5 dolog, amit jó tudni a Halászbástyáról
2018. június 16. írta: mrfoster

5 dolog, amit jó tudni a Halászbástyáról

67457155_l.jpg

Turistavonzó látványosság, kilátó, kerengő, avagy belépő a Budai várba. Budapest városképének egyik impozáns jelképe. Mi volt a rendeltetése, mielőtt átépítették? Honnan ered a neve? Hogyan sikerült elérni, hogy felépítsék? Ha van 5 perce, most megtudhatja. 

1.  Titkos ösvény, ami összekötötte a várat a külvilággal
Ha egészen a középkorig visszamegyünk, akkor az derül ki, hogy a várfallal körbevett várnak ezen a részén volt egy olyan ösvény, amit a halászok használtak arra, hogy felfelé igyekezzenek a budai halpiacra. A mai Halászbástya alatt terült el ugyanis az ún. Halászváros, ahol a halászok éltek és dolgoztak.

Számos helyen utalnak arra, hogy az egykori titkos ösvényen keresztül kísérelte meg az 1457-ben elfogott Hunyadi László is szökést a Budai várból, de erre vonatkozóan (hogyan hiúsult meg a szökés és ki tervezte, hogyan történt) nem találtam bővebb információt. A források szerint Hunyadi (Vajdafi) Lászlót 1457. március 16-án végezték ki, estefelé, a budai várban a Friss palota előtti Szent György téren. Forrás: Pazirik kft.

 

2. Megszűnt a vár erődjellege; ki kellett találni, mi legyen a várfalszakasszal

A várfalnak minden században kiemelt jelentősége volt, főként várvédelmi szempontok miatt. Ez egészen 1874-ig tartott, amikor a vár erődjellege megszűnt, és ezért több terv is készült ennek a városképi szempontból fontos, tkp. igénytelen, téglából épült falszakasz kiépítésére. 

ke_pernyo_foto_2018-06-15_19_06_21.pngLátják a Híradás bástyát? Ez a mostani Halászbástya őse, amit a 18. század elején az akkor legkorszerűbb várvédelmi elvek szerint építettek át. Ha megfigyelik, a nagyobb torony az, ami erre a Híradás-bástyára épült, és ez egy szinttel magasabb a többinél, külön lépcsőrendszer és lépcsőtorony tartozik hozzá. Forrás: ITT.


3. Kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják

De ez még nem minden. Álmos és Előd vezérek szoboralakban is megjelennek a főtorony környékén, ahol rajtuk kívül egy oroszlán és egy tátott szájú mitológiai lény őrködik. A Halászbástya homlokzata egyébként kifejezetten hosszú, 140 méter. Sétáljanak rajta végig és mérjék le, hogy valóban ilyen hosszú-e!

95022528_l.jpg

 

4. Nem volt rá pénz, de az építész megtalálta a kiskaput

Az erődítményként már nem funkcionáló, de még át nem épített várfal-képződmény átépítése tetemes összegbe került volna a városnak, ezért nem nagyon akaródzott erre áldozniuk. Végül, az 1890-es években a Mátyás-templom átépítése lehetőséget teremtett erre is, hiszen a templomot átépítő Schulek Frigyes azzal érvelt, hogy az ékszerdoboz stílusú épület köré méltó környezetet kell teremteni.  

„(Schulek) örök ifjú hévvel fogott hozzá a Halászbástya pazar ékesítéséhez. Ehhez a feladathoz képest is aránytalanul csekély volt az összeg - mintegy 900.000 korona - melyet az állam és a főváros együtt arra fordított. És Schulek csak teremtett és lelkesülten dolgozott tovább. Hogy csak egyet említsek, a nagy lépcsőzet korlátain végig alkalmazott rozettákon több mint 90 eredeti és különböző motívumot alkalmazott. Ő maga szegény maradt, de a hazáját megbecsülhetetlen művészi kinccsel gazdagította" - olvasható  a Halászbástyáról és értékeiről szóló tanulmányban.   

95580103_l.jpgSchulek megtartotta a 18. századi erődrendszer szerkezetét, ugyanakkor új építészeti elemekkel gazdagította, oldotta fel a merev struktúrát. A bástya sarokpontjain öt kisebb és egy nagyobb tornyot emelt. A kisebb tornyok hengeres testűek, falaik árkádokkal áttörtek, díszes párkánnyal záródnak.


5. Értékes régészeti leletek rejtőztek a mélyén

A neogótikus stílusú Halászbástya átépítése végül 1899-ben kezdődött el és 1902-ig tartott. Az elhúzódás oka volt az is, hogy miközben készült, értékes régészeti leletek, úgy mint bordák, lábazatok, vagy az egykori templom szentélypadlóján elhelyezett gótikus és reneszánsz sírkövek kerültek elő a területen. Mi több! Megtalálták a dominikánusok egykori templomának - a mai Dominikánus udvarnak - a szentélyét is. 

71560176_l.jpg

A tervező különös gondot ordított a részletekre: a toronysisakok, az oszlopfők, a kő ülőpadok, a vízköpők, az ablakok és burkolatok összhatása teremti meg azt a kecses harmóniát, ami az egész Halászbástyát jellemzi. A folyosókat és a bástyákat kandeláberek és függőlámpák világítják meg, nem véletlen, hogy 1928 óta élő díszkivilágítása az esti városkép egyik fő elemévé emelte.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr1014007724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2018.06.17. 13:56:15

Külön örülök, hogy étterem van ott, gondolom valami haver.

Darw 2018.06.17. 16:17:15

@bontottcsirke: Már elég régóta van ott étterem, haver :D

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.06.17. 19:38:09

Mi nyaranta az alkotótáborral rendszeresen járunk ide (is) fotózni, tényleg szép hely. De a bele épített éttermeket azonnal kiraknám onnan. Egyszerűen nem oda valók építészetileg (sem), ráadásul színtiszta lehúzásról szólnak, akárcsak a belépőjegy ellenében látogatható kilátórész. A cikkben is említett Híradás bástyája helyén található torony is augusztusban le van zárva a sétálók elől, pontosabban csak 5 euróért lehet felmenni oda vagy vendégként (kávézó működik benne). Még szerencse, hogy eddig sikerült a személyzettel megbeszélni, hogy mivel magyarok vagyunk s egy gyerektábor résztvevői, ne minket húzzanak le, így felengednek 10 percre a toronyba fotózni (onnan nagyon szép a kilátás).