3 fontos dolog, amit muszáj tudnod, mielőtt nyaralást szervezel
2016. június 23. írta: Mr. Foster

3 fontos dolog, amit muszáj tudnod, mielőtt nyaralást szervezel

Tippek utazásra éheseknek

Hogyan válasszunk úticélt, milyen applikációk segítenek, ha már úton vagyunk, és végre, hogyan lehet jól csomagolni? A legjobban annak örülnék, ha minderre külön segítőm lenne - ennek híján viszont marad a rákészülés, aminek néhány hasznos pontját alább foglaltam össze.

utaza_si_tervek.jpg 

1. Úticél(ok) kiválasztása: túl a hagyományos módokon

Az elmúlt évekre jellemző, hogy teljesen átalakultak az utazási szokások, így a hagyományos szállodai foglalások mellett nálam is előtérbe kerültek az alternatív, az utazó részéről nagyobb rugalmasságot igénylő, ugyanakkor emberközelibb, életszerűbb élményt nyújtó, leginkább közösségi alapú megoldások. 

Külföldön bevett szokásnak számít például a lakáscsere, az exchange home: az utazók egymás lakásaiban nyaralnak, így nemcsak a szállásdíjon spórolnak, de a másik otthonába belépés élményét is átélhetik. Nagyon sok otthoncserés oldal létezik már, itthon is van egy külön team, amelyik ezzel foglalkozik, és tanácsokkal segíti az utazni vágyókat. Itt ugyanis fontos, hogy rugalmas légy, és egy-egy megkeresésnél ne gondolkodj sokáig, hanem indulj el bátran. A másik, amit javasolnak, hogy első alkalommal hétvégi, vagy pár napos utazást válassz, hogy ráérezz a rendszer működésére. 

screen_shot_2016-06-20_at_10_48_04.pngFirenzei kínálat: 65 ezer otthon 150 országban

Ennél talán még izgalmasabb utazást valósíthatsz meg, ha kiruccanásod alatt napjaid egy részében önkéntesen segíted egy másik országban élő család életét. A Workaway oldala kiváló kiindulási pont erre, látni fogod, hogy rengeteg opció közül választhatsz.

A tapasztaltak szerint a kulcs a kommunikáció, azaz, hogy mit beszélsz meg a téged fogadó családdal vagy szervezettel, az viszont mindenképpen előny, hogy vendéglátóid jól ismerik a várost, ahol élnek, így téged is sokkal jobban tudnak segíteni, hogy közelebb kerülj az adott kultúrához és térséghez.

screen_shot_2016-06-20_at_11_04_28.pngEgy véletlenszerűen generált fotótömeg a Workaway-el utazók élményeiből.

Persze, mindez nem azt jelenti, hogy a hagyományos szállásfoglalós megoldásokkal már nem is érdemes próbálkozni, csupán annyit, hogy néha érdemes nyitni a világ közösségei felé. Ha elsőre túl gyorsnak érzed a közvetlen tempót, próbaként megteheted, hogy például a szintén igen népszerű Couchsurfing-en lépsz kapcsolatba a választott úticélod helyszínén élő emberekkel, és egy közös városnézést, kávézást, ebédet fixálsz le velük annak reményében, hogy megismerd a hely adottságait, lehetőségeit.


2. A nyugodt utazó titka: hasznos mobil applikációk


screen_shot_2016-06-17_at_16_02_16.png
Legalábbis szerintem. Egyre inkább igaz rám, hogy amit csak lehet, mobilról intézek, ezért kifejezetten szeretem az okos alkalmazásokat. Legtöbbjük szoros összeköttetésben van a felhasználókkal, így ők maguk adják hozzá a tapasztalatokat a rendszerhez.

Alap a Foursquare és Tripadvisor, ha szeretnénk csekkolni egy helyet, legyen az étterem, panzió vagy szórakozóhely. Hasonló elven működik a Stay.com is, azzal a különbséggel, hogy itt részletes várostérkép segíti az eligazodást, ráadásul akár internet kapcsolat nélkül, GPS pozíció alapján is megmutatja, hogy éppen hol vagyunk.

Tudatos tervezőknek találták ki a Packpoint-ot, amivel klasszul megtervezhető, mi mindent kell bepakolnod: a megadott utazási kondíciók és tervezett tevékenységek alapján összeállít számodra egy listát, amit aztán megoszthatsz másokkal is, illetve magad is megnézheted mások listáit. Az alkalmazás emellett figyeli az aktuális célpontod időjárási viszonyait is.

Az utazások alapfeltétele eljutni a célponthoz: erre nyújt remek megoldást az Orbitz Flights, ahol repülőjegyeket vásárolhatunk és autókat is bérelhetünk. Egyre több légitársaságnál lehetséges elektronikus beszállókártyával utazni, ehhez elég, ha okostelefonon mutatjuk fel a megvásárolt jegyünket. Ezt a típusú modellt erősíti a Passbook applikáció, ami arra jó, hogy virtuális pénztárcaként eltárolja az elektronikusan (e-mailben) küldött beszállókártyákat, ráadásként figyelmeztet a repülő indulására is. Ha pedig repülés, ne feledkezzünk meg a bonyolult reptéri forgalomról, parkolásról stb. Erre készít fel az Airport Maps, amiben repterek térképei és parkolási információi találhatóak meg.

Szállásfoglalásra is sokan használnak online appokat, de egy ideje mégsem ezeken foglalok, mert sokszor több kedvezményhez jutottam, teljesebb képet kaptam, ha egyenesen a hotel oldalán intéztem a rendelést. Persze van úgy, hogy jobban esik belesimulni egy-egy város mindennapi környezetébe, szinte helyiként élni az adott városban, ilyenkor tökéletes választás az Airbnb nyújtotta apartman választék. Az otthonosan berendezett, egyedi lakhelyek kiadását világviszonylatban lehetővé tevő program rendkívüli népszerűségnek örvend már idehaza is, nem véletlen, hogy egyre többen foglalkoznak ezzel a típusú lakáskiadással mióta megjelent.


Hogyan segítenek eligazodni a Stay.com-on? A videóból kiderül, miért lehet annyira népszerű ez az alkalmazás. 

Az utazási applikációk száma egyébként elképesztően magas, de sok olyan alkalmazás akad, amelyik nehezen használható, vagy nem működik megfelelően. A hasznosabbak között említhetem még a WeFi-t, ami egy adatbázis a világszerte elérhető hotspotokról, ezen túl segít kiválasztani, hogy melyik wifi kapcsolat a legmegbízhatóbb és leggyorsabb a felkínált lehetőségek közül. Állítólag több mint 200 millió hotspotot ismer, mi pedig a segítségével spórolhatunk a roaming díjakon.

A világ metróhálózatait ismerő AllSubway HD is komoly előnyökhöz juttathat egy-egy nagyobb városban, és ugyanilyen remek társad lehet a közlekedési kalandokban a BKK Futárhoz hasonló elven működő Citymapper. Ha pedig szeretnéd a másik ember szemével látni a világot, vagy éppen a következő úticélodat, akkor töltsd le a Periscope-ot, amivel betekinthetsz mások élményeibe, és persze meg is oszthatod a sajátjaidat.


3. A csomagolás művészete: a kevesebb néha több?

Hátrahagyni az otthonod és elutazni - ez a legtöbb embernek egyben azt is jelenti, hogy ki kell lépnie a biztonságos környezetéből. Szerintem ez az oka annak, hogy sokan annyira nehezen pakolnak össze kevés dolgot, és igyekeznek minél több mindent magukkal cipelni. A pakolást nehezítő tényező a gyerek(ek) jelenléte, akik miatt mindig több cuccot tesz be az ember, míg a rendszeres utazás, a rutin sokat segít abban, hogy egyre profibbak legyünk.

pakola_s1-side.jpgMi mindent érdemes magunkkal vinni és mit nem? 

Hagyományos módon egy cetlire, modern módon telefonos applikációban írjuk össze az utazás során szükséges dolgokat. Személy szerint évek óta ugyanazt a cetlit vettem elő újra és újra - mostanra viszont a telefonom applikációja tárolja - annyi változással, hogy más-más a lista, ha például nomádabb körülmények közé indulok túrázni, mint amikor egy nagyvárosba készülök, megint más, amikor tengerpartra megyek.

Szintén alapszabály, hogy a ruhanemű maximum az összes cuccunk egyharmada legyen, és lehetőség szerint csupa kényelmes anyagú kollekcióban gondolkodjunk. Erre a legjobb teszt, ha a szánk elé tartjuk a ruhát és megfigyeljük, milyen könnyen jutunk levegőhöz. A ruhadaraboknál fontos szempont még, hogy formában és színekben is jól kombinálhatóak legyenek egymással. 

HOGYAN FÉRJEK EL A BŐRÖNDÖMBEN?

 

Bármennyire is szeretünk mindent az élére hajtani, bepakoláskor fogjuk vissza magunkat, és inkább tekerjük össze a ruhadarabokat a fenti videó alapján, így ugyanis egyrészt kevésbé gyűrődnek, másrészt több helyünk is marad a bőröndben. Ilyenkor mindig a nagyobb ruhadarabok kerülnek alulra - kabát, pulóver, hosszú ujjú, törölköző - és az egyre könnyebb, kisebb ruhadarabok felülre.

Fapados légitársaságoknál sem lényegtelen szempont

Ahogy a szakavatott fapadosinfo.blog.hu írja, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik fapados társaságnál, milyen nagy és hány darab csomagot viszünk magunkkal. A Ryanairnél és az easyJetnél ingyen felvihető a gépre egy gurulós bőrönd, a legtöbb járatot indító Wizzairnél viszont kegyetlenebb a helyzet, náluk ugyanis kizárólag egyetlen, meghatározott méretű kézpoggyászt lehet felvinni díjmentesen a gépre (mérete: 42x32x25cm).

poggya_sz_me_rete.jpgPoggyász mérőketrec a Wizzairnél: a kisebb (ingyenes) részébe állítólag szépen befér egy 40 literes hátizsák is, ha nincs megtömve a teteje.

A Wizzairnél tehát egy plusz kistáska sem opció, ezt is bele kell gyömöszölni a nagyobb bőröndbe. Ingyenesen felvihető viszont egy kabát és egy takaró, mankó, mobiltelefon, könyv, újság, ezen túl egy hangszer, a reptéri ajándékboltban vásárolt dolgok, ennivaló a gyerek(ek)nek és egy összecsukható babakocsi. 

Mi történik, ha látszólag befér a bőröndünk a mérőketrecbe, de aztán kiderül, hogy túltömtük?
Hát ez:


És még néhány apróság...

  • Érdemes figyelni rá, hogy az elektromos kütyük és igazolványok külön helyekre kerüljenek. Előbbieket például egy nagyobb, kemény fedeles napszemüvegtokba szoktam tenni, így biztos nem kallódnak el és tekerődnek fel a kábelek ide-oda. 

  • Azok, akik rendszeresen edzenek, bizonyára nehezen mondanak le a mozgás öröméről: súlyzók és taposógép helyett azonban inkább vízzel feltöltött műanyag palackokban és gumikötélben gondolkozzunk a nyaralás alatt.

  • Mielőtt becsukjuk magunk után otthonunk ajtaját, érdemes gondoskodnunk arról, hogy rendet és tisztaságot hagyjunk az egész lakásban. Porszívózás, felmosás, szüksége esetén némi portörlés éppen elég ahhoz, hogy jobb érzéssel térjünk vissza a nyaralásból. 

    uatza_s3-side.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr728809508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása