Adok néhány tippet, hogyan teheti emlékezetessé a Múzeumok Éjszakáját
2017. június 22. írta: fosterur

Adok néhány tippet, hogyan teheti emlékezetessé a Múzeumok Éjszakáját

Az egyik legjobb nyári programnak tartom a Múzeumok Éjszakáját, és már napokkal előtte készülök erre a hosszú estére. Olvasgatom a programokat, a honlapon keresgélek a résztvevők listáján, és órákat töltök azzal, hogy megtervezzem az estét.

Rájöttem arra - természetesen a magam kárán tanulva és több éves tapasztalattal a hátam mögött -, hogy egyáltalán nem kárbaveszett idő, amit a tervezésre szánok. Amikor csak úgy elindultam, azzal, hogy majd csak lesz valami, megtörtént, hogy lemaradtam valamiről, vagy nem fértem már be egy helyszínre, mert mire odaértem, óriási lett a bejáratnál a sor.

Budapesten számtalan múzeum között választhatnak. Könnyen érezheti magát úgy az ember, hogy legszívesebben egyszerre három helyen lenne. És bizony ilyenkor mindannyian attól tartunk, hogy kimaradunk valamilyen izgalmas programból. Éppen ezért szeretném megosztani az évek során felgyűlt tapasztalataimat, hogy valóban élvezetes legyen az Önök számára az éjszaka, és ne érezzék magukat csalódottnak utána.

mti3.jpg 

Először azt döntsék el, hogy egyedül vagy társaságban indulnak neki az estének. Mindkettőnek megvan az előnye. Ha egyedül megyünk, gyorsabban haladunk, és biztosan olyan helyszíneket ejtünk útba, amelyeket mi magunk választunk. Társasággal viszont lényegesen szórakoztatóbb a túra, van kivel megosztani az élményeket, és a többiek olyan programokat javasolhatnak, amelyek esetleg elkerülték a figyelmünket.

Ezután próbálják meg reálisan felmérni, hogy a rendelkezésükre álló idő alatt ténylegesen mennyi helyszínt tudnak végigjárni. Mindegyiken minimum egy-másfél órával számoljanak. Ha már kora délután el tudnak indulni, akkor éjfélig, egy óráig rendszerint 5-6-7 múzeum fér bele, ennél több - úgy vélem - nem nagyon. Ha csak egy este áll rendelkezésre, este 6-7 órától zárásig, akkor körülbelül 3-4 (legfeljebb 5) helyszínt járhatnak be. Tapasztalataim szerint nem is érdemes sietni, mert akkor nem tudunk úgy figyelni arra, amit látunk, hallunk.

A következő lépés a helyszínek kiválasztása a listából, majd az útvonal megtervezése - ha autóval mennének, azt is vegyék figyelembe, hogy a közelben tudnak-e parkolni. Jónéhány éve a Zwack gyárnál fél órán át keringtünk a barátaimmal, mert ott annyian voltak, hogy nem tudtunk parkolni. Azt javaslom, ha meg szeretnék kímélni magukat a felesleges köröktől, és a stressztől, válasszák inkább a közösségi közlekedést és a gyaloglást.

mti4.jpg

Mindenképpen iktassanak be pihenőket: egyenek, igyanak, üldögéljenek egy kicsit, hogy felfrissülve folytathassák az utat. Néha elég egy csésze tea vagy kávé, egy süti, egy szendvics. De ha rám hallgatnak, akkor valahol esznek egy könnyű, a gyomrot nem túlságosan megterhelő vacsorát. Arra is rájöttem egyébként, hogy érdemes magunkkal vinni némi ásványvizet és csokoládét, elképesztően sokat jelent pár korty vagy pár falat két helyszín között.

A jegyet igyekszem előre beszerezni, hogy ne aznap este kelljen sorban állni érte. Most már online is megvásárolható. Ellenőrizzék azt is, hogy a kiválasztott helyszínre kell-e előre regisztrálni!

No, és mit érdemes megnézni szombat este? Adok pár ötletet!

mti1.jpg

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban az egyik időszaki kiállításé a főszerep. Az Ügynök a bárpultban című kiállításon azt tudhatják meg, hogy a szocializmus évtizedei alatt hogyan figyelték meg a vendégeket a szórakozóhelyeken, vendéglátóhelyeken, szállodákban.

Aquincumban nyomozásra, keresős játékra hívják Önöket: egy átoktáblát kell megtalálniuk, hogy a sötét varázslatot kivédhessék. 19 és 20 óra között pedig tárlatvezetést rendeznek az ókori mágiáról, a sötét varázslatokról.

Budafokon a település múltját ismerhetik meg, és körülnézhetnek egy egykori barlanglakásban.

Nagyon szeretem az annak idején Gobbi Hilda áldozatos munkájával létrehozott Bajor Gizi Színészmúzeumot. Itt a Múzeumok Éjszakáján Blattner Géza bábművész életét ismerhetik meg. Ám ha késő éjjel érkeznének ide, akkor azt javaslom, vegyenek részt a Kritikus órában: éjfélkor Párizsban című programon: az 1920-as évek bohém világát idézik meg filmvetítéssel, beszélgetéssel.

531368_366778726721584_1755650066_n.jpg

 

Az Ady Emlékmúzeumban, az V. kerületben láthatják, hol és hogyan élt Csinszka és Ady Endre. Ha elég bátorságot éreznek magukban, a helyszínen felolvashatják a kedvenc Ady-versüket.

Ha már a Belvárosban járnak, nem érdemes kihagyni Budapest egyik legvagányabb múzeumát, a Petőfi Irodalmi Múzeumot. 16 órától éjjel 2 óráig várják Önöket színházi előadással, kiállításokkal, este Toldi erőpróbával.

A Róth Miksa Emlékházban, a VII. kerületben a művész csodálatos üvegablakait mutatják meg Önöknek külön tárlatvezetéssel, este 8 órakor.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzumban nem csak szellemi és lelki, hanem testi táplálékkal is várják Önöket: megkóstolhatják a világhírűvé vált különleges thai fagylaltot, és a vietnami konyha fogásait. 

mti5.jpg 

Ha érdekli Önöket Törökország és a török kultúra, ki ne hagyják a Yunus Emre Intézetetet az Andrássy úton! Lesz kézműves bemutató, épületbejárás, táncház, az ínyenceknek pedig török gasztrosarok.

Többször is írtam az általam annyiszor megcsodált Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomról, Budapest egyik legrégebbi, ma is álló templomáról. Egy ideig zárva volt az itt zajló régészeti feltárások miatt. Most nyitva áll, és Önök is bejárhatják ezt az izgalamas, valóban egyedülálló és lenyűgöző templomot. Megismerhetik a történetét, 21 és 22 órától háznézést szerveznek Önöknek, éjfélkor pedig gyertyafényes szentmisén vehetnek részt az Altemplomban.

Remélem, javaslataimmal segítettem Önöknek. És azt is, hogy páratlan élményekben lesz részük az idei Múzeumok Éjszakáján.

Fotók forrása: MTI, Bajor Gizi Színészmúzeum

A bejegyzés trackback címe:

http://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr1912612549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.