Ki alkotta a Széll Kálmán tér több mint 30 apró szobrát?
2018. július 19. írta: fosterur

Ki alkotta a Széll Kálmán tér több mint 30 apró szobrát?

Nem, nem Kolodko Mihály, ő csupán Mekk Eleket helyezte el a téren

miniszobor_szellkalmanter4.JPG

Esernyő, pénztárca, csiga – ezek a mini alkotások díszítik a Széll Kálmán tér padjait, virágosládáit és különféle térelemeit.

Önök is kiszúrták már a néhány éve felújított tér picike bronzszobrait? Le is fényképezték, és megosztották már valamelyik közösségi oldalon a fotót?

És azt vajon Tudják, hogyan kerültek oda a miniszobrok? Ki alkotta őket? És miért?

Nos, a Széll Kálmán téren összesen több mint 30 aprócska szobrot helyeztek el a felújításkor. Sokan azt hiszik, hogy ezek kivétel nélkül mind Kolodko Mihály ungvári születésű, Budapesten élő szobrászművész alkotásai. A feltevés persze jogos, hiszen a művész számos aprócska alkotással gazdagította a város köztereit: először a Főkukacot helyezte el a Bem-rakparton.

Mr. Foster the Real Voyager (@mr.foster_budapest) által megosztott bejegyzés,

 

Majd Brekit a Szabadság-téren, egy kis tankot a Batthyányi térnél; aprócska piszoárt Vajdahunyad váránál, az öngyilkos mókust Columbo szobra mögött a Szent István körút és a Falk Miksa utca találkozásánál, és Mekk Eleket a Széll Kálmán téren. (Mekk Elek szobrát nemrég ellopta valaki, de Kolodko Mihály újra elkészítette és újra kihelyezte.) Ezek tehát Kolodko Mihály alkotásai Budapesten.

Ám a Széll Kálmán tér többi miniszobrát nem ő készítette! A gördeszka, a sok csiga, madár, a pénztárca és az esernyő Plank Antal szobrászművész alkotásai.

 

 

Ezeket a miniszobrokat azért helyezték el a Kalef felújításakor, hogy például ne lehessen végigcsúszni gördeszkával a padokon vagy a virágtartókon. Annak idején Széll Kálmán tér fenntartója kérte,hogy speciális elemekkel nehezítsék meg vagy tegyék lehetetlenné a deszkázást.

Az apró térplasztikák ötlete pedig Szakács Barnabás tájépítésztől származik. Ő a Magyar Narancs című apnak pár éve elárulta, hogy az apró bronz installációkkal olyan megoldást szerettek volna, "ami ránézésre nem tiltást, távol tartást sugall, hanem sokkal udvariasabban kosarazza ki a gördeszkásokat a térről. Ezért is lettek megemelve és lejtőssé téve a támfalak, a fákat és az utcabútorokat is úgy pozicionáltuk, hogy lehetőleg akadályozzák a nekifutást. A peremhez lecsüngő növényeket terveztünk, a fennmaradó helyeken pedig igyekeztük kedves tárgyakkal megértetni, hogy ez a tér nem gördeszkázásra való."

 

 miniszobor_szellkalmanter5.JPG

 

 

 

miniszobor_szellkalmanter3.JPG

miniszoborka2.JPG

 

Önöknek melyik picike térplasztika tetszik a legjobban a Széll Kálmán téren?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr9414111581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.07.20. 19:55:31

A fotós alkotótáboraink budai csoportjaival az első napon a Széll Kálmán teret is fotózzuk, köztük ezeket a kedves szobrocskákat is. Nagyon jó témák, szépen lehet komponálni a háttérrel (virágok, emberek stb.) együtt. Sosem feltételeztem volna, hogy az alkotója ugyanaz lenne, mint az itt említett más apró szobroké: egyértelműen más a stílus.

Tehetséges ugandai buzi 2018.07.20. 20:14:24

Amikor átadták a teret és megláttam ezeket a kisplasztikákat, első ránézésre nem csiga ugrott be róla, hanem egy takaros rakás kutyaszar. Barna árnyalatú és kis csücskös halom alakú...

öreg baka nem rakéta 2018.07.21. 00:35:19

Eszembe nem jutott volna, hogy a hülye gyerekek gördeszkázásának megakadályozása volt a cél. Ötletes, és nem bántó, hanem nevelési célzatú... Mekk Eleket sajnáltam.:)

midnightcoder2 2018.07.21. 08:16:03

@Tehetséges ugandai buzi: Nekem is a kutyagumi ugrik be róluk elsőre.

halaloszto 2018.07.21. 14:10:27

@öreg baka nem rakéta: mi abban a nem bántó, ha valakiket direkt szivatnak? mi abban a nem bántó, ha egy gördeszkát ábrázoló szoborral akadályozzák meg direkt a gördeszkázást? maximális kifejezése a nekünk lehet, neked nem gondolatnak.

miért nem lehetett a tér egy sarkába direkt deszkázható részt csinálni?

öreg baka nem rakéta 2018.07.21. 14:52:19

@halaloszto: Egyáltalán nem bántó a hülyegyerekek megakadályozása. A városmajorban úgy tudom, van "deszkázható" rész.
Te biztos helyesled a Hősök terén barmuló és máshol is előforduló agyamenteket. Mi lenne, ha valamelyik önkormi a hülyegyerekeknek építene kizárólag a hülyegyerekek közreműködésével deszkázható dühöngőt? Mondjuk fejenként 10 rugó jelképes beugróval, és saját munkával? Ja, és megemelt biztosítással. Tessék tudomásul venni, hogy ahol nem lehet, az azt jelenti, hogy nem! Ilyen egyszerű:) Tudjuk, akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek néz....

welovebudapest.com/toplistak/itt-talalsz-hasznalhato-skateparkot-budapesten/

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.21. 15:27:20

@halaloszto: ne légy ennyire primitív! Ha kiraknak pár gördeszkázni/-korizni/-fasztverni táblát és szögesdrótot tesznek fel, mert a magyar másból nem ért, az egy olyan hatást kelt, hogy már megint a tiltás... (lásd XIII. kerület, teli kutyával belépni tilos táblákkal - faszkivan velük)
Az, hogy teliraknak egy eleve nem gör******-oknak tervezett teret jópofa szobrokkaly amik akadályozzák a tiltott, romboló tevékenységet, az viszont csak annyi, hogy aki nem érintett a témában, az eleve nem találkozik tiltással, aki meg érintett, az meg kisírja a bánatát anyuci szoknyájába, vagy átmegy pl. az Erzsébet térre metróval.

Nekem kimondottan tetszik ez a megoldás.

szsa56 2019.05.25. 03:23:28

Mondjuk, nem csábítana gördeszkázásra a tér, ha nem betonozták volna le az egészet.
süti beállítások módosítása