szavaiban rejlik.

@Punxsutawney Mormota: A film nem a pénz hiányától lett felejthető. Egyszerűen olyasmivel próbálkoztak meg, ami sehogy sem sikerülhet. Megpróbálták, tettek egy elismerésre méltó kísérletet, és elbuktak. A Hamis a baba rosszabb film, csak attól senki sem várt sokat. Nem a helyszínen múlt, nem a közepes színészeken – Koncz szerintem jó választás volt, de Rátóti egyszerűen eltűnt mögötte –, nem Potrien érthetetlen kajabálásán, hanem csak úgy. (Kivéve Levint, mert azt csak szimplán, de csúfosan elcseszték.)

Pop40 2015.09.11. 02:43:20

Korcsmáros rajzai zseniálisak.

Az pedig, hogy filmen lehetetlen visszaadni Rejtőt, nem Bujtor hibája. Egy átlag könyvet is nagyon nehéz jól visszaadni filmen, Rejtőt pedig gyakorlatilag lehetetlen. Egy csomó olyan poén van a könyvben, ami leírva működik, de nem lehet filmre vinni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.09.12. 22:37:49

@Anti Liberal: Én meg azt gondolom, hogy nem lehet. Most jó sokat gondolkodtam, hogy miért is nem és igazából tudok magamnak se válaszolni. Talán lehetetlen színészeknek azt a karikatúra figurát eljátszani, ami rajzban működött.
süti beállítások módosítása