Az egyik kedvencem Budapesten: az Olimpia Park
2016. augusztus 06. írta: fosterur

Az egyik kedvencem Budapesten: az Olimpia Park

Magam sem tudom miért szeretem ennyire az Olimpia Parkot, de ez az egyik kedvenc budapesti pihenőhelyem. Most, hogy elkezdődtek az ötkarikás játékok Rióban, arra gondoltam, leírom, amit tudok róla, és amiért kedvelem.

olimpia4.JPG

olimpia8.JPG

Az ember gyakran morog, ha a város egy addig megszokott pontját átalakítják, különösen akkor, ha olyan markáns módon változtatják meg, mint például a Kossuth teret. Ám a Balassi Bálint utcában található parkról az a véleményem, hogy kiváló lett a rácfelvarrás után. Még úgy is ez a véleményem, hogy a kutyámat már nem vihetem be. És külön piros pontot érdemel, hogy érintetlenül hagyták a kedvencemet, a hatalmas platánt.

Már tavaly is azt írtam, hogy az Olimpia Parkban remek a játszótér, csodálatos a kilátás a Dunára. Aki kerékpárral érkezik, könnyen "leparkolhat". Mosdókat is építettek, amely egy ekkora alapterű közkertnél egyáltalán nem mellékes körülmény - a kedvenc olvasós kertjeimet, pihenőimet bemutató poszt alatt nehezményezték is, hogy sok helyen egyáltalán nincsen nyilvános vécé.

olimpia9.JPG

Az Olimpia Park a belváros egyik legnagyobb közparkja, amely sokféle igényt elégít ki egyszerre, és amely a családosoktól az egyedülállókig,a gyerekektől az idősekig számos korosztályt és réteget vonz. A korábban kissé elhanyagolt terület átalakítása 2014-re készült el.

A park játszóterének érdekessége egy játékhajó. Az 15,5 méter hosszú és 6 méter széles, mászókás, kötéllétrás, csúszdás építmény a legendás SMS Maros folyami páncélozott hadihajó (monitor) emlékére készült.

A Marost 1871. április 20-án bocsátották vízre, 1872. október 13-án szolgálatba állították. Az Osztrák Magyar Monarchia hadihajója volt a Lajtával együtt. A Maros részt vett a monarchia csatáiban, szerepet kapott az első világháborúban, sőt, a Tanácsköztársaság diktatúrája elleni monitorlázadásban is.

Az antant elhurcoltatta a hajókat, a Maros sorsa 1920-tól ismeretlen.

Ma már csak a Maros testvérhajója, a Lajta látható - jelenleg múzeumhajóként üzemel, ha kíváncsiak rá, az id. Antall József rakparton nézhetik meg.

maros.jpg

 A fotó a parkot tervező S-Tér honlapjáról származik

 

A park emlékhely, sportsikereinkre hívja fel a figyelmet. A gurulós domb egy kőfallal indul, amelyen a magyar olimpikonok neve látható. Ugyanakkor a park alapkoncepciója az volt, hogy többfunkciós, nyitott közösségi teret nyújtson a környéken lakóknak, illetve az erre sétálóknak: játék, sport, pihenés stb.

A körbekerített Olimpia Parkban sokak legkedvesebb helye a nagy, zöld füves terület, ahová bárki letelepedhet, ahol szabadon lehet futkározni. És itt áll az öreg platán.

olimpia1.JPG

olimpia2.JPG

olimpia5.JPG

 

Ha tehetik, sétáljanak erre, és pihenjenek a parkban, gyönyörködjenek a Dunára és a budai oldalra nyíló kilátásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr729168144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása