7 regisztrációmentes izgalmas program a Múzeumok Éjszakájára
2016. június 25. írta: Mr. Foster

7 regisztrációmentes izgalmas program a Múzeumok Éjszakájára

Fülledt hőséget ígérnek a Múzeumok éjszakájára is, de még mindig kellemesebb késő estébe nyúlóan, mint napközben barangolni a különböző tárlatok között. Olyan programokat kerestem, amelyek nem regisztrációhoz kötöttek, és még arra is adnak lehetőséget, hogy előtte-közben-utána sétáljunk egyet, vagy beüljünk valahová lazítani. Kiindulópontom (mint majd látják a térképeken) az Oktogon volt.

screen_shot_2016-06-24_at_18_26_42.pngA Néprajzi Múzeumban 17.30-tól rendhagyó művészettörténeti bemutató során mutatják be a Lotz freskót, majd a zene, tánc és helyszíni regisztrációhoz kötött tárlatvezetések várnak. Bővebben ITT olvashat a programokról. Fotó: CONTROTONO (Roby)
 

1. Szenvedély és dramatikus képélmény a Ludwig Múzeumban délután négytől

A Művészetek Palotájával egy épületben székelő Ludwig Múzeum nagyon szerethető helyszín: tágas, letisztult tereiben remekül érvényesülnek a műalkotások, amit az átlagosnál színvonalasabb kávézó (büfé) és a Duna-parti sétaélmény tehet teljesebbé. 

jor9szenvedely_032w.jpg

Ezen a hétvégén látható utoljára a 60-as, 80-as évek zenei rajongóit, magának a rajongásnak a mibenlétét bemutató Szenvedély. Rajongás és művészet, valamint a Rock/tér/idő kiállítás. Előbbi kiállítás műalkotásait kortárs magyar írók és slammerek szövegei helyezik új megvilágításba, amit élőben adnak elő a helyszínen, míg utóbbin több exkluzív tárlatvezetésre kerül sor: Földes László HOBO, Papó (Tilos Rádió) és Sőrés Zsolt experimentális zeneszerző más-más időpontokban vezetik majd körbe a látogatókat.

Sőrés Zsolt ezen túl különleges kísérletre is invitál: a Hang/szobor/hang pályázatra beérkezett hangot adó szobrokon lehet majd közösen zenélni. Mindez azért különösen értékes, mivel látó és látássérült kisdiákok és középiskolások készítették ezeket a kis eszközöket, amelyeknek letapogatás vagy mozgatás hatására adnak ki hangot.

A Ludwig persze nem adja alább, így a kiállítóterekben három koncertre is sor kerül (többek között Müller Péter Sziámi Andfriends zenekarával lép fel), Éjszakai Dramatikus képélmény címen pedig pszichológiai hangulatú tárlatvezetést tart Wolf Eszter és Somogyi Laura képzőművész.

screen_shot_2016-06-24_at_22_04_21.pngA Ludwig Múzeumba az Oktogontól két különböző villamossal juthatunk el. 


2. Megrázó kísérletek az Elektrotechnikai Múzeumban

Bár például az elektromágnes készítése főként gyerekeknek szóló program, de a magyarországi villamosenergia-ipar történetét bemutató Elektrotechnikai Múzeumban garantáltan Önt is felvillanyozzák délután 15.00 órától. Az eseményekre nincs külön regisztráció, de a technikásabb foglalkozásokra maximum 20 főt tudnak fogadni. 

muzeumok_ejszakaja_2016_elektrotechnikai_2.jpg

A kisebbek 16.00 órától megtanulhatják például az iránytű és az elektromágnes készítésének módját, az este 22.00-tól kezdődő Rendhagyó fizikaóra kísérletei során pedig a látogatók az elektrosztatika “megrázó” világával ismerkedhetnek meg. Ezen kívül a múzeum számos más programmal várja az érdeklődőket éjjel 1 óráig a Kazinczy utca 21-ben.

screen_shot_2016-06-24_at_22_37_52.pngA Kazinczy utcába akár gyalog is eljuthatunk az Oktogontól, nem szólva arról, hogy a múzeumi élmény után szinte azonnal belecsöppenhetünk a budapesti éjszakába.

 

3. Próbálja ki magát rádiós műsorvezetőként!

Az MTVA Pollack Mihály téren található Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyén bárki rádiós műsorvezetővé válhat. A látogatók a rádiós közvetítőkocsiban 13.00 és 20.00 óra között a saját hangjukról készített felvételeket DVD-n haza is vihetik.

magyar_televi_zio_mu_holdas_ko_zveti_to_kocsi.JPG

Lesz persze még más program is a helyszínen, így például a sportrajongók 14.00 órától közelebbről megismerkedhetnek a kommentátorok munkájával és belepillanthatnak az éles helyzetekbe, a legkisebbek pedig 13.00-tól Süsüvel találkozhatnak egy mesejáték erejéig.

mtva_radiostudio.jpg

Az audiovizualitás történetét bemutató tárlatvezetések és a digitális oktatóterem rendhagyó irodalom és történelem órái minden egész órában indulnak, de közben is lehet a vetítőteremben archív filmeket nézni, a rádió és televízió stúdiókban pedig belekóstolni a műsorkészítés titkába.
screen_shot_2016-06-24_at_22_44_47.pngA Pollack Mihály tér közel van a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárhoz, így a Kálvin tértől is villámgyorsan odajutunk.


4. Amit nehéz megunni: Jupiter, Mars és Szaturnusz sokkal közelebbről

Kicsit messzebb, az Óbudai Szabadidőparkig kell elmennie annak, aki egy hamisíthatatlan éjszakai múzeum élményre vágyik: a Magyar Csillagászati Egyesület jóvoltából a Polaris Csillagvizsgálóban 21.00 órától kezdődő távcsöves bemutató során ismerkedhetünk meg közelebbről a Jupiter, a Szaturnusz és a Mars titkaival.

A nyári égbolt további érdekességeket is tartogat a látogatók számára. A páratlan élményhez felhőtlen égbolt szükséges, de egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy ennek nem lesz akadálya.

polaris.jpg

Kevesen tudják, hogy távcsöves bemutató (természetesen csak derült idő esetén) minden héten van a Polarisban; kedden, csütörtökön és szombaton 21:00 és 23:00 óra között. Ebben az időben nem szükséges bejelentkezni, a bemutatás folyamatosan tart, bármikor lehet hozzá csatlakozni.

planeta-saturn.jpg

Mint arra a Polaris honlapján is felhívják a figyelmet az esti távcsöves bemutatók során nagyon kevés fény világít a kupolában, és a többi helyiségben is csökkentett világítás van, ezért különösen fontos odafigyelni, hogy a biztonságuk érdekében a kivilágítatlan észlelőteraszon ne szaladgáljon az aprónép.

screen_shot_2016-06-24_at_23_47_44.pngA csillagvizsgáló a Laborc utcában, az 1-es, 17-es, 19-es, 41-es villamos óbudai végállomásától pár perc sétára található.


5. Nézzen fel a várba: bűvészet és komolyzenei élmény is várja

Ha biztosra szeretne menni, és már nagyon régen volt, vagy éppen minden nap odajár, sétáljon be a budai várba, itt biztosan talál olyan látnivalót, ami után jólesően fog visszaemlékezni az idei Múzeumok Éjszakájára. A Magyar Nemzeti Galéria változatos programkínálatából Badár Tamás 18.00 órakkor kezdődő bűvészbemutatóját emelném ki, kiváltképp mivel ezt az előadást a számomra oly kedves Nemzeti Filharmonikusok koncertje követi. 

budavari_palota_budapest_var_muzeum_mng.jpg

A palettát további koncertek mellett a 17.00 és 22.00 óra között fél óránként induló különböző angol és magyar nyelvű tárlatvezetések is színesítik. Az éjszaka ezzel persze még nem ér véget, a látogatókat séták, beszélgetések és szórakoztató játékok várják a Galéria Szent György téren található épületében.  

screen_shot_2016-06-24_at_23_59_00.pngA Budai várat minden irányból nagyon könnyű megközelíteni és számtalan kiülős hely is tárt karokkal várja majd.

6. Vonatrajongók figyelem! Láttak már személykocsit csoportemelőn megemelni?

A Keleti pályaudvaron a MÁV Start Zrt. jóvoltából számos izgalmas program várja a vasút szerelmeseit. A kiállításokon, modellvasút-bemutatókon és a vasútforgalmi szimulátoron kívül érdekességeket tartogat a 10. és 12. vágány, ahol az utasok számára nem mindennapi szemszögből is megtekinthetőek a személykocsik.

keleti_2.jpgFotó: Nagy utazás... Keleti pályaudvar..., Budapest
Fotó: zovirax. Kép dátuma: 2013.10.20 07:52.

Ehhez segítséget nyújt egy 4x20 tonnás csoportemelő, illetve az utasoktól más napokon elzárt vizsgálócsatorna is, ahonnan a járművek alváza is megtekinthető. A műszaki és mérnöki témák szerelmeseinek nem mindennapi élményt adhat, hogy végignézhetik a jármű kigurított forgóvázán végzett vizsgálatokat, így a kerékmérést és ultrahangos repedésvizsgálatot.

z1_vonat.jpgA Z1-es modellek modern típusnak számítanak a MÁV-nál

Ugyanitt, egész pontosan a 12. vágányon a vizsgálócsatornából lehet majd megtekinteni egy Z1 típusú személykocsi alvázát és forgóvázait, sőt később még lengéscsillapító-vizsgálatok gyakorlati bemutatására is sor kerül. 

screen_shot_2016-06-25_at_00_05_52.png


7. Fanatikusoknak: m
eccsnézés a könyvtárban. Kalandoroknak: Benyovszky Móricz életre kel.

Tudjuk jól, hogy a futball EB hatása felmérhetetlen, ezért nem árt, ha vészforgatókönyvvel is készülünk. A meccs közeledtével egyre feszültebbé váró partnerünket irányítsuk az Országos Széchényi Könyvtár (azaz a budai vár) felé, ahol számtalan (tényleg rendkívül színes a kínálat!) varázslatos programból választhatunk, miközben az Európa-bajnokság bűvkörében lévő barátainkat ott hagyhatjuk megőrzésre a könyvtár V. emeletén, ahol bekapcsolódhatnak az élő közvetítésbe. Ugyanott ráadásul a futball és az irodalom különleges összefonódásának is szemtanúi lehetnek.

oszk05.jpg

Fogjuk fel úgy ezt az időszakot, mint egy ajándékot. Az izgalmas tárlatvezetések és raktári séták során kedvünkre bebarangolhatjuk a könyvtár hatalmas épületét, részt vehetünk az éjjel 1-ig tartó Színháztörténeti Tár estjén, továbbá könyvaukciókba és koncertekbe is belecsöppenhetünk. 

Itt kell megjegyeznem, hogy egy ünnepélyes esemény is az est része lesz: Benyovszky Móric születésének 275. évfordulója alkalmából bemutatják az Emlékév programjait, ahol többek között Madagaszkár tiszteletbeli konzulja is köszöntőt mondd. Ha kíváncsi a nyughatatlan magyar hajós, katona, felfedező emlékeire olvassa el Jókai Mór szerkesztésében útileírásait, jegyzeteit.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr298837678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Foster 2016.06.25. 17:57:16

@hellokacska: Ez klassz program, köszi, hogy megosztottad. Eléggé szeretem az oldtimereket, és ahogy nézem itt még karszalagra sincs szükség :)))
mrfoster.blog.hu/2015/05/31/a_vilag_leggyonyorubb_autoi
süti beállítások módosítása