14 dal a városról, amit Budapestnek hívnak
2016. március 04. írta: Mr. Foster

14 dal a városról, amit Budapestnek hívnak

Bármennyire is nehezen süt ki újra és újra a nap, a lelkemben akkor is már tavasz van, köröttem pedig madárcsicsergés. Budapest gyönyörű lesz tavasszal, nekem pedig kedvem lesz táncra perdülni a séták közben.

Ehhez kerestem némi inspirációt, és kiderült, hogy számtalan slágerben énekelték meg a várost: a Wellhello Rakpartjától kezdve, ByeAlexen és George Ezrán át a Akkezdet Phiai-ig, hogy a klasszikus Cseh Tamás nótát és a Budapest, Budapest te csodás című dalt ne is említsem.

budapest2.jpg

 

budapest1.jpg

budapest3.jpg

 

1. Wellhello: Rakpart

Négymillió letöltés felé közelít a Wellhello, azaz Fluor Tomi és Diaz együttese, ami tavaly év elején robbant be a köztudatba. A srácok bevallásuk szerint imádják a popzenét, ezért zeneírás közben is tök lazák, az meg külön szerencse, hogy ez a közönségnek is tetszik. A Wellhello csak zenekaros koncerteket vállal, nem hakniznak, de nem is panaszkodnak, hatalmas az érdeklődés a koncertjeik után. A Rakpart az első videoklipjük, és nemcsak a fiatalok, hanem még a nagymamák is szeretik. 

 

2. ByeAlex: Hé, Budapest!

Alig két éves lesz ByeAlex neonfényű hangulatot közvetítő Budapest száma, aminek a középpontjában a lányok állnak. Emberünk, megfelelve a 21. század kihívásainak éjszakai biciklitúrára indul, s eközben merülnek fel benne a dalban elhangzó gondolatok. Alex kedvenc költője Ady Endre, rendszeresen idéz tőle zeneszámaiban - sőt, pár évvel ezelőtt a költőóriás arcképét is magára tetováltatta (a tetoválásokat is nagyon szereti).

Hé Budapest
Jó ez a rezgés
Szitálva száll ránk az éjjel
A sötétben indul a pezsgés 

 

ByeAlex: Hé, Budapest!

 

3. George Ezra: Budapest 

George Ezra elképesztően sokat tett Budapest ismertségéért, amikor két éve debütált Budapest című dalával. A szigorúan véve nem is a városról szóló nótát eddig 78 millióan (!) töltötték le, így persze bekerült a top 10-be több európai országban. A történet legszebb pontja, hogy George úgy írta meg a dalt, hogy addig még nem járt a nálunk, csak a dal siker után, Gerendai Péter meghívására jött el koncertezni. "Budapest pont olyan, mint amilyennek elképzeltem" - mondta akkor a Lángoló Gitároknak adott interjúban, ahol azt is elárulta, hogy szereti megfigyelni, nézni az embereket, sokszor ebből meríti dalaihoz az ihletet.

 


Tömény szoknyaköltemény.
Klasszikus, de kortárs.
A konformizmus kosztümén
Pest a mélydekoltázs. 

 

/Akkezdet Phiai: Budapestmód/

 

4. Akkezdet Phiai: Budapestmód

Tudták, hogy a Akkezdet Phiai nevében a két K kortárs költészetet jelent? Ha ezt nem is, arra mindenki rögtön felfigyel, hogy irodalmi érzékenység rejlik a szövegeik mögött. Süveg Márk, azaz Saiid és Závada Péter még a kilencvenes években taalálkoztak a Morrisonsban, ahol Saiid visszaemlékezése szerint a rave és egyéb popzenék futottak. Az igazi beindító löketet aztán a slam (poetry) adta, mert a nyelv szeretetén túl ez lett az a műfaj, amelyben a hiphop és költészet egyesülhetett, illetve egy új formációt hozott létre.

 

5. Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO): Budapest

A különös, ún. ska stílusban - a ska egy tánczene, ami Jamaica szigetéről indult, ahol egyébként ezt az ország hivatalos zenéjének is kikiáltották - alkotó együttes 2003-ban alakult. Nem véletlen, hogy ennyire sok tagból áll a csapat, ugyanis öt különböző zenekar egyesült a PASO-ban: a Csizmáskandúr, a The Deadbeats, a Kevés, a Böiler és a MeSKAlin. Zenéjükben pedig a fent említett ska és dancehall mellett, a reggae, dub stílusjegyeit is odapakolták, sőt nem egyszer a magyar népzene és a jazz elemeit is felhasználják. (Az alábbi klipben Rizsavi Tamás fotói az illusztrációk.)
 

 

6. Compact Disco: Fly or Dive

A 2012-es Eurovíziós Táncdalfesztiválra kijutott, elektropop formáció Fly or Dive című számában Budapest emblematikus helyszínen fakadnak dalra a fiúk. Ha megnézi a klipet, Budapest látványosságai mellett még egy akciófilmre hajazó történetet is végigkövethet benne.
 

 

7. Németh Juci: Nékem csak Budapest kell

A klasszikus feldolgozása remekül sikerült, érdemes meghallgatni. Bán Frigyes 1961-es Napfény a jégen című filmjének betétdala volt ez, amelyben három, Pestre csöppent vidéki vénkisasszony - Mezei Mária, Kiss Manyi és Psota Irén - egy elakadt liftben táncolva énekeli: Nékem csak Budapest kell". 55 év alatt a dal semmit nem vesztett bájából, és Német Juci és a Budapest Bár csak hozzátett ehhez a számhoz.

 

8. Cseh Tamás és Másik János: Budapest

„Tanítás után hazamegyek, és lezuhanok a sodronyomra, mert egy sodronyon aludtam. Arra riadok, hogy valaki eszméletlenül nyomja a csengőt. Kimegyek, ott áll Bereményi Géza. Tudod, megbeszéltük, mondja, én meg állok ott az ajtóban valószínűleg álmosan, kócosan. Teljességgel elfelejtettem, hogy jönni fog ez a fiú. Ezer ilyen este volt már. Éjszakánként megváltottuk a világot, aztán reggelre elfelejtettük. Nem tudom, mi lett volna, ha nem vagyok otthon. Vajon Géza megismételte volna a látogatást? Mint kiderült, ő igen pontos volt, másodpercre pontosan csöngetett később is, én meg rendetlen voltam, az iskolából is mindig késtem, emiatt állandóan balhéim voltak. Később éppen Géza szoktatott le erről” - mesélte Cseh Tamás egy interjúban az eseményt ahonnantól kezdve Bereményivel szorosan összefonódott az életük.

Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk
Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?
Itt van a város, vagyunk lakói
Maradunk itt, neve is van: Budapest

 

9. Budapest, Budapest te csodás

„Nem ismerünk olyan zeneszerzőt, akinek munkássága ilyen mértékben ívelt át korszakokon, divatokon, tudott újra és újra az aktuális trendek szerint megújulni. Két évtizeddel halála után nincs nap, hogy dalai ne csendüljenek fel valamely médiában; nincs színházi szezon darabjainak felújítása nélkül" - méltatta az utókor Fényes Szabolcsot, aki az örökzöld slágert is szerezte. Az Erkel-díjas zeneszerző rendkívül termékeny volt: 45 színpadi alkotás, 131 film, több mint 700 dal áll mögötte. (A videóklipben a Budapest Te Csodás dal egy zenés filmben csendül fel 1964-ben, a táncosok: Dévényi Edith, Nagy Iván.)

Budapest, Budapest, te csodás!
Te vagy nékünk a szívdobogás.
Alig van a világon ilyen szép május
és ilyen rügyfakadás.
A szívünk olyan büszke terád,
a Dunát mennyi híd öleli át.
Fenn az égen a hold, és a sok teli bolt
csupa fény, ragyogás.
Budapest, Budapest, te csodás!

Budapest, Budapest, te csodás!
Te vagy nékünk a szívdobogás.
Alig van a világon ilyen szép május
és ilyen rügyfakadás.
A szívünk olyan büszke terád,
a Dunát mennyi híd öleli át.
Fenn az égen a hold, és a sok teli bolt
csupa fény, ragyogás.
Budapest, Budapest, te csodás!

 

10. Boogie Mamma: Kettes metró

Külön klip sajnos nem készült ehhez a gyors tempójú, ironikus szövegű dalhoz, de a teljes album első száma éppen a metrós dal. A zenekar jelenleg sajnos nem aktív.

 

 

11. Sweet Jane – Népünnepély

Nem Budapest régi, édesbús nosztalgiát ébresztő arcát kapjuk. Nem is a legfényesebb, legtündöklőbb helyszíneket. Ez a dal inkább "Budapest alulnézetből. A kiskocsmák világa jelenik meg, a fröccs szódával, a kopott asztalok és a recsegő székek.

 

12. Prognózis: tele van a város szerelemmel

Harminc éve készült a szám és a klip. És én harminc éve imádom. A Prognózis egyik legjobban eltalált száma, rövid, ütős, életteli.

 

13. Kocsis Tibor: Hello Budapest!

Kedves, pozitív, egyszerű dal. Semmivel sem akar többnek látszani, mint ami: nyári, tavaszi sláger.

 

14. Karády Katalin: Jó éjt Budapest

Stílusosan egy kedves éjszakai szám került a végére, amely a Budapest by Night összeállítás egyik darabja. Itt egyébként számtalan Budapestről szóló dal meghallgatható :-) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr728430306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaczyLaczy 2016.03.04. 19:12:41

És hol maradt Zorán "Az én városom" című dala 1979-ből (Zorán III)?

p.i.g 2016.03.04. 20:04:11

C.a.f.b.: Budapest. Ajánlom mindenkinek

vérnéni 2016.03.04. 22:03:00

súlyosan kimaradt szabó benedektől az úton a teljesség felé.
www.youtube.com/watch?v=W1ZJr-ZEqPc

donokos 2016.03.05. 17:07:05

BUDAPESTI ANZIX KFT!!!! Tessék meghallgatni! Ez Budapest!

sanyikám 2016.03.05. 19:33:11

Ákos: Lámpagyújtogató dala

donokos 2016.03.05. 20:43:16

@sanyikám: Bocsánat..de szerintem itt zenéről van szó akarommondani dalról...vagy mi..

sanyikám 2016.03.05. 21:47:01

@donokos: Meg egy kis nyelvtanról is lehetne szó ha már kötekedsz. Én sem minősítem amit te ajánlottál csak azért, mert nem az én műfajom, szóval te se minősítsd az én ajánlatom. Ja hogy ehhez meg intelligenciáról kellene szót ejteni? Akkor nem fog menni.

donokos 2016.03.05. 21:54:56

@sanyikám: Ne is... ákos..műfaj..hmm..

sanyikám 2016.03.06. 19:37:12

@donokos: Mindegy mit mondasz. Magadat minősíted azzal, hogy más ízlését kritizálod.

ledo76 2016.03.06. 21:14:45

@donokos: Így van, a Cseh Tamás nótát kivéve a legjobb. Ellenben egy két iszonyú fos bekerült a válogatásba...

innovation 2016.03.09. 14:18:16

ÓÓÓ, sajnálom, hogy ez kimaradat:www.youtube.com/watch?v=iNywH1RU5Ac
Zagar, Bossa Astoria...
süti beállítások módosítása