Maximális minimalizmus
2017. március 10. írta: mrfoster

Maximális minimalizmus

Avagy hogyan ússzuk meg a tavaszi nagytakarítást

A napsugaras napok beköszöntével a kellemes élmények mellett azért akad egy mindig visszatérő "mumus" is: a tavaszi nagytakarítás. Való igaz, hogy tekinthetjük szükséges velejárónak, és felfoghatjuk megújulásként, életterünk megtisztításaként, és a felesleges dolgoktól való megszabadulásként. Na de...

Mit szólnának hozzá, ha ezt az egész "takarítósdit" egy életre elfeledhetnék? Jól hangzik, igaz? Az alábbiakban bemutatok egy lehetséges megoldást, és olyan otthonokat, ahol garantáltan nincs szükség a több napos nagytakarításra!

daniel-gafanhoto-1-messy-roo.jpgZsúfoltság és letisztultság, ugye, Önök is szinte tapintják a különbséget?
/ Fotó jobb oldalt: Thomas Peter, Reuters

 

Mesterfokon minimális

A világ egy másik tájára kalauzolom Önöket: el tudnak képzelni olyan lakást, ahol szinte egyáltalán nincsenek tárgyak és bútorok? Az üresség és a széljárta szekrények dominálnak, a letisztultság már-már tapintható... A japán minimalizmus hívei nemhogy elképzelik, meg is valósítják mindezt a saját életükben. Nézzük meg közelebbről, hogyan!

 

zen_kor.jpg

A japán minimalizmus háttere a zen filozófia. Ez az egyszerű Zen kör pontosan magába foglalja a zen tanítását: egyszerűség, letisztultság, összpontosítás, üres egész.

 

A minimalizmus nem csupán egy praktikus és igazán egyszerű életmód, háttere a zen filozófia, ami a külső és belső egyszerűségre, letisztultságra törekszik. Mivel a gondolatiság az életterünkben is megnyilvánul, ezért a zen hívei, és a minimalisták minél kevesebb tárggyal és eszközzel veszik körül magukat. A hangsúlyt a külső helyett a belső tartalmakra helyezik, és nem utolsósorban nagyon leegyszerűsítik az életüket!

És akkor nézzünk meg egy pár otthont, melyekben már mesterfokon űzik a minimalista életmódot. Az alábbi fotókat Thomas Peter, a Reuters fotósa készítette Japánban. A tavaszi nagytakarításhoz egész sok inspiráló ötletet találhatunk bennük. Figyelem! A következő képek nem költözés előtti állapotokat mutatnak! :-)

 its-easy-to-keep-your-kitchen-counter-clean-if-you-dont-have-much-to-put-on-it.jpgA minimalisták szerint ez egy tökéletesen berendezett szoba, felesleges kacatok nélkül. És mi van az asztalon? Természetesen semmi!

 

and-sometimes-not-even-a-chair.jpg

Egy minimalista otthonban mindig jut idő olvasásra, és a szellemi munkára - gondoljanak csak bele, Önök mennyi időt töltenek pakolászással! Itt aztán nem kell félni, hogy a rendrakás elviszi a fél életünket.

 

but-that-doesnt-mean-they-cant-be-beautiful.jpg

Az a pár eszköz, ami viszont feltétlen szükséges, lehet igazán gyönyörű és mesteri!

 

and-your-mind.jpg

Természetesen ruhákból is csak minimális mennyiségre van szükségünk: egy pár ing, zakó, 4 pár zokni...

 

the-lack-of-furniture-means-more-space-to-stretch-out.jpg Így is fel lehet nőni... a játékok nem borulnak ki a szekrényből, de annál jobban fejlődik a képzelet!

 

even-living-rooms-are-de-cluttered-the-only-furniture-here-is-a-desk-and-chair_1.jpg

Az étkezőasztal is csupán a célt szolgálja, és nincsenek körülöttünk képek se a falon. Minden az egyszerűség jegyében történik!

 

just-one-spoon-and-one-fork-is-necessary.jpgA konyhában is szigorúan csak a legszükségesebbnek jut hely. Egy-egy kanál, kés, villa, teaszűrő és az elmaradhatatlan dugóhúzó.

 and-you-never-need-to-think-about-which-pot-to-use-for-which-dish.jpg Minek is annyi felesleges edény? Egy-két lábas és tányér éppen megteszi!

 

what-does-a-minimalist-keep-in-his-fridge-not-much_1.jpgTermészetesen a konyhában is csak minimálisan gondolkodhatunk: a hűtőben egy pár zsák rizs, a mindenség netovábbja. Nincs több felesleges agyalás, hogy mi legyen az aktuális menü!

 

this-one-couldnt-be-more-austere-there-arent-any-consumerist-products-in-sight.jpgEbben a fürdőszobában biztosan nem fogunk elveszni a részletekben!

 

the-bathrooms-also-keep-it-simple.jpgÉs ez akkor is igaz, amikor kinyitjuk a fürdőszobaszekrényt.

 

toothbrushes-minimalism-japan.jpgUgyan! Minek is fürdőszobaszekrény, ha a fogkefék elférnek az ablakpárkányon is?

 

in-japan-some-bedrooms-are-so-stripped-down-they-dont-even-have-beds.jpgÁgy helyett matrac és egy hálózsák is megteszi, hiszen a célnak megfelel, alvás után pedig gondosan elpakolható, hogy ezzel se "zsúfoljuk" az üres teret.

 

minimalist-saeko-kushibiki-stores-away-her-futon-mattress-in-her-apartment-out-of-sight-out-of-mind.jpgA szekrény pont megfelelő hely arra, hogy a fekvőhelyünket itt tároljuk!

 

the-negative-space-speaks-louder-than-the-spaces-filled-with-stuff.jpgA polcok is inkább csak üresek, de azért egy pár, kedvenc könyvnek így is jutott hely. Annál becsesebbek!

 

but-sometimes-minimalism-means-not-owning-a-mop.jpg

És látják? A takarításhoz is csak egy zsebkendő szükségeltetik, és már kész is vagyunk! Hiszen egyébként sincs felmosó-szett :-)

 

Mit szól mindehhez? Önnek tetszik ez a stílus? Tudna élni ennyire "minimálisan"?
Írja meg kommentben!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr8112255764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baán Irén 2017.03.10. 17:34:57

Nem, ennyire minimalista környezetben nem tudnék élni. Hova tenném a könyveimet meg a bolhapiaci kis csetreszeimet ? Ruhaneműben , cipőben és ágyneműben már tudok selejtezni, az sem megy könnyen, de meggyőzöm magam. Azonban nem tudnám elviselni a túlzsúfoltságot sem, a nehéz kárpitokat a sok szidolozni valót . Valahol a kettő között volnék én ( meg az életem hordalékának becsesebbje)

2017.03.10. 18:01:08

sőt, ha a nő magára húzná a szekrényajtót, ő se lenne

orient 2017.03.10. 18:37:19

PErsze jo meg praktikus ez de hova teszed a ciccaid. Ja igy lehet olvasni de hova teszed a konyveket? Allandoan konyvtarbol hozod? Ruhakat, iratokat, hifi/CD-ket, yanyerokat,...stb.stb. hol tartjak? Minden becsukhato szekrenyben elramolva? Magyarul allandoan pakolaszni kell ha az ember mindennapi dolgokat akar elovenni. Valahol a ketto kozott van az igazsag.
süti beállítások módosítása