A csokoládés édességeket szinte mindenki szereti, ez alól én sem vagyok kivétel. Ezért ha újdonságokat keresek vagy a régi, megszokott süteményező helyeimet keresem fel, gyakran csokoládés desszerteket választok. Megmutatom, melyek most a kedvenceim!
Marangona desszertpark
Ismerőseim hívták fel rá a figyelmet, azért próbáltam ki nem olyan régen. Egy gránátalmás-csokis pite marasztalt a Marangonában, majd a Zserbó-keksszel „vettek meg”.
A Csanády utcai üzlet kellemes hangulatú, barátságos, pasztell színekkel dekorált tér. Semmi nem túl harsány, semmi sem túlságosan tolakodó, és ez az ízekre is igaz. Az a típusú hely, ahol az újhullámos trendeket úgy ötvözik a hagyományossal, hogy a végeredmény kellemes legyen.
A Marangona Desszertpark egyik erőssége a születésnapi torta. Vendégkörük miatt kifejezetten kicsiknek szóló dizájnnal is készítenek tortákat, egyszarvúval vagy más mesebeli lénnyel díszítve.
Cake to Go
Fantasztikus a története, ugyanis az egész az otthoni sütögetéssel indult. Sabján Adrienn – aki egészen más területen dolgozott – hobbiból elkezdett élethű, különféle ételeket megjelenítő tortákat készíteni. Volt köztük hamburger alakú, egy tál spagettit mintázó és pörköltre emlékeztető torta is.
Egy idő után otthagyta az addigi munkáját, és már csak tortakészítéssel foglalkozott, majd kiadott egy hobbicukrászattal foglalkozó könyvet, amiben lépésről lépésre vezette az olvasóit az élethű, például cserepes virágot vagy retikült formázó torták összeállításában.
2020-ban azután nagyot lépett előre, és megnyitotta saját üzletét, a Cake to Go-t a XIII. kerületi Petneházy utcában. Már kezdetektől fogva a minőség volt az egyik alapelve, és az, hogy ne olcsó, tömegipari összetevőkkel dolgozzanak. Az idei elismerés ezt az elvet igazolta: a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen a Cake to Go Epres túrógombóc tortája harmadik helyezést ért el.
A választékban hagyományos (külsejű) szeletek és monodesszertek is találhatók. Mit érdemes megkóstolni? Például a karamelles-földimogyorós-tejcsokis Snickers tarte-ot, a Csokis macaront (mondom ezt úgy, hogy egyébként nem rajongok a macaronokért) és a belga csokoládé ganache-sal készült Kávés-diós tortát.
Zsolnay Kávéház
Kompromisszumoktól mentes, csak minőségi alapanyagokkal dolgozó csúcscukrászatot visz a Teréz körúton a Zsolnay Kávéház. Bár alapjában véve étterem, a cukrásztermékek nem egyszerűen csak desszertek az étlapon, hanem olyan figyelemre méltó alkotások, amelyek önállóan is megállják a helyüket.
A modern technológiával készült édességeik, a monodesszertek ugyanis szinte művészi élményt is nyújtanak. A kínálatban szereplő Madrigál nevű, hozzáadott cukrot nem tartalmazó finomságot roppanós, fémes fényű csokoládémáz borítja, ami alatt puha, tonkababos, marcipánra emlékeztető töltelék található. A gyönyörű, fényes mázzal borított, ízlésesen díszített Karamell-étcsokis tortácska alkotóelemei a feketecsokoládé, a körtepüré, a tejszínes karamellkrém és az étcsokoládé ganache.
A klasszikus ízeket keresők találnak olyan hagyományos süteményeket is, mint amilyen a Dobos-torta. De ha valami újat kóstolnának, sehol máshol nem kapható édességek közül választhatnak. A kínálatban szerepelnek laktózmentes, hozzáadott cukortól mentes és búzaliszt nélkül készült sütemények is.
Mivel hamisítatlan kávéházról van szó, a csokoládés édességek mellé specialty kávét is kapunk. A Zsolnay a modenai Roncardi manufaktúrától vásárolja a világosabb pörkölésű, visszafogottabban savas Cuba Serrano Superior kávékeveréket és a sötétebb pörkölésű Santo Domingót, amelynek az a különlegessége, hogy a pörkölés során csak egy ültetvényről származó alapanyagokat használnak fel.
Cocó 7
A Cocó7-ről korábban már írtam Önöknek, és a véleményem azóta sem változott. Az I. kerületben, a Hattyú utcában működő üzletben bonbonokra specializálódtak, az egyedi ízesítésű, minőségi csokoládés édességek vonzották oda a vásárlókat.
Közben a csokoládék mellett egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a sütemények is.
Monodesszertjeik és tortáik gondosan, színvonalas alapanyagokból készült ínyencségek. Egyik túrós-meggyes édességük 2021-ben elnyerte a Budapest Desszertje díjat is. A különlegesség alapja könnyű túró mousse volt, közepén mandulalikőrrel ízesített meggyel, külsején kakaóvajas-étcsokoládés borítással. (A Budapest desszertje versenyben fontos szempont, hogy az édesség bárki által beszerezhető, egész évben kapható összetevőkből készüljön, és a verseny előtt előre meghatározzák a fő alapanyagokat.)
A Cocó 7 alapítója és tulajdonosa Bretz Bernadett eredetileg angol-esztétika szakon végzett az ELTE-n, és a gyereknevelés mellett kezdett foglalkozni csokoládéval, később cukrászvizsgát is lerakott. Miután a hetedik gyermeke is kinőtt a bölcsődés korból, vett egy nagy levegőt, és beindította a csokoládéüzletet.
Pillók Cukrászda
Régi kedvencem Budán ez a sarki kis cukrászda, ahonnan mindig olyan illatok áradnak, ha valaki kinyitja az ajtót, hogy az ember képtelen ellenállni.
Az a típusú, klasszikus cukrászda, amelyik széles kínálatával minden alkalomra megfelel. Akár vendége jönnek, és sós rágcsálnivalóra van szükség, akár karácsony előtt vásárol az ember egy kis nassolnivalót (például mandulás kekszet vagy kis linzerkarikákat), akár születésnapra szeretnénk rendelni hagyományos tortát.
Az én egyik kedvencem a Pillókban a Trüffel-szelet és az Áfonyás-meggyes csokoládétorta, de vettem már Sacher-szeletet és másfajta csokoládés édességet is náluk. Az Extra csokoládé torta és a Csokoládés minyon is hozza a megszokott, klasszikus ízeket. Diétás és paleo desszerteket is találnak, ha valamilyen étrendi okok miatt a hagyományos cukrot nem fogyaszthatják.
Ha jó az idő, a cukrászda előtt, kis asztalkáknál vagy az épület oldalában található padon üldögélhetnek és szemlélődhetnek süteményezés közben.
+1 tipp: Naspolya Nassolda
Ha vegán édességre vágynak, nézzenek be a Naspolya Nassoldába. Finomságaikat lisztek, tojás, tej és tejtermékek mellőzésével, gyümölcsök, zöldségek és magvak felhasználásával, hőkezelés nélkül készítik.