Miért szeretik az emberek még mindig a szabadulószobákat?
2018. március 10. írta: mrfoster

Miért szeretik az emberek még mindig a szabadulószobákat?

szabaduloszoba.jpg

Tudták, hogy ma már több mint százféle szabadulószoba van Budapesten? Az utóbbi években ugyanis a főváros a szabadulós játékok egyik központjává vált, sokan keresik ezt a szórakozási lehetőséget a turisták közül is. Aki  pedig kifejezetten kaland- és szerepjáték típusú rejtvényfejtésre vágyik, az valahonnan már biztosan hallott róluk vagy ki is próbált néhányat. Vagy éppen születésnapon vagy céges tréning során vitték be.

Mivel magam is kalandvágyó típus vagyok, egyértelmű, hogy voltam már jónéhány szobában, persze közel sem ismerem az összeset.

Mi alapján érdemes szabadulószobát választani?

1. Mindenképpen érdemes utánanézni, hogy melyik szabadulószobáról mit írnak a legnépesebb fórumokon, így például a Tripadvisoron, a Facebookon vagy a Forsquare-en (bár utóbbin sokszor csak több éves vélemények olvashatóak.)

2. Léteznek már olyan szabadulószobákat gyűjtő oldalak (itt és itt), ahol állítólag az összes excape room-ba foglalhatunk időpontot és kiválaszthatjuk a témát is, ami katonai, misztikus, nyomozós, csapatmunka, erotikus, történelmi, high-tech vagy akár horror is lehet. 

3. Növeli a beleérzést és az élményt, ha olyan szobát választunk, aminek a hangulata, a korszak, amit felidéz közel áll hozzánk, mozgatja a fantáziánkat. A berendezés minősége, a részletek kidolgozottsága különösen fontos, ettől válik a játék valóban átélhetővé.

ke_pernyo_foto_2018-03-05_17_18_13.pngA Mystic Room Katedrális szobája. A Szent István körúton található szabadulós szobák védjegye az igényes, korhű díszlet.

4. A nagyobb, több szobával rendelkező szabadulószobák valószínűleg izgalmasabbak és több játéklehetőséget kínálnak. Persze, mindenki elkezdi valahol, voltam például évekkel ezelőtt olyan szobában, ahol csak egyetlen egy helyiség volt, az viszont egészen elkápráztatott a kidolgozottságával (azóta egyébként ezt a szobát üzemeltetők már a "nagyok" közé tartoznak, több szobájuk van).

5. A kijutási arányok is fontos vonatkoztatási pontok lehetnek: első tapasztalatként biztosan nem érdemes extra nehéz szobát választani, hiszen az escape room-oknak is van egy sajátos logikája, amire rá kell hangolódni, meg kell ismerni. 

szabadulo.jpgSzabadulószobák már a tengerentúlon is megjelentek: egy magyar befektetőpáros New Yorkban például 8 szobát létesített, de találni már Torontóban is escape room-okat. Ez a horror tematikájú szoba például igen jó értékeléseket kapott. 

 

Néhány szabadulószoba, amit érdemes számításba venni

A Tripadvisor szerinti értékeléseket nézve az a jó hír, hogy az első tíz szabadulószoba mindegyike nagyon jó értékeléseket kap átlagban, ami azt jelzi, hogy az egymással konkuráló helyek valóban igyekeznek lépést tartani egymással. Első helyen az E-exit games szobái állnak (666 értékeléssel), gyengének vagy szörnyűnek egyetlen vendég sem értékelte a helyet.

Nincsenek lakatok, ami üdítő újdonság, és a díszlet és a feladatok is nagyon igényesek, kreatívak" - írja az egyik szabadulóművész, míg egy másik úgy nyilatkozik, hogy „Nagyon élveztük a játékot, mert sokszínűbb volt mint amiket eddig kipróbáltunk! Még nem voltunk olyanban ahol több szoba is nyílt egymásból és nagyon tetszett hogy néha nem csak az agyunkat kellett használni, hanem fizikailag is részt kellett venni a feladatokban." (Ez utóbbi tapasztalatát magam is meg tudom erősíteni: a helyiségek közötti mozgás különösen izgalmassá teszi ezeket az élményeket.)

ke_pernyo_foto_2018-03-05_17_06_50.pngA Paulay Ede utcában található Szobafogság szabadulós szobában található a „Párttitkár Irodája" szoba. A berendezés visszarepít  a 60-as, 70-es évekbe, ahol ügynökként kell helyt álli és a pártvezér ellen tervezett merényletet meghiúsítani. 

A Mystic rooms szobáinak (összesen 5 van) mindegyikére jellemző a díszletek igényessége, nem véletlen, hogy így is hirdetik magukat, mint a „legszebb szabadulószobák" tulajdonosai. „Szép volt a díszlet, jók a rejtések, logikusak a feladványok, egyszóval nagyon jól szórakoztunk" - erősíti meg az egyik értékélő Tripadvisoron. Itt a fotóhoz be is öltöztetik a kiszabadultakat, amit sokan plusz pontként emlegetnek („Folyamatosan lehetett haladni, pont annyira volt fejtörős amennyire kell. Külön jó folt, hogy a fényképhez be is lehetett öltözni szerzetesnek!").  

A szobák nehézsége különböző fokozatú, erről érdemes akár a helyszínen információt szerezni, mielőtt nekivágunk: „Nagyon profin összeállított szoba. Változatosak a feladványok, minőségi anyagokkal dolgoznak, ami a látványban is visszaköszön. Ezt a szobát csak gyakorlott szabadulóknak ajánlom, es mindenképp kipihentem érkezzetek, mert szükség lesz a gyors gondolkodásra."
 ke_pernyo_foto_2018-03-05_21_25_22.pngA TRAP szabadulószobák egyike, ami egy piramis belsejében játszódik.

„Zseniális volt. Egyik percről a másikra pörögtek fel az események. Az elején nagyon szórakoztatóak voltak a fejtörők, majd kicsit akciódúsabb lett az egész" - olvasható a TRAP szabadulószobái egyikének értékelése a Tripadvisoron tavaly nyárról. A Paulay Ede utcában lévő helyen egyelőre 4 szoba várja a játékosokat, az egyik - láthatóan az Alien tematika köré szerveződő - szoba még építés alatt áll.

„A középkori pálya egyenesen király, az utóbbi időben nem szórakoztunk ilyen jól egyik helyen sem. Bátran ajánlom minden korosztálynak" - szól egy másik pozitív bejegyzés, és nem is nagyon találni negatív kritikát, pedig a TRAP-nak nem is, hanem kkét Tripadvisor-os profilja elérhető (itt és itt).

szabadulo6.pngA Locked-room a Tripadvisoron szintén előkelő helyezéssel és 7 különböző szobával bír.

A Locked-room csapata régi motoros a szabaduló-szakmában. A csapat egyik felét ugyanis a Fogas házban bezárni kényszerült ExitPoint Games alkotja, akik közösen dolgozták ki az itt található hét szobát a Locked csapatával. 

Az ExitPoint szobáin kreatívkodó fiatalemberek első helye a Kálvin téri templom alatt található pincében volt, de már ott kitűnt, hogy a tervezők kifinomult, már-már művészi ízléssel igyekeznek felépíteni ezeket a szobákat. A berendezés abszolút hiteles, ami annak köszönhető, hogy minden egyes bútor eredeti, legtöbbjük valóban olyan helyszínről érkezett, amiről az adott szoba története szól. „

A hotelszobás játéknak a dizájnját is nagyon élveztük, a 3. generációs szabadulószobában mindenféle technika is volt, a régi típusú feladványokkal együtt, és volt igazi története, ami a tökéletesen kivitelezett helyiségekben azonnal kikövetkeztethető volt" - számol be az élményről az egyik játékos, de aki veszi a fáradtságot és végigtekeri a véleményeket kivétel nélkül dicsérő szavakkal találkozik. „Nem egy szabadulószobában jártam már korábban, de eddig ez a legjobb mind közül. Semmi nem volt elkopva, minden működött, nagyszerű élmény volt. A Kutatóbázis szobában jártunk, számítani kell rá, hogy nagyon nehéz, de nem lehetetlen a kijutás" - írja később egy veterán szabadulóművész. 

A szabadulós szobáknál egyébként mindig van egy beavatott játékmester, akitől segítséget lehet kérni. Vannak szobák, ahol erre feltétlen szükség van ahhoz, hogy továbbléphessen a csapat a következő rejtvényhez és ne ragadjon le a játék egyetlen megfejthetetlen ponton. 


A Mária utcában található Pániq-szoba szintén több éve tartja magát az erős mezőnyben. Talán legnevesebb szobájuk a Fűrész-szoba, amihez trailer is készült. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr8313717258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása