Néhány tavalyi felújítás és változtatás, amely átrajzolhatja Budapest arculatát
2018. február 14. írta: fosterur

Néhány tavalyi felújítás és változtatás, amely átrajzolhatja Budapest arculatát

parisiudvar.jpg

Aki nyitott szemmel jár a városban, látja, hogyan tűnnek el épületek, születnek újak, hogyan alakulnak át közterek és parkok. Mit újítanak fel éppen, és mi az, ami átépítésre szorul.

Csak terjedelmes listán lehetne felsorolni, mi minden változott 2017-ben Budapesten. Ezért csak néhányat válogattam ki Önöknek azok közül, amelyek számomra fontosak vagy izgalmasak voltak.

Bezárt az Iparművészeti Múzeum

Ha ki kellene választanom Budapest 10 legszebb épületét, az Üllői úton álló Iparművészeti Múzeum biztosan köztük lenne. Amikor Budapestre érkeztem a 20. század elején, megcsodáltam a szecessziós épület Zsolnay-kerámiával borított kupoláját, a különleges belső terét. Lechner Ödön és Pártos Gyula a kor stílusát magyaros és keleti motívumokkal ötvözve páratlan remekművet alkotott.

24134.jpg

Fotó: Fortepan

120 éve már, hogy megnyitották a közönség előtt. Nem kerülte el a történelem vihara sem, a második világháborúban komolyan megrongálódott, és helyrehozták ugyan, de nem egészen korhű módon. 1956-ban ismét megsérült az épület. A több, mint egy évszázad alatt állaga sokat romlott, eljött a komolyabb felújítás ideje.

39829.jpg

Fotó: Fortepan

2017. szeptember 3-án bezárták a közönség előtt az Iparművészeti Múzeumot. A felújítás várhatóan 3 évig tart, a ki- és beköltözés egy-egy évet vesz igénybe. Az építészeti műszaki és műemléki rekonstrukciós munkák mellett új épületszárny és mélygarázs is épül. A belső tér meglepetés lesz a látogatóknak, mert a teljes kiállítási rendszert újraformálják.

282.jpg

Fotó: Iparművészeti Múzeum

Megújult a Gül Baba utca

2017-ben az elhasználódott, kopott nagykockakő burkolat helyett újat tettek le az úttesten és a járdán is. A régi kövek cseréjével markánsan változott az utca hangulata, van, akinek tetszik, van, akinek nem. Egy biztos: a hepehupák eltűntek, a közlekedés biztonságosabbá vált.

 

Eszter Csøka (@ecsoka) által megosztott bejegyzés,

 

Pompás látványt nyújt a zugligeti lóvasút-végállomás egykori épülete

Budapest egyik szégyenfoltjának tartották a romos, alpesi stílusú épületet. Hosszú ideig állt lakatlanul, elhagyatva, szellemházként. Félő volt, hogy az állapota annyira leromlik, hogy már nem lesz értelme rendbe tenni. 2016 végén azonban tényleg megkezdték a felújítást, és tavaly szeptemberben átadták az épületet. Most a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény látható a Lóvasút kulturális és rendezvényközpontban. Ebben a korábbi blogbejegyzésemben láthatják, milyen volt egykor és hogyan néz ki most.

 

krisztinafulop (@krisztinafulop) által megosztott bejegyzés,

 

Elkezdték felújítani az Andrássy úton a volt MÚOSZ-székházat

Az Andrássy úton álló csodálatos épületek egynémelyike felett is eljárt az idő. A 101. szám alatt látható Schanzer-villából már 2006-ban kiköltözött a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, mert olyan rossz állapotba került a ház.

A villa 1908-ban épült Spiegel Frigyes tervei alapján. Érdekessége, hogy az építtető tulajdonos végül nem költözött be a házba, mert időközben tönkrement.

Most felújítják és átépítik a villát, és a mellette lévő épületet is a Bajza utcában az MMA (Magyar Művészeti Akadémia) számára.

schanzer.jpg

A Schanzer-villa 2011-ben. Fotó: Ato, forrás: Wikipédia

Felújították a Román Csarnokot a Szépművészeti Múzeumban, tavasszal nézhetjük meg

A Szépművészeti Múzeum 2015-ben zárt be a látogatók előtt, akkor külön blogbejegyzésben búcsúztam tőle. A tervek szerint 2018 őszén nyit ki újra. Az első vendégeket azonban már 2018 márciusában beengedik, hogy egy kis ízelítőt kapjanak abból, mi minden szépült meg.

A felújítás legnagyobb szenzációja a Román Csarnok átadása lesz. Ez a múzeumnak az a terme, ahol az utóbbi hetven évben nem járt látogató, mert a II. világháborúban az ostrom alatt megrongálódott, és be kellett zárni.

Az alábbi videót három éve tették közzé erről a gyönyörű, ám mostoha sorsú teremről:

Nemsokára teljes pompájában tündöklik ez a román kori bazilikát idéző terem. Évtizedekig hatalmas fém polcrendszer töltötte ki, mivel raktározásra szánták. A felújítást ennek lebontásával kezdték. Már nagyon várom a végeredményt!

Csanda Bálint (@csa.balint) által megosztott bejegyzés,

 

Folytatódott a Párizsi udvar és a déli Klotild-palota felújítása

Az egyik kedvenc épületem, filmforgatások helyszíne a Párizsi udvar. Már 1810-ben üzletház épült itt, földszintjén üzletsorral, passzázzsal, amit a pestiek Párizsi udvarnak hívtak. Ennek a helyén 1912-ben húzták fel a Belvárosi Takarékpénztár jelenleg is látható épületét - a régi mintájára szintén passzázst alakítottak ki a földszinten, és szintén Párizsi udvarnak hívták.

Feltűnt, hogy egyes keleties motívumai emlékeztetnek az Urániára. Ez nem véletlen, mindkettő tervezője Schmahl Henrik volt. A tervező nem sajnálta a díszítést a Belvárosi Takarékpénztár épületéről, Zsolnay-elemek, Róth Miksa-üvegek, német padlóburkolók tették különlegessé, valamint a kristálykupola az üzletsor fölött. Sajnos az államosítás után eltüntettek az épületről néhány külső és belső díszítőelemet.

A Párisi udvar néhány éve bezárt, megkezdődött az épület felújítása, előre láthatóan 2018 őszén fejeződik be.

Varga Márton (@marceramic) által megosztott bejegyzés,

 

A Klotild paloták egymással szemben álló épületek a Ferenciek terén, az Erzsébet híd lábánál. 1898 és 99-ben készültek el. A neobarokk bérházak újdonsága az volt, hogy vasszerkezetre épültek, kőlapokkal borították, Zsolnay kályhákat és Róth Miksa-üvegek építettek be.

Az északi Klotild már korábban megújult, 2015-ben a déli épület felújítása is elkezdődött. A tervek szerint 2019-re készül el.

Genoveva (@gen_iii) által megosztott bejegyzés,

 

Szálloda épült a reptéren

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 18 hónap alatt húztak fel egy szállodát. Az öt szintes, összesen 5200 négyzetméteres szállóban 145 szobát, konferenciatermet, az üzletemberek számára tárgyalókat, kisebb termeket terveztek.

A szálloda vendégei közvetlenül juthatnak el a 2-es terminálhoz, mert egy fedett, gyalogosoknak kialakított folyosó köti össze a két létesítményt. Az épület amúgy sem szokványos, mivel lekerekített sarkai miatt nincsen hagyományos értelemben vett homlokzata. A belső tér a mai trendeknek megfelelő, elsősorban funkcionális.

szalloda_1.jpg

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

 

És Önök milyen változásokat, milyen felújításokat tennének a listára? Mit tartanak a legfontosabbnak?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr7513628080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása