20 inspiráló ötlet töklámpás készítéséhez
2015. október 31. írta: fosterur

20 inspiráló ötlet töklámpás készítéséhez

beke_toklampas.JPG

Mivel a tökfaragásnak több száz évre visszavezethető hagyománya van Magyarországon - bár ez  nem a Halloweenhez, hanem Luca napjához kötődik -, néhány ötletet szeretnék adni azoknak, akik idén mutatós lámpást szeretnének készíteni.

Amikor közeledik október vége, nosztalgikus hangulat fog el. Gyermekkoromban némi borzongással vegyes izgalommal vártam Halloween éjszakáját, mert meggyőződésem volt, hogy egyszer úgyis sikerül megpillantanom egy valódi tündért vagy boszorkányt. Száradt virágot szórtunk a kandallóba, hogy a gonosz boszorkát távol tartsuk, amerikai módra töklámpást faragtunk, együtt volt az egész család, rengeteget bolondoztunk.

Miután Budapestre költöztem, felhagytam azzal, hogy e régi, kelta eredetű ünnepet megtartsam, annyi új élményben volt részem. Azt néprajzkutatóktól tudtam, hogy Magyarországon a Dunántúlon készítenek töklámpásokat, de ez a Luca-napi szokások része volt. A Halloween itt sokáig jószerivel ismeretlen volt, csak az 1990-es évek második felétől kezdett beszivárogni, és a 2000-es évek elejétől vált népszerűvé. Sokan összemossák a halottak napjával és a mindenszentekkel, van, aki pedig idegenkedik tőle.

Mi a különbség a Halloween, a Mindenszentek és a halottak napja között? 

A Halloween kelta eredetű ünnep. Kialakulásában közrejátszott az őszi napéjegyenlőség, a betakarítás vége, a tél közeledte. Eleinte marharépába tett gyertyával világítottak, majd amerikai mintára, az ott őshonos tökfélék Európába kerülése után töklámpást készítettek. A Halloweent október 31-én tartják.

Mindenszenteket a katolikus kereszténység november elsején ünnepli. Mire vezethető vissza? Emlékezés az üdvösséget nyert, megdicsőült lelkekre. A protestáns felekezetek csupán az elhunytakra emlékezés napjának tartják. 

Halottak napja november másodikán van, ekkor a katolikusok azokra azoknak az elhunytaknak a lelkéért imádkoznak, akik meghaltak, de tisztítótűzben égnek, mert, üdvösséget még nem nyertek.

Ami engem illet, ilyenkor csak szeretném felidézni a gyermekkoromat, és néhány általam készített töklámpással díszíteni az otthonomat. Ha Önök is imádják a vidám lámpásokat, adok néhány tippet a faragáshoz. Az alábbi fotókat a Cute DIY Projects, a TwistedSifter és a Southern Living hasonló témájú összeállításaiban találtam.

 

1. Klasszikus, könnyen elkészíthető minta

 

tok1a.jpg

 

2. Az előbbi mintázat valamivel komplikáltabb változata

 

tok1b.jpeg

 

3. Engedjék szabadon a fantáziájukat!

 

tok2.jpg

 

4. Ezek a dekoratív darabok bármely ház díszei lehetnek

 

tok1.jpg

 

5. Őszi levelek - kicsit másképp

 

tok3.jpg

 

6. A virágokat idéző motívumokat sokan szeretik

 

tok4.jpg

 

7. Önöknek hogy tetszenek az egymásra tornyozott lámpások?

 

tok5.jpg

 

8. Az én kézügyességem talán nem elegendő a pókhálós motívumokhoz, ám aki elég gyakorlott, vállalkozhat rá

 

tok6.jpg

 

9. Úgy érzem, ehhez a házikóhoz is profi lámpásfaragó kell

 

tok9.jpg

 

10. Ha egy egész baráti kör, vagy a család minden tagja beszáll, talán nem is olyan nagy munka elkészíteni a kerti utat szegélyező sorozatot

 

tok7.jpg

 

11. Egyszerűbb mintázatú darabok, kedves virág, illetve levél motívumokkal

 

tok8.jpg

 

12. Nagyszerű lett!

 

tok10.jpg

 

13. Apple-rajongók figyelmébe ajánlom

 

tok11.jpg

 

14. Visszafogott dekoráció

 

 tok13.jpg

 

15. A 2015-ös trend szerint a Disney-rajzfilmek figurái nagyon menők

 

 tok14.jpg

 

16. Gyönyörű!

 

 tok16.jpg

 

17. Csingiling (más fordításban Giling-galang) is népszerű téma

 

tok17.jpg 

18-20. Néhány trükk a tökvájáshoz

 

tok12.jpgA következő videóban a népszerű vlogger, DaveHax mutatja meg, hogyan készít töklámpást. A felvétel ugyan nem új, de nagyon jó, azok számára is követhető és hasznos, akik nem értenek mindent az angol nyelvű szövegből.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr698036872
süti beállítások módosítása