Hogyan került a Kossuth térről a Kossuth-szoborcsoport az Orczy-kertbe?
2019. április 15. írta: fosterur

Hogyan került a Kossuth térről a Kossuth-szoborcsoport az Orczy-kertbe?

kossuthszobor-kossuthter-orczykert-horvay-kisfaludi-strobl-3.JPG

Egyik Orczy-kerti sétám alatt határoztam el, hogy megírom ezt a bejegyzést, mert még mindig akad, aki a 1952-ben felállított, bronzból készült Kossuth-szoborcsoportot keresi az évekkel ezelőtt átalakított Kossuth téren. Pedig az az alkotás ma – a szintén felújított és átalakított – Orczy-kertben látható. A Kossuth téren pedig az eredetileg ott álló műemlék másolata.

kossuth-szoborcsoport-kossutter-orczykert-horvay-kisfaludistrobl-3.JPG

Melyik alkotás mikor készült? Hogyan festett a Kossuth tér a két világháború között? És miért cserélték ki a szobrokat a XXI. században? Ezt összegzem most Önöknek.

Amikor a 91 éves Kossuth Lajos, a forradalom és szabadságharc egyik kulcsfigurája 1894 elején Torinóban beteg lett és ágynak esett, majd március 20-án meghalt, egész Magyarország gyászba borult. Amikor a hamvait szállító vonat magyar területre ért, a feljegyzések szerint ezrek álltak vagy térdeltek a vasút mellett, és amikor a vonat a Nyugati pályaudvarra ért, szintén ezrek özönlöttek oda. Kossuth ravatala a Nemzeti Múzeum előcsarnokában volt, oda is hömpölygött a tömeg, és utolsó útjára is tömegek kísérték a Kerepesi temetőbe.

Már ekkor felmerült egy méltó műemlék felállításának gondolata, Budapesten bizottság is alakult e célra, majd elkezdődött az adománygyűjtés. Az első pályázatot 1903-ban írták ki a Kossuth-szoborra, ez érvénytelen volt. 1906-ban írták ki a második pályázatot, de csak 1908-ban hirdettek győztest. A feladatot Horvay János kapta meg.

A Kossuth-műemlék készítése azonban csúszott a háború kitörése miatt, és csak az 1920-as évekre készült el, 1927. november 6-án avatták fel. Sokan úgy tartják, hogy addigra már elavulttá vált az 1906-ban tervezett kompozíció. A szobor főalakja a középen álló Kossuth Lajos, a többi pedig az 1848-ban kinevezett első felelős magyar kormány tagjait ábrázolja. Balról jobbra Esterházy Pál Antalt, Klauzál Gábort, Eötvös Józsefet, Széchenyi Istvánt, Batthyány Lajost, Szemere Bertalant, Deák Ferencet és Mészáros Lázárt láthatják. A kőfal túloldalán egy családjától búcsúzó katona, egy dobos látható, egy zászlóvivő a fiával és két katona. A szoborcsoport alá Petőfi Élet vagy halál! című költeményének első sorait vésték.

118766.jpg

 

 

30883.jpg

Az eredeti Kossuth-emlékmű a harmincas években, és 1945-ben - Fotó: Fortepan.hu

 

Az 1944-45-ös ostrom alatt megrongálódott emlékművet kijavították. De nem sokáig állhatott a Kossuth téren. Részben politikai, részben esztétikai okokból (mondván, hogy milyen búval bélelt), az ötvenes évek elején új szoborra írtak ki pályázatot. Kisfaludi Strobl Zsigmond, Kocsis András és Ungvári Lajos terve nyert. A korábbi emlékművet Dombóvárra szállították, az újat 1952-ben helyezték el a Kossuth téren.

14057.jpg

A Horvay-féle Kossuth-emlékmű Dombóváron, 1960-ban - Fotó: Fortepan.hu

 

A balatonalmádi vöröskőből készült talapzaton a lelkes, buzdító és energikus Kossuth-figura volt a főalak, körülötte a mellékalakok hétköznapi figurák lettek: parasztasszony, munkás, fiatal karddal. 60 éven át ez volt tehát a Kossuth emlékmű a téren.

46129.jpg

61083.jpg

Fotó: Fortepan.hu

 

Amikor azonban egy 2011-es kormányhatározat döntött a Kossuth tér felújításáról és átalakításáról, akkor volt benne kitétel: „visszaállítható a tér képzőművészeti arculatának 1944 előtti állapota”. Ennek megfelelően az 1952-es szoborcsoportot eltávolították, a Horvay-féle szoborcsoportot újrafaragták, és 2015-ben ezt avatták fel a téren.

kossuth-szoborcsoport-kossutter-orczykert-horvay-kisfaludistrobl-2.JPG

 

Eredetileg úgy volt, hogy Esztergomba kerül Kisfaludy Strobl munkája, ám egy 2015-ös kormányhatározat „egyetértett az emlékműnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen történő elhelyezésével”, vagyis azzal, hogy a Ludovika mögötti parkban, az Orczy-kertben legyen a szoborcsoport. Bár itt a vöröslő talapzat nélkül állították fel a figurákat. Sokan bírálták az elhelyezést, azt, hogy első ránézésre véletlenszerűen rakták le a szobrokat, és az eredeti koncepciót teljesen nélkülözi a kompozíció.

kossuthszobor-kossuthter-orczykert-horvay-kisfaludi-strobl.JPG

kossuthszobor-kossuthter-orczykert-horvay-kisfaludi-strobl-2.JPG

 

Önök mit gondolnak? Melyik műemlék tetszik jobban Önöknek, és miért?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr1014725143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

innovation 2019.04.15. 13:25:27

Egyik sem az a Kossuth szobor, amelyet én el tudnék képzelni. Valóban érthetetlen, hogy az eredeti miért szomorú, miért Kossuth a főalak, miközben az első felelős kormányt ábrázolja.
A második nekem nagyon szocis, de a Ludovika kertjében egyenesen komikus, ahogyan mutatja az utat, a mellékalakok meg azon vitatkoznak, hogy ki lopta el a tyúkokat. :)
Jobb lett volna egy toborzóbeszéd közben ábrázolni Kossuthot, ahol a lakosság hallgatja őt.

Jenő jenő 2019.04.15. 19:34:11

Tekintve , hogy a tér mellett nőttem fel ,nekem a mostani szobor idegen , kicsit megalomán. A korábbi ,egyszerűbb , levegősebb volt , én szerettem. Hozzáteszem anno nem félt senki ,senkitől a teljes tér bejárható volt , sőt sokáig autók is átmehettek rajta . Gyerekként szerettem ott lenni . Ezt a mostani nem az én világom. Annyi rendőr , kormányőr , katona és kitudja még milyen alakulat hemzseg ami számomra idegen. Nagyzolós , hivalkodó az egész. Ez az én szubjektív véleményem.

Jenő jenő 2019.04.15. 19:35:17

@Jenő jenő: annyit még , a korábbi szobor jelenlegi elhelyezése értelmetlen , sőt botrányos!

Donatus a Jerbiton 2019.04.15. 21:33:36

A régi-újnál a 8 évesem azt kérdezte, miért ilyen szomorú itt mindenki. Tényleg, elnevezhetnék inkább a magyar depresszió csoportművének.
A kommunista ábrázolás jobban tetszik, annak legalább van valami dinamikája.

morph on deer 2019.04.15. 23:37:54

Ezeket véletlenül nem az “emlékmű” névvel illetik inkább?
Csak mert nekem valahogy furán hangzott a “Már ekkor felmerült egy méltó műemlék felállításának gondolata” kezdetű mondat is, de aztán kiserült, hogy nem egyszeri elírásról van szó, azért szólok.

@Jenő jenő: - teljes mértékben egyetértek!
Hozzátéve, hogy az, aki az Orczy-kerti kompozíciót megálmodta, az garantáltan nem szobrász! Egészen hátborzongató eredményeket képes szülni ez a szotyialista dilettantizmus, de komolyan...

morph on deer 2019.04.15. 23:39:49

@morph on deer:
kiserült -> kiderült
(Én így szoktam melléütni;)

Frh 2019.04.16. 08:38:44

Nagyon furcsa az Orczy-kertben látni ezt a szoborcsoportot. Egyáltalán nem oda való. Teljesen tájidegen!
Vigyék már el onnan valahova!

pattantyúk 2019.06.02. 22:00:22

VISSZA a Kisfaludy Strobl-féle szoborkompozíciót a Kossuth térre!
Ugyanúgy, ahogy volt!
A Horvay-alkotás egyszerűen undorító!
süti beállítások módosítása