Mulatóból lett filmszínház Budapest legszebb mozija, az Uránia
2023. november 24. írta: fosterur

Mulatóból lett filmszínház Budapest legszebb mozija, az Uránia

urania-mozi-budapest-filmszinhaz-mysecretbudapest-14.JPG

Egyáltalán nem tartom túlzásnak azt az állítást, hogy Budapest legszebb mozija az Uránia. Bár homlokzata is mutatós, kívülről nem is látszik, mennyire ámulatba ejtő a belső tere. A története pedig kissé kacskaringós.

Az Urániához személyesen kötődőm: rendszeresen megfordultam a falai közt, mint a mozgókép rajongója, többször is nyomon kísérhettem átalakulását, részt vettem a mozi filmklubjainak eseményein, és a közelmúltban is szívesen jártam oda többek közt operaelőadások és koncertek filmjei miatt. Az egyik legemlékezetesebb alkalom az volt, amikor az Uránia dísztermének egyik páholyából nézhettem végig a New York-i Metropolitan Opera filmjét, A pillangókisasszonyt, Anthony Minghella rendezésében.

A ma oly sokat csodált mozi helyén az 1890-es évekig egy földszintes ház állt. Az utcát akkor még Kerepesi útnak hívták. A ház a Rimanóczy család tulajdonába került, akik átalakításra kértek engedélyt, így lett kétemeletes az épület. 

Egy évvel később arra kértek engedélyt, hogy a házat négyemeletes bérházzá és hangversenycsarnokká alakítsák. A nagyszabású munkával pedig Schmahl Henriket bízták meg, aki Ybl Miklós építésvezetője volt az Operaház elkészültekor.

urania-mozi-budapest-filmszinhaz-mysecretbudapest-27.JPG

Ki volt Schmahl Henrik?

Schmahl Henrik 1849. október 3-án született Hamburgban. 1868-ban jött Magyarországra.  Kezdetben Preisz György, azután Pucher József, végül Ybl Miklós mellett dolgozott. Részt vett többek közt a Várkert Bazár, a Várkert kioszk és a Danubius-kút tervezésében, majd önálló munkákat is elvállalt.

Közreműködött az Andrássy út arculatának kialakításában, ő tervezte a 13-as, a 28-as és a 102-es számú házat. a Teréz körúton is több olyan bérpalotát láthatnak még ma is, ami a nevéhez fűződik.

Munkái közül az egyik kedvencem a Rákóczi utca 7. számú épület, a másik a pazar és fenséges Párisi Udvar. Az Urániához hasonlóan mindkettő tervezésekor a velencei és mór épületek inspirálták. Ezt a stílust Del Medico Ágoston olasz gyárosnak köszönheti, aki azt kérte, hogy lakóházát és gyárát a velencei paloták stílusában tervezze meg az építész.

Schmahl Henrik 1912. június 14-én hunyt el, Budapesten.

Hogyan lett mozi az Urániából?

 A csodaszép, különleges megjelenésű palotát Rimanóczyék először kiadták egy vállalkozónak, Oroszy vagy Oroszi Antalnak, aki korábban a híres Folies Caprice mulatót vezette Leitner Henrikkel közösen.

1896 októberében tíz évre vette bérbe az épületet, és megnyitotta benne az Oroszi Caprice mulatót. 1897-ben utólag egy felvonót építtetett be Schmahl Henrikkel. Ez a vállalkozás nem ment olyan jól, 1898-ban csődbe ment a mulató.

Az Uránia filmszínház történetének következő fejezete akkor kezdődött amikor 1899-ben tudományos színház kezdte meg működését az épületben. Ma már kevesen tudják, de az Uránia egy német területről indult, ismeretterjesztő célú mozgalom volt, ezért kapta a hely az Uránia nevet. A bécsi és a berlini tudományos színház mintájára az előadásokat vetített képekkel, mozgó fényképekkel kísérték. Külön érdekesség, hogy mozgóképes alkotások egy részét az épület tetőteraszán vették fel, így készült a Tánc című 1902-es rövidfilm is, amiben a kor olyan nagyságai tűntek fel, mint Márkus Emília, Varsányi Irén, Blaha Lujza, Pálmai Ilka, Fedák Sári és Hegedűs Gyula.

1916-ban megszűnt a tudományos színház és később, a két háború közt modernizálódó város igényeire reagálva mozivá alakították át így lett az épületből Uránia Filmszínház. Az első világháború után nehéz helyzetbe került az intézmény, végül az akkori tulajdonosa, Pekár Gyula eladta 1930-ban az UFA német filmgyárnak.

urania-1939.jpg

Az Uránia bejárata 1939-ben - A varieté csillagai című filmet reklámozták. Fotó: Fortepan/Danassy Károly

urania_elocs_1.png

 

A hely már a XX. század elejétől szorosan összefonódott a magyar művészeti-kulturális élettel és a színjátszással.  Az épület oldalszárnyába és emeletére költözött ugyanis 1905-ben a Színművészeti Akadémia, itt tartották a vizsgaelőadásokat is. 1947-ben pedig az immár főiskolai rangra emelt akadémia vagyis a Színház- és Filmművészeti Főiskola otthona lett.

Az épületet a 2000-es években felújították, visszaadták az eredeti fényét, ragyogását, eleganciáját és modern audiovizuális technikát építettek be. 2022-ben pedig a díszterem alatt található, 2015-ben vizesedés miatt bezárt alagsori termeket is felújítva adták át.

urania-mozi-budapest-filmszinhaz-mysecretbudapest-25.JPG

urania-mozi-budapest-filmszinhaz-mysecretbudapest-28.JPG

urania-mozi-budapest-filmszinhaz-mysecretbudapest-2.JPG

urania-mozi-budapest-filmszinhaz-mysecretbudapest-12.JPG

urania-mozi-budapest-filmszinhaz-mysecretbudapest-13.JPG

urania-mozi-budapest-filmszinhaz-mysecretbudapest-18.JPG

urania-mozi-budapest-filmszinhaz-mysecretbudapest-23.JPG

 urania-mozi-budapest-filmszinhaz-mysecretbudapest-20.JPG

A fotókat 2019-ben készítette Mysecretbudapest

Önöknek is tetszik az Uránia mozi épülete?

A bejegyzés trackback címe:

https://mrfoster.blog.hu/api/trackback/id/tr6118266597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása