Ezek a budapesti kertek, parkok és pihenők a kedvenceim
2015. május 22. írta: fosterur

Ezek a budapesti kertek, parkok és pihenők a kedvenceim

 kedvencem_a_mechwart_liget.jpg

Ha lombos fák alatt, virágillatban szeretnék üldögélni, gyönyörködni akarok a víz játékában, vagy szívesen olvasgatnék kint, a szabad ég alatt, akkor válogathatok a jobbnál jobb helyek közül. A utóbbi időben a következő a parkok, kertek, közterek váltak a kedvenceimmé.

Budáról Pest felé haladok a tavasz és a nyár legfontosabb helyszíneinek bemutatásában. Sétámat a fotóimmal illusztrálom, kizárólag a Mechwart-ligetet ábrázoló fenti képet kölcsönöztem a II. kerületi önkormányzattól. Ugye milyen lenyűgöző látvány fogadja azt, aki a lépcsők tetejéről pillant a térre?

 

1. Mechwart-liget

Az ország legszebb főterévé választották 2013-ban Buda egyik ékességét, a Margit körútról könnyen megközelíthető parkot. Egyetlen emberrel sem találkoztam, akit ne nyűgözött volna le a teraszos kialakítású tér.

A szépsége mellett rendkívül praktikus is; a Mechwart-liget területén ingyenes a wifi használata, a szökőkút remek helyszín fotózáshoz, a tér két oldalán a fák között pedig egy-egy játszótér várja tipegőket, illetve a nagyobbakat.

mechvart2.JPG

 

2. Mária tér

Néhány éve még nem túl szép parkot láthatott, aki az első kerületben a Batthyány utcán erre járt. A terület rendezésének köszönhetően a 39-es busz megállójánál egy pici és kellemes pihenőt alakítottak ki a Mária-szobor tövében, a korábbi park helyén pedig a 2014-re elkészült Rumini Játszótér tartja izgalomban a gyerekeket.

A szobrot a budai polgárok 1724-ben állították, az akkori Bomba, ma Batthyány térre, egyrészt engesztelésül, másrészt hálából, hogy túlélték a szörnyű pestisjárványt. 1748-ban átépítették, azután 1826-ban a Bomba téri építkezések miatt jelenlegi helyére került - persze a teret akkor még Irmának hívták, csak később lett a neve a szobor miatt Mária...

maria1.JPG

 

3. Donáti utca

Évek óta figyelem a Várba tartó vagy éppen onnan lesétáló turistákat a Donáti utca és a Toldy utca sarkán kialakított pihenőhelyről. Nemrég a padokat is felújították - ennek a tökéletesen szabott ruháim miatt örülök. Itt soha nincsen tömeg. Csendes szemlélődésre és olvasásra alkalmas hely, ahová Jack is velem tarthat minden alkalommal. (Persze a játszótérre már nem teheti be a tappancsát.)

donati1.JPG

donati3.JPG

 

4. Olimpiai Park

Bár korábban szabadon kószálhattam hű kutyámmal a nagy, ám meglehetősen jellegtelen téren a Balassi Bálint utcában, most pedig Jack nem léphet be a körbekerített parkba, a magam részéről csak üdvözölni tudom a változást. Fantasztikus lett az átalakítás után, ráadásul érintetlenül hagyták a kedvencemet, a hatalmas platánt.

Remek a játszótér, még mindig csodálatos a kilátás a Dunára, aki kerékpárral érkezik, könnyel "leparkolhat" és mosdókat is építettek, amely egy ekkora alapterű közkertnél egyáltalán nem mellékes körülmény. Ha Jacket is magammal hozom, akkor a parkba ugyan nem mehetünk be, ám a Margit-hídhoz közelebb eső végén kialakított kutyafuttató bőségesen kárpótolja a sérelemért. Nézzék csak, ott látható a platán mögött.

olimpiai1.JPG

olompiai2.JPG

olimpiai3.JPG

 

5. Károlyi-kert

A Belváros legrégibb kertjében pihenhetnek a Hauszmann Imre és a Magyar utca találkozásánál. Werlein István tulajdona volt a mellette 1696-ban emelet barokk palotával együtt. Csupán 1768-ban lett a Károlyi-család birtoka. Közkertté pedig 1932-ben nyilvánították, az 1600-as évek vége óta változatlan méretű terület rendezése után.

Tudták, hogy az angolkerteket idéző elemekkel kialakított park hatalmas károkat szenvedett az 1838-as árvíz során? A 20 században pedig a II. világháború alatt rongálódott meg? És azt tudták, hogy e kertben áll Magyarország egyik legöregebb eperfája? Ha erre járnak, nézzenek be, akár csak 10-15 percre, és hagyják, hogy magával ragadja Önöket a park semmihez nem fogható hangulata.

karolyi1.JPG

karolyi3.JPG

karolyi2.JPG

 

6. Hunyadi tér

Pontosan 125 évvel ezelőtt, 1890-ben kérte fel Budapest főváros tanácsa Czigler Györgyöt, hogy jelölje ki azokat a helyeket a városban, ahová érdemes vásárcsarnokokat építeni. Az építési terület kijelölésekor az egyik szempont az volt, hogy a legsűrűbben lakott környéken hozzák létre az akkori léptékkel modern csarnokokat. Ezután épültek fel és nyitották meg kapuikat 1897 és 1903 között a Batthyányi-téren, a Hold utcában, a Hunyadi-téren , Klauzál-téren, a Rákóczi-téren és a Vámház-körúton ma is látható vásárcsarnokok.

Többször is felmerült az igény a Hunyadi tér rendezésére, ám erre 2012-ig kellett várni. Koncerteknek helyet adó zenepavilon létesült, a gyerekeket szökőkút szórakoztatja és játszótér várja, újak a padok, rózsák illatoznak a zenepavilonnál... soroljam még? Igazi közösségi hellyé vált, még egyszer sem tudtam napközben úgy erre sétálni, hogy üresen találjam.

hunyadi2.JPG

hunyadi3.JPG

 

7. Rákóczi tér

A sokáig rossz hírű, elhanyagolt helyből Pest egyik nagyszerű pihenőhelye lett. 1884-ig Borjú térnek hívták, a Nagykörút építésekor alakítottak itt ki parkot. Részben az 1897-ben épült vásárcsarnok miatt vált a környék egyik központi terévé. Az 1980-as években sajnos az utcalányokról és futtatóikról vált hírhedtté. Annyira, a hogy a pestiek ki sem szerették mondani a Rákóczi tér nevét.

Igazán a 4-es, 6-os villamos vonalának átalakításakor és a 4-es metró építésének idején változott a helyzet - előnyére. Itt Jackkel együtt sétálhatok, mindketten szeretjük bámulni a víztükröt. Hopp, amint a fotón láthatják, a többi kutyás is szívesen jár erre.

rakocziter.JPG

 

Önök hol szeretnek pihenni, nézelődni? Melyik park vagy kert a kedvencük?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr727470316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minden luk 2015.05.23. 15:24:10

Mindegyik kurva kicsi...

Hol maradt a Vérmező????

fosterur 2015.05.23. 15:38:58

Nos, a Mechwart ligetet a 18 ezer négyzetméteres, illetve a Károlyi-kertet a 7625 négyzetméteres alapterületével azért nem nevezném kicsinek.

A következő hasonló témájú bejegyzésben a Vérmező is szerepelni fog, mivel olyan izgalmas a története, hogy az önmagában is megérdemelne egy posztot.

minyimaaa 2015.05.23. 23:13:04

kicsit erős volt a budai szél..

Migmir 2015.05.24. 00:32:40

Orczy park vagy a feneketlen tó (remélem jól tudom a nevét) nekem jobban bejön. A tavakat nagyon szeretem és ezekben egészen szépen vannak tartva

FeSa13 2017.03.27. 13:37:27

Csak azt nem értem, hogy ha a többség szerint tényleg ez a sorrend akkor miért nem ilyen stílusban építkeznek manapság is. Ehelyett mindenféle modernnek hitt de igazából csak minimalista (minimális pénzből és a lehető legkevesebb energia befektetéssel, 0 ízléssel készült ) épületeket, parkokat hoznak létre.
süti beállítások módosítása