Itt az összes budapesti Kolodko miniszobor egy helyen
2022. október 26. írta: fosterur

Itt az összes budapesti Kolodko miniszobor egy helyen

Néhány éve alatt tele lett apró gerillaszobrokkal Budapest

kolodko-miniszobor-mrfoster-blog.jpg

Ma már Budapest nevezetességei közé tartoznak a Kolodko-miniszobrok. A művész néhány év alatt annyi aprócska gerillaszobrot helyezett el a város különböző közterein, hogy nem győzöm számolni.

Miközben ezt a blogbejegyzést írtam, addig is egy újabb Kolodko-miniszoborral gazdagodott Budapest, ezért félbe kellett szakítanom az írást, hogy kisétálhassak fotót készíteni az 1956-os eseményekhez kapcsolódó műről.

A street art

Kolodko Mihály szobrászművész alkotásai a street art kategóriába sorolhatók. Ez egy jellegzetesen nagyváros műfaj számtalan kifejezési, megjelenési formával a falirajzoktól a stickerekig, és plakátokig. Bár a munkák nagyobb része falfestmény (mint például a Filatorigátnál látható alkotások) nem csupán ezek tekinthetők street art műveknek, hanem mindenféle méretű gerillaszobrok, járdákra festett idézetek vagy jelmondatok, kis zászlócskák, vagy éppen a fák törzsére horgolt installációk is.

A street art munkák gyakran csak a pillanatnak szólnak, mint ahogyan egy falfirkát bármikor lefest valaki, hogy új ábrát rajzoljon fel a helyére, ám akadnak hosszú ideig, akár évekig látható művek. 

Kicsoda Kolodko Mihály?

1978-ban született a kárpátaljai Ungváron. 1996-ban végezte el az Ungvári Művészeti Iskolát, majd 2002-ben szerzett diplomát a Lembergi Művészeti Akadémia szobrászat szakán.

Tanulmányai során csoportos, illetve plein air projektekben dolgozott Ukrajnában és külföldön is. A plein air lényege a természetes fény, a természetes megvilágítás, a szabad téri munka.

A műfaji- és a monumentális szobrászat mellett kezdett el miniatűr figurákat megjeleníteni köztereken, először szülővárosában, Ungváron. A kárpátaljai városban látható többek közt Liszt Ferenc, Csontváry-Kosztka Tivadar, Andy Warhol, és Nagy Péter cár szobrocskája, egy miniatűr Eiffel-torony és egy dundi Szabadság-szobor is.

Miért készülnek miniszobrok?

A picike szobrok készítése részben a szobortervezés egyik fázisára vezethető vissza, mivel a művész először kis méretben készíti el az alkotásait. Másrészt anyagi okai is vannak a miniszobroknak, így ugyanis nem kerülnek annyiba.

A gerillaszobrok többségét Kolodko Mihály saját költségén készíti el és helyezi ki, egy részük pedig megrendelésre készült. 

A miniszobrok befogadásához idő kellett Ungváron és Budapesten is, ám most már ez a két város elképzelhetetlen lenne nélkülük.

Persze máshol is belebotolhatunk Kolodko Mihály munkáiba, Magyarországon többek közt Vácott, Veszprémben, külföldön pedig például Stockholmban, Velencében és Pulában.

Hogyan kezdődött a budapesti Kolodko-miniszobrok története?

Azok, akik a Bem rakparton szoktak sétálni, egyszer csak felfedeztek a mellvéden egy ismerős, bronzból készült kis figurát. A nagy ho-ho-horgász című rajzfilmből ismert Főkukac volt az. Eleinte senki sem tudta, hogyan került oda, és azt sem, kinek köszönhetjük

Később, ugyancsak a kő mellvéden, megjelent egy apró tank szobrocska, amelyik az orrát, pontosabban a csövét lógatta, „Ruszkik, haza” felirattal az oldalán. Azután a Szabadság-téren bukkant fel Breki, a Muppet Show főszereplője, lelke, műsorvezetője.

 minifokukac1.JPG

kolodko-breki-szabadsag-ter.JPG

minitank1.JPG

Ekkor kezdtek el először megjelenni a cikkek Kolodko Mihályról és arról, hogy Ungvárt követően Budapesten is elkezdett gerillamódszerrel, váratlanul szobrokat kihelyezni.

A Főkukac története a szobrász gyerekkorába vezet vissza: az egyik kedvence ugyanis az 1980-as években hihetetlenül népszerű A nagy ho-ho-horgász című rajzfilm volt. A mesét Csukás István írta, a figurákat Sajdik Ferenc rajzolta. Amikor Kolodko Mihály Magyarországra költözött a családjával, szerette volna, ha a gyerekeit emlékezteti valami Ungvárra, életük addigi helyszínére, ezért készítette el még egy példányban a Főkukacot, a helyét pedig a gyermekeivel együtt választotta ki.

2018-ban Liszt Ferenc kapott miniatűr szobrot – hol máshol, mint Ferihegyen, vagyis a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren –, a Széll Kálmán téren megjelent Mekk Elek (szokás szerint kontár munkával, hiszen elszúrta az kezében látható utcanévtáblán a feliratot), majd egy földön fekvő, körberajzolt, pisztolyt szorongató kis mókus a Nagykörútnál, Columbo, a tévés nyomozó szobra mögött.

Kolodko Mihály miniszobrai is alakítják Budapest arculatát

Eddig több mint 30 Kolodko-miniszobor készült és került ki a közterekre Budapesten. Közülük néhányat azóta elloptak, de akadt olyan is, amit megrongáltak. 2020-ban például a Magyar Televízió egykor, Szabadság téri székházán bukkant fel egy Süsü, a sárkány jelmezes aprócska Bodrogi Gyula-szobor, ám ha jól emlékszem, tavaly már csak hűlt helyét találtam. Eltűnt a városligeti mini piszoár (amely Marcel Duchamp műalkotásként kiállított piszoárjára reflektált) és Lisa Simpson is a Jászai Mari térről.

Érdekes ívet írt le az egyik Szabadság téri alkotás is. 2019 őszén helyezett el a szovjet emlékmű és a Ronald Reagan-szobor közelében Kolodko Mihály egy szobrocskát: usánkát díszpárnán. A terv az volt, hogy nem sokkal később egy amerikai baseball-sisak is megjelenik majd. Ám egy politikus félreértette a koncepciót és a Kolodko-alkotások lényegét, az iróniát is, ezért fejszével leverte a szobrocskát, majd a Dunába hajította. Néhány héttel később egy újabb szobor jelent meg: apró fejsze díszpárnán…

A Kolodko-szobrok szinte mindegyike egy kis rejtvényfejtést vagy értelmezést igényel. Például öngyilkos mókus szobrocska címe 'Ars longa vita brevis'. A művészet örök, de az élet rövid, vagyis az alkotás megmarad, de a művészt a halála után elfelejtik. A szobrász ezzel a mókussal Maurizio Cattelan olasz művész 1996-os Bidibidobidiboo című installációjára utalt. 

A budapesti Kolodko-miniszobrok listája

 

A budai oldalon a következők láthatók:

Lecsó - az Erzsébet híd alatt

lecso-kolodko.png

Aranka néni és Béla bácsi - a Pasaréti térnél

kolodko-arankaneni-belabacsi-pasareti-ter.png

Kockás fülű nyúl - a Budavári Siklónál

kolodko-miniszobor-mysecretbudapest-minisculpture.JPG

Mekk Elek - a Széll Kálmán téren

minimekkelek1.JPG

Egyszer volt Budán kutyavásár - a Batthyány utcában. Ha elsőre nem látszik a galéria, kattintson a képre!

 

A Mátyás-érme a járdán, a kutyaszobrok közelében:

matyas-erme-kolodko.jpg

In vino veritas - a római katonai amfiteátrumnál

in-vino-veritas-kolodko.jpg

Az oroszok már a spájzban vannak - a Várkert Bazár előtt

oroszok-mar-spajzban-vannak-kolodko.JPG

Főkukac - a Bem rakparton

Rubik-kocka - a Bem rakparton

 

Tank - a Bem raklaprton

Kisvakond autója - a Margit híd alatt

 trabant-kolodko-2.JPG

 

A pesti oldalon a következő szobrocskák kerültek ki

Orosz hadihajó - a Moszkva sétányon

orosz-hadihajo-kolodko-2.JPG

Liza Simpson (eltűnt) - a Jászai mari téren

kolodko-lisa-simpson.png

Öngyilkos mókus - a Falk Miksa utcánál

Skála kópé - a Nyugati téren

skala-kope-kolodko.jpg

Breki - a Szabadság téren

Fejsze az usánka helyén - a Szabadság téren

fejsze-kolodko.JPG

Süsü (eltűnt) - a Szabadság téren

Mr. Bean macija - a Harmincad utcában

kolodko-mr-bean-maci-brit-nagykovetseg.JPG

Holdjáró - a Hold utcában

kolodko-holdjaro-hold-utca.JPG

Szenes Hanna - a róla elnevezett parkban

kolodko-szenes-hanna.png

Noé bárkája - a Bethlen téren

noe-barkaja-kolodko.JPG

Búvár a New York Kávéház kulcsával - a New York palota mögött

kolodko-new-york-cafe-kulcs.JPG

Jeff Koons Libidójának parafrázisa - a Dunakorzón

 

Seress Rezső - az Akácfa utcában

kolodko-mihaly-szobor-budapest-seress-rezso-kispipa.JPG

A 14 karátos autó - a Rejtő Jenő utcánál

 

 

Houdini - a Király utcában 

Herzl Tivadar - a Dohány utcánál

kolodko-mrfosterbudapest-mrfosterblog-herzl-1.JPG

Ferenc József -a Szabadság hídon (egykori Ferenc József hídon)

183373045_303557181341077_852709161451688849_n.jpg

Fotó: Kolodko Art

Szurikáta - a Klinikáknál, a Bókay János utcában

Hommage a Duchamp - a Városligetben (eltűnt)

kolodko-duchamp-piszoar.png

Sztálin csizmája, avagy 'Among Us"- a Dózsa György úton

kolodko-leragott-csont-sztalin-csizmai.JPG

Dreher mini emlékmű - Kőbányán (A gyárudvaron Dreher Antal miniszobra is látható)

107519169_1981091152024289_10149258453407474_n.jpg

Fotó: Kolodko Art

Liszt Ferenc - Ferihegyen, a repülőtéren.

 

 

Önnek melyik a kedvenc Kolodko-szobra?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr1117961870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása