Búcsúztassa az idei karácsonyt megható képekkel!
2016. december 27. írta: mrfoster

Búcsúztassa az idei karácsonyt megható képekkel!

Miért szeretünk a karácsonyfa előtt pózolni?

Most, hogy túl vagyunk a háromnapos karácsonyi bódulaton, nézzünk magunkba: hány fénykép készült rólunk, szeretteinkről, vagy éppen a karácsonyfáról az ünnepek alatt? És mindebből mennyit osztottunk meg a közösségi oldalakon? Mielőtt reflexív önmarcangolásba kezdenének, nyugodjanak meg. Eleink ugyanilyen kényszert éreztek a karácsonyi pillanatok megörökítésére.

Miért is szeretnek az emberek karácsonyi mementókat készíteni? 

1. Apró örömök: kicsi gyerek, kicsi karácsonyfával

Mivel a fényképezést jellemzően a módosabb családok engedhették meg maguknak, a századfordulós képek többségén a jólétben karácsonyozók életébe nyerhetünk bepillantást. A beállított, mára giccsesnek, erőltetettnek ható képek vitték a prímet. Úgy képzelték el a fotókat, mintha azok élő festmények lennének, amin mindennek a helyén kell lennie. 

 Fotó: Fortepan, 1906. 



2. Amikor minden kívánságod teljesül 

Aki figyel a részletekre, könnyen felfedezheti, hogy az 1900-as évektől egyre több gyerekjáték jelenik meg a fotókon. Mindez szoros összefüggésben áll azzal, hogy nagyjából innentől kezdődik a "gyermekek aranykora", azaz fontosabbá válik a kicsik lelkivilága és kényeztetése. 

Fotó: Fortepan, 1909.

3. Sokszor a pillanat fontosabb, mint az ajándék

Már többször feltűnt számomra, hogy a korabeli fotókon kissé riadt a gyermekek arckifejezése. Ennek hátterében felthetően az áll, hogy a fényképezés a felnőttek körében is izgatottságot váltott ki, amit a kicsik megéreztek, miközben igyekeztek megfelelni a kívánalmaknak. Szerintem ennek a fényképnek az egyik nagy értéke az, ahogyan éles kontrasztot alkot a nagypolgári szobabelsőkben fotózott képekkel.
caafba8b65b3fc2af57f4937d511bb01.jpgFotó: Fortepan, 1909. Kővári Brigitta.

4. Igazi klasszikus: hintaló, pöttyös labda és búgócsiga

Ez az kép önmagáért beszél. Ide tartozik, hogy amíg a kislányok egyre szebb babákkal játszhattak, addig a kisfiúk a hintalovak bűvöletébe kerültek (ezt később a pedálos kisautó váltotta fel). Érdemes megfigyelnie a részleteket - különösen tekintettel a lelógó szaloncukrok mennyiségére.

Fotó: Fortepan, 1929. Készítette: Simon Tibor. 


5. Ritka pillanatkép: pezsgőtől mámoros karácsonyi percek

Valljuk be, nem egy tipikus karácsonyi idillt ábrázol az alábbi kép, miközben ezen tényleg úgy érezni, hogy a szereplők jól érzik magukat. Ha jól megnézik, a gyakorlottabbak a háttérben még igyekeznek korhűen pózolni, ám az előtérben már elszabadult a pezsgő okozta mámor. 


Fotó: Fortepan, 1938.


6. A fa legyen égig érő és hatalmas

„Végre hazaértünk. Mire levettük a kabátokat és kezet mostunk, már csengetett is az angyalka, kitárult az ún. szalon ajtaja és ott állt a csillogó, ragyogó mennyezetig érő karácsonyfa, alatta a rengeteg ajándékkal, babával, mesekönyvekkel, ruhácskákkal, stb. A karácsonyfán a díszeken és szaloncukrokon kívül csokoládé függők és likőrrel töltött geometriai cukorfigurák voltak, ez utóbbiak a felnőtteknek. Néha persze el-elcsentem egyet. Nekem túl szeszesnek tűnt és nem értettem, mi ízlik ezen a nagyoknak" - íme, egy egészen tradicionális összefoglaló a régmúlt Karácsonyok emlékére.

fd0bf88ae91710dedb953f104640a64a.jpgFotó: Fortepan, Cholnoky Tamás. 1909.

 

7. Exkluzív díszítések

Aki csak tehette, impozáns, hatalmas fákat vásárolt és a díszítésre is különös hangsúlyt fektetett. Nézzék például ezt a Kisjézus csúcsdíszt! A felvétel a fényképeiről nevessé vált, egyébként rendkívül sikeres építési vállalkozó Schoch Frigyes Váci utcai lakásában készült.

Fotó: Fortepan. Váci utca 55. Schoch Frigyes lakása.


8. A nap, amikor mindenki jóllakott

Nem lenne teljes ez a fotóalbum az alábbi kép nélkül. Valószerűtlen és egyben megható látvány a temérdek felpolcozott fehérkenyér. Már-már elnyomja a középen álló díszes karácsonyfa erejét.


Fotó: Fortepan, 1920. Horváth Lajos. 


És Önök milyen karácsonyi fényképeket készítettek? 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr6712041573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása