Honnan ismerhető fel a jó lángos?
2016. augusztus 24. írta: mrfoster

Honnan ismerhető fel a jó lángos?

Avagy egy tóparti nyár tapasztalatai

Az elmúlt hónapok kitartó tóparti látogatásának hála, szereztem némi tapasztalatot a strandbüfékről. Az eredmény: jövőre ugyanott, de sokkal finomabbakat eszem! 

Egyébként meg senki se csüggedjen! Még nincs vége a nyárnak, és nagyon úgy néz ki szép időnk lesz a hétvégén. Lángost ráadásul év közben is lehet enni (egyre több és színvonalasabb retró büfé van országszerte), a kérdés csak az, milyet. Lehet szeretni és lehet nem szeretni ezt a forró olajban villámgyorsan kisütött vásárfiát, de tagadhatatlanul része a magyarországi gasztronómiai kultúrának.
la_ngos4.jpeg
A magyar lángos már a tengerentúlt is meghódította: a Lángostruck hagyományos és különleges lángosokat is készít.

Tehát:

(1) Milyen a jó lángos?
(2) Milyen a rossz lángos?
(3) Mi alapján válasszuk ki a helyet, ahol a lángost vesszük? 

(+1: Miért néznek ki a lángosok úgy, ahogy?)


lang3-side.jpgBizony, igen nehéz egy lángosról tetszetős amatőr fotót készíteni. 


(1) Milyen a jó lángos?


A kiindulópont: ha a lángost jól csinálják, a palacsinta is rendben lesz. A lángos azon egyszerű étkek közé tartozik, amiről különleges képzettség nélkül is megállapítható - sokszor ránézésre is -, hogy finom-e, vagy sem. (A pontosság kedvéért hozzá kell tennem, hogy vannak olyan megtévesztő lángosok, amelyek ránézésre gusztusosnak, átsültnek és kellően ropogósnak mutatják magukat, aztán mégis csalódást okoznak, mert túl olajosak, ízetlenek stb.) 

A jó lángos megkívántatja magát. Titka, hogy egyszerre ropogós és puha, könnyű és laktató. Kívülről befelé vékonyodik, a széle egészen telt is lehet, míg a közepe táján ropogóssá válik. Legyen olyan vastag a tésztája, amiből lehet szakítani, nem csak törni. 

Ami a feltétet illeti: ne legyen kevés és ne legyen túl sok (kínos, amikor a túlbuzgó büfések túlpakolják a lángosokat, amiket aztán lehetetlen kulturáltan megenni), minőségi tejfölre és sajtra pedig tessék költeni, mert ez lesz a második íz, amivel a kedves vevő találkozik.
Másképpen fogalmazva: ha a tészta rendben van, a feltét fog elégedett mosolyt csalni az arcunkra. 
la_ngos6.jpgA lángosról, mint tradicionális magyar étekről a CNN-en is olvashatunk

Hogy mindezt miként érik el a lángossütők, nem részletezném; a hirtelen sütéstől kezdve, az alapanyagok minőségén és a változatos titkos összetevőkön át (mint a kefír, a krumpli, vagy a teljes kiőrlésű liszt) a szívvel-lélekkel készítésig mind meghatározó komponensei lehetnek az eredménynek.

És Ön? Az örök klasszikusra, vagy az új ízekre esküszik?

Tapasztalatom szerint azon a helyen, ahol a klasszikus fokhagymás sajtos-tejfölös lángos rendben van, a többivel is meg leszünk elégedve. Nekem idén a füstölt sajtos-lilahagymás-baconos lángos lett a favorit, és rájöttem, hogy mennyivel klasszabb, ha a lángoskészítők nagyobb lyukú reszelővel reszelik a sajtot. 

Eleinte ódzkodtam a különféle feltétekkel megpakolt verzióktól, aztán rákaptam az új ízekre. Ha bátortalanok is, egyszer tegyenek próbát! A juhtúróval, lecsóval, padlizsánkrémmel, vagy akár kolbásszal megspékelt lángosok is megérdemlik a figyelmet. Sőt! Ha megnézik például a tengerentúli Lángostruck kínálatát, vagy akár valamelyik trendi itthoni street food lángosost (például a Kazinczy utcában van egy ilyen), lehet még komplexebb lángosokra is kedvet kapnak.
la_ngos4.jpg
A gasztrobloggerek szerint az újragondolt lángos az egyik legizgalmasabb mai street food. A kép innen való. 


(2) Milyen a rossz lángos?


Volt már lángosa, ami a kukában végezte? Veszekedett már lángosossal? Netán csak megfogadta, hogy messziről elkerüli azt a bizonyos helyet? Szinte biztosra veszem, hogy volt már rossz tapasztalata, és ha tetszik, ha nem, ez egyfajta látlelet is az itthoni strandbüfékultúráról. 

A legrosszabb lángos: tocsog az olajban!!! 

A legkiábrándítóbb élmény: derekasan próbálod átharapni a vastag-sületlen tésztát, ám eközben a tejföl szétkenődik az arcodon.

A rossz lángos egy mondatban: vékony, túlzottan ropogós, olajjal átitatott az egész.

És, ami még számít: nem sápadt-e a tészta (akkor sületlen, belül nyers), vagy nem sütötték-e túl, az avatottabbak pedig ránézésre kiszúrják, ha például gumiszerű a tészta.

la_ngos3.pngMár nem csak Magyarországon kapható lángos, aki egyszer jót evett, lát benne fantáziát.

(3) Mi alapján válasszuk ki a helyet, ahol a lángost vesszük? 


A. Ha nagyon éhes vagy, és nincs időd utánanézni:
Ilyenkor nincs mese, vállalni kell a kockázatot: be kell állni abba a sorba, ahol a legtöbben igyekeznek lángoshoz jutni.

Hátrány: néha bejön, néha nem. 

Kivételt képez: ha az árak túl magasak egy lángosért.

langos1.jpg
B. Ha szereted felfedezni a dolgokat:
Ez esetben nem döntök gyorsan, kivárok, mint egy jó vadász. A megfigyelésekre alapozok, különös tekintettel a részletekre.

Előny: kellemes környezet, jó elhelyezkedés a strandon belül, ahol az ember még szívesen elüldögél az evés után. 

Pozitív előjel: a hely nem kong az ürességtől.

Lesifotós módszer: megfigyelni milyen lángossal sétálnak el az emberek és milyen arcot vágnak az első falat után.

Megfigyelendő: igyekszem minél közelebb osonni a konyhához és a kiszűrődő szagokból, hangokból (milyen odabent a hangulat), netán képekből következtetni a lángossütő felkészültségére.

Árulkodó jelek: járjuk körbe az objektumot, hogy mennyire tiszta, figyelnek-e a környezetére, netán nem egy fáskamrát alakítottak-e át a kert végében lángossütőnek.

Tipp: nézd meg az étterem mellékhelyiségét, ebből egyenesen szokott következni, milyen a konyha tisztasága.
la_ngos5.jpg
C. Ha van időd utánanézni:
Vannak, akik biztosra mennek, és utánanéznek, hogy adott településen hol kapható jó lángos. Szerencsére mára rengeteg lángostesztet végeztek lelkes amatőrök és hivatásos újságírók egyaránt, így jó eséllyel megtaláljuk, amit keresünk.
 
Hátránya: kimaradnak a még felfedezetlen helyek, tutira megyünk.   

Veszélye: nem találunk adott helyről semmit, vagy csak negatívat, ezért ahelyett, hogy felfedeznénk a helyet kénytelen-kelletlen útra kerekedünk, hogy megehessük álmaink lángosát.

Tipp: egy ízlésesen elhelyezett vendégkönyv - például az éttermek elé kihelyezett étlapok mintájára - megoldhatna egy rakat felvetődő kérdést, a rossz büféken kívül mindenki jól járna vele.
la_ngos5.jpeg


+1: Miért néznek ki a lángosok úgy, ahogy?


Mivel a lángos már születésétől fogva leginkább amolyan „melléktermék" volt, ne csodálkozzunk rajta, hogy senkit nem foglalkoztatott a külcsínye. Pontosan úgy néz ki, mint amire kitalálták: egy odavetett tésztadarabnak. A lángos a kenyérsütéssel egy időben kezdett elterjedni, és hozzávaló tésztát ugyanis a dagasztás közben csippengették le. Így miközben sült a kenyér, a család megreggelizett.

Megjegyzés: ennek a lágy kelt tésztából készült sült lepénynek ihletője feltehetően a török pita volt a Török Hódoltság idejéből. Kezdetben a mai kenyérlángoshoz hasonlított, de a forró olajban sütött lángos népszerűsége hamar legyűrte a körülményesebben elkészíthető fajtát.
anders_zorn_baking-the-bread-1889.jpgAnders Zorn: Baking the bread 1889.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr4710411676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TruczaTibor 2016.08.24. 16:06:34

Ennyi elpazarolt energia helyett 10 perc alatt megtanulod hogy kell sütni és havonta egy-kétszer otthon belefér, amilyet csak akarsz, fillérekből, kézművesen ;)

11110000 2016.08.24. 16:16:44

A cikk konkrét tartalma: nulla.

Sok üres, értelmetlen duma a semmiről.

Hell-Ász 2016.08.24. 17:20:52

Szinte mindenhol csalnak a sajttal, tejföllel. Csizió meg frissföl. Az igazi sajt olvad a forró lángoson, a csízió nem, a tejföl krémes és nem szemcsés.

Hell-Ász 2016.08.24. 17:21:22

Szinte mindenhol csalnak a sajttal, tejföllel. Csizió meg frissföl. Az igazi sajt olvad a forró lángoson, a csízió nem, a tejföl krémes és nem szemcsés.

Lordhell 2016.08.24. 17:26:33

A jó lángos közepe nem ropog szerintem (akkor már túl van nyújtva, nem kelt meg elégé). Magának a lángos külsejének kell finoman ropogni, de belül puhának lenni. A feltéttel egyetértünk, legyen az a tejföl, tejföl és ne vizes vacak a sajt finom (nem növényi olajból készült) és én szeretem a sok feltétet (összehajtva lehet kulturáltan falni). A többi maszlag. Az első képen látható trendi lángost basznám vissza az eladónak., hogy csak fügyül, a tejföl ne a tányért díszítse, hanem a lángost, és ne féljen tőle, ha már vizezi, mert így tejföl nem folyik csak ha vacak....

Lordhell 2016.08.24. 17:28:23

Bocsi a gasztrobloggeres lángos az amire gondolok...

élhetetlen 2016.08.24. 18:36:55

@TruczaTibor: Elképesztő, hogy mennyi jó szakács van az országban otthon. A balatoni vendéglátással kapcsolatban is volt sok hozzászólás, hogy mindenki főzzön magának, mert az mennyivel jobb. A lángos. Egy, vagy két lángost nem érdemes sütni. Dagasztás, kelesztés, olaj, (ott marad, és lehet, hogy csak egy hónap múlva kellene, de addigra megdöglik), mosogatás. Tehát rendben, süssél magadnak otthon lángost, de ne gyere azzal a hülyeséggel, hogy aki megkíván egy lángost, az süssön otthon.

Matteo79 2016.08.24. 19:50:46

Hàt ennek a cikkbek semmi èrtelme... Amugy nem konnyu jol elkesziteni, de gyakorlassal 3-5 alkalom utan nar nem gond okyan fakezunek sem mint en.
süti beállítások módosítása