Mióta kering mémként Woody Harrelson szobra a Halászbástyán?
2023. szeptember 06. írta: fosterur

Mióta kering mémként Woody Harrelson szobra a Halászbástyán?

woody-harrelson-halaszbastya.png

Újra felbukkant egy fotó, ami alapján azt állítják, hogy Woody Harrelson időutazó, és Sam Elliottal együtt védte Budapestet a töröktől.

Biztosan Önök is találkoztak már olyan mémekkel, amelyek évek óta vagy akár több mint egy évtizede keringenek. Ilyen többek közt a Hide The Pain Harold mém, a látszólag szenvedő arccal mosolygó férfi fotója, ami talán 2011-ben bukkant fel először a neten. Vagy a furcsán mosolygó kislányról készült kép, aminek a hátterében lángokban áll egy ház.

Ezek közé tartozik a Woody Harrelson-mém is. Ismét tele az üzenőfalam Facebookon azokkal a fotókkal, amelyeken állítólag a színész szobra látható. Sőt, különböző szövegekkel fejelik meg, az alábbi változat a legújabb - már amennyire én tudom.

369181912_10160913853413545_132393134038816704_n.jpg

 

Sam Elliot:

sam-elliot-halaszbastya.jpg

Woody Harrelson:

woody-harrelson-halaszbastya.jpg

Most tekintsünk el a felirat hibáitól, hogy Budapest még nem létezett, és a törökök nem ostromolták (mert sajnos nem volt rá szükségük), és az 1520-as években még nem volt az oszmán sereg Buda alatt. Ha nagyon szőrszálhasogató szeretnék lenni, hozzátenném, hogy akkoriban a Halászbástya sem létezett a mai formájában. Jelenleg csak a mém rövid történetével foglalkozom.

A Woody Harrelson mém már 9 éve kering

Még 2014 decemberében posztolta a fotót egy felhasználó Imguron, majd néhány nappal később a poszt megjelent Redditen is. Ezután felbukkant pár külföldi szórakoztató oldalon, olyanokon, mint amilyen a BuzzFeed vagy a BoredPanda, és lehozta a képet a The Poke is.

Ezután írtam magam is róla 5 titokzatos szobor legendája című blogbejegyzésemben, 2015. február 6-án: “A Halászbástyánál vár a következő legenda. Nemrég azzal posztolták az Imguron a Halászbástya egyik szobrát, hogy az Woody Harrelsont ábrázolja. Máris felröppent a pletyka: a színész valójában időutazó! Nos, kiteszem a szoborról készült képet és Woody Harrelson portréját, és döntsék el Önök, mi az igazság!”

Az eltelt 8 évben turisztikai oldalaktól a híroldalakon át a Tripadvisorig számtalan helyen láttam a fotót, a témát feldolgozták TikTok videóban és Youtube-on is, de júliusban én is készítettem róla felvételt, és Instagramon publikáltam.

Ha nem a két amerikai színész látható a Halászbástyán, akkor kiket ábrázolnak a szobrok?

Nos, a Schulek-lépcsősornál Árpád-kori vitézek láthatók a jobb és bal oldali fülkében. Az épület is a honfoglalást idézi, a Halászbástya süveg alakú csúcsai ugyanis a hét vezérre utalnak. Amikor legutóbb felújították a Halászbástyát, a kővitézeket is restaurálták.

 halaszbastya-fortepan-schulek-lepcso.jpg

A Schulek-lépcső egy 1902-es sztereofotón - Forrás: Fortepan/Schoch Frigyes

fortepan-schulek-lepcso-halaszbastya.jpg

A szobrok egy 1912-es fotón - Forrás: Fortepan/Schmidt Albin

 

Nem csak “Woody Harrelson és Sam Elliot szobra” látható Budapesten

Még az eredeti, Imgur bejegyzés alatt látható egy komment, amely szerint a színész szobra mellett álló  alkotás  Van Pelt a Jumanjiból. (Mások szerint nem is Sam Elliot, hanem az Orange County Choppersből megismert Paul Teutul áll Woody Harrelson mellett.)

Redditen pedig nemrég találtam egy hozzászólást, amivel eddig szinte senki nem foglalkozott. Egy felhasználó szerint ugyanis a gellérthegyi Sziklatemplomban meg Björk szobra látható, illusztrálta is egy képpel…

rms2lve.jpg

Ha kíváncsiak a Halásbástya egy másik, nem kevésbé híres alkotására, olvassák el a Szent István szobor kalandos történetéről szóló korábbi blogbejegyzésemet is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr8718206989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása