5 nagyszerű vállalkozás a világűr megismerésére izgalmas fotókkal illusztrálva
2015. október 10. írta: Mr. Foster

5 nagyszerű vállalkozás a világűr megismerésére izgalmas fotókkal illusztrálva

Bár a hozzám igen közel álló augusztusi csillaghullásnak már vége, és a teljes holdfogyatkozást is magunk mögött hagytuk, tartogat még izgalmat, ha felnézünk az égre. Az első szovjet műhold (Szputnyik) Föld közeli pályára állásától (1957) kezdve több száz említésre érdemes űrkutatási eredmény látott napvilágot.

Tartsanak velem, hogy fényképes felvillantásokon át néhány igazán különleges felfedezést újra átéljenek: az Apollo-programot (1962-1972), a NASA (1958), majd az ESA (1974), azaz az Európai Űrügynökség létrejöttének jelentőségét, a Hubble űrtávcső pályára állításának következményeit, s nem utolsósorban az Elon Musk jegyezte SpaceX megjelenését.

hs-2013-12-a-web_print.jpg

1. Az Apollo-program tizenegy éve

Az Apollo-program az első orosz műhold föld körüli pályára állása után jött létre, a hidegháborús helyzet inspirálta versengés légkörében. A tizenegy éves program legfőbb célja volt, hogy meghódítsa a holdat, azaz ember lépjen a hold felszínére.

Ez végüll az Apollo–11 alprogramban sikerült 1969. július 16-án, de azt érdemes hozzátenni, hogy előtte három olyan alprogram is végigfutott, amelyek a minél biztonságosabb holdraszállást voltak hivatottak előpkészteni. A Flickr-en a teljes Apollo-program küldetésenkénti képei megtekinthetőek! 

Milyen fontos események történtek az űrkutatásban októberben?

1957. 10. 04. Föld körüli pályára áll az első műhold a szovjet Szputnyik-1.
1958. 10. 01. Megalakul a NASA.
1959. 10. 04. A szovjet Luna-3 holdszonda lefényképezi a Hold túlsó oldalát.
1964. 10. 12. Pályára áll az első többszemélyes űrhajó, a szovjet Voszhod.
1975. 10. 22. A szovjet Venyera- 9 pályára áll a Vénusz első műholdjaként, leszálló egysége pedig képeket küld a felszínről.
1983. 10. 16. A szovjet Venyera-15 és Venyera-16 elkezdi a Vénusz északi féltekéjének részletes radaros feltérképezését.
1990. 10. 06. Egy űrrepülőgépről indítják el az ESA Ulysses nevű Napkutató szondáját, amely elrepül pólusai felett.
1991. 10. 29. Az amerikai Galileo űrszonda megközelíti a Gaspra kisbolygót és elsőként készít közelképeket.
1997. 10. 17. Elindul a Cassini-Huygens a NASA és az ESA közös űrszondája, a Szaturnusz felé.
2000. 10. 31. Megérkezik az ISS nemzetközi űrállomás első személyzete az orosz Szojuz TM-31 űrhajóval.
2003. 10. 15. Elindul az első kínai űrhajó a Shenzhou-5, egy űrhajóssal a fedélzetén.
2008. 10. 22. Útnak indult az 1400 kilogrammos Csandrajaan-1, az első indiai holdszonda. A tervek szerint 5 nap múlva éri el a Holdat.

2. Izzó napunk a NASA szemén keresztül

A NASA-tvagyis Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (National Aeronautics and Space Administration) keveseknek kell bemutatni, nevét szinte minden ember ismeri. A nagyobb űrrepülési programok mellett (mint a Mercury, a Gemini, az Apollo) a nemzetközi űrállomások pályára állításában volt kitüntetett szerepe, de egyáltalán nem elhanyagolhatóak a bolygókutatás területén elért eredményeik. A NASA űrszondái mára az összes nagybolygót megközelítették, leszálltak a Marson, és beléptek a Vénusz és a Jupiter légkörébe. 

Vessenek egy pillantást az Egyesült Államok országos repülésügyi és űrhajózási hivatalának napunkról készített százmilliomodik (!) képére. A 2015.01.19-én készült fotón látható sötét területek a nap koronájának ún. lyukai, ahol kevésbé ömlik a gáz.

nap.jpgFotó: NASA/Goddard/SDO

 

3. Európa űrkutatásának szíve: az ESA

screen_shot_2015-10-11_at_21_27_04.png
AstroSamantha
, azaz egy itáliai asztronauta hölgy (gépészmérnök és vadászpilóta is egyben) nem is olyan régen 200 napot töltött az űrben. A 400 km magasan lévő Nemzetközi Űrállomás 42. expedíciója Samantha számára végül idén júniusig tartott, míg az expedíció 2014. szeptemberében indult.

Samantha Cristoforetti különlegessége számunkra abban rejlik, hogy fényképet készített az űrből Nyugat-Magyarországról. Ezen belül is legfőképpen a Balatonról, de aki szemfüles, felfedezheti a pannonhalmi apátságot és a Dunát is. 

Ugyanígy a hat főből álló 42-es expedíció résztvevője, egész pontosan a team parancsnoka volt Barry Wilmore (NASA), aki az alábbi fotót készítette az űrből.

fold.jpg

Belegondolt már, milyen nehéz lehet kávét innia az űrben? A 42-es expedíció résztvevői erről is készítettek oktatófilmet. Érdemes megnézni!





4. A Hubble semmihez sem hasonlítható képei a világűrről

A Hubble űrteleszkóp huszonötéves pályán állásának évfordulóját ünnepeltük tavasszal, ami azt jelenti, hogy a teleszkóp immár huszonöt éve kering bolygónk körül elképesztő felvételeket sugározva. Rendkívül hosszú és rögös út vezetett idáig. Az 1986-os Challenger-katasztrófát követően még éveken át húzódott az űrteleszkóp pályára állításának kezdete, a műszaki problémák körülményeinek pontos tisztázását megelőzően ugyanis nem szándékoztak hasonló kaliberű projektbe fogni.

hs-2015-29-a-web_print.jpg
Az igazi problémák azonban az 1990-es felbocsátását követően jelentkeztek: a pontatlan csiszolásból eredő szférikus hiba homályos, elmosódott felvételeket eredményezett, amely a COSTAR korrekciós optika utólagos beépítését igényelte, melyet további négy szervíz-küldetés követett.

screen_shot_2015-10-11_at_22_38_38.png
A kezdeti nehézségek, és a már-már csillagászati méreteket öltő költségvetés ellenére azonban a Hubble űrteleszkóp mégis sikeres vállalkozásnak tekinthető, ugyanis a lenyűgöző űrfelvételeken túl kiemelkedő szerepet játszott a csillagászat és kozmológia fejlődésében, a Naprendszeren kívüli bolygók (exobolygók) kutatásán keresztül a nagyon távoli galaxisok infravörös képének tanulmányozásán át a sötét anyag és energia rejtélyéig. 

Hubble űrtávcső  története még korántsem ért véget, ugyanis a 2018-ban pályára álló James Webb űrteleszkóppal karöltve folytatja Föld körüli útját, mígnem a  légkör martalékává nem válik. 

hs-2011-11-a-xlarge_web.jpgA Rose  Made of Galaxies Highlights Hubble's 21st Anniversary

5. A Space-X és sárkányai

A Space Exploration Technologies, azaz a SpaceX napjaink leginnovatívabb űrkutatási vállalata. Alapítója, a „Vasember", azaz Elon Musk, aki a PayPal-t és a Tesla Motors-t is létrehozta.

Magánvállalatként történelmi jelentőségre tett szert, s mára számos szerződés köti a NASA-hoz, nem amerikai kormányzati szervekhez, valamint az amerikai hadsereghez. Musk legfőbb célja a Mars meghódítása, emellett az űrrepülés költségeinek leszorítása, hogy minél természetesebbé váljon a föld elhagyása.

Az ENSZ 2000 óta ünnepli A VILÁGŰR HETÉT október 4. és 10. között. Azért esett a választás erre a két napra, mert mindkettő az űrkutatás történetének két mérföldkövére utal: 1957. október 4-én indult útjára az első ember-készítette szatelit, a Szputnyik I., 1967. október 10-én pedig hatályba lépett az a megállapodás, amely az űrkutatás békés felhasználásáról nyilatkozott. Ilyenkor a világon mindenütt ismeretterjesztő programokat szerveznek, a nemzetközi összefogás szükségességét hangsúlyozva.
Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_vilagur_hete

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr57894926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása