Emlékszik még László Gyula 50 rajz a honfoglalókról könyvének illusztrációira?
2017. november 28. írta: mrfoster

Emlékszik még László Gyula 50 rajz a honfoglalókról könyvének illusztrációira?

A szent galleni kaland. László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 33. oldal (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.) 

Talán Ön is emlékszik erre a klasszikusnak mondható műre a honfoglalásról, ami annak idején sok otthoni könyvespolcon volt fellelhető. László Gyula életműve rendkívül gazdag, régész-történészként és képzőművészként is maradandót alkotott, és ma már bármelyikőnk nézegetheti beszédes rajzait, a digitalizációnak köszönhetően online felületen is. Kalandozás a múltban, és egyben nosztalgiázás azokról az évekről, amikor még a kezünkben forgattuk a könyvet! 

László Gyula 50 rajz a honfoglalókról c. könyve 1982-ben jelent meg, amelyben gyönyörű illusztrációkkal mutatja be a honfoglaló magyarok életét, mindezt régész-történész szemmel, az akkori kutatási eredményekre alapozva. / Kép forrása: mult-kor

A szerző így ír munkájáról a könyv előszavában 1982-ben, ami a magyarok történetéről alkotott akkori  szemléletet és tudásanyagot tükrözi:

"E könyv szövege voltaképpen sok-sok magyar kutató munkájának eredményeit ötvözi. Ahol csak alkalom nyílik rá, mindenütt utalok elődeim, kortársaim és tanítványaim munkáira. Az, aki ennek a könyvnek a képeit megrajzolta, régész, de egyúttal elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát is. Nem kellett mással megrajzoltatnia elképzeléseit, hanem maga látott neki a munkának.

A következő lapokon bemutatja rajzaival a régi magyarok mondáit, hitvilágát, rövidre fogva beszél a történelemről, és részletesen elénk tárja a mindennapi életet. Természetesen nem szabad azt hinnünk, hogy most már mindent tudunk eleinkről! Éppen ezért a képekhez írt szövegében a szerző elmondja, hogy mit, miért rajzolt úgy; mi az, amit bizonyosan tudunk, mi az, amit csak sejtünk, vagy éppenséggel csak elképzelünk.

Aki ezeket a rajzokat áttanulmányozza, már nemcsak szóból ismeri meg őseinket, hanem emlékezetében elraktározódik viseletük, magatartásuk, munkájuk, mulatságuk, születésük és haláluk, egyszóval ismét eleven lesz, ami elmúlt." (A teljes könyvet és szöveget itt találják meg: docplayer.hu)

A következő képeket a kepido.oszk.hu oldalon találtam. Sajnos jelenleg nem érhetők el ezen a linken (egy tárolt változat itt fellelhető). Viszont megtalálhatók a mek.oszk.hu oldalon is, a képek ráadásul az eredeti akvarellekről készültek! 

A jurta felállítása. László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 41. oldal (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.)

 

Géza nagyfejedelem

Géza nagyfejedelem. László Gyula, 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 37. old. (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.) 

 

A vérszerződés

A vérszerződés. László Gyula, 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 13. old. (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.)

 Álmos fejedelem

Álmos fejedelem. László Gyula, 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 11. old. (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.)

 

A táltos. László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 101. oldal (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.)

 

Vadászat - solymászat. László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 49. oldal (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.)

 

Az aratás. László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 59. oldal (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.)

 

A nyergesmester

A nyergesmester. László Gyula, 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 65. old. (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.) 

 

A regös. László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 105. oldal (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.)

 

Vízi vadászat

Vízi vadászat. László Gyula, 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 51. old. (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.) 

 

Nemezkészítés. László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 87. oldal (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.) 

 A fiatalasszony bemutatása

A fiatalasszony bemutatása. László Gyula, 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 93. old. (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.)

 

Születési szokások. László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 95. oldal (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.) 

 

A temető. László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 99. oldal (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.) 

 

Koponyalékelés. László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról. Móra, Budapest, 1982, 81. oldal (részlet). (A felvétel az eredeti akvarellről készült.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr4313083836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása