Utolsó kommentek:

kéki béla 2019.10.06. 11:00:14

Kár, hogy a legtöbb képet nem átom, mert face, insta blokkolva van.

Bejegyzés: Ezek Budapest legérdekesebb street art alkotásai

öreg 2019.08.29. 23:04:22

" ....a Fiastyúk, vagyis a Bika csillagkép központi eleme...." Nem a központi eleme, hanem egy közeli nyílthalmaz, a Pleiádok! A másik, még közelebbi nyílthalmaz, pont a Bika feje, a Hyádok! A Fiastyúk még régebbi népi neve a "Kotafias". ...."monda szerint Sánta Kata (az Orion csillagképet hívták így egykor) " Tévedés! "Sánta Kata" a Nagy Kutya csillagkép és az egész látszó égbolt, legfényesebb csillaga a Sziriusz! Télen, alacsonyan látszik a látóhatár felett, fénye a vastag és mozgó levegőrétegen keresztül érkezik a szemünkbe, emiatt színeit változtatva vibrál....ezért nevezik Sánta Katának! Ő vitte a Kaszásoknak (Orion) az ebédet, de belelépett az egyik kaszába és emiatt sántán, sohasem éri utol őket!

Bejegyzés: Mi mindent jelképeznek a csillagok?

Történelmi gyökerek 2019.08.17. 20:56:38

Fehérváron pedig a csodálatos Ybl lakótelepet nevezték el róla.

Bejegyzés: Ybl Miklós varázslatos nyomot hagyott Budapesten

Magyar Gábor6817 2019.08.02. 14:56:10

A körút-Pozsonyi sarkon egy hentes volt, abból egy meki lett...sosem volt ott citygrill
Váci utcában igen...ot volt.

Bejegyzés: Hogyan érkezett meg a hamburger Magyarországra?

kugi · http://kugi.blog.hu 2019.08.02. 14:21:01

Szent Fiacriusról se hallottam még eddig. :)

Bejegyzés: Kik voltak a bérkocsisok Budapesten?

A Mester_ 2019.08.02. 13:31:48

A bérlocsik "fénykora" az 1890 es 1910 közti időszak volt, közvetlenül az automobilok tömeges megjelenése és az I.v.háború kitörése előtt.

Bejegyzés: Kik voltak a bérkocsisok Budapesten?

ZON 2019.07.30. 08:59:54

Lenyűgöző hely, nem szabad kihagyni.

Annyit pontosítanék, hogy a generátorokat Ganz dízelmotorokkal működtették, tehát nem a fokozottan tűzveszélyes benzint, hanem gázolajat kellett pótolni. A mozdonymotorok kipufogógázai pedig egy, az objektum fölött található lakóház kéményén - vagy egy e célra épített "álkéményen" - át kerültek a szabadba.

Bejegyzés: 11 érdekesség a Sziklakórházról

body_andras 2019.07.10. 13:15:04

Szerintem a szabadtéri mozi inkább a Balaton (vagy bármelyik nyaralóhely) műfaja. Budapesten ha filmet akarok nézni moziminőségben, akkor ennek megfelelő moziterembe megyek, mert nem érdekel se a dzsungel a vászon körül, se a szúnyog- és légyraj, se a külvilág zaja. A Balcsin viszont hangulata van a kertmozizásnak, premier után 2 hónappal valamiért nem méltatlankodok ha beszáll a tehervonat a cliffhanger pillanatokba.

Bejegyzés: Mozizhatunk-e még a csillagos ég alatt Budapesten?

gigabursch 2019.07.10. 09:23:13

Vonyarcon egész jól megy nyáron a mozi...

Bejegyzés: Mozizhatunk-e még a csillagos ég alatt Budapesten?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.07.06. 09:56:52

A sziget kialakításához tegyük hozzá, hogy nagyjából ekkora volt régebben is a Nyulak-szigete, csak a fenti tervrajzon is látható déli Festő-szigetet hozzácsatolták.

Bejegyzés: Mióta lehet hídon bejutni a Margitszigetre?

ételizésítő 2019.06.20. 02:37:27

@Nyírjeslakó:
Igen, van pár hü.lye, aki képes ilyeneket leírni. Pl. te is. Ezt nem is vitattam.

Bejegyzés: Tényleg létezik-e magyar konyhaművészet?

Nyírjeslakó 2019.06.19. 20:55:31

@ételizésítő:

"Parasztizáltak? Ez meg milyen szó? Merthogy a magyarban nincs ilyen."

Google kereső: "parasztizálás":

Nagyjából 284 találat (0,26 másodperc)

Bejegyzés: Tényleg létezik-e magyar konyhaművészet?

ételizésítő 2019.06.19. 20:20:39

@Nyírjeslakó:
Az még szomorúbb, hogy ott éltél, és nem tudod, hogy város.
Menj be egyszer a helyi önkormányzatba, és kérd ki a településtörténetet.

"neked ez VÁROSI környezetnek tűnt"
Menj el Köki mellé a kiserdőbe, aztán nyilatkozzál, hogy az neked városi környezetnek tűnik-e. De attól még város, és még a peremkerülettől is ku.rva messze van.
Nem, Balassagyarmat teljes területe város. És az is volt, amióta annak a településnek a része. Igaz, most már van pár rész, ami kivált az utóbbi 25 évben, azok nem városok már. Nyírjes nevű nincs köztük.
Parasztizáltak? Ez meg milyen szó? Merthogy a magyarban nincs ilyen.

Bejegyzés: Tényleg létezik-e magyar konyhaművészet?

Nyírjeslakó 2019.06.19. 17:57:11

@ételizésítő: "Amennyire én tudom, Balassagyarmat pár száz éve már város, nem falu.Neked nem mondták, hogy nem az a felosztás, hogy Budapest = város, minden egyéb = falu?"

Milyen alapon oktatsz ki olyanokat, akik ott éltek? Te meg nem?

1.) A korábbi hozzászólásomban leírtak alapján (fatelep, muraközi lovak, esti fejés, sertés-tyúk-liba-kacsatartás, gőzgépes fűrészes cigány (a "három ujjú"), tapasztott padlós, fekete konyhás vályogház) - neked ez VÁROSI környezetnek tűnt?

2.) Balassagyarmat Ipoly és a vasúti sínek közötti része - a VÁROS. A vasúti sínektől a Nyírjes irányában terjeszkedő része - 55 évvel ezelőtt! - az időpont is is kiderült a hozzászólásomból - nemhogy teljesen falusias volt, hanem kis túlzással tanyasias. Volt. Múltidőben. Mivel néha visszajárok, és elsétálok az őseim háza előtt, elmondhatom, hogy ez a rész mára teljesen átalakult, olyan lett, mint Kőszegen a Szabó-hegy, vagy Pasarét vagy a Rózsadomb. A nagy telkeket felparcellázták, az összes gyümölcsfát kiirtották, régi házakat lebontották, garázsos villák épültek, fűvel, locsolóval, örökzöld bukszusokkal. Kamerákkal. Állatot nem tartanak, hacsak azokra nem gondolok, akik a villákban laknak...
A mi ősi házunk megvan, csak erősen átalakítva-felújítva. Azért maradt meg, mert - bár nagyszüleim parasztizáltak, de nem voltak parasztok, ahogy a házunk sem parasztház: nagyablakos, alápincézett ház volt, angol WC-vel (!), egyik szoba cserépkályha, a másik american heating kályha fűtéssel. Emiatt nem bontották le, de ennek ellenére nem lehet ráismerni.
(Mond, hol az érdemi hozzászólásod? Mert csak kötözködsz meg kioktatsz.)

Bejegyzés: Tényleg létezik-e magyar konyhaművészet?

ételizésítő 2019.06.19. 17:24:34

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
Persze, a közhiedelemmel ellentétben a magyarok honosították meg Amerikában a paprikát meg a paradicsomot, a krumpliról nem is beszélve, hogy a szerencsétlen ingyánoknak legyen mit falniuk.

Mindig akad 1-2 hozzád hasonló hü.lye, aki így gondolja.

@Nyírjeslakó:
Amennyire én tudom, Balassagyarmat pár száz éve már város, nem falu.
Neked nem mondták, hogy nem az a felosztás, hogy Budapest = város, minden egyéb = falu?

@Terézágyú:
Minden kaja konyhaművészet. A nyárson sült szalonna is.

Bejegyzés: Tényleg létezik-e magyar konyhaművészet?

nemecsekerno_007 2019.06.19. 13:46:19

A középkategóriás, családi éttermek hiányoznak még, szezonális konyhával. Bár már ezek is kezdenek megjelenni.
Nem csillagok kellenek hanem jó minőségű kaják.
Azért egy szimpla tavaszi, zsenge karalábkeves is üt még annak is aki amúgy nem szereti.

Bejegyzés: Tényleg létezik-e magyar konyhaművészet?

Nyírjeslakó 2019.06.19. 12:24:20

@Terézágyú: Hát ezt kérdezd meg az olaszoktól... Csak vigyázz, mit kapsz a fejedre. Másrészt: egyre több két-három Michelin csillagos séf hagyja ott a fine dining-ot, és visszatér az alapokhoz: otthagyva a 2-3 csillagos éttermét, saját éttermet nyit, ahol naponta aktualizált (fekete táblára krétával kiírt napi menűvel) a hajnalban a piacon-halpiacon beszerzett szezonális ételekkel, egyszerű, néhány alapanyagos ételeket készít. És az emberek imádják! A fine dining egy gyönyörű szép, csodálatos, művészi vakvágány (vagy ha jobban tetszik, mellékvágány(, nem vezet sehova. Előbb-utóbb fog múlni, mint a spanyolnátha. Leginkább Makoveczhez tudnám hasonlítani: caz "épületszobrok" sámánja volt. Volt. Elmúlt. Nincs. Nem is lesz. (Nem azért, mert szegény meghalt.)

Ami a pasta carbonara-t illeti, én olasz gasztro-bloggerek és posztolók rovatait is olvasom. Amikor Jamie Oliver az angol TV-ben pasta carbonarat készített, TEJSZÍNNEL, olyan elemi erejű netes felháborodás tört ki Olaszországban, hogy szinte forradalom lett belőle. nemzetárulónak minősítették Jamie Olivert, és több tízezren írták alá azt a petíciót, amit benyújtottak a belügyminiszternek, hogy Jamie Olivert minősítsék "persona non grata"-nak, és ne engedjék belépni Olaszország területére. Ennyit arról, mit tartanak az olaszok a pasta carbonara-ról. De ezek szerint szerinted az összesen 4 elemet tartalmazó tradícionális nápolyi pizza sem gasztronómia. De hát, ez egy szabad ország, mindenki azt gondol mindenről, amit akar.

Bejegyzés: Tényleg létezik-e magyar konyhaművészet?

Terézágyú 2019.06.19. 10:07:01

@Nyírjeslakó:
"A szegénység nem mond ellent a gasztronómiának. csak hogy az olasz példát hozzam: az autentikus pasta carbonara is olcsó étel, a szegények eledele. Vagy mi drága a magyar lecsóban? Vagy a paprikás krumpliban?"

Ja, ha a lecsó "konyhaművészet", akkor oké, van mayar konyhaművészet...

És ha a pasta carbonara is konyhaművészet...

Bejegyzés: Tényleg létezik-e magyar konyhaművészet?