8 indok, hogy nem elvetemült ötlet a Kerepesi temetőben sétálgatni
2018. június 07. írta: fosterur

8 indok, hogy nem elvetemült ötlet a Kerepesi temetőben sétálgatni

sir1.JPG

Budapest egyik legizgalmasabb helye a Fiumei Úti Sírkert. Abból is látom, hogy egyre több turista fedezi fel, és a különböző közösségi oldalakon is egymás után teszik közzé a külföldiek a személyes élményeiket, a fotóikat és a videóikat a temetőről.

Magam is szeretem ide kijárni, számomra megunhatatlan és varázslatos hely. Van, aki furcsának találja, hogy temetőben kóboroljon és a síremlékeket nézegesse, ám én 8 indokot is azonnal fel tudok sorolni, hogy bizonyítsam: nem az ördögtől való dolog a Kerepesi temetőbe "kirándulni".

1. Csodálatos zöld terület a nagyvárosban

Kiválóan alkalmas csendes sétákra, magányos vagy társas kóborlásra, nézelődésre.

2. Mindig találok érdekességet

Ahogy újra és újra végigjárom az utakat, az ismerős síremlékek között is kiszúrom azokat, amelyeket addig még nem fedeztem fel. Mint például ezt a szomorúságot sugalló szobrot:

sir3.JPG

3. Szinte kimeríthetetlen ihletforrás fotózáshoz

Teljesen mindegy, melyik évszakban, milyen időben járok a Kerepesiben, gyönyörűnek látom. És arról is meg vagyok győződve, hogy akár ev évtized vagy egy egész élet is rámenne, ha valaki dokumentálni kívánná szavakkal és képekkel is egyenként mindazt a szépséget, és minden művészi igényű értéket, amit itt talál.

4. Ez európa egyik legnagyobb szoborparkja a Táj-Kert blog szerint 

A blog szerzője tökéletesen leírja, miért adta ezt a címet 2011-es bejegyzésének. „Temető, 'nemzeti panteon', a főváros egyik legnagyobb zöldterülete, egy arborétum valamint egy nagyméretű szoborpark. A Kerepesi Temető (hivatalos nevén Fiumei úti Nemzeti Sírkert) igen összetett látványossága Budapestnek. Az 1847-ben megnyitott sírkertben két évvel később temettek először: az isaszegi csata elesett honvédjeit. Az első nevezetes halott 1855-ben Vörösmarty volt, majd következett Batthyány, Deák, Ganz Ábrahám... A köztemető jelleget 1886-ban szüntették meg, onnantól csak az "arra érdemes" személyek kaphattak itt sírhelyet-részben megvalósítva Széchenyi "Nemzeti Pantheon" gondolatát.

sir9.JPG 

5. Különleges síremlékeket láthatunk

Szép, meglepő vagy sokféle apró részlettel kidolgozott alkotásokba botlunk lépten-nyomon. És akad közülük olyan, amit többen is észrevesznek. Például ezt a furcsa figurát.

Van, aki szerint a Csillagok háborúja-filmek egyik főgonoszára a sötét erőt uraló Palpatine szenátorra, a Birodalom császárára emlékeztet a szobor. Úgy vélem, hogy az arc, a kéztartás, a pallos, amelyre támaszkodik ez az alak, azt sugallja: ő lehet a maga a Halál. De van, aki vámpírra asszociál a síremlék láttán.

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

 

A másik kedvencem a Hoffmann-család síremléke a megejtő szépségű leányalakkal, amelyről Vörösmarty egyik verse jut eszembe: „Álom, álom, édes álom!/Altass engem, légy halálom,/Légy halála életemnek/S élte haldokló szivemnek.” Ez a szobor a Fiumei úti Nemzeti sírkert jobb oldali árkádsorában látható, és a márványból faragott figura mákgubót tart a kezében, amely lehet az alvás, a felejtés, az örök álom jelképe is.

sir4.JPG 

6. Valódi kikapcsolódást jelent itt lenni

Nyugodtan üldögélhetek a gondolataimba merülve, vagy olvasgathatok egy padon. De megesik az is, hogy csak lesem a fürge mókusokat, amelyek gyakran felbukkannak, ha 10-15 percig a legnagyobb csendben és szinte mozdulatlanul ülök.

7. Rendszeresen szerveznek tematikus sétákat a temetőben

Pontosan azért, hogy más is rácsodálkozhasson a Kerepesi rejtett kincseire, megtudja, milyen művészparcellák találhatók itt, vagy megismerhesse egy-egy síremlék történetét. Érdemes időnként megnézni a sírkert honlapján, hogy az adott hónapban mikor indulnak a séták.

8. Itt látható az egyedülálló kincs, az Apponyi-gyászhintó

Ez a világ második legnagyobb gyászhintója, a felújítása után az Index írt róla részletesen, a hintóról szóló cikket erre a linkre kattintva olvashatják. Valóságos csoda, hogy áll, és ilyen állapotban látható, mivel a háború után eltűnt, évtizedekkel később találtak rá. A halottaskocsik többsége megsemmisült vagy nyomuk veszett… Többször is körbejártam már a hintót, monumentális, lenyűgöző alkotás.

 sir7.JPG

sir8.JPG

 A fotókért köszönet: My Secret Budapest Instagram 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr4214014404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.06.07. 19:20:17

Megerősítem, gyönyörű dolgok vannak. A Kossuth mauzoleum felujitva!

Baán Irén 2018.06.07. 21:27:06

Mit jelent a tréfás mondás, miszerint valakit elütött a gyászkocsi ? Megnősült.....

kugi · http://kugi.blog.hu 2018.06.07. 21:41:47

Akkor ezek szerint nemcsak én szeretek temetőkben mászkálni. :)

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2018.06.09. 09:05:23

A Kerepesinek van egy olyan hátsó része is, ami teljesen olyan, mintha erdő lenne, benne a bozótból kibukkanó kísérteties síremlékekkel. Imádom azt a részt.

0dzsud0 2018.06.09. 09:28:44

Valóban gyönyörű, ez is és a Farkasréti is érdemes a sétára.

2018.06.09. 10:24:46

na meg a madarak, a mókusok, meg a róka
süti beállítások módosítása