5 titokzatos szobor legendája Budapesten
2015. február 06. írta: fosterur

5 titokzatos szobor legendája Budapesten

 

woody_vagy_nem_1.jpg

Budapest tele van legendákkal: időutazó, öngyilkos szobrász, befalazott menyasszony, titokzatos rendőr. Elmondom, mi az igazság az 5 legizgalmasabb szoborlegendáról. Jöjjenek velem, meg is mutatom őket. A rendhagyó sétához útvonalat is terveztem Önöknek. Kezdjük utunkat a XIV. kerületben, a Thököly úton!

A sétához térkép is készült, amit erre a linkre kattintva érnek el.

googleterkep_5_szobor.jpg 

1. A hölgy, akinek nincsenek lábai, avagy a befalazott menyasszony

 

Évtizedek óta erősen tartja magát egy budapesti legenda: a Thököly út 61. szám alatt látható lakóépület egyik erkélye tragikus emléket őriz.

A történet szerint egy fiatal házaspár élt az erkélyhez tartozó lakásban. A férfi az első világháború idején katonai behívót kapott. Felesége évekig várta. A spanyolnátha (influenza) járvány alatt a hölgy megbetegedett, s mivel még akkor is a férjét várta haza, az erkély korlátjára dőlve halt meg. Állítólag a halála másnapján érkezett haza a frontról a férje, aki úgy megrendült a gyásztól, hogy felesége emlékére szobrot állíttatott, az erkély ajtaját pedig befalaztatta.

Egy másik történet szerint a férj halálhírét költötték; az asszony nem tudhatta, hogy a hír nem igaz, ezért belehalt a bánatba.

budapest100_menyasszony.jpg

Az épület a Budapest100 oldalon

utikatalogusponthu_marvany_menyasszony.jpg

Az erkély az Útisugó.hu fotóján

Hogy mi az igazság? Az "erkély" csak kiugró faldarab, amely úgy néz ki, mintha erkély volna. A szobor is csak derékmagasságig létezik, lábai nincsenek – ezt az RTL Klub stábja derítette ki. Az épületet Ybl Lajos tervezte; az építész fia Párizsban látta ezt a megoldást a falfelület tagolására. Az impozáns lakóház önmagában is elég szép ahhoz, hogy érdemes legyen felkeresni, ám a fenti legenda még érdekesebbé teszi.

szoborasszony.jpg

A megdöbbentő igazság az RTL Klub videóján

2. A rendőr, aki megmentette a gyermekek életét

 

Ha az Andrássy úton haladunk tovább, majd onnan a Bajcsy-Zsilinszky útra fordulunk, végül a Szent István Bazilika mellett elsétálunk a Zrínyi utca és az Október 6. utca sarkáig, egy kedves figurával találkozhatunk. 2008 óta figyeli joviális mosollyal a járókelőket a békebeli rendőr. Tudták, hogy alkotója, Illyés András évekig élt a környéken és magával ragadta a történelmi időket megélt utcák hangulata? És azt tudták, hogy bár jellegzetes pesti karakterek ihlették a szobrot, az elkészült figura a szobrász nagypapájának testalkatát kapta?

bekebeli.jpg

Fotó: Owl.hu

Még ha ezeket tudták is, azt biztosan nem, hogy éppen ezen a környéken élt egy posztos rendőr – én legalábbis így emlékszem. Egy ízben a saját szememmel láttam, amint egy sebesen haladó lovaskocsi elé állva mentette meg az útra a labdája után hirtelen kiszaladó gyermekek életét. A rendőr elesett, a bordája eltörött, hetekig nyomta az ágyat, ám a két fiú szülei olyan hálásak voltak azért, amit tett, hogy az édesanya hetekig hordta neki a finomabbnál finomabb ételeket, hogy minél előbb felépüljön. Ha közelebb megyek a szoborhoz, meg mernék rá esküdni, hogy az arca emlékeztet a legendás rendőrére.

3. Az összeesküvés-elméleteket ihlető kőoroszlánok

 

A sétát Buda felé folytatom, és a Lánchídnál muszáj megállnom. Tudták, hogy amint elkészült a Budát és Pestet összekötő első híd, már megindult a szóbeszéd, amely szerint az oroszlánoknak nincs is nyelvük, ez pedig a szobrász szégyene? Sőt, a szobrász bánatában a hídról a Dunába vetette magát és szörnyethalt!

Ez a mítosz olyan elevenen élt még a XX. században is, hogy újra és újra publikálta a korabeli sajtó az oroszlánok és a szobrász valódi történetét. Supka Géza így írt erről 1941-ben: „A valóság viszont az, hogy az oroszlánokat faragó Marschalkó János a Lánchíd felavatása után még igen sok esztendeig élt igen jó egészségben, s csak 1877-ben húnyt el 58 éves korában. Vagyis esze ágában sem volt öngyilkossá lennie, amire különben sem lett volna oka, mert hiszen a lánchídi oroszlánoknak - megvan a nyelvük, csak éppen nem nyújtogatják ki. Ő maga holta napjáig igen jókat mulatott ezen a pesti legendán s csak annyit szokott volt hozzáfűzni: - Nem vagyok én hentes, hogy a füstre való nagy nyelveket lógassam ki a barmok szájából.” Az összeesküvés-elméletek híveit azonban soha nem fogjuk meggyőzni…

oroszlan.jpg

Forrás: Huszadikszázad.hu

4. Szép Ilonka tragédiája

 

A siklóval a Várba megyek, hogy Budapest egyik legszebb kútját láthassam, egy csodálatos nőalakkal. Szép Ilonka nevét és tragikus történetét Vörösmarty Mihály örökítette meg. Tudták, hogy állítólag Mátyás király szeretett álruhában vadászni? Az egyik ilyen alkalommal ifjú leánnyal találkozott az erdőben. Ilonkát a nagyapja nevelte. Az öreg meghívta az álruhás uralkodót, Ilonka pedig beleszeretett a férfiba. Később Budán, uralkodóként látta viszont a lány a szeretett férfit; úgy gondolta, szerelme soha nem lehet az övé, hazament, és elemésztette a bánat. Nagyapja is utána halt. Mátyás király hiába akarta meglátogatni őket, a helyszínen már csak halálukról értesülhetett… Szecessziós stílusú, csodaszép díszkút állít emléket ennek a gyönyörű és fájdalmas legendának. Mátyás kútja Strobl Alajos alkotása, Szép Ilonkát a kompozíció jobb oldalán láthatjuk, az uralkodót pedig kiemelt helyen, fent, középen.

matyas_szep_ilonka.jpg

Fotó: Wikipédia

5. Ez lehet a bizonyíték arra, hogy Woody Harrelson időutazó

 

A Halászbástyánál vár a következő legenda. Nemrég azzal posztolták az Imguron a Halászbástya egyik szobrát, hogy az Woody Harrelsont ábrázolja. Máris felröppent a pletyka: a színész valójában időutazó! Nos, kiteszem a szoborról készült képet és Woody Harrelson portréját, és döntsék el Önök, mi az igazság!

harrelson2.jpg

harrelson.jpg

 Ha tetszett a blogbejegyzés, ajánlják másoknak is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr267117099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2015.02.08. 20:44:15

Ugyan legenda nem tartozik hozzá, de hátha érdekes, hogy a gyermekvasút Szépjuhászné megállójánál az épület mellett máig kint áll egy ízig-vérig szocreál szobor. Egy munkás apuka és hasonlóan robosztus alkatú (vélhetően úttörő) csemetéje. A talapzaton semmilyen felirat nincs, talán ezért is úszhatta meg, hogy a szoborparkban landoljon a rendszerváltáskor.

2015.02.08. 21:12:35

"Munkás gyermekkel" a szobor címe a Szépjuhásznén.
Valószínű az ott nem egyértelmű közterület, az úttörővasút pedig nem akarta elvitetni, mert ennyi erővel az egész vasútüzemet is lebontathatná maga alól, orosz nyelvű táblácskástól, ittott látható -lefestett- vöröscsillagostul, szocreál képpel díszített falicsempéstől, stb.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.02.08. 21:20:33

Érdekes volt, köszönjük! Nem ismertem a blogot, de a többi cikk is jó!

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.02.08. 23:46:08

Nem tudtam, hogy a várbeli kútnak ilyen kultúrtörténeti előzménye van! Köszönöm, érdekes poszt volt!

protézisesh 2015.02.09. 08:38:05

erről a szoborról a poszt elolvasása ELŐTT is Woody ugrott be.

Én is itt vagyok 2015.02.09. 13:02:12

Apukám 58 éves korában 1970 -ban halt meg. Kora ellenére alakja tökéletes volt, Kockás has, kidolgozott finom izmok. Sokáig foglalkozott szépművészettel is bár nem sok sikerrel. Viszont a tökéletes alkat miatt sokatt modellkedett, Én gyermekkorom óta úgy tudom, hogy a Pálmaház sarkánál lévő, és a Műlyégpálya előtt felállitott szoborhoz ő volt a modell. Sok neves akkori képzőművészt ismert, s bár el-el kallódva ma is találok olykor a modell próbákról fotót, ezek is csak olykor kerülnek elő véletlenül. Pl. Az ijat feszitő férfialakról.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2015.02.14. 13:42:22

Szerintem inkább Woody Harrelsont mintázták a szoborról.

Iván Lőrinczi 2017.10.19. 09:57:08

@Én is itt vagyok: Ez aránylag gyorsan cáfolható az "Íjat feszítő" esetében, hacsak nem 7 éves :) korában állt modelt ehhez a szoborhoz:
<i>"A Kisfaludi Stróbl Zsigmond által 1919-ben készített szobor 1925-től a Margitszigeten, a Magyar Atlétikai Club sportpályája előtt állt. Később lebontották, majd 1929-ben a 150 cm-es mészkő talapzaton álló, 250 cm-es, sziklára lépő, kezében íjat tartó férfi aktot a főváros megvásárolta a MAC-tól, újra bronzba öntették és a Műjégpálya bejárata előtt, a mai Olof Palme sétányon állították fel. A szobor egy-egy másolata Stockholmban és Santa Barbarában (USA) is megtalálható."</i>
süti beállítások módosítása