A legszebb kora tavaszi virágok
2017. március 07. írta: mrfoster

A legszebb kora tavaszi virágok

Önnek melyik a kedvence?

A hosszú tél után igazi megkönnyebbülés volt, amikor a napokban három biztos jelét is felfedeztem magam körül a tavasznak: az időjárás egyre enyhült; a hosszabbodó nappalok miatt sétáim megnyúltak; s újra színes virágokat fedeztem fel magam körül.

Valami igazán évszakhoz illő, testet-lelket felüdítő programra vágyik? Íme 5 javaslat azoknak, akik saját szemükkel szeretnék megtapasztalni a tavasz gyönyörű kibontakozását. Tartsanak velem ezúttal is!

1200px-viola_odorata_maarts_viooltje.JPGJellegzetes kora tavaszi virágunk, az apró, törékeny kis Illatos ibolya, melynek kék virágai rögtön feltűnnek az erdei avarban. A virágjából nyert olaj, az egyik legdrágább illatszer alapanyag / Fotó: wikimedia.org

 

1. Nemzeti Botanikus Kert

A Vácrátóton elhelyezkedő, műemlék- és természetvédelem alatt álló, 27 hektáros kiterjedésű botanikus kert hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. A kertet egész évben hangulatos ösvényeken keresztül járhatjuk be, ilyenkor tavasszal pedig többféle korai virágfajta tömeges megjelenésére számíthatunk. Mivel a virágok nyílása mindig az adott időjárástól függ, ezért érdemes előre tájékozódni, hogy éppen melyik növény van teljes díszében a porondon. (Kerti kalendárium)

A Nemzeti Botanikus Kertben március 12.-15. között a "Hónap érdekességei" vezetőlap segítségével fedezhetjük fel a kertet. Irány Vácrátót! További fontos információk a látogatóknak, itt elérhetőek.

tavasz6.jpgA Tavaszi tőzike (Leucojum vernum) apró virágai a lomberdőkben, ligetekben március-áprilisban jelennek meg. / Fotó: Nemzeti Botanikus Kert

 p1010028k.JPGA Leánykökörcsin jellegzetesen selymesen gyapjas növény, kékesibolya színű virágai március-áprilisban nyílnak. Magyarországon védett. / Fotó: Nemzeti Botanikus Kert

 

2. Soroksári Botanikus Kert

A budapesti forgatagtól alig 20 km-re található létesítmény egyrészt a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának gyakorlati oktatóhelyszíne, másrészt génbank és ismeretterjesztő, turisztikai szerepet is ellát. A kert egész évben látogatható, évente kb. 1500 látogatót fogadnak.
"A Kert különleges adottsága, hogy területén értékes, eredeti társulásmaradványok találhatók, amelyek megőrizték a Duna–Tisza közére jellemző vegetációt. Ezek ma a Kert kiemelten védett területei. Ilyenek a nyílt és zárt homokpusztagyepek, a zsombékos és a 12 ha nagyságú, meszes talajú kiszáradó láprét, az úgynevezett „Rezervátum”."

Tegyen egy sétát a Soroksári Botanikus Kertben, ahol a tavasz már többféle különböző, sokszínű virággal várja Önt! Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kitűnő programlehetőség!

crocus-tommasinianus-herb_-2.jpgA Magyarországon védett Illír sáfrány (Crocus tommasinianus) gyönyörű színfoltja a tavaszi erdőknek, emellett számos nemesített fajtája kedvelt dísznövény. / Fotó: Soroksári Botanikus Kert

 

3. Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum nem véletlen a Körös-Maros Közének egyik kiemelkedő turisztikai célpontja: 82 hektáros területén öt fás növénygyűjtemény található, melyből négy látogatható, köztük az egyik leghíresebb, a már több, mint 100 éves "Pepi-kert". Az itt található "ligetes-fás legelő" telepítése a kert egykori tulajdonosához, gróf Bolza Pál nevéhez fűződik. Az Arborétumban található fák nagy része 100-150 éves, de akadnak 200 évnél idősebb példányok is!

Az Arborétum bejárását térkép, tájékoztató- és növénytáblák segítik, és az üdítő séta lehetősége mellett számos más programot is találnak az ide látogatók: a Növényáruda és ajándékbolt március 15-től tart nyitva; min. 15 fős csoportoknak pedig egyéb interaktív programok állnak rendelkezésre (Üvegház és Pepi gróf varázstanyája), előzetes bejelentkezés esetén.

Érdekli, hogy milyen növényekkel találkozhat itt márciusban és az év folyamán? Nézze meg a honlapon található "Évgyűrű" segítségével!  

Nemcsak nézelődni szeretne, hanem tevékenyen részt venne a kerti feladatokban?
A "Szorgos hangyák napján", 2017. március 17-én és 18-án minden önkéntest szeretettel várnak egy kis arborétumi kertészkedésre!

 primula_veris_230405.jpgA Tavaszi kankalin (Primula veris) apró, sárga virágai a tavaszi erdőkben és a Szarvasi Arborétumban szintén fellelhetőek. A népi gyógyászatban felső légúti betegségekben, asztmatikus köhögésre is használatos gyógynövény. / Fotó: wikipédia.org 

4. Budai Arborétum

A 7,5 hektáros terület egyik nagy előnye a budapestiek számára, hogy a XI. kerületben található, így megközelítése igazán nem okozhat akadályt; Villányi úti bejárata a Móricz Zsigmond körtértől mindössze 5 perces sétával elérhető. Különleges mikroklíma alakult itt ki: a nagyváros kőrengetegének és a kert fölé boruló szennyezett "légkupolának" köszönhetően ez az ország egyik legmelegebb területe.

Éppen ezért gazdag mediterrán gyűjteménnyel találkozhatunk itt, többek között fügével, ázsiai datolyaszilvával, selyemakáccal, ciprusokkal és az örökzöld tölggyel is. Magyarországon egyedülálló módon csak itt hoz termést az imafüzérfa és a japánszentfa is.

honapnov_03_1.JPGAz Illatos tündérfa Kínából származó cserje, mely kora tavasszal virágzik; a Budai Arborétumban pedig két példánya is megtalálható.

5. Alcsúti Arborétum

Ilyenkor tavasszal gyönyörű látványban lesz részünk, ha ellátogatunk az Alcsúti Arborétumba, ahol egyedülálló módon, 7 hóvirágfaj, 24 fajtája tekinthető meg 2 és fél hektáron. Az Arborétum jelenleg 40 hektáros kiterjedésű, számos növényritkaságnak ad helyet, s nem utolsó sorban építészeti remekek sorát is rejti.

A parkot az 1820-as években József nádor telepíttette, itt volt megtalálható Magyarország egyik legnagyobb klasszicista kastélya is, mely Pollack Mihály tervei alapján készült. Ebből mára már sajnos csak a timpanonos főhomlokzat maradt fenn. A kastély körüli angolparkot a főherceg a schönbrunni kertépítőmesterrel, Tost Károllyal terveztette meg, az egykori pálmaház - melynek szintén már csak maradványa látható - Ybl Miklós tervei alapján készült el. Épen maradt viszont a Storno Ferenc tervei alapján felépített, neoromán stílusú kápolna, valamint a régi angolpark építményei, a Babaház, a Gloriette és a Medveház.

A "Hóvirág ünnep" alkalmával az Alcsúti Arborétumban összesen 2 és fél hektáron gyönyörködhetünk a tavasz eme bájos hírnökében. Előreláthatólag március 3.-22. között érdemes idelátogatni, hogy részesei legyünk ennek a különleges élménynek!

4bb5a5.jpg Hóvirágok az avarban, végre itt a tavasz!/ Fotó: alcsuti-arboretum.hu 

  450px-helleborus_purpurascens_20100404.jpgHazánkban háromféle őshonos hunyorfaj terjedt el, a Kisvirágú, az Illatos és a Pirosló hunyor, melyek mindegyike a kora tavaszi erdei avar méltó díszei, egyben védett növényeink / Fotó: wikimedia.org

 Ezek után már nincs is más teendőnk: irány a tavaszi természet! Kellemes virág-lesést mindenkinek! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr7712285195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása