Remek kiállítóhely lett a Gül Baba türbéje köré épített Wagner-villa
2019. június 05. írta: fosterur

Remek kiállítóhely lett a Gül Baba türbéje köré épített Wagner-villa

Az egykor impozáns épület alagsorában nyílt egy török kávézóval együtt

gul-baba-turbeje-budapest-gulbaba-alapitvany-mysecretbudapest-17.JPG

Budapest egyik legtitokzatosabb és legérdekesebb műemlékéről, Gül Baba türbéjéről és az azt körülvevő épületről, illetve kertről órákig tudnék mesélni. Mindig is a város egyik tömegeket vonzó látványossága volt, ám a teljes körűen felújított és könyezetében is megújult emlékhely most új funkciókkal bővült.

Korábbi blogbejegyzésemben már írtam Önöknek arról, hogy az ide vezető Gül Baba utca valószínűleg az egyik legmeredekebb utca Budapesten, és arról is beszámoltam, hogy felújították, a régi kockaköveket kicserélték. A türbe történetét is röviden összefoglaltam már. Most arról számolnék be Önöknek, hogy mi mindenért érdemes ide jönniük.

Egykor a sírhely mellett kolostor is volt, de a törökök kiűzése után  területet a jezsuiták kapták meg, akik kápolnává alakították a türbét, majd a jezsuita rend feloszlatása után a területet szőlőtermesztésre használták. A 19. század végén Wagner János műépítész körbeépítette az addig önálló épületként álló sírhelyet, így a türbe ki sem látszott a Wagner-villából. A türbe a belső udvar látványeleme lett. Bár Wagner János tette eléggé vitatható, a sors fintora az, hogy így maradhatott meg az 1944-45-ös ostrom alatt a türbe, komolyabb károsodás nélkül.

A türbe első háború utáni rekonstrukciója 1962-ben történt Pfannl Egon tervei alapján.

Később, 1974-ben bontották le Wagner János egykori villáját a földszintig, hogy abból alakítsák ki a kerengőt.

1994-ben Pintér Tamás tervei alapján zajlott újabb rekonstrukció, de az Építészfórum szerint a kivitelezés és az anyaghasználat minősége miatt az eredmény nem volt tartós, ezért a 2000-es évekre újabb felújításra volt szükség.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Budapesti törtenetek (@mr.foster_budapest) által megosztott bejegyzés,

 

gul-baba-turbeje-budapest-gulbaba-alapitvany-mysecretbudapest-18.JPG

gul-baba-turbeje-budapest-gulbaba-alapitvany-mysecretbudapest-11.JPG

gul-baba-turbeje-budapest-gulbaba-alapitvany-mysecretbudapest-3.JPG

gul-baba-turbeje-budapest-gulbaba-alapitvany-mysecretbudapest-4.JPG

 

Az épületegyüttes rekonstrukciója a Gül Baba utca kövezetének felújtásával- a régi macskakövek cseréjével -, a függőkert kialakításával és az egykori Wagner-villa alagsorában létrehozott belső terek megalkotásával 2018-ra készült el. Az épületegyüttest a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány gondozza, amelynek célja az, hogy a hely lépjen túl egy szokványos turistalátványosság keretein, és valami pluszt nyújtson a környéken élőknek és azoknak is, akik kíváncsiak a műemlékre.

Az egyik, amit érdemes megnézni Gül Baba sírhelyén kívül, az állandó kiállítás, amelyből megtudhatjuk, hogyan élhetett egy dervis, milyen volt Gül Baba kora. Időszaki kiállításokat is rendeznek, most éppen Herendi porcelánokat mutatnak be. A kávézó már megnyitott, itt valódi török teát kóstolhatnak.

gul-baba-turbeje-budapest-gulbaba-alapitvany-mysecretbudapest-12.JPG

gul-baba-turbeje-budapest-gulbaba-alapitvany-mysecretbudapest-13.JPG

gul-baba-turbeje-budapest-gulbaba-alapitvany-mysecretbudapest-14.JPG

gul-baba-turbeje-budapest-gulbaba-alapitvany-mysecretbudapest-15.JPG

Sokak kedvenc látványossága a csodaszép függőkert, amellyel a tervezője, Andor Anikó megnyerte az Év Tájépítésze Díjat. Bevallom, nekem a kert az egyik kedvencem, és nem csak a rózsák miatt. Néha csak úgy erre sétálok, hogy körbejárjam, üldögéljek egy kicsit, gyönyörködjek a virágokban.

gul-baba-turbeje-budapest-gulbaba-alapitvany-mysecretbudapest-16.JPG

 budapest-gulbaba-turbeje-gulbabas-tomb-mysecretbudapest-1.JPG

A képek forrása: My Secret Budapest

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr5614879246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tangooo 2019.06.06. 17:33:44

Tényleg impozáns lett az emlékhely. Ami nem tetszik, hogy a személyzet nem áll a helyzet magaslatán. Gondolom úgy érzik, hogy mivel nincs belépődíj, ezért örüljön a látogató, hogy megtűrik. Mi kb 40 percet töltöttünk ott. Érkezésünkkor fent dohányoztak nagyokat nevetgélve a teraszon és amikor eljöttünk, ugyanúgy láttuk őket. Sem a boltba, sem a büfébe nem fáradtak le, pedig fogyasztottunk és vásároltunk volna.

Narancsos kommunizmus 2019.06.06. 18:40:18

Nem tudom hány nemzet csinál emlékművet és élteti egykori kirablóit, azokat, akik halomra ölték elődeit és tönkre tették az országot.
A magyar már csak ilyen szolgalelkű. Van síremlék Szulejmánnak, Oroszoknak, stb.
Gül Babáról is leírták, hogy magas rangú katonai vezető volt, aki jó eséllyel a magyarok gyilkolásával jutott előrébb. Neve pedig simán félrefordításból ered.
A fontos az, hogy a kert felújításával kedves vezérünk ismét vasagon benyalhatott egy példaképének tartott diktátornak. Örülök, hogy erre is futja eme kis országnak, nem csak stadionra.
süti beállítások módosítása