5 titokzatos szakrális hely Magyarországon
2018. szeptember 08. írta: mrfoster

5 titokzatos szakrális hely Magyarországon

25759759412_2fed630f02_k.jpgSzeretem azokat a helyeket, amelyek különleges, misztikus jelentőséggel bírnak. Szeretem a legendákat, amelyek körülveszik őket, az áhítatot, amit az odalátogatók éreznek. A kaptárkövek, a Mithras-szentély, a bükkszentkereszti gyógyító kő, a zalaszántói Sztúpa és a pogány szertartás helye, a zamárdi Szamárkő mind ilyenek. Tegyenek velem egy izgalmas sétát!


1. Rejtélyes kaptárkövek

Magyarországon több helyen is találhatóak ilyen faragott sziklaemlékek, ún. kaptárkövek, amelyek eredete, célja máig nem tisztázott. Összesen 56 lelőhelyen, 564 darab fülke található! Nevét az egyik feltételezés után kapta, miszerint a kora középkorban ide menekült, méhészettel foglalkozó bolgár törzs vájt üregeket a sziklákba, hogy ezeket méhkaptárként használja. Innen következik a kaptárkő és kaptárfülke elnevezés. A kaptárkövek közül sok kúpformájú, köztük igen impozáns méretűek is vannak. 

Kezdő fotó:  BLOG FLAU
ke_pernyo_foto_2018-09-07_12_44_33.png
Hol láthatóak kaptárkövek? 

A legtöbb kaptárkő a Bükkalján található, de a Tétényi-fennsíkon, a Budai-hegységben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben is gyakran előfordulnak. Cserépváralján 10 lelőhelyen 20 kaptárkövet ismerünk, összesen 132 fülkével. Szomolyán nagyobb, fülkés sziklára, sziklavonulatra, kőkúpra tagolódó csoport található 117  fülkével.
13131311574_94f90f4480_k.jpgKaptárkő. Fotó: Karsai András 

A kutatások szerint a kaptárfülkék a IV-V. századtól kezdődően a XI-XIV. századig készültek, és ezt követően már nem születtek újabbak. Erre utal az is, hogy írásos forrás még nem került elő a kaptárkövekről. Nézze meg az alábbi dokumentumfilmet, amit a Kaptárkő Egyesület készített és még sokkal több minden kiderül ezekről a rejtélyes helyszínekről!

A másik feltételezés szerint a kaptárkövek kultikus céllal készültek és az Árpád-kor mitológiai örökségét képviselik, azaz a hun-avar-magyar népesség ősi hitvilágával hozhatók összefüggésbe. Eszerint szertartásokat végeztek a segítségükkel és különböző, ehhez szükséges, ezt segítő tárgyakat helyeztek el bennük.


Való igaz, hogy elhelyezkedésük, neveik is erre utalnak - mint az Ördögtorony, Nagybábaszék, Nyerges, Kecskekő, Kősárkány -, és néhány fülkében áldozati tárgyakat is találtak. A Szomolyán található Királyszéke más szempontból is különleges: itt a kúpok csúcsaiba egy-egy kerek lyukat faragtak - ám ezek rendeltetése, hasonlóan a szertartások pontos menetéhez nem teljesen tisztázott.

30675750286_1cfe162875_k-side.jpgFotó: Vázsonyi Zsolt

 

2. Mithras-szentély az erdő mélyén

A Napisten szentélye 2001 óta a Világörökség része. Egy különleges misztériumokon átívelő, titkos tanokat oktató és egy időben igen népszerű vallási közösség egyik lenyomata a Fertőrákos közelében található Mithras-szentély, amit 1866-ban fedeztek fel.

A felfedező két 
fiatalember volt, akik ráadásul egymástól függetlenül, de ugyanabban az évben találtak rá a föld alá süllyedt szentélyre. Az egyikük ifj. Stornó Ferenc volt, akinek apja hozzáértő restaurátor, festőművész, műgyűjtő volt, de csak 14 nappal később tudott visszatérni édesanyjával a helyszínre és akkora már a másik felfedező és társai (Malleschitz György, meggyesi kőfaragó) már nekikezdtek - sajnos szakszerűtlenül - a feltárásnak, ezért az eredeti állapotok pontos rekonstruálása lehetetlenné vált. A Mithraeum feltárását végül id. Stornó Ferenc végezte. Egy feliratos kultuszképet, három oltárkövet, két oroszlánszobrot, 27 db halotti hamvakat és érméket tartalmazó hamvasztásos sírt, és egy csontvázas sírt talált. Ezek után faragott mészkőből boltozatot építtetett a szentély fölé, hogy megvédje.

28822945391_f8e8f8ac8c_z.jpgFotó: Pravits Anna

Az egykori Római Birodalom területén, főleg a nyugati tartományokban volt igazán népszerű a Mithras-kultusz és a hívek ezekben a föld alatti barlangokban tisztelegtek a Napisten előtt. De a kultuszhely amellett, hogy a hívők gyülekezőhelye volt, áldozati és beavatási szertartások színtereként és az azt követő lakomák helyszíneként is szolgált. 

28275336214_6cf9e59fbf_k.jpg Mithras-relief hasonlít a Római Birodalom többi Mithras-barlangjának kultuszképeihez. A 2x1.5 m-es színes dombormű Mithras istent perzsa ruhában ábrázolja, amint egy bikát nyom térdével a földre, miközben tőrét annak nyaki ütőerébe döfi. Alulról kutya és kígyó ágaskodik a sebből patakzó vér irányába, a skorpió pedig mindkét ollójával belecsíp a bika heréjébe. Felettük a Nap és a Hold ábrázolása adja meg a barlangi jelenet égi hátterét. A kompozícióban ősi jelképekként fedezhetők fel az egyenlő oldalú háromszög és a mágikus pentagramma. A kultuszkép rejtett üzenete a tudósokat régóta foglalkoztatja. Forrás: ITT. Fotó: Pravits Anna 

A közösség titkos tanokat átadó rendszere azon az elképzelésen alapult, hogy az isten titkait (misztériumait) nem ismerheti meg akárki, ezért beavatást kell nyernie azoknak, akik erre az útra lépnek. A tanítványok titoktartási fogadalom mellett lépésről lépésre, egymásra épülő hét fokozat próbáinak teljesítése után juthattak el a teljes beavatásig. A beavatási fokozatok titokzatos és szimbolizmusban gazdag nevei magyarul: Holló, Jegyes, Katona, Oroszlán, Perzsa, Napfutó, Atya. A Mithras-misztériumok beavatottjai az asztrológia és asztronómia tudományában is jártasak voltak. 

34118352.jpgFotó: Sárdi A. Zoltán. 

Fontos! 2018. júniusa óta a fertőrákosi mithraeum mellett az aquincumi szentély hazánkban a másik látogatható Mithras-kultuszhely.


3. Ahol Szűz Mária megpihent: bükkszentkereszti Boldogasszonykő

Az ország második legmagasabban fekvő településének környéke különleges hely a természetben, ahová emberek százai érkeznek évről-évre, hogy leülhessenek az ún. gyógyító kövekre. Bükkszentkereszten található Boldogasszony-köve, ugyanis a legenda szerint valaha itt járt Szűz Mária. Útja a kis falu melletti erdőn vitt keresztül, és mivel elfáradt, leült egy kőre pihenni. Ezt a helyet nevezik a falubeliek Boldogasszony kövének. Szent és gyógyító helynek tekintették.
maxresdefault_2.jpg
Az itt élők régóta úgy tapasztalják, hogy aki ezeken a köveken megpihen, hamarosan felgyógyul a betegségéből. Vannak emberek, akik úgy érzik, hogy a köveknél elzsibbad a kezük és a lábuk. Tegyék próbára!
 

 

4. Termékenységvarázslat a tűz körül Zamárdiban

Évezredekkel ezelőtt egy ismeretlen nép "termékenység-varázslatot" mutatott be a kő körül bizonyos szertartások között. A pogány isten-anya és a napisten tiszteletére terményeket, állatokat áldoztak fel, égettek el annak érdekében, hogy bő termésük és sok állatuk legyen. Később a kelták is használták a helyet, és a kő körül földvárat építettek.

ke_pernyo_foto_2018-09-07_15_02_32.pngÚtban a Kőhegyi kilátóhoz mindenképpen érdemes időt szánni a Szamárkő kőcsoport megismerésére. Fotó: Erre-arra fotós ajánló.

A kövekhez szintén kötődik az erre járó Szent család legendája - akiknek szamaráról nevezték el a követ -, de ennél kézzelfoghatóbb a kövek még honfoglalás előtti szerepe, amikor is a kő és környéke áldozati, kultikus hely lehetett. Évezredekkel (!!!) ezelőtti törzsek tarthatták itt varázslásaikat és később a kelták is megülték a helyet, a kő körül pedig földvárat építettek. 

szamarko.jpg

1942-ben Margittay Richárd írót és villatulajdonost is foglalkoztatta a kő eredete. Kutatása során arra jutott, hogy fehér ló áldozati helye volt, ezért ajánlotta a kő körüli terület felásását. Ennek során a kő mellett, mélyen, kővésőket, kicsi, agyagból égetett női istenszobrokat, idolokat találtak, töredezve, cserepek kíséretében.

5. Békességet sugárzó sztúpák hazánkban

A sztúpák létrehozásának módja évezredekre nyúlik vissza, maga Buddha határozta meg 2500 évvel ezelőtt. Lényegük, hogy a világban működő külső és belső romboló erők ellensúlyozására épülnek. Kívülről látható, lépcsős formájuk a spirituális fejlődést és a megvilágosulás felé vezető utat jelenítik meg, míg belsejükben megvilágosult lényektől származó szent relikviák, szimbólumok és írások találhatók.
 42646611272_ec74d59152_k.jpgEurópa legnagyobb, Kelet-Európa első buddhista szentélye (sztúpája) a zalaszántói sztúpa. Bop Jon dél-koreai buddhista szerzetes 1990-ben elhatározta, hogy egy rendszerváltó országban felépít egy Buddha-szentélyt, ami a békét, boldogságot, megvilágosodottságot képviseli. Fotó: Czillinger Zsolt

Több sztúpa található Magyarországon, de a zalaszántói kiemelkedik közülük, és nemcsak nagysága miatt, hanem azért is, mert Európában ez az egyetlen szentély, ahol valódi Buddha ereklyék is megtalálhatóak: a sztúpa kupolája fölött kialakított üregben, díszes tartóban Buddha földi maradványának néhány darabját; apró csontszilánkokat őriznek. 

8829916476_dc50e32c23_b.jpgA sztúpát jobb kezünk irányába kell háromszor körbejárni úgy, hogy a sztúpa végig a jobb kezünk irányában legyen. Ezalatt jókívánságokat, jó szándékokat fogalmazunk meg, hagyományos gyakorlat a felajánlástétel: gyertya, füstölő gyújtása, pénzadomány. Fotó: Peter.

 
Önök melyik magyarországi szakrális helyet látnák örömmel a listában?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

*** “Legyek a hajnal, ha nincs többé álmod, Sötétben az égő gyertyafény, Holnap is én legyek a láthatárod, Szívedben vigasz, ha nincs remény. Legyek a napfény a felhőtlen égen, Az éjszakában a csillagod, Találjam meg a lelked a szélben, Ha időnként bárhol elhagyod. Legyek az ölelés, perzselő vágyad, Nekem szánj minden csókodat, Legyek a hullám, a tenger, ha árad, Könny, ha már mindenki megtagad. Szíved örökre enyémbe zárom, Nem leszek sohasem délibáb, Árnyékod vagyok, a Te utadat járom, S kimúlok, ha fény nincs tovább." *** (Szabó Lőrinc: Hajnal) *** #mrfoster #mrfosterblog #budapest #budapesthungary�� #budapest�� #poet #hungary #budapestm #ig_budapest #mik #instahun #hungary #askmrfoster #kerdezdmrfostert #szabólőrinc #vers #versmindenkinek #nyár #summer #természet #bloggerlife #bloggers #mik #magyarig #magyarinsta #magyarinstakozosseg #szerelem

Budapesti törtenetek (@mr.foster_budapest) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr814227643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tranquillius 2018.09.09. 19:05:05

A fertőrákosi Mithrasz szentély földtanilag már az Alpokban van. :) pangea.blog.hu/2016/06/01/5_perc_geologia_fertorakosi_palasziget
A pilisi szívcsakra fájóan hiányzik a felsorolásból. ;)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2018.09.09. 19:19:53

"A sztúpát jobb kezünk irányába kell háromszor körbejárni."
Mármint úgy, hogy a sztúpa végig a jobb kezünk irányában legyen, mialatt megkerüljük.

nookedli 2018.09.10. 09:40:06

"a legenda szerint valaha itt járt Szűz Mária" Mikor? Krisztus korában?

steery 2018.09.10. 13:26:13

Számos szent hely van még az országban, amiknek különleges kisugárzása (és talán gyógyító hatása) van. Ilyenek a Dombegyháza közelében lévő kunhalmok, amiket energiaszökőkutakra építettek az őseink. Egy ilyen energiakitörési pontra épült a szegedi dóm is, aminek közepe a kupola alatt van, de ez jelenleg nem használható, mert pár éve gondosan rátelepítették az oltárt és körülzárták, hogy az emberek ne férjenek hozzá a szent helyhez.

kommentes nikk 2018.09.10. 14:06:49

@steery: ugye tudod, hogy ezek a dolgok badarságok? :))) Energiaszökőkút, mi? Szólok a kollegámnak, hogy oda vigye tölteni a Priust :)))))

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.09.10. 15:26:51

@nookedli:
Nem biztos, hogy jól értem a kérdés élét, de a legenda azt mondja, hogy Jézus halála után Mária bánatában útnak indult és ide érkezve megpihent.

A kövek egyébként közvetlenül az üdülőövezet határában vannak. Akinek itt van nyaralója, 2 perc alatt sétál oda.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.09.10. 15:31:19

@Tranquillius: A sztúpa került be helyette, úgy látom. Lehet, hogy elvi döntés volt.

Bobby Newmark 2018.09.10. 16:52:21

@α Ursae Minoris: Nehéz valamit úgy kerülni meg, hogy közben végig nem ugyanazon az oldalon van...

Bobby Newmark 2018.09.10. 16:56:26

@kommentes nikk: Hagyd rá nyugodtan. Az ilyeneknek ez egy lelki támasz, hogy ők aztán ismerik a tutit, te vagy a hülye, és a végsőkig ragaszkodni fog hozzá.
Nettó kompenzáció ez, olyanok csinálják, akik valódi, tényszerű, használható tudás összeszedéséhez ostobák, de az ilyen könnyen érthető faszságot be tudják fogadni, aztán utána erre büszkék.

BiG74 Bodri 2018.09.10. 17:31:11

@Bobby Newmark:
Pedig király, még írhatna ilyeneket, mint ez az energia szökőkút.

Bobby Newmark 2018.09.10. 19:43:31

@BiG74 Bodri: Mintha nem ezzel meg az ilyen gyökerekkel lenne tele a net...

steery 2018.09.11. 09:54:56

@kommentes nikk: @p.a: @Bobby Newmark: @BiG74 Bodri:
Voltunk kint megnézni őket évekkel ezelőtt. Ingával mérhető a hatásuk. Az egyikben ülni kifejezetten kábító, fárasztó élmény volt, mert nem mind ugyanolyan hatású. Olyan érzés a közepén tartózkodni, mintha valami szél fújna a föld alól enyhén és lágyan borzolná az ember auráját. Pár perc alatt fel lehet töltődni belőle, a gyengébbek rosszul is lesznek tőle. Ezek a földenergia kitörési zónák sokfelé megtalálhatók a bolygón, a földköpenyből erednek több ezer kilométer mélyről, több száz kilométer magasra felnyúlnak, a közepük kimegy az űrbe. Több koncentrikus, változó vastagságú sugárnyalábból összeálló, szökőkútra emlékeztető képződmények, amik oldalsó sugarai egy idő után visszafordulnak, mint a mágneses mező és körben lehatolva a talajba visszatérnek a forrásukhoz. A Föld aurájának, energiarendszerének részei. Nem tudjuk, milyen kapcsolatban vannak a ley vonalakkal, mivel nem csak azok találkozási pontjain találhatók. A nagy részük - értelemszerűen - a tengeren található. Azt sem tudjuk, mennyire egészséges ezekben tartózkodni, pláne tartósan. Lehet, hogy bizonyos betegségeket gyógyítanak, másokat erősítenek (például gyorsítják a rákot vagy a vírusok terjedését, mert azok is feltöltődnek tőle). Orvosi kísérleteket kéne végezni ez ügyben, mert olyan természeti kincsről van szó, mint a hévforrások. Az auralátók már több kilométerről észreveszik őket, elég feltűnőek. A Kárpát-medencében több ilyen fölé kunhalmot építettek az őseink. Amennyire tudjuk, a helyzetük független a kontinentális kőzetlemezek mozgásától, tehát ahogy a kontinens elúszik, ezek maradnak ugyanott, így pár ezer évente át kéne helyezni miattuk a kunhalmokat. Ez vidékenként eltérő irányt és távolságot jelent, ugye, értelemszerűen.
Rengeteg mindent nem tudunk még róluk. Érdemes lenne magnetométerekkel, mindenféle sugárzásmérőkkel is megvizsgálni őket, illetve feltérképezni a globális rendszerüket, hogy lássuk, milyen alakzatban helyezkednek el a felszínen. Röviden ennyi.

Bobby Newmark 2018.09.11. 10:45:29

@steery: Kár, hogy ez seggből előrántott faszság, aminek semmiféle valós alapja nincs. De azért szépen megtanultad a teljesen használhatatlan baromság információkat, ügyi vagy!

steery 2018.09.11. 10:51:11

@Bobby Newmark: Hát, ha így állsz hozzá, akkor nincs több mondanivalóm a trollkodásodhoz.

Bobby Newmark 2018.09.11. 11:00:44

@steery: Tudod, úgy állok hozzá, hogy ha hatás van, az mérhető. Eltelt az eberiség írásos történelméből kb tízezer év.
Ti még mindig azon rugóztok, hogy "jaj ez lehet, meg az lehet", ahelyett, hogy odamennétek bazmeg, és kimérnétek, ha van ott valami.
Nos, tízezer éve a pofátok jár, kézzelfogható adat nélkül. Most már lassan be lehetne fogni, mert kibaszott fárasztó a sok elbaszott ostobaságotokat meg wishful thinkingeteket hallgatni.

Egyébként meg a való világ összehasonlíthatatlanul érdekesebb és izgalmasabb, mint ez a sok varázslós faszság, amit a korlátolt fantáziátokkal ki tudtok találni. Mindig is az volt, nem is értem, hogy ti, hülyék, mit gerjedtek a mesés baromságra. Általában valami gyökér találta ki az egészet, aztán olyan is a minősége.

Bobby Newmark 2018.09.11. 13:06:47

@steery: Az egyébként megvan, hogy Ley fogott egy térképet meg egy vonalzót, és összekötötte a sok szerinte szakrális helyet, így keletkeztek a Ley-vonalak?
Továbbá hogy tökéletesen figyelmen kívül hagyja a térképészetet, a vetületi rendszereket, meg úgy mindent, ami a teret síkba képzi, nettó a térképre van ráhúzva a vonal... ami a valóságban így még véletlenül sem egyenes. De még egy másik vetületi rendszerű térképen sem.
"Hülyegyerek ráizgult a térképekre, de ostoba hozzá" tipikus esete.

A hévforrás az mi? Onnan jön ki a zöld vonat Csepelre?

mrfoster 2018.09.30. 11:25:31

@α Ursae Minoris: Köszönöm a pontosítást, javítottam!