7 megdönthetetlen bizonyíték, hogy Budapest a szigetek városa is
2016. szeptember 17. írta: fosterur

7 megdönthetetlen bizonyíték, hogy Budapest a szigetek városa is

Érdemes az őszi hétvégéken felfedezni a főváros rejtett kincseit és vadregényes területeit

Tudta, hogy a Duna budapesti részén mennyi szigetet fedezhet fel? A Margit-szigeten kívül ott a barátságos Óbudai- vagy Hajógyári-sziget, illetve a hatalmas Csepel-sziget. Sőt! Van még egy, mára félszigetté avanzsált földnyelvünk: a Népsziget.

Azután ott a Molnár-sziget, a Háros-sziget és a Kis-Háros-sziget is. És a Hárosi-öbölben egy aprócska helyet is találhatnak, a Szerelem-szigetet. Nem szeretnék hosszú, akadémikus értekezésbe bocsátkozni minden egyes szigetről, illetve félszigetről külön-külön. Ezzel a bejegyzéssel csupán szeretném felkelteni irántuk az érdeklődést.

mszosz.jpg

 Fotó: Panoramio

 

1.

A Népsziget északi irányban, a Duna felső szakaszán található, a Hajógyári-szigettől északkeletre. Egykor a Duna egyik szigete volt, mígnem egy kiegészítő földnyelvvel Újpesthez kapcsolták. Így lett félszigetté az 1830-as években.

nepsziget1.jpg

Kilboat a Népszigetnél 1951-ben - Fotó: Fortepan.hu

 

nepsziget2.jpg

A Ganz Hajó- és Darugyár a Népszigeten - Fotó: Fortepan.hu

Legutóbb akkor ajánlottam Önöknek a Népszigetet, amikor mutattam néhány helyet, ahol nyugodtan olvashatnak. Érdemes kirándulást is szervezni ide, aztán pihenni, sörözni, piknikezni.

 

 

2.

Gondolták volna, hogy a Hajógyári szigeten réges-régen helytartói palota állt? Itt pedig néha-néha még a római császárok is tiszteletüket tették. A sziget árnyas fái és nagy terei teszik vonzóvá a látogatók előtt, de aki szemfüles észreveheti, hogy jó néhány különleges madár, így a jégmadár, vörös vércse, zöld küllő, gébics, dolmányos varjú, tőkés réce, örvös galamb költőhelye is.

hajogyari1963.jpg

A Hajógyári 1963-ban egy légi felvételen - Fotó: Fortepan.hu

hajogyari2016.jpg

A Hajógyári sziget májusban a Főkert fotóján

 

3.

A Margit-szigetet övező legendák önkéntelenül is eszünkbe jutnak parkjaiban tett sétáink alatt. A kis királylány, a későbbi Szent Margit megható történetét máig őrzik a Domonkos-rendi apácakolostor romjai. Télen-nyáron képes felvidítani az ember elfáradt lelkét, csodatevő ereje van!

margitszigetegykor.jpg

A Margit-sziget éppen negyven évvel ezelőtt - Fotó: Fortepan.hu

 

boritokep20160802.jpg

 

szoborlany.jpg

 

4.

A Csepel-sziget az egyik legnagyobb budapesti sziget, de még a dunai szigetek viszonylatában is óriási. Horgászok, kirándulók kedvelt helye, de igazi felfedezése a távolság miatt a városi embereknél még várat magára. Pedig! Ez a sziget volt a honfoglaló magyarság első székhelye, ezért Anonymus „vezéri szigetként" ír róla.

csepelszigetlegifelvetel.jpg

A Csepel-sziget egy 1940-es légifelvételen - Fotó: Fortepan.hu

 

csepelsziget.jpg

Island south end - A Csepel-sziget déli vége Fotó: A. Zoltán Sárdi

5.

A Hunyadi-szigeti látogatóközpontban maga az érintetlen ártéri természet fogadja Önöket. Vadkacsákkal, burjánzó növényzettel, nyárfákkal fűzfákkal. "Az aprócska Hunyadi-sziget valójában egy kis félsziget nagyobb „testvére” az M0-s hídjáig elnyúló Háros-sziget mellett" - olvasható az Ismeretlen Budapest című sorozat második részében. A Hárosi-öbölbe ezen a kapcsolaton keresztül juthatnak be.

A Hunyadi-sziget a Duna egyik zátonyából alakult ki. A XVIII. században még nem ábrázolják különálló szigetként. Főként kavicsból épül fel, melyen a megtelepedő növényzet hatására nyers öntéstalaj alakult ki. Természetes fejlődése 1911-ig tartott, amikor a térségbe érkező folyószabályozási munkálatok kapcsán félsziget vált belőle.

 

6.

A Szerelem-szigetet a Hunyadi-szigetnél találják, mutatom a térképen. A Google Earth felvételen középen láthatják, a hosszúkás alakú, zöld növénnyel borított kis szigetet.

harosi1.jpg

harosi2.jpg

7.

A Molnár-sziget Csepel és Soroksár között fekszik, és az itt létesített hajómalmokról kapta a nevét. A zátony-szigeten valamikor legelők voltak, aztán rozst termesztettek a szigeten, ezt őrölték itt lisztté, és az abból készült kenyeret árusították Budapesten a soroksári svábok. Mára sajnos lehangoló állapotban van a Molnár-sziget, pedig a nyaralóövezetnek számító terület Budapest egyik gyöngyszeme lehetne.

 Mit hagytam ki a listáról? Mivel bővítenék?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr6511691947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tranquillius 2016.10.01. 17:04:24

Ami kimaradt: Fürdő-sziget, Budai-Kis-sziget, Ínség-szikla, Palotai-sziget, de szerencsére ez a téma alaposan ki van vesézve ezen a blogon: dunaiszigetek.blogspot.hu/

Baán Irén 2018.07.31. 09:27:52

A Molnár- sziget ! (Szúnyog sziget) . Gyerekkori soroksári nyaralásaim alkalmával többször jártam egy rokon család romos házának csodálatos gyümölcsös kertjében. Teknővel , később egy rozoga csónakkal "közlekedtünk" a Kis - Dunán az unokatestvéreimmel.
süti beállítások módosítása