Ezért nem fogom soha szabotálni a Valentin-napot
2015. február 13. írta: fosterur

Ezért nem fogom soha szabotálni a Valentin-napot

10 izgalmas tény a Bálintokról és február 14. napjáról

 

lovelocksbp.jpg

Több évszázados hagyománya volt Magyarországon is február 14-e megünneplésének, ugyanúgy, mint az Egyesült Királyságban - csak a szokások voltak mások. Ahogy itt kikoptak a népszokások és a bálok, ám még nem voltak új hagyományok, úgy tört be 25 évvel ezelőtt a szívecskés Valentin-nap. Bár február 14-e nem a drága giccsek napja, hanem sokkal inkább a szereteté és megbocsátásé, ezt kevesen tudják.

Erről a napról egy sor izgalmas dolgot tudok mondani Önöknek, ráadásul érdekes és pozitív hagyományok kötődnek február 14. napjához. Emiatt ragaszkodom a Valentin-naphoz.

1. Több Valentinus nevű korai keresztény tanítót is ismerünk

Az igazság az, hogy valójában nem tudjuk, pontosan kire is emlékezünk február 14-én. Az egyikük Terni püspöke volt II. Claudius császár idején. Amikor az uralkodó hozott egy rendeletet, amely tiltotta a korai házasságkötést (a hadra foghatóság miatt) Valentinus titokban adta össze a párokat. Miután ez kiderült, börtönbe vetették és kivégezték. Egy másik személyiség, az alexandriai Valentinosz keresztény költő volt és kora gnosztikus gondolkodója. Egy harmadik, római illetőségű Valentinust is számon tartanak a források, de az összes történelmi alak közül mégis Terni Szent Bálint emelkedik ki, rá hivatkozva ünnepeljük a Valentin-napot. Jacopo Bassano Valentinust ábrázoló festményén egy házasságkötés pillanatát láthatjuk:

jacopo_bassano2.jpg

 

2. Szent Bálint védőszent

A római katolikus hagyomány szerint a szerelmeseket, a lelkibetegeket és az epilepsziás betegeket oltalmazza.

3. Évszázadokon át hivatalos ünnepnap volt

1969-ig katolikus ünnep volt Szent Bálint napja, szerepelt a liturgikus naptárban is.

4. A vörös szív eredetileg az ártatlanul hullott vér jelképe lehetett

Ma Valentin-napján, vagy ha úgy tetszik, Szent Bálint napján az üdvözlőlapok, sütemények, ajándékok lekedveltebb motívuma a szívecske. Vércseppekre emlékeztetnek, és könnyen lehet, hogy azokból alakultak át szívecskékké. A szív nem csak a szerelem, hanem a másokért elszenvedett áldozat jelképe is.

 

alberocuore.jpg

5. A megbocsátás napja

Angolszász hagyományok szerint február 14-én nem szabad összeveszni másokkal, és nem lehet haragot tartani. Ha február 14-én még nincsen programjuk, menjenek el együtt a Zappa Caféba, fogyasszák el a remek Valentin napi menüt. Mozi előtt és után is beugorhatnak: a Művészben 14-én többek között a Mindenség elmélete, a Timbuktu, a 20.000 nap a Földön és a Büszkeség és bányászélet mutatkozik ígéretesnek. Az Opera előtt utcabál lesz egész éjjel, a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításán pedig Ady Endre utolsó éveinek nagy szerelmét és múzsáját,  Csinszkát ismerhetik meg.

akik_szeretik_egymast_azok_kozt_ilyen_az_osszeveszes.jpg

6. Megemlékezhetünk a hajdani szerelmekről is

Valentin napján a szerelmesek kedves üzeneteket küldenek egymásnak. A férfiaknak és a nőknek is tenniük kell azért, hogy az örömé legyen a főszerep. Bármivel emlékezetessé lehet tenni a napot, a Radisson Blu Béke Hotelben a Zsolnay Kávéház a szokásos bőséges süteménykínálattal várja szerelmeseket, üljenek hát be a kedvesükkel, és bújjanak össze egy csodálatos édesség fölött.

bekesuti2.jpg

bekesuti5.jpg

bekesuti3.jpg

bekesuti6.jpg

7. Magyarországon is számon tartották régen a Bálint-napot

Néphagyományok szerint jó lesz a termés, ha Bálint napján hideg, száraz az idő. Volt, ahol a madarakat figyelték e jeles napon; úgy tartották például, hogy ekkor térnek vissza a vadgalambok és e napon választanak maguknak párt a verebek. A madarak és a madár párok a magyar népművészet kedvelt motívumai.

parnaminta.jpg

8. Gyakori férfi utónév volt a Bálint

A középkorban, különösen a 15-16. században volt a legnépszerűbb (gondoljunk Balassi Bálintra, Török Bálintra, Bakfark Bálintra), második reneszánszát a 2000-es években élte, amikor Magyarországon az első 20 leggyakoribb utónév között szerepelt.

balint.jpg 

9. Európában az angolszász területeken kívül is megünneplik

Itáliában például sok helyen szerelemlakatokat tesznek a hidakra a fiatalok. Így festett például néhány éve a februári hóesésben a római Ponte Milvio a megszámlálhatatlan szerelemlakattal:

roma_ponte_milvio_2012_febbraio.jpg

10. Ma egyre többen emlékeznek meg azokról is, akik nem élnek párban

Imádom a humort, éppen ezért tetszik a Fiktív Pub kezdeményezése. Február 14-én a szingliket várják és jutalmazzák: anti Valentin-napi menüvel lepik meg az egyedülálló hölgyeket és urakat. Kalandra fel!

535455_296997493718914_100002259963816_693352_815235555_n.jpg

A nyitókép a szerelemlakatokkal a 1000fights.com oldalról származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr247156683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cybericius 2015.02.14. 11:24:25

Khm, lehet, hogy csak én nem értem még mindig, hogy mi köze a Valentin-napnak a magyar hagyományokhoz?

"Magyarországon is számon tartották régen a Bálint-napot

Néphagyományok szerint jó lesz a termés, ha Bálint napján hideg, száraz az idő. Volt, ahol a madarakat figyelték e jeles napon; úgy tartották például, hogy ekkor térnek vissza a vadgalambok és e napon választanak maguknak párt a verebek. A madarak és a madár párok a magyar népművészet kedvelt motívumai."

deepbeat · http://beatsofbudapest.freeblog.hu 2015.02.14. 12:57:06

@cybericius: Nekem összeállt a kép. Tudatosan vagy nem tudatosan, de ugyanazt ünnepeljük, illetve ünnepeltük. Valentintust vagy Szent Bálintot, az ő napját. Csak más szokásokkal. Mint a Télapónál (Mikulásnál), aminél a lényeg, hogy volt egy jótevő, és azt eleveníti fel minden európai nép/ország valamilyen formában.