Évszázadunk legkülönlegesebb bajuszai
2016. november 11. írta: mrfoster

Évszázadunk legkülönlegesebb bajuszai

Egy kis bajusztörténelem fanatikusoknak

Bár idén a hónap a Dry November, azaz az alkoholmentes hónap mozgalmával is összefonódik, azért mindannyian tudjuk, hogy ha november, akkor bajuszokkal, szakállakkal és a legkülönlegesebb arcszőrzetet viselő fazonokkal találkozhatunk. Nem csak az utcán, hanem akár a tükörbe nézve is - utóbbi csak rajtunk múlik.

Ezek után már nem is lehet kérdés, hogy mi a közös a képen látható férfiakban. A válasz természetesen nem más, mint az elmúlt évtizedekben igencsak feledésbe merült, ám nagy eséllyel újra reneszánszát élő férfiékesség: a bajusz. A körúti kávéházban ücsörögve ugyanis komoly számolásokat végeztem, és megállapítottam, hogy az eltelt 2 óra leforgása alatt 17 bajuszos ember is elsuhant az ablakom előtt az utcán.

kozos_ossz.jpg

Tehát, kedves Hölgyeim és Uraim, bajusz van, volt és lesz. Ha néha el is tűnik ideig-óráig a divat változó palettájáról, mégis kijelenthetjük:

"A bajusz csakúgy, mint a szakáll (...) olyan, akár az igazság: földre tiporhatják, mégis feltámad újból."

(P. G. Wodehouse)

dali_bajusz.jpg

Nem is gondolnánk, de egészen meghökkentő formák is léteznek.
Uraim, csupán a kreativitás szabhat határt nekünk!

 
A Magyar nyelv 1862-es szótára szerint a bajusz nem más, mint:

"A férfineműek és némely hímállatok pl. a macskaneműek s némely halak szája felett növő szőrszálak. Ritka, tömött, sűrű, sima, torzonborz, rövid, nyírott, hosszú, csurgóra álló bajusz. Kajla, pörge, kacskaringós, tulipános bajuszt viselni."

De mennyiféle bajuszt növeszthetünk magunknak? 

A bajuszviselés az évszázadok során sok-sok változáson esett már át, de azt kijelenthetjük, hogy Magyarországon komoly múlttal és hagyománnyal rendelkezik, és fontos jelentéstartalommal is bírt.

tipusok.jpgSugár bajusz, harcsa bajusz és egyéb különféle típusok. Csak tessék nyugodtan választani!

Ebből is láthatjuk, hogy a magyar ember fizimiskája bajusz nélkül már-már kétségbe vonta az illető hazafiságát is, és legalább annyira fontos volt a viselete, mint huszár számára a kardja.

A bajusz formája és típusa sok mindent elárult. Hirdethette tulajdonosa életkorát, foglalkozását, sőt még nemzeti hovatartozását is. Nem beszélve arról, hogy a bajusz ápoltsága, rendezettsége és igényes kialakítása is sokat sejtetett viselője személyiségbeli vonásairól.

nemesi.jpg

magyar_bajusz_tipusok_1.jpgLegyen bár császár, nemes, hivatalnok vagy huszár; mindannyian büszkén viselik arcuk ékes bajuszát. Az alsó képen például Türr István és Rozsnyay Kálmán bajuszai láthatóak.

Ahogy számtalan típusú bajusz, úgy számtalan elnevezés is született, és mindez a magyar nyelv találékonyságát is bizonyítja. Nagyapáink ugyanis még megkülönböztettek mohódzó, csöpp, csipet, serkés, ütközőbajuszt, amikor még épp csak pelyhedzett; csákós bajuszt, pörgebajuszt, nyalkabajuszt, vastagbajuszt, bigebajuszt, kaczkiás bajuszt.

Az urasági magyar kocsisok kedvelt formája a kacskaringós bajusz volt. A faggyúféle kenőccsel kezelt kanászbajusz a dunántúli kanászsorból való betyároké.

ossz.jpgA bajusz a parasztemberhez is ugyanúgy hozzátartozott, mint a pásztorok, betyárok viseletéhez.


Tartsa karban saját bajuszát!


Az idősebb férfiakra volt jellemző a csurgóra álló bajusz, ami lefelé szegeződött - ennek egyik változata volt a harcsabajusz. A nagyméretű, bozontos bajuszt torzonborz bajusznak is hívták. A macskabajusz úri viselet volt, míg a nyírott bajusz a szlovákokra és románokra volt jellemző, csak később lett divat a magyar középrendnél.

oregedo.jpg

A bajusz természetesen "nől magától, mint a kender", de az előbbiekből is látjuk, hogy karban- és rendben tartása nem kevés odafigyelést, gondoskodást igényel. A sokféle típus közül ki-ki megtalálhatja a kedvére valót, és nem utolsósorban bajuszunkat kombinálhatjuk különféle szakáll-formákkal is.

unnamed.jpg

apolas_ossz.jpg


A bajuszát a nők is imádni fogják

Nos, Uraim, remélem kedvet kaptak egy kis próbálgatásra, és élnek a lehetőséggel, hogy megtapasztalják férfiúi kiváltságunk e jellegzetes jegyét, a bajuszviselést. Jelentése az elmúlt években pedig plusz tartalommal is bővült a már említett Movember mozgalom révén, ami a prosztatarák elleni küzdelemre és a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet.

A kezdeményezés Ausztráliából indult, és arra szólítja fel a férfinem képviselőit, hogy novemberben tegyék félre a borotvát, és bajuszukkal-szakállukkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell az egészségükkel.

movem.jpgTudj meg többet! A Movember mozgalom magyarországi honlapja:
http://www.mentsmanust.hu/
 


Ikonikus bajuszok és híres emberek: felismerik őket?

hires_4.jpg

Salvador Dalí; II. Rákóczi Ferenc; Charlie Chaplin (felső sor balról)
Albert Einstein; Petőfi Sándor; Tom Selleck alias Magnum (alsó sor balról) 


ÉS ÖN?
ISMER OLYAN BAJUSZT, AMI IGAZÁN KÜLÖNLEGES?

 

mrfoster_bajusz_2_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr5711928307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fancsali Fanta 2016.11.11. 15:43:18

Nagyon jópofa cikk. Feldobta a napomat. :)

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.11.12. 09:35:40

Ehhez képes létezik egy - szerintem újabb keletű - mondás: "A bajusz nem ember" - ami a bajuszviselést komolytalannak tartja... (Amivel én nem értek egyet.)
Jellegzetes bajuszt viselt az Andrássy-kormány minisztere, gróf Festetics György: kugi.blog.hu/2011/10/20/23_egy_four_ket_temetese_kozsegunkben
Fiatalabb kori képe: kugi.blog.hu/2012/10/15/169_festetics_gyorgy_elete
Egy időskori fotója: kugi.blog.hu/2013/03/06/223_festetics_gyorgy_a_miniszter
Minisztertársai sem voltak híján az arcszőrzetnek: kugi.blog.hu/2013/02/13/214_130_eve_halt_meg_festetics_gyorgy
süti beállítások módosítása