Valóban így kell adnunk jelzéseket az evőeszközökkel a felszolgálóknak?
2018. szeptember 01. írta: fosterur

Valóban így kell adnunk jelzéseket az evőeszközökkel a felszolgálóknak?


zsolnay-kavehaz-zsolnaycafe-terezkorut-brinner.jpg

Évek óta terjednek a közösségi oldalakon és a különböző portálokon azok a táblázatok és rajzok, amelyeken azt mutatják be, hogy miként adhatunk a felszolgálóknak kifinomult jelzéseket az evőeszközeinkkel.

Többféle ábra is készült, amelyek szerint a késsel és villával a következő információkat adhatjuk a pincéreknek: "Kitűnő/Ízlett", Jöhet a következő fogás!", "Még folytatom." És a többi. Láttam olyan grafikát, ahol 16 különböző jelzést mutattak be.

Ezek a jelek tényleg pontosan így értelmezendők a hazai éttermekben, vendéglőkben, kávéházakban?

signs-cutlery-1.jpg

 

Egy étteremben dolgozó barátom a kérdésemre, hogy a különböző, idegen nyelvű mémeken és rajzokon ábrázolt jelzések mennyire relevánsak, csak csóválta a fejét, és ezt mondta: "Nem ilyen túlkomplikált a jelzésrendszer. A kést a villa alatt tesszük X alakban keresztbe, ezzel jelezzük, hogy még nem fejeztük be az étkezést. Ha pedig egymással párhuzamosan tesszük le a tányérra az evőeszközöket, azzal arra adunk jelzést, hogy elvihetik a tányért, befejeztük azt a fogást."

Ő azt is kifejtette, hogy mivel rendszerint a felszolgálók proaktív módon, szóban kommunikálnak a vendégekkel, és  megkérdezik őket arról, hogy elvihetik-e a tányért vagy hogy ízlett-e az étel, nem látja szükségét annak, hogy 5-6 vagy még ennél is többféle jelzést tanuljanak meg azok, akik étterembe járnak, illetve másokhoz vendégségbe mennek. 

"Nekünk az általános iskolában a menzán, ebéd alatt tanították meg a tanáraink, hogyan használjuk az evőeszközöket, és hogyan jelezzük, hogy vége az étkezésnek, vagy hogy még eszünk. A keresztbe tett kés-villa jelenti azt, hogy köszönjük, nem eszünk többet, a vízszintesen és egymással párhuzamosan tányérra fektetett evőeszközök meg azt, hogy vége az étkezésnek" - mesélte egy másik barátom.

Arról, hogy mi az elfogadott sztenderd, és mi az evőszközhasználattal kapcsolatos etikett, Görög Ibolya is értekezik a Protokoll az életem című könyvében: "Következik a leves, amit - mint minden mást - jobbról tesz elénk a felszolgáló, többnyire csészében." (...) Mit teszünk, ha nem kérünk többet? Görög Ibolya ezt írja: " ...a kanalat a csésze mellé a kistányérra tesszük, jelezve, hogy kösz, ennyi volt. A felszolgálók elviszik. Ha a kanalat a csészében hagyja, nem merik elvinni, mert azt hiszik, hogy még tovább fog enni. A villát meg a kést párhuzamosan letéve jelezzük, hogy vihetik."

Mint ebből is látható, jóval egyszerűbbek a szabályok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr3214200739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2018.09.02. 01:17:39

Való igaz, kár ezt a dolgot annyira elbonyolítani, mint ahogy az a grafikán látható. Bár a "pause" feliratú kép jobb magyarázat az étkezés folytatását jelző pozícióra, mint ami a szövegben is van. Lényeg az, hogy az evőeszközök nyele ebben a helyzetben a tányéron kívül van, mert a kedves vendég még kézbe szeretné venni őket.

Másrészről nem teljesen értem a célját ezeknek a képeknek. Aki ezeket az egyszerű szabályokat nem tanulja meg még mielőtt olvasni megtanulna, azt vajon otthon vályúból etették a szülei?

lobster thermidor 2018.09.02. 06:18:01

@¿Qué tapas hay?:
Ennyire azért nem mennék messzire, de a McDonald's-ban, vagy a Burger Kingben nehezen lehetne megtanulni az evőeszközök hasznàlatát, és az azokkal adott jelzéseket, sőt súlyosbítja a helyzetet, hogy a felnőttek is gyorsan felejtenek.

rnz 2018.09.02. 07:22:27

@¿Qué tapas hay?: Ma már sok gyakorló szülő sem képes evőeszközökkel normálisan enni. Az evés további apró részleteiről (tele szájjal pofázás, hangos csámcsogás) már nem is beszélve. Nem egyszer látok olyat, hogy az óvodás gyerekem szebben eszik késsel és villával, míg a felnőtt marokra fogja a villát.

m_and_m 2018.09.02. 08:40:30

Ne toljuk már megint túk!
Ezek nem szabályok, hanem szokások. Nagy különbség.

Adam Makkos 2018.09.02. 09:19:13

@¿Qué tapas hay?:
Nálunk pl nincsenek itthon pincérek, igy jelezni sem kell neki.
Ha kész van a gyerek, kiviszi a tányért és az evőeszközöket a konyhába.
Nem vagyok benne biztos, hogy ismerik a picérek szerint sem létező jelzés rendszert.

Petra033 2018.09.02. 15:06:26

@Adam Makkos: Nálunk sincs otthon pincér, de azért közös étkezésnél nem áll fel a gyerek az asztaltól addig amíg mindenki be nem fejezi. És bizony pl vasárnapi ebédnél nem rohangál mindenki minden fogás után a konyhába, mert meg is bolondulnék, hanem egy összeszedi és egy kiviszi. Én meg hozom a következő fogást.
Szerintem amikor még óvodás korban az ember tanítja a gyereket késsel villával enni, akkor semmiből sem áll megtanítani, hogy mit mivel eszünk és mit hová teszünk. Akkor reflexszerű lesz és nem is kell gondolkodni rajta és nem fordulhat elő, hogy bármit elront mert nem figyel oda

E.T.A. 2018.09.02. 17:01:25

És a tipikusan tapló magyar pincéreknek, akik mindig a borravalóért hisztiznek, nekik hogy jelezzük, ha bunkók?

élhetetlen 2018.09.02. 19:07:08

@¿Qué tapas hay?: Nehéz kérdés ez, már kimentek a német és francia nevelők a divatból. Tehát vagy hozta a gyerek a családból, vagy nincs. Nem hiszem, hogy hittan, vagy etika órán illemtant tanítanának. Durva volt, az unokaöcsém barátnője. Családi ebéd egy vendéglőben, többen csapvizet kértünk, nem üdítőt, vagy sört. A csaj meggondolta magát, mégsem vizet kér. Két lehetőség, kér egy üdítőt, és egy új poharat. Esetleg kér egy üdítőt, és a vizet kilöttyinti a mellettünk levő virágágyásra. Nem, visszaöntötte a kancsóba azt a vizet, amibe már beleivott. Kikattantam, de nem szóltam. Honnét tudná, hogy nem ez a megoldás, ha már a szülei sem tudják, és ezért nem tudták elmondani. Vagy hozza, vagy utána olvas, vagy semmi.
Volt a Gellértben egy tizenfogásos díszvacsora. Semmi gond, ha elfogy az evőeszközöd, ennyi pénzért már hoznak másikat. De a nyegyven főből talán öten voltunk, akinek elég volt a felrakott evőeszköz. Pedig egy falusi családban nőttem fel, nevelőnő nélkül. Én olvastam, de ez nem várható el mindenkitől.

élhetetlen 2018.09.02. 19:21:29

@m_and_m: De, toljuk csak túl. Ezek a szokások jelzésértékűek, érdemes betartani. Ne terheljük a személyzetet azzal, hogy látja, hogy már negyedórája nem eszünk, és neki kelljen eldönteni, hogy megkérdezi, hogy nem is akarunk, vagy még akarunk, mert nem tudja, hogy a vendég mikor veszi zaklatásnak a kérdést. Az is csak szokás, hogy a közös tálból legfeljebb szedünk, de nem eszünk bele a már a szájunkban megfordult kanállal. Az is csak szokás, és nem szabály, (senki, sehol nem írja elő), hogy ne pofázunk tele szájjal, nem tesszük ki a szemben ülőt annak a látványnak, hogy mennyire rágtuk meg a falatot, stb.

lüke 2018.09.03. 11:34:48

A “pause” már eleve tévedés, mert nem a tányérba ,hanem a tányér szélére (támasztja ki) teszi az ember mind a kést mind a villát !
S ha kész az ember, ősszerakja a kést és a villát.
A levesről szó sincs ,amiben nem hagyjuk benne a kanalat ,kitesszük- ha van mód rá- ahogy a kávéscsészében sem.
ld Knigge

A többiről nem is hallottam
A jó pincér pedig kérdez!

somebody123 2018.09.04. 01:25:07

Azt hol és hogyan lehetne jelezni a pincérnek, hogy:
1.) jegyezze meg, -ad abszurdum- írja fel, hogy ki, mit rendelt;
2.) milyen sorrendben tálalunk: először a hölgyeknek, kezdve az idősebb korosztállyal, aztán az uraknak, szintén az idősebbekkel kezdve, végül a gyerekeknek, ifjúságnak...
süti beállítások módosítása