Szubjektív Budapest - Önök hogyan ábrázolnák a várost?
2017. szeptember 08. írta: fosterur

Szubjektív Budapest - Önök hogyan ábrázolnák a várost?

budapestinyar_vidak.jpg

Budapest - más nagyvárosokhoz hasonlóan - ezernyi arcát mutatja az itt lakóknak vagy azoknak, akik hosszabb-rövidebb időre ideutaznak. 

A város nem csak évszakonként nyújt más és más lehetőségeket. Különböznek egymástól a kerületek, sőt, gyakran egyes utcák karakterei. Látjuk a domborzati különbségeket a budai és pesti oldal között; amikor hajóra szállunk, úgy érezzük, mintha egy új dimenzióba kerülnénk. Nappal és este is más Budapest hangulata.

Sőt, gyakran a saját hangulatunk, az érzéseink alakítják a városról alkotott képet. Emiatt úgy vélem, nem túlzás azt mondani, hogy amenyien vagyunk, annyiféleképpen érzékeljük Budapesten a színeket, illatokat, hangokat, formákat...

Emlékeznek még a 2010-es Szubjektív Budapest Tér-képek kiállításra? Ott például egyedülálló hangostérképet mutattak be vakoknak és gyengénlátóknak. Liszkai Zoltán alkotását érintőképernyős felületen lehetett élővé tenni Minden helyszínhez más hangot, zajt, dallamot kapcsolt, így ha valaki a kezét mozgatta a képernyőn, megszólaltathatta ezeket.

Szintén ezen a kiállításon állt Berei Zoltán és Barcsai Gergő mászófala, a Metro Boulder, amelyen a kapaszkodók a metróállomások voltak.

A grafikusok is százféleképp villantanak fel egy-egy pillanatot Budapest életéből. Vidák Zsolt sorozata például gangos házként ábrázolja a várost. A részletgazdag képeket órákig lehet nézegetni, számos poént rejtett el rajtuk alkotójuk.

Az egyik festmény pedig nem csak a közösségi oldalakon vagy Vidák Zsolt honlapján látható: két éve a Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium udvarán egy több mint 1000 négyzetméteres tűzfalat díszített vele a Neopaint csapata.

 

 

Baráth Dávid egészen elképesztő, végtelenül egyszerű, letisztult Budapest-illusztrációkat tett közzé. Egy-egy lényeges információt vagy tulajdonságot választott Budapestről, azt emelte ki.

 

 

 

Mások a hagyományos térképeket próbálták meg valami egészen mással helyettesíteni. Sándor Dénes könnyű, hordozható, kis helyet foglaló tojástérképet talált fel. A vízhatlan anyagból készült tojást megtöltötték levegővel. Ha a megfelelő helyen szorították össze, kidudorodott az a városrész, ahol éppen keresett az ember valamit.

Az EggMap nevű fejlesztés számára 2016-ban a Kickstarteren indítottak kampányt, abban reménykedve, hogy a projektet közösségi finanszírozás segítségével megvalósíthatják, és elkezdődhet a térképek gyártása. Ám őszinte bánatomra nem gyűlt össze a szükséges pénzt. Pedig szívesen megvásároltam volna ezt az izgalmas darabot.

tojasterkep.jpg

Nem csak a magyarok szeretik ezt a várost. Stefan Bleekrode holland művész például aprólékos, finom rajzokon örökíti meg, elsősorban az épített környezetre koncentrálva. Többször is járt már nálunk, és minden alkalommal új képeket készít, amelyeken új szemszögből láttatja Budapest szépségét és rejtett kincseit.

 

 

És hallottak már a legendás Budapest makettről? Az 1:1500 arányú terepasztalt 1976-ban kezdték el készíteni Polónyi Károly, a Fővárosi Tanács Városrendezési Főosztályának vezetője kezdeményezésére, és egészen 1990-ig épült.

Mivel speciális körülmények között kell tárolni és a szállítása is igen nehézkes, csak néhányszor láthatta a közönség ez a páratlan munkát. Legutóbb, 2013-ban a Bálnában állították ki.

826005.jpg

Fotó: Nol.hu

Mit gondolnak, milyen módon lehet még ábrázolni Budapestet? Önök hogyan jelenítenék meg? Milyen jellegzetességeket emelnének ki?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr8912810412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása