Mikor illik késni randiról és találkozókról?
2017. november 04. írta: fosterur

Mikor illik késni randiról és találkozókról?

randi2.jpg

Az egyik fiatal ismerősöm azt panaszolta el nekem, hogy fél órát várt egy lányra az első randevún. Rosszul érezte magát, és nem kapott üzenetet sem a késéről. Bár a történtek után a randi jól sikerült, a fiatalember hozzám fordult tanácsért, és megkérdezte, hogy ez így normális-e, kell-e, szabad-e a nőknek késniük.

Bevallom, hogy már hölgyek is kértek tőlem útbaigazítást, mivel ők annak idején kislányként azt hallották a nagymamájuktól vagy a dédszüleiktől, hogy azt a lányt veszik komolyan a fiúk, aki késik a találkáról. És hogy a férfiak akkor fognak ragaszkodni a nőkhöz, ha azok váratják őket, és nem sietnek a randevúra.

Nem szeretném egyiküknek sem kategorikusan megmondani, mikor mit tegyenek. Csak azt mondtam el nekik, hogy én miként vélekedek a késésről. Mivel sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy a lányoknak illik-e szándékosan várakoztatniuk a férfiakat, úgy gondoltam, leírom a véleményeimet.

Való igaz, hogy 100 éve releváns lehetett az intés: „ne siess úgy lányom, ne lássák rajtad a nagy igyekezetet, hagyd a férfiakat főni a levükben!” Arról nem is beszélve, hogy 100-120 éve tisztességes nő nem is maradhatott kettesben férfival, gyakran még a vőlegényével is csupán valamelyik családtag jelenlétében társaloghatott.

9439.jpg

2833.jpg

Az eltelt évszázad azonban sok minden változott. Most egészen másképp élünk és gondolkodunk. Már a több mint 40 évvel ezelőtt íródott illemkönyvben is megdorgálják azt, aki elkésik. Akkor is, ha nem hivatali ügyintézésről vagy munkahelyi megbeszélésről késik, hanem a saját randevújáról.

Már akkor is kimondták: a pontatlanság, akár szándékos, akár akaratlan, illetlenség. Aki elkésik, az a másik idejét pazarolja.

111356.jpg

45614_1.jpg

Az általam megkérdezett, protokollal foglalkozó szakemberek is egyöntetűen úgy vélik, hogy a pontatlanság a másikkal szembeni tiszteletlenség, a hatalommal vagy érzelmekkel való visszaélés, és akár magánéleti, akár munkához kapcsolódó találkozóról van szó, negatív érzelmeket kelt.

Ugyanakor felhívnám a figyelmet egy érdekességre. Nagy-Britanniában ugyanis a protokollszabályok szerint belefér néhány perc késés. Bár a brit szigetek lakói - különösen a skótok - nagyon ügyelnek a pontosságra, és arra, hogy az üzleti és magánéleti talákozókra időben odaérjenek, ha magánházba kapnak meghívást, nyugodtan késhetnek 5 percet a megbeszélt időponthoz képest. A erről a témáról bővebben szeretnének olvasni, ezen a linken és ezen a másikon találhatnak érdekességeket.

Elemi udvariasság, hogy a vendéget ne várassuk meg. Ha rangkülönbség van, akkor is helytelen a kisebb rangú várakoztatása, mert ha már egyszer közöltük vele, hogy fogadjuk, elismertük, hogy találkozni akarunk vele, vendéggé válik, és mint ilyen, egyenrangú.

Késni, késve érkezni, vagy az érkezőt várakoztatni soha nem szabad!

(Forrás: Görög Ibolya: Protokoll az életem)

És bizony ma már a fiúk is rossz néven veszik, ha a nők rendszeresen késnek a randikról. Néhány fiatalember azt mondta nekem, hogy pár perc belefér, de nem érzik magukat jól, ha a késés ennél több és minden alkalommal pontatlan a lány. Azért is kellemetlen számukra, mert csúszik a program, nem tartják tovább a lefoglalt asztalt az étteremben vagy a bárban, előfordul, hogy izgulniuk kell, hogy a moziban a film elejére vagy a színházi előadás kezdetére beérnek-e és a többi.

Ha engem kérdeznek, a címben feltett kérdésre a válasz: a nő lehetőleg soha ne késsen a randevúról, mert nem illendő. De a férfi is legyen pontos.

randi3.jpg

Kíváncsi vagyok, Önök mit gondolnak erről. Kell-e, szabad-e a nőknek késniük a randiról?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr3513090550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erkölcsi hulla 2017.11.05. 11:24:52

Késik fél órát? A 10. perc után nem talál ott, főleg ha nem értesít róla. Tirpák picsákra nem érdemes időt pazarolni.

Serivor 2017.11.05. 11:45:29

A fiú se tökéletes, közbejöhet bármi, az pedig nagyon gáz, hogyha a lánynak kell várnia.

A fiú próbáljon öt perccel előbb odaérni, a lány késhet öt percet (kivéve a pontos időben kezdődő dolgok: színház, mozi, koncert).

Ha kicsit megcsúsznak a dolgok, a fiú akkor is odaérhet a lány előtt, ha meg így jön össze, ahogy tervezték, akkor legalább van idő a kabátot lerakni, asztalt választani, étlapot, itallapot kicsit átfutni, megnézni, hol kell majd keresni a wc-t, satöbbi.

blaubner 2017.11.05. 12:41:00

5 perc, max. 10, de akkor mar szolni kell menet kozben.
Ha nem ertesit, akkor a mobilkommunikacio koraban szvsz nyugodtan el lehet menni 10 perc utan.

Éhesló 2017.11.05. 13:02:09

A pontosság a királyok udvariassága.
Azt a ribancot, aki attól érzi magát királylánynak, hogy késik, meg kell hagyni a kocsisorra.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2017.11.05. 13:32:48

Soha. Nyomós indok nélkül 10 percnél több késés: számomra halott ember.

Pierr Kardán 2017.11.05. 14:06:52

Már bocsánat, de ki az a lúzer, aki fél órát vár egy olyan nőre, aki még nem is üzen? 10 perc belefér, mert bármikor történhet bármi, de ha eltelt a 10 perc és semmi üzenet a késés okáról, vagy arról, hogy a másik nem is jön, akkor minden normális ember veszi a kalapját és örül a várhatóan sikertelen randevú helyett nyert 2 óra szabadidőnek :-)

kugi · http://kugi.blog.hu 2017.11.05. 20:01:36

5-10 perc belefér (forgalmi okok), de ezt is illik jelezni, pl. egy sms-ben (manapság már mindenkinél van mobil). De ha eltelt 10 perc is, és semmi válasz, akkor le kell lépni... És keresni egy olyat, aki megtisztel azzal, hogy pontosan érkezik.
süti beállítások módosítása