Az elmúlt évszázad leghidegebb telei
2017. január 30. írta: mrfoster

Az elmúlt évszázad leghidegebb telei

Ezen a télen nem panaszkodhattunk a fagypont alatti hőmérsékletet illetően. Amikor már azt hittük, hogy a hideget nem lehet tovább fokozni, a meteorológusok újabb és újabb mínuszokat ígértek, amelyek végül január nagy részét jellemezték.

Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy az idei tél sokak számára a leghidegebbek egyikeként marad majd meg az utóbbi évekhez hasonlítva. De mi a helyzet a már hátrahagyott évekkel, évtizedekkel? Valóban annyira rendkívüli módon fagyos a mostani tél?

mult-kor_4.jpg Téli pillanatkép 1920-ból / Forrás: Fortepan
"Hazánkban a telek átlagos középhőmérséklete a XX. század során mintegy mínusz fél fok volt. Az éghajlat melegedése miatt 1981 és 2010 között ez az érték megközelítette a nulla fokot." (Forrás: Tanulmány 2012-ből)

Az elmúlt évszázad legendás telei

Az elmúlt évszázad leghidegebb teleként tartják számon az 1939-40-es időszakot, amikor a januári országos középhőmérséklet elérte a -10 °C-os értéket. Az alábbi jeleneteket Doutlik József örökítette meg Felsőgödön. A képeken jól látszik, hogy 1940-ben a Dunát hatalmas, feltorlódott jégtömbök övezik.

dunaiszigetek_blogspot_1939-40_5.jpg

 

dunaiszigetek_blogspot_1939-40_8.jpgAz emberi alakok eltörpültek a hatalmas, Duna által épített jégtorlaszokhoz képest 1940 telén
/ Forrás: Dunai szigetek

1963 februárjában szintén extrém hideg terítette be a Kárpát-medencét. A befagyott Dunán még a gyalogosforgalmat is megindították Göd és Szigetmonostor, valamint Surány között.

galle_miklos_befagyott_duna_2.jpgÁtkelés a befagyott Dunán 1963-ban. Kis ösvény mutatja a hatóságok által kijelölt és bevizsgált, biztonságos utat. Gallé Miklós képe / Forrás: Dunai Szigetek

Az 1986-87-es tél a januári kitartó havazás miatt vált igazán emlékezetessé. A végeredmény 30-50 centiméteres hótakaró lett, ami nem is kis akadályt gördített a közlekedés résztvevői elé, megnehezítve a legegyszerűbbnek tűnő mindennapi tevékenységeket is. Biztosan Önök között is akadnak olyanok, akik személyesen is emlékeznek erre az időszakra.

87082_723213_1000x700.jpgHófödte autók és utak 1987 januárjában / Fotó: MTI, Kleb Attila; Forrás: nlcafe.hu

87082_723219_1000x700.jpgBorsod megyében még a Honvédség járműveit is bevetették a hóban rekedt járművek kiszabadítására
/ Fotó: MTI, Kozma István; Forrás: nlcafe.hu

Az élet nem áll meg hóban, fagyban sem!

Manapság már reményt adhatnak a behavazott helyzetekben a hókotró autók, amik soha nem érkezhetnek elég hamar. De mi volt a helyzet régen? Ahogy az alábbi képeken is látszik, a hótakarítás sokkal nehézkesebb folyamat volt, ahol leginkább csak a hólapátok nyújthattak segítséget, illetve legvégső esetben a lóvontatású hóekék. Ezekhez a viszonyokhoz képest rögtön jobb fényben tűnik fel a lassúnak tűnő hókotró is. elakadt_villamoskocsik_az_erzsebet_koruton.jpg

hotakaritas_az_orszaghaz_elott.jpgKépek az 1907-es Vasárnapi Ujságból. Az összelapátolt havat parkokba, szabad közterületekre szállították,
vagy a Dunába ill. csatornákba ömlesztették / Forrás: Fónagy Zoltán: Mindennapok története 


lovas_hoeke_1907.jpgLovas hóeke 1907-ből /Forrás: Fónagy Zoltán: Mindennapok története
Ha a hó magassága elérte a három centimétert, a városban bevetették a lóvontatású hóekéket is.
Ezek a találékony szerkezetek segítették az utcaseprőket és hómunkásokat az utak takarításában.

Téli sportok - ha már hideg van, legalább élvezzük ki!

Amellett azonban, hogy a téli időjárás sok akadályt és bosszúságot jelent a hétköznapi rutinunk elvégzésében, jól felöltözve, vastag, bélelt csizmában az évszak által nyújtott előnyöket is érdemes kihasználni. A téli időszakban számtalan korcsolyapálya látogatható, az egyik leghangulatosabb a Városligeti Műjégpálya, ahol már több mint száz éve ugyanolyan lelkesedéssel siklanak a budapestiek.

Az utóbbi hetekben egyébként a Balaton vált a korcsolyázás és a fakutyázás fő színterévé. Megcsodálhattuk a fantasztikus jégtömböket, készült a tavon "forgószínpad" vagy jég-körhinta, és hétvégén Balaton-átcsúszást is rendeztek.

Amikor havazik, kellemes családi program lehet a kiadós szánkózás a Normafa dombjainál a hangulathoz hozzátartozó forraltbor, lángos és rétesválaszték kíséretében. A domb melletti erdők pedig regénybe illő látványt nyújtanak, a városban ritkán tapasztalható hóropogás hangjaival kísérve. A hóember-építésre pedig szinte bármelyik park alkalmas lehet, a klasszikus formáktól elvonatkoztatva akár még verseny is rendezhető. Ha pedig nemcsak egy délután, hanem akár néhány nap is a rendelkezésünkre áll a hó élvezetére, akkor nincs is alkalmasabb időszak a síelésre, mint a mostani.

Beláthatjuk tehát, hogy a tél, és a vele járó hótakaró manapság is igyekszik betölteni azt a funkciót, mint a régi időkben; lelassítani az élet menetét, pihenést biztosítva az állatoknak, növényeknek és persze az embereknek is. Ha igyekszünk ehhez igazodni és lehetőségeinkhez mérten lelassítjuk a tempót, akkor valóban kikapcsolódhatunk ebben az időszakban.

korcsolya.jpgKorcsolyázás a Városligeti Műjégpályán 1907-ben, a háttérben a Vajdahunyad vára / Forrás: Fortepan

hoember_1946.jpgA tél örömei: vidám pillanatok és hóember-építés 1946-ban / Forrás: Fortepan

sieles_1936.jpgSíelés a Normafa-lejtőn 1936 telén / Forrás: Fortepan

mult-kor.jpgA lencsevégre kapott urak láthatóan igen jól szórakoznak a szánkón 1908-ban / Forrás: Fortepan, Múlt-kor

mult-kor_2.jpgItt pedig a hölgyek örömködnek a Városmajorban, 1940-ben. Talán már érzik a tavasz közeledtét?
/ Forrás: Fortepan, Múlt-kor

mult-kor_3.jpgEgy kisebb dombnak is beillik a hótorlasz az alacsony 1942-es babakocsi mellett / Forrás: Fortepan, Múlt-kor 

hoemberek.jpg

És végezetül... szeretjük vagy nem szeretjük, egyszer búcsút kell mondanunk a téli hónapoknak, és a tél adta örömöknek is. Így tettek a képen látható hóemberek is, 1982-ben, és végleg leléptek a színről, hogy helyet adjanak a várva várt tavasznak / Forrás: Fortepan

 

És Önök mit szeretnek a télben? Hogyan emlékeznek vissza extrém időjárási viszonyokra? Netán van személyes élményük a felsorolt évekből?
Írják meg kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr5412158185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egysmás 2017.01.30. 19:33:46

Lesz ez még a valaha megfigyelt legmelegebb tél is, csak meg kell várni a klimatológusok nyilatkozatát.

2017.01.30. 19:38:08

Nem találom a posztban az utalást arra, hogy a magyarok számára elég súlyos volt az 1944 januári mínusz 42 fok a Don partján. Nagyapám szerencsére akkor már visszatért Magyarországra, de aztán később megint menni kellett, csak a doni áttörést úszta meg, a fogságot nem.

]{udarauszkasz 2017.01.30. 19:51:18

Gyerek voltam 87 telen, nagyszuloknel toltottuk a telet, apamek mikor jott a nagy havazas, 2 napra ra (mikor mar az ajtot se lehetett kinyitni a hazuk elott) feltettek minket a vonatra, hogy a 7kmre levo varosba vigyen minket,ahol laktunk. Anyu azota se bocsatotta meg ezt nekik,szerencsen mult,hogy ertunk tudott jonni(akkoriban a telefon kb.olyan luxus volt felenk,mint ma talan a kvantumszamitogep...)
Emlekszem,mikor csak a keritesen atmaszva tudtunk kiugrani az utcara, es honaljig ert a ho,mikor beleestem. Elotte folyamatosan 2 napig esett.

koala kóla 2017.01.30. 21:53:40

Én örülök hogy van végre rendes tél.

Alick 2017.01.30. 22:44:14

@]{udarauszkasz: '87 telén éppen katona voltam, bevetésen tél tábornok csapatai ellen. :)

HgGina 2017.01.30. 23:13:38

@koala kóla: Rendes télen hó is van.
Rendes telet 91-ben tapasztaltam. Mínusz 33 fok Csíkszeredában. És egy éjszaka alatt 1 méternél több hó esett. Az volt a rendes tél.

Weißkopf 2017.01.31. 00:13:12

@karandash: Az inkább 1943 januárja volt, az emlékezetes szovjet offenzívával egybekötve, amely elsöpörte (többek között) a 2. magyar hadsereget.
Magam "élménye" 1987 januárjából. Műtétre vártam a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. Hétvégére többedmagammal hazaengedtek, hétfőn (jan. 12-én) reggel 8-ra kellett visszamennem. Akkoriban a XIII. kerületben laktam, de valamilyen megérzésből (vagy kényelemszeretetből) anyósom kőbányai lakásában aludtam vasárnap. Éjjel elkezdett havazni, reggelre komoly hó lepte be az utakat. Kimentem a 28-as villamos megállójába (Mázsa utca), de a sínek nem látszottak a hótól, villamos nem járt. Elmentem a Kőbányai út és Pongrácz út sarkán levő buszmegállóba, pár perc múlva jött egy 95-ös, nagy nehezen felpréseltem magamat (azokon a buszokon csak 2 ajtó volt), talán nyitott ajtókkal ment az autóbusz. Némi késéssel beértem a kórházba, de a vidékről érkezők egy része csak délután jött meg, mivel a vonatok is nagy késéssel közlekedtek aznap.

petimegmondja 2017.01.31. 02:33:19

Én a '79-es télre emlékszem, amikor november 4-én már annyi hó esett, hogy beindították a síliftet a Normafánál és utána tavaszig jó hó volt fenn. Azon a télen tanultam meg síelni.

gigabursch 2017.01.31. 08:32:04

87!
Nekem az volt a best.

Ellenben az idei tél erénye a tartós hideg.
Remélem a harlekin katica, krumplibogár és hasonszőrűek populációján látszani fog.

Kriszpike1 2017.01.31. 08:54:44

A 87'-es telre emlekszem. 7 eves voltam. Nagyapam mar alig varta, hogy vegre tavasz legyen. Marcius 13.-an halt meg, 19.-en a temetesen meg terdig ero ho volt.
99' februarjaban is nagy ho volt, 2 hetre Szegeden ragadtam. Miskolc kornyeken katonai helikopterrol dobaltak le a kenyeret.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.31. 10:04:28

1987 elején annyira hideg volt, hogy még én is majdnem fáztam.

mrfoster 2017.01.31. 13:36:46

@karandash: A 2. magyar hadsereg 1943. januárjában rendkívül nagy veszteséget szenvedett a Don-kanyarnál, melyhez a katonai csapásokon kívül hozzájárult a magyar hadsereg készületlensége a -40 fokos kemény orosz fagyokkal szemben is. Részletes leírást találtam erről az időszakról a következő oldalon: www.masodikvh.hu/hadszinterek/europa/kelet-europa/47-don-kanyar-1942-43

2017.02.01. 02:54:39

@Weißkopf: bocs, elgépeltem, természetesen 1943 január.
süti beállítások módosítása