11 program, ha csak egy napja van kikapcsolódni
2016. augusztus 12. írta: mrfoster

11 program, ha csak egy napja van kikapcsolódni

Még javában tombol a nyár, persze mi éppen nem nyaralunk: még nem indultunk el szabadságra, vagy már vissza is jöttünk róla. Milyen időtöltést találjunk ki? Hol töltsünk el egy budapesti hétvégét? Hol vészeljük át a kánikulát, vagy az átvonuló hidegfrontot? Sokszor észre sem vesszük a közeli lehetőségeket, amik a szemünk előtt vannak: íme 11 ötlet, ami segíthet. 

1. Strandoljon árnyas ősfák alatt!

Bár a Csillaghegyi strandfürdő nincs annyira közel a belvároshoz, a HÉV sokat segít az út megtételében. Hétköznap nincsenek sokan, így elkerülhető a tömeg, de hétvégén is menedékkel szolgál a strand hatalmas ősfás területe, ahol barangolni is lehet. 

csillaghegyi.jpg

A strandfürdő forrásait a leírások szerint már a Római korban felfedezték, nem véletlen, hogy a Csillaghegyi strand a főváros második legrégebbi strandja (a Római strand után). A strand hangulatához különleges - például a nagy medencét övező, más-más szokatlan tárgyat a kezükben tartó kis puttók - szobrai is hozzájárulnak.

csillaghegyi_strandfurdo_es_uszoda10_0.jpg

Annak ellenére, hogy a strandon csak három medence van, a mozgásra vágyóknak nem kell az unalomtól tartaniuk; a bejárattól balra ugyanis egy szabadtéri fitness park várja őket. Mindezzel együtt a belépő pénztárcakímélő, 1000 forintért szaunahasználat és ruhatár is jár. 

csillaghegyi_strand.jpg


2. Időutazás a falvak, tanyák világába

A fővároshoz közeli Szentendre egyik kedves és hívogató látványossága a Skanzen, ahol a népi építészet és a mindennapok örökségét vehetjük szemügyre. Egyedülálló hangulatának köszönhetően száz évet ugrunk vissza a múltba, miközben megismerjük, hogyan éltek az emberek az ország különböző tájegységein. Bár forróbb napokon a szabadban nem kímél majd bennünket a meleg, a vályogházak hűvösében megpihenhetünk. 

szentendre.jpg

 

3. Boldog békeidők a dunabogdányi strandon

Szentendre és Leányfalu után tűnik fel Dunabogdány, aminek homokos, kiváló vízminőségű Duna-parti strandját egyre többen szeretik. Ha még nem fürdött a Dunában, mindenképpen próbálja ki! Egészen más érzés, mint egy balatoni vagy tiszai úszás. Bár a folyó gyorsan mélyül, a gyerekek is szívesen játszanak a partközeli részen, nagyjából az első két-három méteren. A büfék és az éttermek kínálata pedig egészen széles errefelé, kicsit olyan az egész, mint egy békebeli strandolás.

dunabogdanyi_strand.jpg

Plusz tipp: a stranddal párhuzamos utcában van egy kicsi, de annál izgalmasabb használtcikk-bolt, ahol jó minőségű és nívós gyerekjátékokra lehet rátalálni. (Legutóbb egy sokgyerekes baráti családdal ruccantunk ki, így végignézhettem a srácok örömét egy-egy régi-új játék felett.)

12407855_9c27f1b1d10b7cd456f9f8f39b34389f_wm.jpgAz Index is utánajárt pár napja a Dunai strandoknak. Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség / Brand & Content


4. Fedezzen fel a budapesti barlangokat!

Hőség idején magam is többször gondoltam arra, hogy fogom a kalapom és elindulok a közeli barlangokba hűsölni. Gondolták volna, hogy ahhoz, hogy az ország legnagyobb cseppkőbarlangját lássák nem kell messzebbre menniük a Szépvölgyi útnál? A Pál-völgyi-barlang bejárata ugyanis itt található.

Az 1904-es felfedezése óta a barlangászok folyamatosan tárják fel szakaszait, a barlangrendszer ma ismert hossza 29 km. Ebből egy 500 méteres túraútvonal látogatható, ami számos különlegességet tartogat: hasadékszerű folyosókat, változatos cseppköveket és ősi kagylólenyomatokat. 
pal-volgyi-barlang.jpgA Pál-völgyi barlangban mintegy fél kilométeres túraútvonal látogatható. 

A Szemlő-hegyi barlang ennél sokkal hosszabb részben tekinthető meg, mintegy 40 perces túravezetéssel. Itt a cseppkövek kevésbé jellemzőek, viszont rengeteg ún. borsószemmel és karfiollal találkozhatunk, amelyek a barlang létrejötte közben a víz alatt, vagy éppen a víz felett keletkeztek. A túra során megismerjük a barlang emblémájává vált nagy orrú boszorkányfejet, és miközben leereszkedünk a legmélyebb részére még zenei aláfestést is hallhatunk.

szemlohegyi.jpg

Fontos: a Pál-völgyi barlang 5 éves kor és 105 cm alatt nem látogatható! Kombinált jegyet viszont lehet kapni a Pálvölgyi és a Szemlő-hegyi barlangra együtt.

Mindenképpen készüljenek fel meleg ruhákkal, a barlangok hőmérséklete egész évben 11-13°C. 

A Budapest alatt húzódó titokzatos barlangrendszer tartogat további meglepetéseket is. A Rózsadomb alatt elterülő, a Lukács fürdőt is tápláló Molnár János-barlang karsztvizében akár még búvárkodni is lehet, ám ez természetesen számos feltételhez, legfőképpen magas fokú felkészültséghez között. Aki viszont megszerzi a szükséges igazolványokat, merülhet a hatalmas termekkel, hasadékszerű folyosókkal behálózott földalatti csodavilágban, ahol akár még vakbolharákokkal is találkozhat.  

molnar_janos-barlang.jpg

5. Barangolás a várnegyed alatt

A várnegyedben található Budavári Labirintus évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend, sőt egy alkalommal egy turisztikai szakíró a világ 7 földalatti csodája közé sorolta. Nem véletlenül! Tikkadt nyári napokon a testet és a szellemet is felfrissítheti a hűs levegőjű, izgalmakkal teli barlangpincék láncolata, ahol különleges olyan elemek is látogathatók, mint például Drakula kamrája, Középkori kőtár és az Opera Panoptikum.

Plusz tipp: Este hat óra után lekapcsolják a világítást, így lehetőség nyílik egyszerre borzongató és romantikus sétára az olajlámpások fényében. 

labirintus2.jpg


6. Egy különleges törökfürdő: Veli Bej fürdője

A törökfürdők különleges hangulatát máig sikerült megőrizni. Egyik kedvencem Veli Bej fürdője, amelynek nyolcszögletű csarnoka és kristálytiszta, termálvizű medencéje már látványnak is pompás. A medence vize természetes felfrissülést biztosít, hiszen még klórozni sem kell a termálvíz gyors átfolyásának köszönhetően. A nagy medence mellett még számos, a fáradt végtagokat pihentető szolgáltatás megtalálható itt, nem is kell ennél több egy kiadós pihenéshez. 

veli_bej.jpg

7. Velencei paradicsom elérhető közelségben

Ha több ideje van, és akár a hét vagy a hétvége egész napját a kikapcsolódásnak szentelné, utazzon el a közeli Velencei-tóhoz. A természeti adottságoknak köszönhetően ez a tó Európa egyik legmelegebb tava.

A parton több strand, köztük szabadstrand található, igény szerint lehet válogatni a nyüzsgő nyaralás és a csendes pihenés hangulatát nyújtó partszakaszok között. Nem utolsó szempont az sem, hogy a vízben lévő ásványi anyagok még a fájó, fáradt végtagokra is jó hatással vannak.

aktivan_a_velencei-tonal1.jpg
De nem csak fürödni, kirándulni is lehet a környéken. A természeti látványosságok mellett Gárdonyban található Gárdonyi Géza szülőháza, de a környék kastélyai, parkjai, forrásai és jó célpontok lehetnek. 

8. Fedezze fel a könyvtárak különleges gyűjteményeit!

Olvassa ki a heti-havi magazinokat a könyvtárban, vagy vigye magával csemetéjét például a Fővárosi Szabó Ervin Gyerekkönyvtárába, ahol még külön játszószoba is van óriási színes kockákkal, amikkel építeni lehet. A Kálvin tér közelében található könyvtárnak remek szellőzési rendszere van, így még a legnagyobb forróságban sem fenyeget bennünket a megfázás veszélye. 

fszek_gyerek.jpgA  Fővárosi Szabó Ervin Gyerekkönyvtár belülről, vigye magával a kisebbeket is, szeretni fogják!

Hőmérséklet szempontjából a legkellemesebb részek az új egységeken találhatóak, a felújított egykori könyvtártermekben érezhetően melegebb van. Az egy éves regisztrációs olvasójeggyel (200 forint/év) bármikor bemehet, csupán a kölcsönzéshez van szükség féléves vagy éves bérletre.

Figyelem! A Központi Könyvtárban 2016. augusztus 1-szeptember 4-ig csökkentett nyitvatartás van: H-P: 13-20; Szo: 10-16.

A többi tagkönytár nyári nyitvatartásáról ITT tájékozódhat.

oszk01.jpg

Bár az Országos Széchenyi Könyvtárat csak augusztus 21-e után látogathatjuk újra, érdemes megjegyezni, milyen különleges gyűjteményeket rejt magában a hatalmas épület. Estefelé pedig, egy kiadós könyvtári csemegézés után tegyünk levezető sétát a várban.

Kevesen tudják például, hogy a könyvtár Kézirattára közel 700 középkori, kézzel írott kódexet őriz. A Zeneműtár, a Színháztörténeti Tár, vagy a Fénykép és Fotóművészeti Tár pedig önálló gyűjteményeket takar, de említhetnénk Gróf Széchényi Ferenc könyvgyűjteményét is, amelynek legértékesebb restaurált darabjai az ötödik emeleti folyosón található szekrényben kaptak helyet. 

budai_var_este_2.jpg

9. Dermedt világ a sziklák alatt

A Várnegyed alatt található a Sziklakórház, ami az ország legnagyobb viaszfigura-kiállításával olyan, mintha térbeli fényképeken követhetnénk végig a kórház történetét és a hadiorvoslás fejlődését. A második világháborúban és az 1956-os forradalom alatt még használatban lévő kórház hiteles emléket állít a nem is olyan régi történelmi korszaknak.

A kórház emellett atombunkerként is szolgált a hidegháború alatt, így természetesen az ezt az időszakot bemutató kiállítást is érdemes megtekinteni. 

sziklakorhaz.jpg


10. Borkóstoló a pince hűvösében

A Budai Vár további különleges helyszíne a Királyi Borház és Pincemúzeum, ahol megpihenhet és akár a mámorban is megfürödhet az, aki a Várnegyedet bejárta. Ám nem csak borkóstolók várják a vendégeket az 1400 négyzetméterem kialakított múzeum pincecsarnokaiban, hanem a magyar bor- és gasztrokultúrát, valamint a kézműves hagyományokat bemutató kiállítások is. 

kiralyi-borhaz-pincemuzeum.jpg
A borospincék folyosóin és kazamatáin bolyongva a középkortól kezdve megismerhető a pince története a földalatti kutakkal, női rituális fürdővel és régi budai présházak valamint kiskocsmák berendezésével tarkított úton. 

11. Kapcsolódjon ki a mozik Versailles-ában! 

A mozi szerelmeseinek a filmművészet hajnalának korszakát visszaidéző helyszínt, az Uránia Filmszínházat ajánlom célpontként a tikkadt melegben, ahol a lélegzetelállítóan szép és nem utolsósorban légkondicionált díszteremben pihenhetnek meg egy film erejéig, akár egy páholyban üldögélve.

Külön kiemelném, hogy bár sokan a nagy bevásárlóközpontok sablonmozijait választják, kár lenne megvonni magunktól a filmszínházi élményt, ami nem csak vizuális szempontból, de még anyagilag is jobban megéri. 

urania-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr288932110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exenek 2016.08.12. 20:38:48

www.labirintus.com/hu/1005/nyitvatartas
Azt írjak, hogy a labirintus végleg bezárt...

Herbali 2016.08.12. 20:43:17

A dunai strandok most használhatatlanok!! Magas a vízállás, zavaros és hideg a víz!
Tavaly helytálló lett volna a cikk dunai része, de most senkinek nem ajánlom a Dunát.

KolompárRómeó 2016.08.12. 20:46:28

Köszönjük szépen, az ország kevesebb, mint ötödének szól ez a poszt. Egy győri, egy pécsi, egy miskolci, egy békéscsabai, egy szegedi, egy bajai pont ilyen helyekre vágyik.

tomfree 2016.08.12. 21:25:58

@KolompárRómeó: ha írna valamit Pécsről az az ország mekkora részének szólna?

dr. pretender 2016.08.12. 22:18:56

bizony, a labirintust vegyétek ki, mert már nem működik!

2016.08.12. 23:54:50

Az X dolog, az Y esetében.

Olyan szánalmas a kiemelt blog ajánló, a 70 százaléka a fentebbi esetről szól, amire mai élő példa címek.

- 11 program, ha csak egy napja van kikapcsolódni
- 7 hiba, amit egy párkapcsolatban elkövethet.
- 5 tuti lehetőség a csajozásra
- 10 tévhit a kriminálpszichológia világából
- 13+1 érdekesség az internetes marketingről
- 5 okostelefon kütyü, amit látnod kell!
- Mitől jó a szex? (Most egyenesen egy nő árulja el, mitől lesz tökéletes a szex)

Danubius 2016.08.13. 07:48:50

@KolompárRómeó: Én is hiányolom. De ne legyenek illúzióid: a perifériás csücskök szegényen, komolyabb kikapcsolódási lehetőség nélkül kellenek az országnak. Így több uniós pénzt lehet ellopni, bocsánat pályázni.

mrfoster 2016.08.13. 09:02:41

@tomfree: @KolompárRómeó: Kedves Urak, tényleg nehéz mindenkinek írni, pedig kellene és lehetne is. Pécset különösen szeretem, Bajáról keveset tudok, Miskolcról, Győrről, Sopronról annál többet... Azért is írok vissza, mert írás közben magam is elgondolkoztam, hogyan lehetne, hogy ne csak a „vízfejű Budapestről" írjak, annyi csodaszép és izgalmas városunk van, méltatlan nem megemlékezni róluk.

mrfoster.blog.hu/2015/10/25/pecs_rejtett_szepsegei_amit_kevesen_ismernek

mrfoster 2016.08.13. 09:14:24

@agyramegy: Egyik (feltehetően nagyobb) felemmel ugyanezt gondolom a címadásról. Populáris, semmitmondó, szenzációhajhász. Ua. nem véletlen, hogy az elmúlt években a számokkal operáló és témát kiemelő címek száma jelentősen megnőtt. Ti. az óriási információáradatban a SZÁM+TÉMA kiemelése segíti az olvasót a gyors(abb) fókuszálásban.
Töröm a fejem, kellene valami más; ami teljesíti az utóbbi igényt, de túlmutat az előbbi sekélyességén.

mrfoster 2016.08.14. 11:09:33

@exenek: @dr. pretender: Ez nem teljesen így van, a múlt héten jártam a várban, és az Úri utcai labirintus bejáratnál tárva nyitva volt az ajtó, különböző programokat kínáltak. Úgy tűnik, hogy 2011-ben elvették az üzemeltetés jogát az addigi működtetőktől (ez a régi oldal: www.labirintus.com/hu), és most más működteti a labirintust, illetve egyéb kiállításokat (az új oldal: labirintus.eu/).
Az is látható, hogy megoszlanak a vélemények a labirintus jelenlegi működéséréről: www.facebook.com/CivilekBudavariLabirintushelyreallitasaert/?rc=p

dr. pretender 2016.08.14. 18:59:37

@mrfoster: ezt nem tudtam, köszi. tipikus magyaros történetnek tűnik ez a labirintusos kavarás is :(

dr. pretender 2016.08.14. 19:01:26

egyébként jól sikerült a válogatás, kifejezetten ötletes programok is vannak benne :)

mrfoster 2016.08.15. 12:23:57

@dr. pretender: Köszönöm szépen! Majd igyekszem megnézni a most látható labirintust és kiállításokat, hogy beszámolhassak róla (olvastam véleményeket, akik szerint pl. szenzcációhajhász a Drakula-szellemkaland tematikájú próbálkozás).
süti beállítások módosítása