A napszemüveg több ezer éves múltja és jelene
2017. augusztus 03. írta: mrfoster

A napszemüveg több ezer éves múltja és jelene

Divatos kiegészítő vagy szükséges praktikum? Az óvatos rejtőzködés vagy a kihívó csábítás eszköze? A napszemüveg amilyen "mellékes" kiegészítőnk, annyira sokféle és sokatmondó lehet, és bizony, amellett, hogy stílusa erőteljesen meghatározza megjelenésünket, még zenei ízlésünkről is árulkodhat, vagy éppen arról, hogy melyik sztár a kedvencünk. Tudták, hogy a napszemüvegek több ezer éves múltra tekintenek vissza? Önök melyik típusra esküsznek?

angelina-jolie-arriving-at-jfk-airport-in-new-york-6-17-2016-1-horz.jpg

Sztárok napszemüvegben a 20. századból: képünkön Angelina Jolie; John Lennon; Elvis Presley; Janis Joplin; Kurt Cobain

 

Vissza a kezdetekhez

Nem is gondolnánk, hogy a napszemüveg esetében nem egy újkori divatos találmányról, hanem több ezer éves múltra visszatekintő használati eszközről van szó. Sőt, még azt sem mondhatjuk, hogy valahol az egyenlítő mentén találták fel, mert ott a legerősebb a napsugárzás.

Az igazság a világ legészakibb népéhez, az eszkimókhoz kalauzol minket, akik már több ezer évvel ezelőtt használtak "napszemüveget", pusztán praktikussági célok mentén, a hóvakság elkerülése végett. Annak idején csontból készült, keskeny nyílású szemüvegeket hordtak, amit ma már falemezekből készítenek.

 

800px-inuit_goggles.jpg

A napszemüveg őse: rénszarvas agancsból és ínból készült praktikus védelem / Kép forrása: wikimedia.org


inuitm.jpg

A képeken a napszemüveg ősének modern rekonstrukciói. Az északon élő inuitok (eszkimók) fóka-  vagy szarvascsontokba vékony réseket vágtak, és azokat kötözték a szemük elé, hogy védekezzenek a túlzott fény ellen.

 

Cirkuszt és kenyeret a népnek... napszemüveget a császárnak!

Állítólag az első divatdiktátor a napszemüvegek világában a kegyetlenségéről is elhíresült római császár, Néró volt. A legenda szerint a napfényt megszűrő, csiszolt, zöld színű smaragdlencséket használt, hogy az Arénában védje a szemeit az erős napsugárzástól, miközben a gladiátorok harcát nézi. Ez a viselet az akkori nemesi osztály, a patríciusok körében is elterjedt, ám a napszemüveg igazi világhódító útja még jó pár évszázadig váratott magára.

smaragd.jpg

Néró császár ihlette napszemüveg: az ausztrál Shiels ékszerészcég visszanyúlt a római hagyományokhoz. A vállalat 200 000 dollárért olyan szemüveget kínál, melynek lencséje smaragdból készült, szára pedig gyémántokkal díszített 18 karátos arany. A megfelelő smaragd-darab felkutatása 5 évbe telt, a lencsék csiszolása és formázása pedig 3 hónapba. / Kép forrása: luxurylaunches.com


A katonák védelmében

Már az ókorban, a Római Birodalom déli részén a légiósoknak is készítettek napsugárzástól védő eszközöket, hogy óvják a katonák szemét. De az igazi áttörés a II. világháborúban következett be, amikor az Amerikai Légierő sötét lencséjű napszemüvegeket rendelt az UV-sugárzásnak kitett, magasban repülő pilótái számára. Sokat tett a népszerűsítésért Douglas McArthur tábornok, a Csendes-óceáni erők főparancsnoka, akinek annyira megtetszett ez a viselet, hogy állandóan napszemüvegben nyilatkozott a sajtónak.

repul.jpg

A képeken: McArthur tábornok emblematikussá vált napszemüvegében. A szemüveg formáját úgy tervezték meg, hogy a korabeli áramvonalas pilótafülkékre hasonlítson.
Tom Cruise a Top Gun pilótájaként majdnem pont ugyanolyan szemüveget visel, ezt a tipust azonban csak a földön hordták, ugyanis a pilóták a bevetések alatt szíjjal a fejükre erősített fényvédő eszközöket használtak.

 

A légierő után Hollywood vette át a botkormányt

A napszemüveg általános kiegészítővé csak ezt követően, a XX. század második felétől vált. Elterjedésében nagy szerepet kaptak az aktuális filmsztárok: az 50-es évek ikonikus alakja, James Dean viselt először napszemüveget a filmvásznon, s innentől kezdve a hódítás, a titokzatosság és a divat eszközévé vált.

james_dean.jpg

James Dean mindössze három nagyfilmben játszott, korai halála után mégis legendává vált. Posztumusz két Oscar-díjat is kapott

 

1958-ban a Rodenstock elsőként kezdte el reklámozni a napszemüveget, s mivel reklámjaihoz olyan hírességeket kért fel mint Brigitte Bardot és Sophia Loren, a siker garantált volt. Egyre több sztár kezdte hordani a napszemüveget a filmeken és a magánéletükben is, mivel rájöttek, hogy divatossága mellett kitűnően lehet alkalmazni a lesifotósok ellen a tekintet eltakarására is.

sophia-loren-sunglasses-retro.jpg

Sophia Loren a napszemüvegek első reklámarca / Kép forrása: blinkoptic.com

 

audrey.jpg

Audrey Hepburn igazán stílusos ebben a kalapban és napszemüvegben az 50-es években

 

A közönség természetesen akkor is, most is buzgón utánozta bálványozottjaik viseletét. A Beatles rajongóit egy időben könnyen fel lehetett ismerni gombafrizurájukról és kerek napszemüvegeikről. A sztárok azóta is szívesen viselik a napszemüveget, mert így megőrizhetik magánéletük egy pici darabját.

johnlennon.jpg
John Lennon és a jellegzetes kerek napszemüveg


Divatos fényvédelem és pszichológiai eszköz

A hatvanas évekre a napszemüveg hétköznapi viseletünk része lett, s a divatosság mellett az UV védelem is fontossá vált. Stílusos kiegészítőnket azonban nem csak napozás közben viseljük: sokan szeretik elrejteni szemeiket zárt térben, vagy éppen éjszaka is, mert a napszemüveg egyfajta pszihológiai védelmet is ad viselőjének. Gondoljunk csak arra, hogy a "szem a lélek tükre" s máris rájövünk, mennyi minden elrejthető ezzel a kis eszközzel a fejünkön.

Ezek után vajon kijelenthetjük-e, hogy a napszemüveg örök darab? Mindenesetre Hollywood továbbra is sokat tesz azért, hogy egy-egy kultuszfilm vagy egy botrányosabb sztár percek alatt új divatot teremtsen ezen a téren is. Nézzünk pár meghatározó napszemüveg-pillanatot az elmúlt évekből:

felelem.jpg

A Félelem és reszketés Las Vegas-ban világhírű napszemüveges párosa egyesek szerint hatással volt a partykultúrára - én azért ebben nem vagyok olyan biztos

 

madonna.jpg

Madonna a Miu Miu Noir napszemüvegében; a cég egész kollekciókat  szervez a díva köré

 

meninblack.jpg

A felejthetetlen Sötét zsaruk - Men in black - is divatot teremtett, ráadásul a teljesen sötét napszemüveg lelki értelembe vett védelmet is biztosít, mivel elrejti viselőjének tekintetét

 

brad_pitt.jpg

Brad Pitt a Harcosok klubjában

 

lolita.jpg

Lolita szív alakú napszemüvege úgy vált híressé, hogy a filmben egyáltalán nem is szerepel, csak a plakátokon láthattuk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr8612710014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása