8 fantasztikus hely, ahonnan pazar kilátás nyílik Budapestre
2015. március 19. írta: fosterur

8 fantasztikus hely, ahonnan pazar kilátás nyílik Budapestre

 

kilatok_nyitokep.jpg

Imádom a magasból szemlélni Budapestet. Muszáj néha kiszakadnunk a megszokott, mindennapi környezetünkből és kicsit felülről figyelni azt. Szó szerint. Ebben a jó időben pedig vétek otthon ülni. Elárulom Önöknek, hol szeretek a panorámában gyönyörködni, akár nappal, akár éjszaka.

Szárnyaink ugyan nincsenek, mint a madaraknak, kilátóink és a többi fölé magasodó épületeink azonban igen. A budai oldalon klasszikus kilátók, a pesti oldalon pedig inkább tetők és teraszok várnak bennünket.

1. Árpád-kilátó

Míg a Gellért hegy oldala, a János-hegy vagy a Citadella közismert, közkedvelt célpont, az Árpád-kilátó létezéséről jóval kevesebben tudnak. A terméskőből emelt robusztus épületet 1929-ben emelték a Látó-hegyen Friedrich Lóránt tervei alapján. (A Nagy-Hideg-hegyi turistaházhoz hasonlóan változatlan formában láthatjuk, ám azóta ezt is felújították.)

arpad_kilato_1958.jpg

1958-ban így gyönyörködött egy baráti társaság a panorámában - Fotó: Fortepan, tulajdonos: Lencse Zoltán

2. Erzsébet-kilátó

Budapest legmagasabb pontján találják, a János-hegyen a 105 éves kilátót. Schulek Frigyes tervezte, a gyönyörű, kör alaprajzú, neoromán stílusú épületet. Ha megteszik az utat a 100 lépcsőn át, akkor fentről tiszta időben több tíz kilométerre is ellátnak.

kotnyekantal_gyurkovics_zsuzsa_1958.jpg

A drága, kedves Gyurkovics Zsuzsa Kotnyek Antal 1958-as fotóján, amelyen jól kivehető a kilátó tetejére biggyesztett vörös csillag - Forrás: Fortepan

drtothkarolyerzsebetkilato.jpg
Az 1960-as években ez a látvány tárult a szemem elé - Forrás: Fortepan, a fotó tulajdonosa Dr. Tóth Károly

3. A Gellérthegy oldala és a Citadella

Lehet, hogy közhelyes, mainstream helynek számít, és nyugodtan elítélhetnek érte, ha akarnak, de nem tudom megunni. Nem is akarom. Hányszor sétáltam már fel ide egyedül vagy társaságban! Januári hidegben, hogy itt várjam meg a hajnalt, ragyogó májusi napfényben, júliusi forróságban, vagy a korán érkező őszi alkony idején. Minden évszakban valami mást képes nyújtani a "hegy" a város közepén. Egy kis pihenő után pedig folytatni szoktam az utamat a Citadellához.

gellerthegy_kilatas.jpg

gellertszobor.jpg

Megértem, hogy sokan nem rajonganak a Citadella épületéért, mivel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverésére és a kiegyezésig tartó időszak szigorú, kegyetlen időszakára, az osztrák udvar megtorló intézkedéseire emlékezteti a magyarokat. Hála Istennek ma már csak egy hajdani, kövekből emelt erődítmény, nem több.

1969.jpg

1966-ban így csodáltuk meg az újdonságnak számító, 1964-ben átadott modern Erzsébet-hidat - Fotó: Fortepan

Az egyik legszebb látványt nyújtó kilátóhely a Citadella. Nem csoda, hogy a hazai és a külföldi utazási oldalakon is szívesen fotózzák innen a várost. És  - mint az alábbi példa is bizonyítja - egyre többen készítenek itt panoráma videókat. (Ha az aláfestő zene nem jön be önöknek, nyugodtan vegyék le a hangot.)

4. Az Alagút teteje

Ki ne hagyják! Órákig tudok itt üldögélni, olvasgatni, nézelődni, megrészegülve a Clark Ádám tér forgalmának morajától. Néhány éve még Budapest egyik legveszélyesebb helyének számított az alagút teteje; a fiatalok előszeretettel másztak fel rá, volt, aki leugrott innen, volt, aki megcsúszott, amikor kilépett a párkány szélére; halálos játéknak számított a szórakozás.

Mivel amúgy is rémes állapotban volt, felújították és tavaly nyáron átadták. Most egy bájos, rendezett kis tetőterasz fogadja Önöket, ahonnan a Dunában és a Lánchídban gyönyörködhetnek.

lanchid.JPG

Update: A tető az átadás előtt, 2014 nyarán - Fotó: Egyker.blog.hu

5. A Párizsi Nagyáruház teteje

Ott van az orrunk előtt, nap mint nap elsétálunk előtte. Beugrunk az Alexandra könyvesboltba nézelődni, vásárolni, beülünk a Lotz-terembe süteményre és teára. Ám elfeledkezünk a tetőről! Ahol már az 1910-es években a főváros legszebb korcsolyapályája működött.

Vegyék hát a fáradságot és menjenek a Lotz-teremnél is magasabbra, egyenesen ki a 360 teraszára, ami a nevét a 360 fokban élvezhető panoráma miatt kapta. Tavaszi és nyári estéken engedjék, hogy magával ragadja Önöket a hely atmoszférája.

tripadvisor.jpg

Fotó: Tripadvisor

6. Szent István Bazilika

Hihetetlen, hogy idén lesz 110 éves a pesti oldal turisták által leginkább ismert temploma, a Belváros egyik jelképe. Rendszeresen beszélek meg találkát a bazilika lépcsőihez, ám amikor romantikus randevúhoz keresek helyszínt, én is gyakran megfeledkezem arról, hogy az épületen panoráma kilátó működik.

Mivel még nem érkezett el a nyári szezon ideje, 10.00 és 16.30 között tart nyitva. Július 1-től azonban 18.30-ig lehet látogatni. Milyen a kilátás Budapestre és a környékre a bazilika kupolája alatt? Az alábbi fotós összeállításból kiderül.

7. Corvin tető

Ismét egy régi, híres budapesti áruház a főszereplő. Az Apolló Mozi helyére épített Corvin Nagyáruház nem csak a vásárlást tette könnyebbé; már átadása (1926. március 1.) után nem sokkal szórakozni jártak ide az emberek. Étterem, esténként pedig szalonzene várta a vendégeket. Divatbemutatók és kulturális programok is zajlottak a Corvinban.

corvinteto.jpg

Fotó: Flickr

Éppen ezért nagyon nagyon is helyénvaló, hogy most szórakozóhely működik a legfelső szinten. A Corvintető 2007 óta üzemel, és most részben az azóta bezárt underground klubok közönsége látogatja, részben az elektronikus zenét kedvelő fiatalok, részben pedig a budapesti különlegességekre vágyó ifjú turisták. A Corvintető előnye a 360-tal szemben, hogy nem olyan steril, illetve jobban bejáratott terasz. Az alábbi videó Dj Palotainak, Magyarország kiváló, veterán lemezlovasának a születésnapi partiján készült, 2013. május 25-én.

Update: A Corvin immár Corvin Club néven üzemel, a terasz a hangzatos Roof Terrace nevet kapta, és ezen a videón láthatják, milyen volt a 2016-os nyár kint,a tetőn.

8. A Margit-szigeti víztorony

Egyik kedvencemnél fejezem be a túrát, Budapest lélegzetelállítóan szép zöld szigetén, ahol nyaranta egész napokat töltök. Az alábbi, 1966-os fotón a Margitszigeti Színpad egy részlete is látható, háttérben a víztoronnyal. A kép már a felújítás idejéről való, amikor kialakították a 3.000 férőhelyes, félköríves formájú nézőteret. Ebben az évben egyik örök kedvencemet, Mozart A varázsfuvola című operáját élvezhettem a Margitsziget Színpadon.

1966_viztorony_gyongyi.jpg

Fotó: Fortepan. A kép tulajdonosa: Szabó Lóránt

Igazi különlegesség az 1911-ben emelt víztorony, mivel az akkor még ritkán használt vasbetonból épült. (Tervezőjét, Zielinski Szilárdot később a "vasbeton atyjának" is hívták.) Évekig a csodájára jártam magam is.

A II. világháború idején súlyosan megsérült; az 1940-es évek második felében kezdték felújítani. A hatvanas években már nem szolgált víztoronyként és lassan szinte mindenki elfeledkezett róla. Éppen ezért egyre rosszabb állapotba került. 1983-ban irányította rá a figyelmet a 168 óra című rádiós műsor: vevőt kerestek az épületnek. A vásárlásból végül a hivatalok packázása miatt bérbeadás lett. Göncöl Csillagászati és Planetológiai Társaság újíttatta fel és lehelt új életet a víztoronyba. A kupolateremig lehet felmenni, ám bátor fotósok időnként a csúcsáig merészkednek.

Önöknek melyik a kedvenc helyük Budapesten? Hol gyönyörködnek a kilátásban?

margitsziget_ma.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr47279415

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.20. 17:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.03.20. 18:45:00

Minden elismerésem a válogatáshoz, nagyon jó volt átnézni. Köszi!

Sequoyah 2015.03.20. 19:03:31

Az oriaskerek, amikor epp all?

vmaast 2015.03.20. 19:29:42

Sas-hegy... Szerintem megeszi reggelire a Citadellát ;-)

kéremszépen 2015.03.20. 20:52:41

Jó válogatás.

Ha egy kis túrázás nem zavar, illetve nem csak a szexis helyek vonzanak, akkor érdemes még fölkeresni a Kaán Károly-kilátót a Nagy-Hárs-hegyen ill. a bunkerromok környékét a Hármashatár-hegyen.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2015.03.20. 21:12:44

Köszi. Most már tudom hova vigyem a külföldi ismerőseimet Budapestet "mutogatni".

559 2015.03.20. 21:49:27

A József-hegyi kilátó is toplistás mert panorámája északról a Gellért hegyig mutatja meg a várost..

szamaritánus 2015.03.20. 21:52:00

@kéremszépen: hárs-hegy, dettó! a kedvenc kilátóm bp-n

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2015.03.21. 09:08:06

Az Árpád-kilátó az egyik kedvenc napkelte-néző helyem, külön feelingje van a hajnali sötétségben történő megközelítésének a sötét, kihalt erdőn át :)

(Én a Geocaching nevű játék által találtam rá, ajánlom mindenkinek aki nem ismerte eddig: www.geocaching.hu/caches.geo?id=1122 )

MaCS_70 2015.03.21. 11:40:41

Nekem is nagy kedvencem a József-hegyi kilátó, aminek a gyönyörű kilátáson kívül nagy előnye, hogy gyakorlatilag pár lépcső választja el az utcától.
Másik kedvelt helyem a Hármashatár-hegy -- ez jobbak kiesik, mászni is kell egy kicsit, de káprázatos a panorámája.

MaCS

vittore 2015.03.21. 12:44:30

A Szemlőhegyi barlang felett (a barlang mellett van a feljáró) van egy elkerített tájvédelmi körzet, talpfákból készült lépcsőkkel, hegymászó, barlangász emlékhellyel. Annak ellenére, hogy egy kis zaj felhallatszik, meglepő, hogy milyen nyugodt "szigetre" lehet itt találni kíváló kilátással a városra.

Mr. Foster 2015.03.22. 14:03:53

@Ződ2000: Jó ezt olvasni! Bízom benne, hogy lesz rá alkalma, hogy a legtöbb helyet fel is keresse tavasz-nyáron :))

Mr. Foster 2015.03.22. 16:33:42

@rptr: Úgy tudni, hogy akik tavaly üzemeltették, idén már nem fogják. A zenével voltak problémái a helyi hatóságoknak, ezért átalakult a hely, de arról nincs infomáció, hogy milyen formában működik - ha egyáltalán működik - tovább.

rptr 2015.03.22. 16:42:07

@Mr. Foster: mar tavaly (2014) juniusban sem volt ott semmi. akkor a biztiboy aztmondta hogy nem lesz nyitva. vagy tavaly megis ki lett egy kis idore?
az eredeti uzemeltetokkel mi lett? mert oszinten azon ritka hely ami mind panorama, mind kornyezet, mind kidolgozas szinten stimmelt, ugy ahogy.

Mr. Foster 2015.03.22. 19:47:54

@rptr: Nem, akkor valóban úgy lehet, ahogyan írod. Kicsit összekeveredtek bennem az évek, az biztos, hogy 2013-ban végig nyitva voltak. Konkrétumot nem tudni, hogy mi lett az üzemeltetőkkel, de bízzunk benne, valahol csinálnak valami klassz helyet. Ha tudok közelebbit, írok!

Rosalia alpina 2015.06.06. 22:00:28

@vmaast: Maximálisan egyetértünk! -))))
süti beállítások módosítása