A nulla kilométerkő kalandos története
2015. április 29. írta: fosterur

A nulla kilométerkő kalandos története

 

img_7879.JPG

Amikor februárban Budapest titokzatos legendáiról írtam, a listámon eredetileg a város eltűnt szobrai is szerepeltek, köztük a régi nullás kilométerkő. Mindent egyszerre képtelenség bemutatni. A nullás kilométert megjelenítő szobrok története pedig éppen elég izgalmas ahhoz, hogy önálló bejegyzésben szerepeljen.

A jelenlegi szobor ugyanis nem az első, és nem is második. Ez már a negyedik faragvány, amely hazánk útjainak kezdőpontját jelöli. A többi három eltűnt, háborúban pusztult el, illetve politikai okok miatt lett száműzve a mai Clark Ádám térről.

1. Mérföldkő

A 19. században a Lánchídtól és az Alagúttól nem messze állt a régi mérföldkő - akkoriban ugyanis még a kontinensen sem kilométerekben mérték a távolságokat. Budapest történetét ismerve mi sem természetesebb annál, hogy a mérföldkőnek nem ez az eredeti helye, a Várból, a palotától cipelték ide. A 18. században a magyarországi utak hosszát az 1686-os budavári ostrom alatt romossá vált, újjáépítendő királyi palota tervezett bejáratától számolták.

Mivel az elkészült épület ekkor még nem töltött be jelentős szerepet a Habsburg dinasztia életében, a 19. században felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha a mérföldkövet a palotától az azóta felépült Lánchíd közelébe, a róla elnevezett téren helyeznék el. Nem lehet tudni, pontosan mikor tűnhetett el innen a kő, bevallom, egyáltalán nem emlékszem rá, hogy 1913-ban, Budapestre érkezésemkor láttam volna.

lanchidter1890.jpg

A Lánchíd tér az 1800-as évek második felében

clarkadamter1900.jpg

regilap.jpg

 Sokkal jobban be volt építve a tér, mint most. A II. világháborús pusztítás miatt keletkeztek foghíjak - Fotó: 5.kerület.hu

2. Az új szimbólum: Patrona Hungariae

Egy ideig semmi sem állt az időközben Clark Ádám térre keresztelt közlekedési csomópontban. Az 1930-as években gróf Festetics Pál javasolta, hogy szobor jelképezze a kiindulópontot a Lánchíd közelében. A helyszín nem csak a mérföldkő miatt volt érdekes, hanem azért is, mert ekkoriban itt volt a Kereskedelmi Minisztérium.

A Hungaria Automobil Club Körmendi Frim Jenőt bízta meg a nullás kilométerkövet ábrázoló szobor elkészítésével. Az elkészült alkotás Magyarország Védőasszonyát ábrázolta, fején glóriával. Az 1932. május 7-én felavatott szobor sajnos nem sokáig állhatott itt, mert Budapest 1944-45-ös ostroma alatt elpusztult.

nullaskilometer.jpg

haborus_clarkadam.jpg

Ilyen pusztítást vitt véghez Budapest ostroma a Clark Ádám téren... Fotó: Fortepan.hu

ujjaepites1949.jpg

A helyreállítási munkák 1949-ben - Fotó: Fortepan.hu

3. A jó munkásember, mint az utak origója

1953-tól életnagyságú munkás szobor szimbolizálta Magyarország útjainak kezdőpontját… Molnár László műve sem látható már a Clark Ádám téren; a Rákosi-korszak után új, méltóbb alkotást kerestek.

1954.jpg

A szobor 1954-ben - Fotó: Fortepan

1958.jpg

Így festett a tér 1958-ban - Fotó: Fortepan, tulajdonos: Kotnyek Antal

4. A jelenlegi „0” kilométerkő

Végül éppen 40 évvel ezelőtt, 1975-ben készült el a ma is látható szobor, Borsos Miklós műve. Tavaly a Clark Ádám tér rendezésekor megtisztították és áthelyezték - bár a különbség csupán néhány centiméter. Nehéz volt olyan fotókat készítenem, amelyen nem állnak turisták tucatjai a szobor körül. A külföldiek a jelek szerint szeretik a nulla kilométerkövet.

img_7876.JPG

img_7892.JPG

Engem mindig is egy tű fokára emlékeztetett, és a félrefordításként elhíresült bibliai mondat jut róla eszembe: "Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, hogynem a gazdagnak az Isten országába bejutni." Mások szerint tojást ábrázol. És van, akinek profán gondolatai támadnak és pimaszabb asszociációkat enged meg magának a szoborral kapcsolatban.

Pedig mindhárom értelmezés helytelen. Borsos Miklós műve ugyanis nem más, mint egy tipográfiailag szabályos nullás karaktert formázó alak.

Vajon meddig állhat a helyén a szobor? Nos, 40 éve jelöli a Clark Ádám téren a magyar országutak jelképes kezdőpontját. Remélem, 100 év múlva még mindig ugyanott lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr887144487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.04.29. 17:42:08

visszaepithetnek azokat az epuleteket az alagut bejaratanal, jol neztek ki. persze az eredeti klasszicista formaban

Lacxox 2015.04.30. 18:04:24

Mindhárom értelmezés helytelen? Korántsem. A tipográfia bőven kevés indok a szobor esztétikájához. Nem véletlen a "pimasznak" nevezett szimbolika felismerése, ahogy a tojásé sem - mindkettő az eredőt, az origót, a kiindulási pontot jelenti, nagyon helyesen.

pucros 2015.04.30. 21:52:45

Állítólag a férfiak szerint ez egy női szimbólum, a nők szerint pedig egy férfi szimbólum.

Dor B. Zoltán 2015.05.01. 07:59:50

@pucros: És ettől még univerzálisabb jelkép. :-)

fosterur 2015.05.02. 10:17:26

@Lacxox: Meggyőzött az érvelésével!

mbazs 2018.02.16. 17:22:13

Szerintem is többféle értelmezése lehet a legújabb szobornak, ahogy Lacxox írja, sőt talán pont ez volt az alkotó célja.

Zoltán Kiss (vízép. mérnök) 2021.08.13. 09:01:27

Bevallom, közelebbről soha nem néztem meg, de most a fotón látom, hogy néhány hazai város iránya és távolsága fel vannak tűntetve a köralakú talpazaton. Ezt örömmel konstatáltam!
süti beállítások módosítása