6 nagyszerű kisszínházi előadás Budapesten
2016. március 10. írta: Mr. Foster

6 nagyszerű kisszínházi előadás Budapesten

senkifaja2.jpg

Színházba járni jó, ezzel mindannyian tisztában vagyunk. A kisszínházi előadások pedig az utóbbi időben nagyon népszerűek lettek, nem véletlenül. Kisebb térben, sokkal intimebb körülmények között játszik egy-egy társulat. Gyakran a szokásosnál rövidebb darabot, így intenzívebb az élmény is.

Rendszerint olyan előadásokat láthatunk, amilyeneket a nagyobb színházakban nem kapunk meg. A színészekkel is bensőségesebb kapcsolatunk alakulhat ki, ha kis színpadon, tőlünk karnyújtásnyira játszanak. Van néhány kedvenc darabom, illetve társulatom, amire szeretném felhívni a figyelmet, ezért válogattam össze ezt a szándékosan vegyes képet mutató listát.

1. A nő százszor, százféleképp - Halmos Fatimével, Pogány Judittal és Rajhona Ádámmal

Sanyi és Aranka Színház, március 19.

Adott egy nő, olyan, mint sokan mások: próbálja elhinni, hogy majd a meditáció és a jóga segítségével lefogyhat. Megpróbál megfelelni annak az ezernyi elvárásnak, amit vele szemben támasztanak születése óta. Próbál jó nő lenni, jó társ lenni, jó szerető lenni, szabad lenni, ugyanakkor magát teljes mértékben odaadni. Szóval próbál valaki más lenni. Ő maga meg éppen nincsen sehol.

A Senki fája egy szemtelenül fiatal nő darabja, Bak Zsuzsanna huszonévesen írta a könyvet és akkor sem volt még harminc, amikor monodrámává dolgozta át. A darabban felvételről olyan színészek játszanak együtt a kiváló Halmos Fatimével, a főszereplővel, mint Pogány Judit, aki az Anya, és Rajhona Ádám, aki az Apa szerepét kapta.

 

senkifaja1.jpg

6187.jpg

2. Folyamatosan improvizálnak és meglepik a közönséget

Hepp Színház, március 21.

Az egyik legmenőbb és legérdekesebb produkciót a Hepp Színház nyújtja. Az egyik legmenőbb helyen: a Google Groundon. A társulat nem hagyományos előadást tart, ahol minden mozdulat olyan, mint a jól begyakorolt próbákon. Valóban játszanak, a szó konkrét értelmében. Improvizálnak, reakcióra késztetnek. Kraszkó Zita színháza inkább egyfajta tréning.

Legközelebb március 21-én láthatják őket. Már abból kiderül, hogy mire számíthatnak, ahogyan a Facebook-oldalukon írtak az előző előadásról: „Ma este kiderült, mi minden történhet egy tikkasztó nyári temetésen, ha már évek óta nem találkozott senki az elhunyttal, mit jelent 4500 watt egy kerítésben, milyen állásra pályázott a Kócbabák sztárja, megismerhettünk egy "különleges" csülök receptet és még annyi minden mást..win-win alapon."

hepp.jpg

hepp2.jpg

 

3. Kiállok érted

KV Társulat

Kemény darab, elgondolkodtató, de mindenképpen érdemes megnézni. A kerettörténet az, hogy két fiatal lány utazik a vonaton. Úgy tervezik, hogy Hollandiába mennek. Mint kiderül, egyikük nevelőotthonból szökött meg. Beszélgetéseikből kirajzolódik az a veszély, amitől sok szülő félti a gyermekét: az, hogy emberkereskedők hálójába kerülnek.

Mielőtt a darab elkészült, kutatómunkát végeztek a témáról. Az előadás partnere a Névtelen Utakon Alapítvány - a nők kihasználása, a modern kori rabszolgaság és a prostitúció ellen küzdenek már 20 éve. Azok a fiatalok, akik megnézik a darabot, rendszerint arról számolnak be, hogy a megtekintése után a generációjuknak van miről elgondolkodni.

img_9727.jpg

 

4. A Júliák egy kicsit mindig belehalnak?

Spirit Színház, Csodálatos vagy, Júlia!, március 24.

A Színház című regény alapján készült a darab, amelyben Détár Enikő játssza a  főszerepet. A középkorú Júlia csodálatos asszony. Ízig-vérig, élete minden pillanatában színésznő, élete egy végtelenített színpad. Házas, de beleszeret egy fiatal férfiba - a nő látszólag akkor sem törik össze, amikor kiderül, hogy a férfi egy fiatal lányt választ helyette. Az igazi próbatétel akkor kezdődik Júlia számára, amikor pont tőle kér segítséget a férfi, hogy feljebb jusson a szamárlétrán... 

 

5. Hamlet, ahogyan még biztosan nem látták

Átrium Film-Színház, Hamlet, április 11.

Ne kosztümös, uncsi darabra készüljenek, ez a Hamlet nagyon is mai, nagyon is aktuális az üzenete. A Szombathelyi Színház azt ígéri: thrillert kapnak a színpadon. Igazából teljesen logikus, miután a szereplők halomra mészárolják egymást az eredeti drámában is. Shakespeare klasszikusát Czukor Balázs, illetve a dramaturg gyúrta át és tálalja Önöknek teljesen emészthető formában. A bemutató április 11-én lesz a nagyszerű art deco épületben, az Átriumban, amit pár éve újítottak fel.

hamlet.png

 

6. Röviden és tömören a hét éves Peti érzéseiről

RS9, Petizlájf, március 25.

Ezt a mindössze 80 perces darabot kifejezetten a tizenéveseknek írták. Egy kisfiúról szól, aki képtelen kimondani azt a szót: szeretlek. Az édesanyja szakemberhez viszi. Folyamatosan bomlik ki előttünk, mi bénítja meg Petit, milyen családban él, mitől szenved.

„A Nyitott Kör Színházi Nevelési Társulat küldetésének érzi, hogy a színházi nevelés segítségével, valamint közösségek és kompetenciák fejlesztése által új nézőpontokat nyissanak meg elsősorban a fiatalok számára, hogy önmagukkal, a környezetükkel és a társadalommal dinamikus egyensúlyban lévő emberekké váljanak" - írják a darab részletes ismertetőjében. "Nem keresünk megoldást, de a cselekmény több pontján is jól tetten érhető, hogy hol hibázott (ha hibázott egyáltalán) Peti és hol a környezete, így igyekszünk közelivé tenni az egyébként hétköznapinak mondható történetet."

petike.JPG

 

 Önök mivel egészítenék ki a listát? Milyen előadásra érdemes jegyet váltani?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr978022916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása