15 tény a 150 éves Budapestről, és 15 érdekes látnivaló a városban
2023. április 21. írta: fosterur

15 tény a 150 éves Budapestről, és 15 érdekes látnivaló a városban

mrfoster-blog-5.jpg

Számtalanszor tettem már kísérletet arra, hogy megmutassak néhányat Budapest ezer arca közül. Idén ünnepeljük a városegyesítés 150. évfordulóját, ezért ebből az alkalomból 15 érdekességgel és 15 izgalmas látnivalóval készültem Önöknek.

Budapest egyszerre öreg és fiatal: bár területe évezredek óta lakott, ebben a formájában csak 150 éve létezik, amikor az addig külön településnek számító Óbuda, Buda és Pest egyesítésével létrejött. Számomra mindig izgalmas és több itt töltött évtized után is tartogat még meglepetéseket, érdekességeket.

A különböző városrészeket 13 közúti és 2 vasúti híd köti össze, és mindegyiknek megvan a maga története. E történeteket tovább árnyalják a történelmi események, legfőképpen a második világháború, ami mély nyomokat hagyott a város testén. A hidak közül az egyik kedvencem a Margit híd, jelenlegi, helyreállított formájában. Egyrészt azért, mert a Margitszigettel kapcsolja össze Budát és Pestet, másrészt azért, mert tetszik a párizsi mintára megalkotott stílusa, harmadrészt pedig azért, mert ez az egyetlen budapesti híd, amelyet alacsony vízállásnál, vagyis aszály idején körbe lehet járni száraz lábbal.

img_5734.JPG

Budapest a szigetek városa. A Duna több évezredes munkájának köszönhetően több sziget is található Budapesten. A legnagyobb közülük a Csepel-sziget, melynek csak északi csúcsa található a város határán belül. A második legnagyobb a Margitsziget, csodálatom állandó tárgya. Sokkal izgalmasabb, mint gondolnák a Hajógyári-sziget vagy Óbudai-sziget, amely a kisgyermekes szülők és a kutyások nagy kedvence a játszótér óriáscsúszdája és a hatalmas, szaladgálásra alkalmas rét miatt. Tavasszal, kora nyáron (jóval a Sziget Fesztivál előtt) és ősszel csodálatos, az egyik legjobb budapesti városi kirándulóhely. Azután ott a mára félszigettá vált Népsziget, a Palotai-sziget, a Molnár-sziget és az eldugott és ritkán látható Háros-sziget, ahonnan a még eldugottabb Szerelem-sziget látható.

Budapesten számos emlék őrzi az ókori rómaiak nyomát. Az Aquincumi Múzeum területén kívül, amely az egykori polgárváros maradványait mutatja be, ott van például a Flórián tér és környéke, ahol római kori légiós tábor romjai húzódnak. Vagy gondoljunk a katonai és a polgári amfiteátrumra, a Cella Trichorára vagy a Belvárosi plébániatemplomra, amely részben egy ókori katonai erődítmény, Contra Aquincum falaira épült; a közelben a romjai ma is láthatók.

 

Ha már a templomokat említettük: Budapesten sokféle felekezet emelt szakrális épületet az Isten dicsőségére. Igazi különlegesség a Sziklatemplom, amit a XX. században alakítottak ki egy természetes barlangban, a Gellérthegy oldalában, és amit az 1960-as években betonfallal zártak le. Csak a rendszerváltáskor nyitották ki újra. Érdekes az Istenszülő elhunyta Nagyboldogasszony ortodox székesegyház is, amelyet 1791 és 1801 között építettek fel, és amelynek ikonosztáza 1809-ben készült. Vagy ott van az az evangélikus templom, ami az utcáról nem, csak a levegőből látható, vagy a gyönyörű zsinagógák, amelyekhez foghatókat nem találunk.

mrfoster-blog-1.jpg

Budapest a világ egyik leggazdagabb fürdőkultúrával rendelkező városa, több mint 100 termálforrása és számos fürdője miatt is különleges. A fürdők közül a kedvenceim a török fürdők, amelyeknek korábban egy külön blogbejegyzést szenteltem.

A törökök nyomait Buda visszavétele után minden elképzelhető módon megpróbálták eltüntetni (a Kecskeméti utcai Egyetemi templom helyén például egykor mecset állt), csoda, hogy Gül Baba türbéje megmaradt.

Budapest több olyan helyszínnel is rendelkezik, amely a világörökség része. Ilyen a Duna-parti látkép, a Budai Várnegyed, az Andrássy út és a Hősök tere.

mrfoster-blog-2.jpg

A város a kultúra és a művészet központja, múzeumokkal, galériákkal, színházakkal, koncerthelyekkel. Nálunk található két olyan mozi is, amelyet világszerte csodálnak belső tere miatt: a Puskin és az Uránia.

Budapest a romkocsmák miatt is egyedülálló: az 1990-es évek végétől indult az üresen álló vagy nem túlságosan kihasznált régi házak átalakítása alternatív szórakozóhellyé vagy underground kulturális színtérré. Az elmúlt húsz évben több tucat romkocsma létesült – ezek egy része mára megszűnt.

mrfoster-blog-3.jpg

Ez az egyszerre 150 éves, mégis 150 évesnél régebbi város gasztronómiai szempontból is érdekes. A tradicionális magyaros konyha mellett más népek, kultúrák konyháinak fogásait is megkóstolhatjuk (van például pár kitűnő vietnami étterem), és számos, fúziós konyhával büszkélkedő vendéglátóhely között válogathatunk, de akár gyertyafényes vacsorára is meghívhatjuk azokat, akiket szeretünk..

Budapest elképesztően gazdag szobrokban, Facebookon már többször felhívtam erre követőim figyelmét. Néhány éve bemutattam a legjobb női szobrokat, nemrég pedig kerestem a legszebb budapesti szobrokat és az egyik blogbejegyzésemben a Kolodko-miniszobrok nyomába eredtünk.

A város parkjai és kertjei is legendásak. Tudták például, hogy a Városliget kialakítása, a terület parkosítása már a XVIII. században elkezdődött? Vagy hogy a Károlyi-kert Pest egyik legrégebbi, szinte változatlan területű kertje? Vagy hogy a Városmajor eredete is régi időkre nyúlik vissza? A mai napig nem untam meg a kertek, parkok, például a Füvészkert vagy a Budai Arborétum fái közt sétálni.

Hallottak már arról, hogy a fővárosban több mint 100 szökőkút, csobogó és díszkút működik? Bár sokan csak a margitszigeti zenélő szökőkútra vagy az Erzsébet téren álló Danubius-kútra gondolnak, más figyelemre méltó kutak is láthatók a városban. Például a Szabó Ervin Könyvtár előtt álló szökőkút, a Zsolnay-szökőkút a Városligetben az egykori Olof Palme ház mellett, a Vízjáték a Várban vagy a “Vízcsorgató gyermekek kútja” a Vigadó előtt.

És végül: Budapest épületei a különböző korok és stílusok miatt is külön látványosságnak számítanak. A Vár gazdag középkori, barokk és rokokó emlékekben, XII. kerületi villák között klasszicista házakat is találnak, a Belváros gazdag neoreneszánsz, eklektikus, szecessziós stb. épületekben, a Bauhaust pedig a Napraforgó utcában tanulmányozhatják.

mrfoster-blog-4.jpg

Ezen felül a város közlekedése is roppant izgalmas – gondoljanak csak a Budavári Siklóra, a Földalattira vagy a Gyermekvasútra.

A felsoroltakon kívül még milyen helyeket javaslok Önöknek? Íme, szubjektív 15-ös listám:

  1. A Filozófusok kertje vagy a Filozófiai kert a Gellérthegyen, istenségek és a legnagyobb hatású filozófusok szobraival, Wagner Nándor alkotásaival.
  2. Az Epreskert a Képzőművészeti Egyetem Bajza utcai épületének kertjében.
  3. A Kaán Károly-kilátó a Nagy-Hárs-hegyen, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre.
  4. A Tündérszikla, egy különleges sziklaformáció a Budai-hegységben, ami remek kiránduló- és elmélkedőhely.
  5. A Merzse-mocsár Természetvédelmi Terület, egy ritka mocsaras élőhely a város határán, ahol sokféle növény- és állatfaj él.
  6. A Ludwig Múzeum, amely a kortárs nemzetközi és magyar művészetet mutatja be a Művészetek Palotájában.
  7. Az Apáczai Csere János utcában a Török Bankház, amit Lechner Ödön tervezett 1906-ban, és amelynek homlokzatán gyönyörű kerámia burkolat látható.
  8. A rafináltan felépített Mai Manó Ház, a Magyar Fotográfusok Háza a Nagymező utcában.
  9. Stróbl Alajos alkotása, a Mátyás-kút a Budavári Palota Hunyadi udvarában.
  10. A Fénymúzeum a világítástörténeti kiállítással.
  11. A Light Art Múzeum különleges, fénnyel és színekkel “készült” alkotásaival.
  12. A Zeneakadémia, amelynek épülete számtalan csodát és érdekességet rejt, ha alkalmuk van bent körülnézni.
  13. A Római-part, ami tavasztól őszig az egyik legjobb hely sétára, fröccsözésre, hekkezésre, vízparton ücsörgésre.
  14. A margitszigeti Szent Mihály-kápolna, ami csak bizonyos időpontokban tart nyitva, ezért ritkán látogatható.
  15. A Kiscelli Múzeum.

 

Önök mivel egészítenék ki a listát? 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr3918107100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása