Ezek Budapest legérdekesebb street art alkotásai
2019. október 04. írta: fosterur

Ezek Budapest legérdekesebb street art alkotásai

 roth-miksa-streetart-mrfoster-budapest-mysecretbudapest2.JPG

Budapest tele van izgalmas street art alkotásokkal. No nem azokra az ákombákom firkákra, a tagekre gondolok, amivel a házfalakat és buszmegállókat csúfítják el a suhancok, de láthatnak igenis nagyon igényes rajzokat és festményeket. Az utca művészei által kiszínezett ajtók, házrészletek és tűzfalak valami egészen elképesztő hangulatot kölcsönöznek egy-egy komor belvárosi utcának.

Bizonyára sejtik, hogy a felsorolást kedvenc ajtómmal fogom kezdeni, amit már korábban is bemutattam önöknek. A Kazinczy utcában álló szuggesztív bejárati kapun V O I D alkotását láthatják. Fantasztikusnak tartom azt, ahogyan a színes ajtó kontrasztban áll a házfal ütött-kopott vakolatával. V O I D-tól egyébként más szokatlan streetart munkákkal is találkozhatnak Budapesten. Mind-mind nagyon különleges.

 

Szerettem volna egy különleges ajtót mutatni Budapestről. Ráadásul mára nem is egy, hanem legalább 5 olyan Instagram fiók van, ami csak és kizárólag bejárati ajtókat mutat meg. Alább ezeket az oldalakat is tageltem, de aztán nem bírtam ellenállni ennek a streetart bejáratnak, amiről @mickael_nonine csodálatos fotót készített. Alkotó: @v.01.d *** I wanted to introduce a special door from Budapest to you. Today, there are at least 5 instagram accounts that show only front doors. Below you can find links to them, and I couldn't resist to this street art entrance, of which @mickael_nonine has made an amazing shot. *** Bejárati ajtók, kapuk Budapesten: @bpdoors, @budapestdoors, @budapestiandoors, @_doorsofbudapest, @doors_of_budapest, @bdpstdoors *** Photo: @mickael_nonine Art by: @v.01.d *** #repost from @mickael_nonine Art by @v.01.d #void #streetartbudapest #streetartlovers #jj_urbanart #be_one_urbanart #rsa_graffiti #nicestreetart #dsb_graff #streetarteverywhere #streetartphotography #streetart_daily #graffiti_n_wallart #super_graffiti_channel #urbanvibescommunity #total_urbanart #streetart_illife #streetartorbis #wallonfire #streetart #tv_streetart #europe #doorsaroundtheworld #doorseverywhere #doorsworldwide #100doors #budapest #visitbudapest #hellohungary #streetarthungary

3,400 Likes, 43 Comments - Budapesti törtenetek (@mr.foster_budapest) on Instagram: "Szerettem volna egy különleges ajtót mutatni Budapestről. Ráadásul mára nem is egy, hanem legalább..."

 

Mr.Foster

Budapest - más nagyvárosokhoz hasonlóan - ezernyi arcát mutatja az i... tt lakóknak vagy azoknak, akik hosszabb-rövidebb időre ideutaznak. A város nem csak évszakonként nyújt más és más lehetőségeket. Különböznek egymástól a kerületek, sőt, gyakran egyes utcák karakterei. Látjuk a domborzati különbségeket a budai és pesti oldal között; amikor hajóra szállunk, úgy érezzük, mintha egy új dimenzióba kerülnénk.

Természetesen nem mehetek el szó nélkül a gyönyörűen kiszínezett tűzfalak mellett sem. A Színes város és a Neopaint monumentális street art alkotásai az egész város hangulatát megszínesítik.

Budapest sokáig nem tudott mit kezdeni a csupaszon hagyott tűzfalakkal. Éppen ezért nagyszerű kezdeményezésnek tartom, hogy az alkotók csapatai a városvezetéssel összefogva kész műalkotásokat varázsolnak az otromba, szürke felületekből.

Imádom a Róth Miksa üvegfestőnek emléket állító tűzfal a Garay utcában. De igazán különleges alkotás a Kádár utcai tukán is, ami egy kis dzsungel hangulatot kölcsönöz a környéknek.

Az egyik kedvenc tűzfalam�Önnek melyik a kedvence? *** One of my favourite mural painting�Which is your favourite? Fotó: neopaint.hu #mrfosterblog #mrfosterbudapest #askmrfoster #neopaintworks #mural #muralpainting #paintings #tűzfal #tűzfalfestés #wallpainting #walldecor #walldesign #dekorfestés #dekoraciosfalfestmeny #faldekoráció #graffiti #falfestés #dekor #streetart #paintings #paintinwall #rothmiksa #budapest_ig #bdpst #ilovebudapest #mutimerrejarsz

184 Likes, 0 Comments - Budapesti törtenetek (@mr.foster_budapest) on Instagram: "Az egyik kedvenc tűzfalam�Önnek melyik a kedvence? *** One of my favourite mural painting�Which is..."

 

Nem is gondoltam volna, hogy Újlipótváros utcáin sétálva egy ilyen különleges tűzfallal találkozok. A Színes Város csoport ezen munkája is egy remekmű, csodálják meg Önök is! *** I wouldn't have thought that when I walked through the streets of Újlipótváros, I came across such a special firewall. This artwork of the Színes Város group is also a masterpiece, admire it! #mrfoster #mrfosterblog #askmrfoster #kerdezdmrfostert #ig_hu #ig_hungary #magyarig #magyarinstakozosseg #ig_budapest #hellobudapest #budapestart #mutiholvagy #streetart #firewall #szinesvaros #színesváros #bdpst #budapest_is_amazing #budapeststreet #ujlipotvaros #tuzfal #tűzfal #hiddengems #streetartbudapest #ilovebudapest #budapestagram

90 Likes, 1 Comments - Budapesti törtenetek (@mr.foster_budapest) on Instagram: "Nem is gondoltam volna, hogy Újlipótváros utcáin sétálva egy ilyen különleges tűzfallal találkozok...."

Az egyik kedvencem az alábbi falfestmény. A Dob utca 4. falára felvitt alkotás a Budapesti Angyalnak állít emléket. Ángel Sanz Briz spanyol diplomata a vészkorszak idején ügyvivőként szolgált Budapesten. A források szerint  több ezer zsidónak segített azzal, hogy a német megszállás után spanyol útlevelet állított ki számukra. Sőt, házakat is bérelt az üldözötteknek, hogy megmentse őket.

A Budapesti Angyal trükkje az volt, hogy azt kérte a magyar államtól, hogy 200 szefárd zsidónak adhasson útlevelet, és amikor megkapta az engedélyt, 200 családra változtatta (önhatalmúlag), és csak arra ügyelt, hogy a kiállított útlevelek sorszáma ne legyen 200-nál magasabb szám.

1966-ban a Jad Vasem "A Világ Igaza címet adományozta Ángel Sanz Briznek. Az 50. évfordulón, 2016-ban a Spanyol Nagykövetség is részt vett a festmény avatásán, amely a Falfestmények a Szabadságért projekt egyik elemeként készült el.

streetart-mrfoster-budapest-2.JPG

Szinte hihetetlen, mennyivel barátságosabbá teszi egy-egy street art munka a belvárosi játszótereket vagy az iskolák udvarát.

 

Mr.Foster

Alsóerdősori Bárdos Lajos Gimnázium, Dob utca

Hát nem üdítő látvány, ha a mókás kancsók, vízben hűsölők vagy fitt sportolók díszítik a tűzfalakat?

 

Mr.Foster

Budapest - más nagyvárosokhoz hasonlóan - ezernyi arcát mutatja az i... tt lakóknak vagy azoknak, akik hosszabb-rövidebb időre ideutaznak. A város nem csak évszakonként nyújt más és más lehetőségeket. Különböznek egymástól a kerületek, sőt, gyakran egyes utcák karakterei. Látjuk a domborzati különbségeket a budai és pesti oldal között; amikor hajóra szállunk, úgy érezzük, mintha egy új dimenzióba kerülnénk.

Mr.Foster

Budapest - más nagyvárosokhoz hasonlóan - ezernyi arcát mutatja az i... tt lakóknak vagy azoknak, akik hosszabb-rövidebb időre ideutaznak. A város nem csak évszakonként nyújt más és más lehetőségeket. Különböznek egymástól a kerületek, sőt, gyakran egyes utcák karakterei. Látjuk a domborzati különbségeket a budai és pesti oldal között; amikor hajóra szállunk, úgy érezzük, mintha egy új dimenzióba kerülnénk.

 

Ez a műfaj remek terep arra is, hogy magyar legendáknak, illetve legendás magyaroknak állítsanak emléket  -gigantikus méretben. Az utca embere mindig felkapja a fejét egy-egy ilyen hatalmas és színes alkotás láttán.

Street Art

6:3 a Rumbach Sebestyén utcai tűzfalon.

 

Budapest a street art alkotásairól is híres. Melyik az Ön kedvence? � *** Budapest is known for it's street art scene too. Which one is your favourite artwork? � #mrfosterblog #budapest #budapeste #budapest_hungary #budapest �� #budapest_is_awesome #budapeszt #budapestagram #ig_budapest #budapestgram #hiddenjewel #budapestcity #hiddengem #hiddengems #hiddenart #streetart #art #streets #streetarteverywhere #nicestreetart #streetartlovers #streetart_daily #total_urbanart #videos #video #visitbudapest #visithungary #ungheria

61 Likes, 2 Comments - Budapesti törtenetek (@mr.foster_budapest) on Instagram: "Budapest a street art alkotásairól is híres. Melyik az Ön kedvence? � *** Budapest is known for..."

És ha már épületdísz: nem vagyok oda a panelek ormótlan tömbjeiért, de örömmel tapasztalom, hogy a korszerűsítésük nyomán a kivitelezők a csinosításra is gondot fordítanak. Egyre több a városban az olyan panel, ami a szigetelést követően szép színes festést kapott. Ráadásul sokszor jellegzetes alakok és érdekes minták is kerülnek e monstrumok falaira. Ez az óbudai panel az aquincumi légiótábornak állít emléket.

 

A Polgár utca 3-7. sz. épülettömb falfestményei. A festmények az aquincumi ókori római légiótábor emlékét hivatottak megőrizni. Ezeket az alkotásokat csak fotókról ismerem, de egyszer biztosan erre sétálok. Önöknek hogy tetszenek? *** The murals of Polgár Street 3-7. building. The paintings are intended to preserve the memory of the ancient Roman Legion camp in Aquincum. I only know these artworks from photos, but once in a while I will definitely admire it. How do you like it? Fotó: kozterkep.hu / Dénes Ildikó #mrfoster #mrfosterblog #budapest #budapest_is_amazing #amazingbudapest #murals #falfestmeny #aquincum #whattosee #panel #panelek #block #streetart #artworkbudapest #bdpst #budapestm #budapeszt #ancientrome #okoriroma #ókoriróma #mik #rómaikor #instory #romanempire #romaibirodalom #walkwithme

64 Likes, 3 Comments - Budapesti törtenetek (@mr.foster_budapest) on Instagram: "A Polgár utca 3-7. sz. épülettömb falfestményei. A festmények az aquincumi ókori római légiótábor..."

A stilizált sáfrány virágok pedig a Sáfrány utcai paneltömböket díszítik.

 safrany-utca-street-art-mirrorka-mrfoster.jpeg

Fotó: Mirrorka

Természetesen az általam felsorolt street art alkotások csak töredékei a Budapestet ellepő színes szépségeknek. Önöknek melyik a kedvencük?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr6315193088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2019.10.06. 11:00:14

Kár, hogy a legtöbb képet nem átom, mert face, insta blokkolva van.