Logo Pic
szaz orszag 2024. június 23.

Görögország gasztronómiája

A görög konyhaművészet olyan nagymúltú, hogy a világ első szakácskönyvét is a görögök írták, időszámításunk előtt a 4. században. Napjainkban a görög gasztronómia sok hasonlóságot mutat a többi mediterrán országéval, illetve nagy hatással volt rá hosszú török uralom. A görög konyha rendkívül egészséges, hiszen sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, illetve igen változatosan étkeznek. Nem jellemzők a nagy adagok, ők inkább az ízek kedvéért étkeznek.

A zöldségeken kívül sok húst fogyasztanak, melyek közül a marha és a birkahús a legjellemzőbb. Mivel az ország tengerrel van körbevéve, illetve több, mint ezer kis sziget tartozik hozzá, így nem meglepő, hogy a halak és a tenger gyümölcsei is fontos szerepet kapnak az étkezésben. A görög ételek különleges ízét a fűszerek adják. Az oregánó, a bazsalikom, a koriander és a fahéj elmaradhatatlan ételízesítő. Ha Görögországban járunk, keressük a kis tavernákat, ahol családias hangulatban étkezhetünk az utcára kihelyezett asztaloknál.

A görögök a meleg éghajlatnak köszönhetően előételnek leves helyett általában salátát fogyasztanak. A tipikus görög saláta összetevői paradicsom, uborka, lilahagyma, olajbogyó és természetesen feta sajt. A feta juh és kecsketejből készült, sós lében tárolt sajt, melynek különleges ízét az állatok által legelt különleges fűszernövények adják. A sajtban maximum 30%-nyi kecsketej lehet. A salátákat olívaolajjal ízesítik, de az főzésre is gyakran használják.

 

screenshot_2024-06-23-16-59-50-226_com_miui_gallery-edit.jpg

 

A leghíresebb görög étel, amit mindenki ismer, természetesen az utcai bárokban árusított gyros. A pitába töltött étel bárányhúsból vagy csirkehúsból és zöldségekből készül. Ez az étel is az Oszmán Birodalomból ered, a gyros a török „döner” tükörfordítása, amely forgót jelent. A szószokhoz kérhetünk tzatzikit, melyet a görögök élőételként is szívesen fogyasztanak. Érdekes, hogy ez a joghurtból, uborkából, és fokhagymából készült különlegesség szintén ismert Törökországban.

 

screenshot_2024-06-23-17-00-11-496_com_miui_gallery-edit.jpg

 

A másik legismertebb görög étel a muszaka, ami tulajdonképpen húsos rakott padlizsán. Az étel egyébként arab eredetű, és a görög változat mellett népszerű fogás Közel-Keleten, és a Balkán régióban. A krumplival, darált bárányhússal és paradicsomszósszal készített réteges, zöldséges muszakát sajttal szórják meg, és egy kerámiaedényben sütik ki, és tálalják. Kiváló, könnyű nyári fogás. Ezen kívül ismert még a szuvlaki, amely rövid fa vagy fémnyársra húzott húsdarabok elnevezése. A hús leggyakrabban disznóhús, de csirkéből, marhaból és bárányból is készülhet, és pitakenyérrel vagy sült krumplival, illetve citrommal és különböző szószokkal szolgálják fel. Ez az étel is ismert a Balkán régióban, illetve Törökországban, ahol shish kebab néven készítik.

A görög ételek mellé jól esik a bor fogyasztása. Egyaránt találunk vörös és fehérborokat, melyek általában édesek, testesek és aromásak. Görögország egyes részein egyébként már 4000 éve készítenek bort, és olyan különlegességeket is találunk, mint a fenyőgyantával ízesített fehérbor, vagy a mazsolás vörösbor. Szintén görög büszkeség az ouzo nevű ánizzsal és más fűszerekkel ízesített égetett szesz, amely legalább 37,5%-os alkoholtartalmú. Illetve a híres Metaxa, amely 7 kölünbüző borpárlatból és fehérborból készül, melyet tölgyfa hordóban érlelnek. Ha nem kedvelik a nagyon erős italokat, akkor sem kell aggódni, hiszen egy bárban rendeltünk ouzo koktélt, ami igazán üdítő volt.

A görög sörök pedig jó minőségű, világos sörök. Desszertjeik hasonlóan édesek, mint a török édességek. A legfontosabb gyümölcsök a szőlő, a füge, a dió, a mandula és a mogyoró, melyeket gyakran használnak tölteléknek a süteményeikben. A görög joghurt szintén nagy hírnévnek örvend. Szinte minden sarkon találunk joghurtozót Görögországban, ami lassan átveszi a fagyi helyét.

Vissza a címlapra
Hogyan jutottunk el száz országba?
Legjobban pörgő posztok
Az EB után érkezhet Di Lorenzo, Adžić a felnőttekkel készülhet
venember83 • 8 nap
Nagy magyaros vajkrém teszt
Linda Morvai • 7 nap
Motta ragaszkodna Souléhoz, Milik elősegítheti Calafiori érkezését?
venember83 • 5 nap
Koopmeiners is érkezhet, de a Bologna elzárkózik a tárgyalástól
venember83 • 3 nap
Ismét Thuram érkezéséről pletykálnak
venember83 • 7 nap
Cikkek a címlapról
Fenntartható-e a „fenntarthatóság”?
Úgy látom, sokan olvassátok a "fenntartható hamburgerről" szóló cikkemet, ezért kiteszem ezt a korábban készült interjúmat, ami a témához kapcsolódik: A klímaváltáshoz kapcsolódóan a leggyakrabban ismételt kifejezés a fenntarthatóság – Dr. Balázs Bálint, környezetszociológussal, élelmiszerlánc…
Nyár, whisky és orgazmus
Catherine egy texasi olajbáró, Robert West felesége, aki unalmas jólétben tengeti mindennapjait – egészen addig, míg Robertünk el nem halálozik autóbalesetben. Ezt követően a 200 millió dolláros vagyont öröklő Catherine-t megrohamozzák a magánéleti szennyes kiteregetését remélő firkászok, úgyhogy az…
>