Így lesz feledhetetlen élmény a csillaghullás
2015. augusztus 10. írta: fosterur

Így lesz feledhetetlen élmény a csillaghullás

csillagok.jpg

Nyári éjjel fűben fekve bámulni a csillagokat a tágas ég alatt, vagy távcsővel kémlelni a világűrt – most keresve sem találnék tökéletesebb augusztusi programot. Baráti társasággal vagy a szerelmünkkel kettesben is kitűnő szórakozás, mivel ezen a héten különösen látványosnak ígérkezik az égbolt.

Akad bárki, aki még nem figyelte augusztusban a hulló csillagokat? Akit nem fogott kézen a nagyapja, hogy kint, a szabadban mutassa meg a Göncöl-szekeret? Van bárki, akinek még nem mondta azt az édesanyja vagy a nagymamája, hogy ha hulló csillagot lát kívánhat valamit? Nehezen tudom elképzelni, hogy létezhet olyan ember, akit nem érint meg sem érzelmileg, sem tudományos oldalról a csillaghullás, sőt, aki még remek fotós vagy videós témát sem látna benne. Én ugyanis egyetlen ilyen személyt sem ismerek.

szentlorinc.jpg

A hulló csillagok évezredek óta foglalkoztatják az emberiséget, a Mahábhárata is leírt kétezer évvel ezelőtt egy jelenséget, amikor "ezrével hullottak a csillagok az égből".

Az angol mondák szerint a Krisztus után 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc tüzes könnyeit látjuk az égbolton augusztusban. Más regékben a hulló csillagok az égből kivetett angyalok, kárhozott lelkek.

A magyar néphit bizonyos vidékeken a halálhoz, máshol a leányok ártatlanságának elvesztéséhez kötötte a csillaghullást. Az egyik magyar népdal szövege például a következő: +Sűrű erdőbe jártam/ Sűrű csillagot láttam/Lehullott a csillagom/Elhagyott a galambom."

lorinc2.jpg

Miért éppen augusztus a hulló csillagok hónapja? Mert augusztus közepe táján látható az északi féltekén a Perseidák meteorraj, ekkor ér a Föld közelébe. Az augusztusban felbukkanó meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét, a Perseidák elnevezés innen ered. A raj rengeteg apró porszemcséből áll - ezek a földi légkörben nagy sebességük miatt felhevülnek és elégnek, a földfelszínt el sem érik.

Mikor érdemes megfigyelni a meteorrajt? Már ma éjjel kezdhetik. De a leglátványosabb augusztus 12-én éjjel, 13-án kora hajnalban lesz, amennyiben tiszta idő várható. Ha tűzcsóvákat is szeretnének látni, akkor este 9 és 11 közé időzítsék a megfigyelést, ha pedig a nem akarnak a Perseidák javáról lemaradni, éjfél és a hajnali órák között kémleljék az égboltot. Augusztus 14-én szerencsére újhold lesz, ami azért jó hír, mert a telihold fénye zavarhatja a megfigyelést.

A jelenséget csillagvizsgálókban is megfigyelhetik

A TIT Uránia Csillagvizsgálót Budapesten az első kerületben, a Sánc utca 3/b alatt találják. Távcsöves bemutatókat kedden és csütörtökön este 9 és 10.30 között tartanak, fejenként 500 forintos belépődíj ellenében.

Baján a Tóth Kálmán utca 19. alatt találják a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló Intézetet. A 06-79-424-027-es telefonszámon kérhetnek időpontot távcsöves bemutatóhoz. A felnőttjegy ára 400 forint fejenként.

Miskolcon péntekenként tartanak távcsöves bemutatót 19-22 óra között, kivéve az ünnepnapokat. Ha biztosra akarnak menni a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban, itt érdeklődjenek: 06-30-365-2794. A csillagvizsgálóban egyébként augusztus 28-án pénteken 20 órától nyílt nap, azaz Csillagparti lesz.

csillaghullas2.jpg

Ha csak egy kellemes estét szeretnének a szabad ég alatt, akkor csatlakozhatnak a Hegyháti Csillagvizsgáló Szent Lőrinc könnyei című programjához is: augusztus 11-én fél tíztől a csillagvizsgálónál gyújtanak tábortüzet. Érdemes takarókkal és élelemmel felszerelkezve érkezni.

Pokrócos, fűben fekvős éjszakához budapesti helyszíneket is választhatnak, lehetőleg távol a közlekedési csomópontoktól és a turisztikai látványosságoktól, mivel a fényszennyezés miatt az égboltból nem sokat látni. Hová menjenek? Például a Hármashatár-hegy északi oldalát a Csúcs-hegytől elválasztó lankára, a Virágos-nyereghez. Sokan a Budakeszi Vadaspark közelében szeretnek nézelődni, van, aki a Kecske-hegyre esküszik, más a Látó-hegyre tart, az Árpád-kilátóhoz.

990790perseidas.jpg

Mit vigyenek magukkal? Takarókat, pulóvereket – igen, az éjszakák már hűvösek lehetnek a szabadban. Távcsövet, például olyat, amilyet a vadászok használnak, bár ez nem kötelező, hiszen a csillaghullás szabad szemmel is követhető. A piknikkosárba tegyenek némi elemózsiát. És természetesen habzóbort vagy pezsgőt, mivel ezek gyöngyöző buborékai illenek leginkább a cikázó, fel-felvillanó, aranyló égi jelenséghez.

Önök honnan és hogyan figyelik meg a Perseidákat?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr457696154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása