Ki volt a budapesti jegesember, és mit csinált?
2016. szeptember 14. írta: fosterur

Ki volt a budapesti jegesember, és mit csinált?

Ezeken a szokatlanul nyárias napokon önkéntelenül is a felfrissülés és a jég jár a fejemben, és azok az évtizedek, amikor a mai modern hűtőszekrények híján a jegesemberek munkájától függött, hogy hogyan hűtik az élelmiszereiket a budapestiek.

Kik voltak a jegesemberek? Mit csináltak pontosan? Mért volt rájuk szükség? Honnan szedték a munkájukhoz a jeget? Elmondom.

A múlt században a budapesti utcák egyik jellegzetes figurája volt a jegesember. Az első, elektromos árammal működtetett hűtőszekrények megjelenéséig és elterjedéséig jegeskocsik járták az utcákat - a jégszekrények feltöltéséhez szállították a jeget.

VIDEÓ: Forróság 1957 nyarán - láthatják a jegeskocsi előtt kígyózó sort:

Az 1950-es évekig nem volt ritka a jégtömböt cipelő ember látványa, és még az 1960-as években is vásároltak jeget a budapestiek.

jeges1.jpg

Az élelmiszerek - akkori léptékkel modern - hűtésére a 19. században alkották meg a jégszekrényt. A tartály a szekrény fa- vagy fémborítása mögött rejtőzött. Ezt kellett feltölteni minden héten friss jéggel, amelyet előzőleg vermekben tároltak a jegesek.

Honnan származott a jég? Eleinte télen vágták, a befagyott folyókról és tavakról, de a 20. században már ipari módszerekkel és méretekben gyártottak jeget.

jeges2.jpg

 

VIDEÓ: Így működtek a jégszekrények:

A jégverem és a jég szerepe vidéken

Mint az Tunyogmatolcs község honlapján olvasható, rendszerint árnyékos helyre épített több méter mély bélelt és építménnyel fedett gödör volt.

Télen nehéz és veszélyes munkával vágták a jégtömböket, amelyekre aztán szalmát szórtak.

"A nyári nagy melegben a kocsmai italok, a hentesbolti húsok hűtésére használták. De ennél is fontosabb volt a gyulladásos betegségek enyhítésére. Különösen a vakbélgyulladások eljegelésére. Ugyanis régen nem minden községben volt orvos, kórház meg még távolabb. Amit lehetett, helyben gyógyítottak. Jéghez jutni csak indokolt esetben lehetett. A jégvermet, melynek kulcsa a községházán volt, csak a kisbíró nyithatta ki, és adhatott jeget az orvos vagy a bába utasítására a beteg hozzátartozóinak."

A bejegyzés trackback címe:

http://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr8211691959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Toronydaru 2016.09.15. 12:27:56

Vártam volna a cikket, de a felvezetés után vége lett. Nagy csalódás.

Kicknick 2016.09.15. 12:37:41

Teszkó gazdaságos cikk. :D

qlman 2016.09.15. 13:20:19

Ennyi? Baszd meg....

Miklós Borka 2016.09.15. 13:20:25

@aachi: Így van,a riport pedig semmitmondó.Meg kellett volna mutatni a tartályt,ahová a jég került.Én Terézvárosban nőttem fel,személyes élmények alapján mondhatom,hogy még a 60-as években is jártak a jegesek és az udvarról kiabáltak fel a lakóknak,s akiknek kellett,azoknak a vállukon vitték fel a jégdarabot.

Gyűrött Papír 2016.09.15. 13:40:18

Al Bundy sem végez olyan hamar mint én ezzel a cikkel. :)
"20. században már ipari módszerekkel és méretekben gyártottak jeget."
Ez érdekelt volna, az hogy a tavak befagytak (régen) télen nem infó.

De kattintottunk és ez a lényeg. (Sajnos)

ZakMcKracken 2016.09.15. 14:00:30

Ez a cikk szinte semmiről sem szól. Mikor elkezdődne a lényegi része akkor vége is lesz.

Azt is írhatta volna szerző, hogy "A jeget hűtésre használták. VÉGE.".

ubu1a 2016.09.15. 14:18:53

Ez bevezetésnek egész jó. Na, és hogyan tovább?
Hogyan gyártották ipari módszerekkel a jeget? Hogy szállították, darabolták, árulták? Hogyan kellett használni (üzemeltetni) a jégszekrényt? Mennyibe került ez az akkori viszonyok között? Hogyan és mikor, milyen lefolyással váltotta fel az elektromos hűtőszekrény a jégszekrényeket? Azokat ki gyártotta, milyen technológiával (kompresszoros és abszorpciós hűtők)? Mennyibe került kezdetben az elektromos hűtőszekrény és az ár hogyan viszonyult az akkori keresetekhez? Kik voltak az úttörők a gyártásban Magyarországon (Lehel, később Zanussi)? Mi lett a jeges emberekkel és a jéggyárakkal az elektromos hűtőgépek megjelenése után? Tüntettek-e úgy az elektromos hűtőgépek megjelenése ellen, mint a taxisok az Uber ellen? Mi lett a jégszekrényekkel - kidobták, volt benne veszélyes hulladék (pl. azbeszt) stb. ?

HgGina 2016.09.15. 16:44:13

Megyek és eszem egy ipari méretekben gyártott, előre csomagolt fagyit. Nem hozza házhoz a jegesember.

Newton Jack 2016.09.15. 20:23:16

Tök jó mert a videóban a szakértő még a fridgider név eredetét is rosszul tudja :) én vagyok a hülye hogy rákattintok az ilyen cikkre

v2peti 2016.09.15. 22:58:51

@HgGina: De a Family Frost igen! :)