Csodálatos téli randihelyek Magyarországon
2018. december 13. írta: fosterur

Csodálatos téli randihelyek Magyarországon

szeged.jpg

Nem is gondolná az ember, mennyi, de mennyi látnivaló akad itthon, ami télen is élményt jelent. Csak amikor leül átgondolni, a hidegebb napokon, téli estéken hol randevúzzon a szerelmével.

Néhány évvel ezelőtt már ajánlottam Önöknek téli randihelyeket. Most olvasóim és ismerőseim javaslataiból készítettem új listát. Kíváncsi vagyok, mivel egészítenék ki. Írják meg nekem kommentben.

Kiscelli kastély

Egykor a környéket nevezték Kiscellnek később az épület innen kapta a nevét. A birtok a Zichy-családé volt, a hely akkor kezdett egyre népszerűbbé válni, amikor a Zichyek idehozták 1720-ban a mariazelli kegykép másolatát, majd az 1740-es években az ide települt trinitárius rendnek felépítették a kolostort és a ma már csak romjaiban látható templomot. A 18. században búcsúhely volt, ám miután 1784-ben a trinitárius rendet feloszlatták, és kórháznak meg raktárnak használták, a kolostor és a templom hanyatlásnak indult.

1911-ben vásárolta meg Schmidt Miksa (az 1914-ben meggyilkolt hírhedt Mágnás Elza szeretője), felújíttatta, és végrendeletében a városra hagyta. Ma nagyszerű múzeum, ahol fél napot gond nélkül el lehet tölteni. Javaslom, a romtemplom melletti kőtárat is járkák végig, izgalmas dolgokra bukkanhatnak!

kiscelli_muzeum_1.jpg

Városliget – Vajdahunyad vára

Télen is lenyűgöző az épületegyüttes a Jáki-kápolnával együtt, egyike Budapest legromantikusabb helyeinek. Ha megnézték a Vajdahunyad várának barokk szárnyában a Mezőgazdasági Múzeum kiállításait, kifelé jövet ne felejtsék el megsimítani a kezükkel Anonymus szobrának tollát, állítólag szerencsét hoz. Ha pedig még korcsolyáznak is egyet a Várisligeti tavon, teljessé tehetetik a romantikus napot.

vajdahunyadvara.jpg

Míves 2 vagy Rengeteg Romcafé

Évek óta az ismerőseim egyik kedvence ez a különös hangulatú, elvarázsolt hely a Tűzoltó utcában. Ha belépünk, mintha egy kis mesevilág elevenedne meg. Játékmackók serege, puha szőnyeg, barátságos kuckó fogad bennünket és kihagyhatatlan a forró csoki, a teakínálat és a sütizés a Mívesben. A tulajdonosok Miskolcról költöztették ide a romkávézót – a borsodi városban azóta is hiányzik az ott élőknek.

rengeteg-mives2-budapest-mrfosterblog-1.jpg

Budafok-Tétény

Egyik fő látványossága a Stáció lépcső, a Kálvária és a teljes Péter-Pál utca. Ez a környék a XVIII. században kialakult városközpont része, amely megőrizte eredeti hangulatát. A jellegzetes, kétszintes házakkal szegélyezett Péter-Pál utca volt egykor a főutca. A romantikus lépcsők közül a legismertebb a Stáció. Az utca elején, a kápolnától indult az eredeti 14 stáció - 1762-ben szentelték fel -, amely a kálváriahegyre vezet. 1831-ben készült a régi helyett újabb stáció, ma ez látható.

stacio_budafok_viharkar_peter_pal_kapolna_stacio_kert_ittlakunk_32.jpg

Szegeden vadásszanak szecessziós épületeket!

Sokan nem is tudják, hogy a város mai arculatát részben Magyar Edének, a magyar szecessziós építészet kiemelkedő alakjának köszönheti. Több épületet is tervezett Szegeden, első munkája az 1905-ben megnyílt Goldschmidt-palota volt. Bár az 1950-es években átalakították, ekkor eltávolították a díszítő elemeket róla, de a kapualjban még láthatók az eredeti díszítések, az indák, a napkorong és a táncosnők. Egy másik munkája, amely miatt a magyar Gaudíként is emlegették, a Reök-palota, mit nem tudokelégszer megnézni ahhoz, hogy megunjam. Láttam felújítás előtt, lepusztult állapotban is évtizedekel ezelőtt, azóta többször is rende tették, most fantasztikust látványt nyújt!

A harmadik épülete, amit figyelmükbe ajánlok, a Dugonics térnél, a Kárász utca és Somogyi utca sarkán álló Ungár-Mayer-palota, amely 1911-ben készült el. Különlegessége, a lányalakokkal díszített kupola, amelyről messziről is felismerhető. A ház földszintjén működött egykor a Corso Kávéház, ahol Juhász Gyula és József Attila is megfordult.

És ha már Szegeden vannak, feltétlenül nézzék meg a Dómot - oda érdemes januárban menni, a karácsonyi vásárok után, amikor lebontják a pultokat és sátrakat, és újra körbe lehet járni az épületet és andalogni lehet a Dóm teret körülvevő árkádok alatt, a hírességek szobrainak feliratát böngészve.

Töltsenek el egy hétvégét Gyulán 

Két éve elmondtam Önöknek 15 okot, amiért érdemes ősszel is Gyulára utazni. Nos, nem csak ősszel, hanem télen is kellemes itt egy hosszú hétvége. Bár a Göndöcs-kertben és a Csiga-kertben már nem gyönyörködhetnek a színes lombokban, látnivalókban bővelkedik a város. A korábbi listámon találnak érdekességetet. Ha éppen diétáznak, akkor viszont nehéz dolguk lesz, mert Gyulán olyan jókat lehet enni, hogy képtelenség fogyókúrázni. 

Ha ott járnak, szánjanak egy teljes délelőttöt vagy délutánt a néhány éve teljes pompájában felújított Almásy-kastélyra, ahol Magyarország egyik legjobb kiállítását láthatják a nemesi családok életéről, és egy másik napot szenteljenek külön a Várnak és környékének.

kastely1_1_1.JPG

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Délután idei utolsó sétámat tettem a Városligetben, ahol bár igaz, hogy lépten-nyomon munkálati területeket kell kerülgetni, egyes részein gyalogolva még mindig átélhető a korabeli atmoszféra. Nálam az év utolsó napja jellemzően gondolkodással telik, szinte kényszeresen gondolom át az elmúlt év eseményeit; felsóhajtok, elmosolyodok, felnevetek, megrettenek, büszke vagyok, elégedetlenkedem stb. Teszem bele az átélteket különböző címkéjű „emlékdobozokba". Idén mindezen túl az összes blogbejegyzésemet is átnéztem, meg-megálltam felettük, és azon töprengtem, vajon miért egyik, vagy miért másik lett olvasottabb. Hogyan lehet megtalálni a jó témát? Hogyan lehet olyat írni, ami valóban szívből jön, s közben mégis találkozik a közönséggel? Magamnak írok vagy másoknak? Érdemes még hosszan írni, mélyre menni, vagy a percre kiszámított olvasás az, amivel az élmény leginkább átadható? Csupa olyan kérdés, aminél mindkét oldalra vannak pro és kontra érveim - és ez egyébként (szerintem) a bejegyzéseimben is tetten érhető. A sok kérdés mellett azért van, amiben biztos vagyok. Jövőre is folytatom. Igyekszem hetente jelentkezni legalább egy új bejegyzéssel! És írjanak kritikákat! Ne kíméljenek! ➖➖➖ 2018 legolvasottabb/nekem legkedvesebb bejegyzései (TOP 10): �https://mrfoster.blog.hu/2018/05/10/botranyos_szerelmek_nagy_korkulonbseggel_a_szazadfordulon �https://mrfoster.blog.hu/2018/08/27/4_seta_hogy_felfedezzuk_a_zsido_budapest_kincseit_es_emlekeit �https://mrfoster.blog.hu/2018/12/26/10_eskuvoi_kep_amit_sosem_fog_elfelejteni �https://mrfoster.blog.hu/2018/02/14/nehany_tavalyi_felujitas_es_valtoztatas_amely_atrajzolhatja_budapest_arculatat �https://mrfoster.blog.hu/2018/02/27/ tudta_hogy_a_normafa_valoban_letezett_es_elkepesztoen_hatalmas_fa_volt �https://mrfoster.blog.hu/2018/07/06/ezert_kell_egyszer_az_eletben_vegigjarni_a_gyulai_almasy-kastelyt �https://mrfoster.blog.hu/2018/05/30/margitszigeti_kolostor_romjai �https://mrfoster.blog.hu/2018/06/16/5_dolog_amit_jo_tudni_a_halaszbastyaro �https://mrfoster.blog.hu/2018/10/05/7_indok_ami_miatt_barmikor_olaszorszagba_utazhatnak �https://mrfoster.blog.hu/2018/09/08/5_titokzatos_szakralis_hely_magyarorszagon *** #budapest

Budapesti törtenetek (@mr.foster_budapest) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr6914468412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

consul 2018.12.14. 21:35:21

Budafok egy romhalmaz. Oda ne menjetek!