10 dolog, amiért Agatha Christie-t örökké imádni fogjuk
2015. szeptember 14. írta: fosterur

10 dolog, amiért Agatha Christie-t örökké imádni fogjuk

125 éve, szeptember 15-én született a krimi nagyágyúja

agatha_christie1.jpg

125 éve született a világ egyik legnépszerűbb és legjobb krimiszerzője, aki úgy nyilatkozott,hogy számára is meglepő és hihetetlen volt, milyen híressé vált. Lenyűgözőnek tartom Agatha Christie munkásságát. A regényeit pedig egyszerűen képtelenség megunni.

Nővérével és bátyjával együtt már gyermekkorától fogva írt. Nem csoda, hiszen a családot olyan neves szerzők látogatták, mint Henry James vagy Rudyard Kipling. Agatha Christie első, gyermekkori írásának cselekménye egy kastély öröklése körül bonyolódott, a két főszereplő Lady Madge (a jó) és Lady Agatha (a rossz).

Regényeket csak az első világháború végén kezdett írni. Az inspirációt egyrészt maga a háború nyújtotta, a menekültekkel, a kémekkel, a borzalmaival, másrészt az az egyszerű tény, hogy gyógyszerlaborban kezdett dolgozni és kiválóan értett a mérgekhez.

Első regénye, A titokzatos stylesi eset 1920-ban jelent meg. Igazán ismertté Az Ackroyd gyilkosság című műve tette.

ch4.jpg

 

ch3.jpg

10 okot is tudok, amiért Agatha Christie művei még ma is remek szórakozást nyújtanak, illetve amiért imádom őket:

1. Remekül megírt karakterek

Hús-vér szereplők, összetett személyiséggel. Emberek, akikkel hibáik ellenére azonosulni lehet, vagy rokonszenvesnek tűnő figurák, akikre már az elejétől fogva gyanakodhatunk.

Éppen befejeztük a teázást, amikor bejött az ásatásról dr. Leidner és Mr. Mercado.Dr. Leidner szokott kedves, szelíd modorában üdvözölt.

Láttam, hogy gyors, aggódópillantást vet a feleségére, aztán mintha megkönnyebbült volna attól, amit látott. Leült az asztal másik végén, Mr. Mercado pedig a Mrs. Leidner melletti üres helyet foglalta el. Mr. Mercado magas, sovány, borús kedvű férfi volt, jóval idősebb a feleségénél. Fakó,sápadt arcát furcsa, puha, formátlan szakáll körítette. Örültem, hogy megjött, mert a felesége ettől kezdve már nem engem bámult, hanem feléje fordította a figyelmét.Meglehetősen különösnek találtam azt a türelmetlen aggodalmat, amellyel a férjét figyelte. A férfi álmodozva kavargatta a teáját, és egy árva szót sem szólt. A tortaszelet is érintetlenül hevert a tányérján.

Részlet a Gyilkosság Mezopotámiában című regényből

2. Semmi sem az, mint aminek első pillanatra látszik

Akár egy kedves öreg hölgy vagy a legbarátságosabb szomszéd is lehet gyilkos. A mogorva fazonról kiderülhet, hogy zord külseje érző szívet takar, és jelentéktelennek tűnő nők válhatnak merész hősökké.

- Olyan jó, ha az ember tudja, hogy ki kihez tartozik - jegyezte meg Miss Marple - Amikor ma délután megismerkedtem velük, nem voltam biztos benne, hogy melyiknek melyik a férje.

Ezt az észrevételt rövid szünet követte. Miss Prescott apró, száraz köhintést hallatott, és így szólt: - Nos, ami azt illeti...

- Joan - mondta a kanonok feddő hangsúllyal. - Talán bölcsebb volna, ha nem mondanál többet.

- Igazán Jeremy, és semmit nem akartam mondani. Csak azt, hogy tavaly, igazán nem tudom, milyen okból, az volt a benyomásunk, hogy Mrs. Dyson Mrs. Hillingdon, míg valaki meg nem mondta nekünk, hogy nem az.

Részlet a Rejtély az Antillákon című regényből

3. Nincsenek felesleges mondatok és üresjáratok

Bár az írónő nem ad hosszú, több oldalas jellemrajzot, vagy leírást, mi értjük a szituációt és ki tudjuk tölteni a fantáziánk segítségével a hézagokat. A Nyaraló gyilkosokat előbb olvastam, minthogy a lehetséges helyszínen jártam volna. Amikor az írónő szülővárosába látogattam, és a tengerpart felé vettem az irányt, egyszer csak leesett a tantusz: ezt a helyet láttam magam előtt a könyvet lapozva…

torquaybeaches.jpg

 

torquay2.jpgTorquay

4. Teljesen beszippant bennünket a történet

Ott vagyunk a szereplőkkel, és végigéljük a cselekményt. Mi is az Orient expresszen utazunk, együtt próbálunk rájönni, ki lehet a nácik kémje az N vagy M című regényben. Tökéletesen tudja megteremteni az adott szituáció atmoszféráját.

Jobbra fordult, s futva elindult az oldalsó kerti ösvényen arrafelé, ahol az arcot látta. Átvágott a bokrok közt, kiment az útra, s föl is, le is végignézett a kaptatón. Sehol senki. Vajon hová tűnhetett az asszony?

Bosszankodva megfordult, s visszament a Sans Souci kertjébe. Csak képzelte volna az egészet? Nem, a nő ott volt.

Tuppence végigkutatta a kertet, benézett minden bokor alá. Csupa víz lett, de hiába, az idegen asszonynak hűlt helyét se lelte. Aztán visszament a házba. Rossz előérzet kínozta, furcsa, alaktalan félelem valamitől, ami készülődőben van.

De nem is sejtette, s nem is sejthette, hogy mi készül.

Részlet az N vagy M című regényből

murderatorient.jpgGyilkosság az Orient Expresszen (1974)

5. Imádnivaló, ahogy Agatha Christie oda-oda szúr egyet az angoloknak

Finoman árnyalt társadalomkritikát is kapunk egy-egy regénnyel vagy novellával. A szertartásaiba belemerevedett, nacionalista, kasztokban gondolkodó, xenofób és kissé elkényelmesedett angol felső- és középosztályról gyakran a szereplők mondnak ítéletet, legyen az egy elharapott félmondat vagy Miss Marple, illetve Hercule Poirot egy találó megjegyzése beszélgetés közben. A Bertram Szálló vagy a Macska a galambok között kiváló példa erre.

"Felöntötte tehát a teát, és körbehordozta a csészéket. A csészealjakon két-két ázott keksz kókadozott.

Griffith kisasszony, a gépírócsoport szakavatott feje, deresedő zupás őrmester, aki tizenhat esztendeje működött az Egyesült Beruházási tröszt kötelékében, maró hangon megjegyezte:  - Mát megint nem forrt a víz, Somers!

Amire Somers kisasszony jámbor, szorongó birkaarcát elfutotta a pír, ő pedig szólott imigyen: - Jaj istenkém, pedig most igazán azt hittem, hogy felforrt!

Részlet az Egy marék rozs című regényből

6. A nők nem csupán díszletként szolgálnak

Sokféle női karaktert vonultatnak fel ezek a krimik. A sort persze a főszereplővé emelt Miss Marple vezeti, a szürkének és körülményesnek látszó falusi öregasszony, aki igazából briliáns elme és mint az a Nemezisből is kiderül, elszánt és bátor is. A Gyilkosság az Orient Expresszen tele van erős hölgyekkel - gondoljunk csak Dragomirov hercegnére. A kristálytükör meghasad egy karakteres nő életét dolgozza fel.

A nők gyakran nem passzív elszenvedői az eseményeknek, hanem nagyon is aktívak. Dolgoznak, üzletet vagy szállót vezetnek, nagy háztartást és sok több alkalmazottat kommandíroznak. Persze akadnak olyan regények is, ahol a férfiak dominanciája elsöprő, ilyen például az ABC gyilkosságok.

7. Agatha Christie időnként kibeszél a történetekből

Ariadne Oliver krimiíró szerepeltetésével (Mrs. McGinty halott), kiszólásokkal jelzi,hogy nagyon is jelen van a saját műveiben.

ch2.jpg

8. Tökéletes kikapcsolódást nyújtó olvasmányok

Ha ezeket a regényeket olvasom, még a kutyám, a szegény Jack is csak nehezen tud visszarángatni a valóságba.

9. Egy már letűnt, vagy talán soha nem létezett világba csöppenünk

Van valami nosztalgikus, boldog békeidőket idéző hangulat ezekben a művekben. Aztán maga az írónő rombolja le ezt a képet azzal, hogy mondjuk a falusi idillben bombaként robban egy gyilkosság.

10. Újra és újra elő lehet venni Agatha Christie krimijeit

Például azért, mert a mélységük, a rétegeik miatt minden olvasáskor felfedezhetünk valamilyen új részletet.

Végezetül még egy indok az írónő regényei mellett: filmen is ugyanolyan jók a sztorik. Azon kevesek közé tartozik, akiknek a műveit óriási kompromisszumok és az eredeti írás szinte felismerhetetlen átdolgozása, vagy a történet megcsonkítása nélkül lehet filmre vinni. Ugyanakkor hadd jegyezzem meg az is, hogy a Miss Marple-alakítások soha nem voltak olyan átütő sikerűek, mint Hercule Poirot megformálása. És utóbbiban - bár Albert Finney is tetszett a Gyilkosság az Orient expresszen című filmben - David Suchet verhetetlen...

Agatha Christie szülővárosa, Torquay szeptember 20-ig tartó nemzetközi fesztivállal és a portréiból összeállított kiállítással emlékezik rá. A fotók október 18-ig láthatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr957783374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.09.15. 09:53:10

KRIMI

Lemerül a búvár ipse,
Nem követi egy polip se.
Nem követik, tovább mene,
Puff!!! itt van a tenger fene-

-ke, hol zúzó rút medúza
Szemöldökét összehúzza,
S nekitámad, mint egy galád,
Kővel telepakolt falád-

-ikó, melynek nyomán pépes
Leend ő és már nem képes
Összeszedni többé magát.
Ez a krimi, Christie Agáth!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2009/08/krimi.html

2015.09.15. 10:17:41

Valóban David Suchet verhetetlen Poirot alakjának megformálásában. Miss Marple szerepében ugye több színésznő is feltűnt. Számomra Joan Hickson volt a leghitelesebb. A Julia Mckenzie szereplésével készült filmek is eléggé rendben vannak, viszont a Geraldine McEwan-féle Miss marple történetek, teljes csőd, szerintem.
A Joan Hickson-féle Miss Marple történetek még követték a könyveket, és szerintem ő volt az a színésznő, akihez hasonlót mindenki elképzelt, amikor Jane Marplera gondolt.
A Julia Mckenzie-filmek kisebb részletekben eltértek ugyan, de magát a történetet nem írták át. Maga a színésznő is többé-kevésbé beilleszthető volt az olvasott Miss Marple-képbe.
Geraldine McEwan Miss Marple történetei viszont nem egy esetben rendesen átírták magát a történetet is (pl. Bertram szálló), és hát a színésznő sem igazán illett bele Miss Jane Marple, a könyvekben megismert és elképzelt szerepébe és alakjába.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2015.09.15. 11:24:36

Davi Suchet - Isten nyugosztalja - civilben is olyan jellem volt, mint Poirot a könyvben. Ezért tudott hozzá hasonulni, ezért tudta olyan jól átvenni azt. Panaszkodott is, hogy magába szippantja a szerep. De erre büszke is volt egyben.

Igazából azért szeretem Agatha Christie néni regényeit, mert IQ van benne. Ami mostanság sajnos nincs meg sem a filmekben, sem a könyvekben. Márpedig lenne igény egy-egy okosabb történetre ma is. És ezek a klasszikus krimik ebben még ma is megállják a helyüket.

chatte 2015.09.15. 12:44:18

@Papírzsepi: David Suchet el es virul ;)

THX1138 2015.09.15. 12:47:12

@Papírzsepi: David Suchet az IMDB és a Wikipedia szerint sem halt még meg.

2015.09.15. 17:25:44

@Papírzsepi: Khm, hát egyrészt valóban él még David Suchet, másrészt egy kis kiegészítés vele kapcsolatban. David Suchet végül a felesége nyomására elvállalta az utolsó 5 filmet (Az elefántok nem felejtenek, A nagy négyes, Gloriett a hullának, Herkules munkái, Függöny). Mivel már korábban többször nyilatkozta, hogy nem szeretné elvállalni az utolsó filmeket. Készcsókom a feleségének, mivel ezek nélkül hiányos lett volna a sorozat. Ha meg más játszotta volna el Poirot-ot a 13.-ik évadban, no az felért volna egy szentségtöréssel ;)

A kis belga kalandjait lezáró regényt, a Függönyt Agatha Christie állítólag már 30 évvel a megjelenése előtt írta meg, és egy bankszéfben helyezte el. Úgy tartják, ő maga is túl fennhéjázónak találta kedvenc bajuszkirályunkat, és biztos akart lenni abban, hogy ha ő esetleg elhunyna, vagy nem tudna valami okból írni, Poirot is befejezze pályafutását.
Hogy aztán ez mennyire UL, és mennyi benne a valóság, nem tudom.
süti beállítások módosítása